Ogrzewanie w Vitarce
Moderator: Albert_N
Ogrzewanie w Vitarce
Witam
Od dłuszego czasu mam problemy z ogrzewaniem w mojej Vitarce jest zimno
Chłodnicę zakryłem kartonem silnik nagrzewa się wskaznik zatrzymuje się w połowie skali
Rurki wchodzące do nagrzewnicy sa obydwie można powiedziec że gorace
Czy ktoś z was miał podobny problem
Piter2
Od dłuszego czasu mam problemy z ogrzewaniem w mojej Vitarce jest zimno
Chłodnicę zakryłem kartonem silnik nagrzewa się wskaznik zatrzymuje się w połowie skali
Rurki wchodzące do nagrzewnicy sa obydwie można powiedziec że gorace
Czy ktoś z was miał podobny problem
Piter2
SUZUKI VITARA
Re: Ogrzewanie w Vitarce
Pewnie trzeba by przeczyścić nagrzewnicę. Znany problem w samuraju, myślę ze w Vitarze podobnie jest i syf z zewnątrz nagrzewnicę skutecznie zakleił
Był Samuraj na MT
Była Navara na AT...
Jest Sharan 4Motion
Była Navara na AT...
Jest Sharan 4Motion

Witam
Dzięki za informacje ale jak sie do tego zabrać czy trzeba wyciagać całą nagrzewnice
Dzięki za informacje ale jak sie do tego zabrać czy trzeba wyciagać całą nagrzewnice
SUZUKI VITARA
Witaj,
By doraźnie wyczyścić nagrzewnicę musisz zdjąć kanał dolotowy od wentylatora - pod deską rozdzielczą od strony pasażera - i zaglądasz w przez dziurkę do całego mechanizmu nawiewowego. Teraz poruszając cięgnami "ciepło-zimno" odsłaniasz sobie nagrzewnicę i odkurzaczem wyciągasz co się da. Potem wymontowując kratki od nadmuchów czyścisz odkurzaczem wszystkie kanały ile się da. To jest wersja minimum, ale u mnie pomogło.
Sprawdź w ogóle, czy mechanizm nadmuchu działa poprawnie i czy odsłania całą nagrzewnicę. Te plastikowe elementy poruszające klapkami u mnie są troszkę zużyte. To jest wersja "lajt"
Wersja HC to zdejmowanie deski rozdzielczej... Ja sobie podarowałem.
A nie dosypywałeś czasem do chłodnicy różnych cudownych kuleczek czy innych płynów uszczelniających? Bo one bardzo pięknie mogą pozatykać nagrzewnice.
pozdr
By doraźnie wyczyścić nagrzewnicę musisz zdjąć kanał dolotowy od wentylatora - pod deską rozdzielczą od strony pasażera - i zaglądasz w przez dziurkę do całego mechanizmu nawiewowego. Teraz poruszając cięgnami "ciepło-zimno" odsłaniasz sobie nagrzewnicę i odkurzaczem wyciągasz co się da. Potem wymontowując kratki od nadmuchów czyścisz odkurzaczem wszystkie kanały ile się da. To jest wersja minimum, ale u mnie pomogło.
Sprawdź w ogóle, czy mechanizm nadmuchu działa poprawnie i czy odsłania całą nagrzewnicę. Te plastikowe elementy poruszające klapkami u mnie są troszkę zużyte. To jest wersja "lajt"

Wersja HC to zdejmowanie deski rozdzielczej... Ja sobie podarowałem.
A nie dosypywałeś czasem do chłodnicy różnych cudownych kuleczek czy innych płynów uszczelniających? Bo one bardzo pięknie mogą pozatykać nagrzewnice.
pozdr
piwo
biała jak śnieg vitara - pa pa...
Czerwonoskóry xj 1988 - pa pa...
Toyota Hiace 4wd 2003
Toyota Hiace 4wd 2003
pozdr[/quote]
Niczego nie dosypywałem do chłodnicy
Zastanawiam się czy przedmuchanie kompresorem nie było by lepsze od odkurzania
Piter
pozdr[/quote]
Niczego nie dosypywałem do chłodnicy
Zastanawiam się czy przedmuchanie kompresorem nie było by lepsze od odkurzania
Piter
SUZUKI VITARA
Po części może być i lepsze, tylko jak już zaczniesz dmuchać kompresorem to pamiętaj gdzie jest wyjście z samochodu 

Zielony Autobus 2,7TDi
No mi się coś widzi, że ciężko będzie znaleźć dojście, aby dmuchnąć od góry w nagrzewnicę. A dmuchając od dołu syf wciśniesz jeszcze głębiej.
pozdr
pozdr
piwo
Toyota Hiace 4wd 2003
Toyota Hiace 4wd 2003
w vitarze żeby zasyfić-zaliścić nagrzewnice to trzeba by go/je tam samemu włożyćGrześ K. pisze:Pewnie trzeba by przeczyścić nagrzewnicę. Znany problem w samuraju, myślę ze w Vitarze podobnie jest i syf z zewnątrz nagrzewnicę skutecznie zakleił

vitara ma ogólnie wysmienite ogrzewanie(bardzo wydajne)

masz albo uszkodzony termostat(otwarty) ,albo zamulona wewnetrznie nagrzewnice

SUZUKI VITARA wahacze (produkuje je)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/82e ... 14956.html
michał16v pisze:w vitarze żeby zasyfić-zaliścić nagrzewnice to trzeba by go/je tam samemu włożyćGrześ K. pisze:Pewnie trzeba by przeczyścić nagrzewnicę. Znany problem w samuraju, myślę ze w Vitarze podobnie jest i syf z zewnątrz nagrzewnicę skutecznie zakleił![]()
vitara ma ogólnie wysmienite ogrzewanie(bardzo wydajne)![]()
masz albo uszkodzony termostat(otwarty) ,albo zamulona wewnętrznie nagrzewnice
Ostatnio zmieniony pn lut 21, 2011 8:02 pm przez PITER2, łącznie zmieniany 2 razy.
SUZUKI VITARA
michał16v pisze:w vitarze żeby zasyfić-zaliścić nagrzewnice to trzeba by go/je tam samemu włożyćGrześ K. pisze:Pewnie trzeba by przeczyścić nagrzewnicę. Znany problem w samuraju, myślę ze w Vitarze podobnie jest i syf z zewnątrz nagrzewnicę skutecznie zakleił![]()
vitara ma ogólnie wysmienite ogrzewanie(bardzo wydajne)![]()
masz albo uszkodzony termostat(otwarty) ,albo zamulona wewnętrznie nagrzewnice
Jeśli okaże się iż termostat jest ok to jak odmulić nagrzewnicę
Może znacie kogoś z karkowa kto by na to mógłby zobaczyć
Piter2
SUZUKI VITARA
odmulanie nagrzewnicy:
potrzebny wąż ogrodowy z wodą bierzacą pod ciśnieniem
należy zdjąć oba przewody gumowe z nagrzewnicy(przy grodzi silnikowej)najtaniej wyjdzie najpierw spuscić płyn chłodniczy (zaworek pod chłodnicą)
i nakładamy wąż z wodą na kilkadziesiąt sekund raz na jeden kruciec nagrzewnicy ,a raz na drugi(oczywiście drugi zostaje niezaslepiony)i tak kilka razy
UWAGA: spotkałem sie z przypadkiem gdy ktoś uszczelniał termostat całą tubką sylikonu który zapchał chłodnice(tu może być tak z nagrzewnicą)
potrzebny wąż ogrodowy z wodą bierzacą pod ciśnieniem
należy zdjąć oba przewody gumowe z nagrzewnicy(przy grodzi silnikowej)najtaniej wyjdzie najpierw spuscić płyn chłodniczy (zaworek pod chłodnicą)
i nakładamy wąż z wodą na kilkadziesiąt sekund raz na jeden kruciec nagrzewnicy ,a raz na drugi(oczywiście drugi zostaje niezaslepiony)i tak kilka razy
UWAGA: spotkałem sie z przypadkiem gdy ktoś uszczelniał termostat całą tubką sylikonu który zapchał chłodnice(tu może być tak z nagrzewnicą)
SUZUKI VITARA wahacze (produkuje je)