vitara, jaki silnik inny niz oryginal?
Moderator: Albert_N
vitara, jaki silnik inny niz oryginal?
mam pytanie:
jaki zamontowac inny, mocniejszy silnik do vitary zamiast oryginalnego 1,6 ?
2,0 jakis, moze 2,5 czy tez 3,0 benzyna? ... ? moze diesla 4-o cylindrowego, moze jakas 5 (choc nie wiem jaka). lub 6 cylindrow?
czy zmieniac silnik ze skrzynia, czy skrzynia oryginalna?
2,0 jakis, moze 2,5 czy tez 3,0 benzyna? ... ? moze diesla 4-o cylindrowego, moze jakas 5 (choc nie wiem jaka). lub 6 cylindrow?
Re: vitara, jaki silnik inny niz oryginal?
pogadaj z igorem on ma cos dla ciebie 

szczecin ..... po prostu dziura
a w dole parch 2.8 3cale i 35 cali 

nie znam igora - za przeproszeniem
kiedys widzialem samurai'a z silnikiem 1,6 od BMW i niezle dawal rade, ponoc mosty mial od 410
a co ma igor jako podpowiedz?
kiedys widzialem samurai'a z silnikiem 1,6 od BMW i niezle dawal rade, ponoc mosty mial od 410
a co ma igor jako podpowiedz?
mega diesel usa
jak dasz rade to bedzie najlepsza vitarka w polsce 

na początek uzasadnij dlaczego chcesz więcej mocytojato pisze:mam pytanie:

SUZUKI VITARA wahacze (produkuje je)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/82e ... 14956.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/82e ... 14956.html
bo chcialbym przerobic vitare (pociac) i zrobic jakiegos "malego" potworka - taki jakis zamysl na bazie ramy od vitary
fantazja ulanska
fantazja ulanska
co do cytatu, to taki silnik bedzie mial wiecej cylindrow niz 6 - prawdaz?kogucik2 pisze:mega diesel usajak dasz rade to bedzie najlepsza vitarka w polsce
tojato pisze:... diesla 4-o cylindrowego, moze jakas 5 (choc nie wiem jaka). lub 6 cylindrow?
tylko 8 a dzwiek poezja 

zamiast 1.6 to bez pokaźnego budżetu to ciężko coś zmotać
Chyba tylko rzędowe 4 wchodzi w grę np właśnie bmw 1.6 - 1.8
można włożyć 2.5 - 2.7 V6 ale to do vitary 2.0 V6
Też mi brakuje mocy w 1.6 16v i jest parę rozwiązań:
-dołożyć turbo
-Założyć głowice i osprzęt ze swifta GTi - Robi z 97HP 128HP koszt około 3000-5000 zł
A to mi chodzi po głowie:
-sportowy wałek rozrządu + modyfikacja głowicy co daje całą górę silnika po remoncie i dodatkowe około 20KM - koszt 2000pln, wiem bo dzisiaj byłem w "HEINRICH TUNING" i pytałem o szczegóły - auto na 3-4 dni potrzebują
Chyba tylko rzędowe 4 wchodzi w grę np właśnie bmw 1.6 - 1.8
można włożyć 2.5 - 2.7 V6 ale to do vitary 2.0 V6

Też mi brakuje mocy w 1.6 16v i jest parę rozwiązań:
-dołożyć turbo
-Założyć głowice i osprzęt ze swifta GTi - Robi z 97HP 128HP koszt około 3000-5000 zł
A to mi chodzi po głowie:
-sportowy wałek rozrządu + modyfikacja głowicy co daje całą górę silnika po remoncie i dodatkowe około 20KM - koszt 2000pln, wiem bo dzisiaj byłem w "HEINRICH TUNING" i pytałem o szczegóły - auto na 3-4 dni potrzebują
zejde na chwile z tematu - podobnie brzmi 5 garow w dieslu OM617 bez tlumika, lub V8 w benzynie, znam z autopsjikogucik2 pisze:tylko 8 a dzwiek poezja
Aaaaa
do zmoty?
to 2.5 z GV wejdzie jak pomotasz
do zmoty?
to 2.5 z GV wejdzie jak pomotasz

Duzym atutem Vitary jest jej mala waga jak zaczniesz wkladac takie motory to bedziesz musial zmienic caly uklad napedowy zeby to wszystko wytrzymywalo. Lepiej kup np. G klase lub Patrola i poloz na rame bude z Vitary bedzie szybciej, taniej i mniej stresu.
Pozdrawia posiadacz lekko zmotanej Vitary
Pozdrawia posiadacz lekko zmotanej Vitary
Vitara1.6 8v 90r.Zawiecha +4", bodylift +2", KL-71 31", 4.24, LockRight-tyl, cdn.
jezeli bedzie gola rama z mostami i reduktorem, to zdaje sie mozna sobie wrzucic prawie co sie chceradzik071 pisze:zamiast 1.6 to bez pokaźnego budżetu to ciężko coś zmotać
...
i taki silnik od 1,8 do 5,0 mozna kupic od 500 zl do ~2000 zl
ale, co ze skrzynia biegow, jak wytrzyma to reduktor
taka fantazja - silnik, rama 2 fotele i rury - troche glupie... ale

a jak sie ma rama od gallopera? jest sens pakowac sie w taka rame?
jak pisałem ten powyższy post to nie było jeszcze mowy że to ma być zmota a to zmienia punkt widzenia 

to co ja che przerobić to w aucie, które jeździ na co dzień i stało się z auta nr 2 autem nr 1 i nie chce innym jeździć 

Kolega tojato musi dysponowac nie tylko jak to nazwal "fantazja" ale i zasobnym portfelem. My tu o modyfikacji Vitary a kolega o budowaniu zmoty. W jakiej kwocie chcesz sie zamknac z tym projektem 

Vitara1.6 8v 90r.Zawiecha +4", bodylift +2", KL-71 31", 4.24, LockRight-tyl, cdn.
nie mam pomyslu na kwote, ale temat bedzie sukcesywne tworzony, krok po kroku - a wtedy nie liczy sie ilosc pieniedzy na juz, jednorazowo, choc mowa pewnie o kwocie ok. 10-15.000 zl
i potrzebuje tez podpowiedzi z doswadczen innych
i potrzebuje tez podpowiedzi z doswadczen innych
tojato pisze: choc mowa pewnie o kwocie ok. 10-15.000 zl

Na zmotę budowana "od zera"...?
Na koła i jakąś wyciągarkę starczy... do tego pałąk nad głowę... silnik za 500... skrzynia, reduktor... no tak...

Po kilku doswiadczeniach . Najlepszym pomysłem silnika do suzuki jest silnik suzuki.
Silniki 2,0 i 1,8 mają dość mocy żeby napedzić lekkie autko.
2,0 mają jedną wadę sporo kosztują.
1,8 są dużo tańsze bo do baleno kupisz nawet za 800zł kompletny bez wiazki. Trzeba tylko przerobic delikatnie miskę i przedłużyć smok . (Są nawet mocowania wewnątrz silnika do przedłużenia). No i pasuje do skrzynki Vitarowej

Silniki 2,0 i 1,8 mają dość mocy żeby napedzić lekkie autko.
2,0 mają jedną wadę sporo kosztują.
1,8 są dużo tańsze bo do baleno kupisz nawet za 800zł kompletny bez wiazki. Trzeba tylko przerobic delikatnie miskę i przedłużyć smok . (Są nawet mocowania wewnątrz silnika do przedłużenia). No i pasuje do skrzynki Vitarowej

a co myslicie o silniku od mercedesa 124 o poj. 2,0, 2,6 3,0 - aby wmontowac na rame?
Za 800-1000 to nawet może uda Ci się wyrwać Beemkowy M440 B18 uzbrojony, ze skrzynia i kompem.
2.6 z Merca spoko tylko że na ramę, do Vitki to R6 ciężko będzie upchnąć, ale jakies może R5 2.3 z Audi, itp.
2.6 z Merca spoko tylko że na ramę, do Vitki to R6 ciężko będzie upchnąć, ale jakies może R5 2.3 z Audi, itp.
Galloper LWB - turysta
tojato pisze:a co myslicie o silniku od mercedesa 124 o poj. 2,0, 2,6 3,0 - aby wmontowac na rame?
ZA CIĘŻKI ! Jeżeli chcesz robić z Vitarki 2t kloca to od razu przerzuć się na Parcha
4x4 Tczew
tojato pisze:a co myslicie o silniku od mercedesa 124 o poj. 2,0, 2,6 3,0 - aby wmontowac na rame?
ależ ludzie mają pomysły

to na razie "fantazja", ale najpierw warto poczytac innych... zatem nie ma co przezywac, podniecac sie zbyt wczesniemuhha pisze: ależ ludzie mają pomysły

uwierz że twoich fantazjach jak to nazwałeś, nie ma nic podniecającegotojato pisze:to na razie "fantazja", ale najpierw warto poczytac innych... zatem nie ma co przezywac, podniecac sie zbyt wczesniemuhha pisze: ależ ludzie mają pomysły