Przedni most
Moderator: Albert_N
- czarny.piotr
-
Przedni most
Jak wygląda możliwość "przeszczepu" przedniego mostu z auta z silnikiem 8 zaworowym do 1,6 16V. Jak wyglądają przxełożenia?
czarny.piotr
Re: Przedni most
z fusów domyślam się że chodzi o vitarkę , obudowa pasuje , ale przełożenia są inne
Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu
5.12 w mostach itp itd

- czarny.piotr
-
sorki , nie określiłem że to vitarka. mam auto 16v i ponoć są słabawe półośki (?) lub przeguby (?) z przodu a że 8v ma to zdecydowanie trwalsze. mam w aucie lifta.. bo pewnikiem gdzieś po "krzakach" a nie tylko po "czarnym" się przewiozę. chciałbym uniknąć dodatkowych "wrażeń" z mostem.
czarny.piotr
to strugaj obudowe stalową bo to aluminium jest najsłabszym ogniwem.czarny.piotr pisze:... chciałbym uniknąć dodatkowych "wrażeń" z mostem.
Bartek
dokładnie
zamiana alu na alu niema sensu
jak chcesz cos trwalszego to stalowa obudowa + oski od Pajero
albo stywny ale to rzezba
zamiana alu na alu niema sensu

jak chcesz cos trwalszego to stalowa obudowa + oski od Pajero
albo stywny ale to rzezba
- czarny.piotr
-
obudowa zapewne do 2,0 vitarki, a półosie od którego pajero? jak z wielowypustami? półoś wejdzie bez problemu do piasty? wiem że "bebechy" muszą zostać stare (kwestia przełożenia)
czarny.piotr
A może najpierw pojeździj i będziesz widział co się będzie działo z Twoim mostem. Wszystko zależy jak tym autem będziesz jeździł i jakie opony założysz. Przełożenia w 8v były 5,125 poza automatem.
przełożyć możesz śmiało, wszystko pasuje oba mają 22 zęby...(dopiero od 1998r 16v ma 26 zębów na wieloklinie w moście)czarny.piotr pisze:Jak wygląda możliwość "przeszczepu" przedniego mostu z auta z silnikiem 8 zaworowym do 1,6 16V. Jak wyglądają przxełożenia?
Nie ważne od jakiego silnika masz most i od jakiego chcesz dopasować. Przełożenia musisz sprawdzić i w swoim moście i w dawcy bo nie ma reguły ! przez 20 lat ktoś mógł dużo na zmieniać w vitarze.
Może napisz jeszcze czemu chcesz to zrobić? rozwaliłeś most czy co?
czarny.piotr pisze:.... mam auto 16v i ponoć są słabawe półośki (?) lub przeguby (?) z przodu a że 8v ma to zdecydowanie trwalsze. ....

jak masz santane to może słabsze ale jak masz vitarke to w 16v były mocniejsze od 8v !
pokaż zdjęcie swojej półosi a powiem Ci czym jeździsz

stalowa obudowa to od TD lub 2,5 V6czarny.piotr pisze:obudowa zapewne do 2,0 vitarki, a półosie od którego pajero? jak z wielowypustami? półoś wejdzie bez problemu do piasty? wiem że "bebechy" muszą zostać stare (kwestia przełożenia)
A z półosiami od pajero to jest tyle przerabiania, że jak nie masz warsztaciku i 2tyśi to se daj spokuj.
są inne rozwiązania może nie tak pancerne jak pajero ale też dużo mocniejsze.
Poczytaj na tym forum bo wszystko było przerabiane przynajmniej po 3 razy

http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewforum.php?f=7
Ostatnio zmieniony wt mar 15, 2011 12:21 am przez radzik071, łącznie zmieniany 1 raz.
- czarny.piotr
-
mam vitarę (ale składaną w Hiszpanii), most nie jest rozwalony, kolo który mi robił lifta zwracał uwagę że mogą mi przeguby polecieć, zastanawiam się czy jak obniżyłbym most to obciążenie przegubów by było mniejsze... być może żywot ich byłby dłuższy..
czarny.piotr
no to najprawdopodobniej masz najgorsze półośki jakie były
tak wiec zmiana na Japońskie vitarowskie na pewno doda wytrzymałości.
Daj zdjęcie półosi to Ci powiem.
Most się obniża jak dajesz dystans na górne mocowanie przedniego amora większy niż 3cm a myślę, że masz tylko obrócone mocowanie wiec daj spokój z obniżaniem mostu.
Poczytaj sobie forum
http://suzuki.a-ng.eu/forum/index.php
Tam jest wszystko co chcesz widzieć tylko trzeba trochę chęci i czasu na czytanie !
tak wiec zmiana na Japońskie vitarowskie na pewno doda wytrzymałości.
Daj zdjęcie półosi to Ci powiem.
Most się obniża jak dajesz dystans na górne mocowanie przedniego amora większy niż 3cm a myślę, że masz tylko obrócone mocowanie wiec daj spokój z obniżaniem mostu.
Poczytaj sobie forum
http://suzuki.a-ng.eu/forum/index.php
Tam jest wszystko co chcesz widzieć tylko trzeba trochę chęci i czasu na czytanie !
- czarny.piotr
-
wózek mam podniesiony o około 7cm. skoro mosty od 8v suzi są bardziej wytrzymałe to może po prostu poczekam aż się "zużyje" ten co mam i zakupie od 8v. biję się z myślami czy przełożenia są takie same...
czarny.piotr
A skąd masz tą informacje ?czarny.piotr pisze:...skoro mosty od 8v suzi są bardziej wytrzymałe...

- czarny.piotr
-
"Bardzo częstym zjawiskiem jest uszkodzenie obudowy mostu przy silniku 16 V, ale warto dodać że obudowy z lat 89 do 93 były solidniejsze a odlewy grubsze."
a to że 8v się nie rozwalają?
miałem 8v na 28" oponach i rozwaliłem obudowę:
Teram mam 16v i 30" opony i urwało nawet wieloklin przegubu a obudowa wciąż cała.
to że od 89 do 93 były solidniejsze to chyba dotyczy i 8v i 16v
Nie będę się kłócił ale może jakiś inny cytat bo żadnego nie znalazłem
a to że 8v się nie rozwalają?

miałem 8v na 28" oponach i rozwaliłem obudowę:
Teram mam 16v i 30" opony i urwało nawet wieloklin przegubu a obudowa wciąż cała.
to że od 89 do 93 były solidniejsze to chyba dotyczy i 8v i 16v
Nie będę się kłócił ale może jakiś inny cytat bo żadnego nie znalazłem

Wszystko można rozwalić 

W 2.0 też jest niby mocniejsza ale to ciągle tylko aluminium.
Jak chcesz mieć mocny napęd to z tylnego mostu zrób przedni, będziesz miał stalową obudowę i 4-satelitowy dyfer.
A jak półośki okażą się za słabe to zmotasz z pajero.

Jak chcesz mieć mocny napęd to z tylnego mostu zrób przedni, będziesz miał stalową obudowę i 4-satelitowy dyfer.
A jak półośki okażą się za słabe to zmotasz z pajero.

No ja właśnie wkładam obudowę od 2.0 i wydaje się solidniejsza od 1.6 alu
2.0 ma np większą średnice zew. wokół półosi wewnętrznej
2.0 ma np większą średnice zew. wokół półosi wewnętrznej
Co będzie następnego, tak z góry się zapytam? 

przeróbka z tylnego na przedni 
może do Pajęczna się wyrobie z wszystkim

może do Pajęczna się wyrobie z wszystkim
Ja zakładam właśnie stalową od Diesla + półosie od 2,5 V6.
Trochę to cięższe, ale sprawia wrażenie zdecydowanie trwalszego - no i półosie znacznie grubsze są.
W przeciągu tygodnia pewnie będą testy...
Trochę to cięższe, ale sprawia wrażenie zdecydowanie trwalszego - no i półosie znacznie grubsze są.
W przeciągu tygodnia pewnie będą testy...
To ja (jak pozwolicie oczywiście) pooglądam to sobie w Pajęcznie 

-
- jestem tu nowy...
Sprzedam przedni most od Grand Vitary 2000r 2.0 TDi manualna skrzynia obudowa stalowa stosunek zębów 10/43
Zęby i obudowa są w porządku uszkodzony jest jedynie element załączający(nie wiem jak to się fachowo nazywa ale są to dwie okrągłe blaszki z gumą w środku które pod wpływem ciśnienia rozchodzą się i załączają most-uszkodzona jest dokładnie ta gumka)
Cena 500zł
Zęby i obudowa są w porządku uszkodzony jest jedynie element załączający(nie wiem jak to się fachowo nazywa ale są to dwie okrągłe blaszki z gumą w środku które pod wpływem ciśnienia rozchodzą się i załączają most-uszkodzona jest dokładnie ta gumka)
Cena 500zł
Rozumiem, że teraz w każdym temacie dotyczącym mostów będziesz wklejał swoje ogłoszenie... Gratulacje 

Samurai Santana 93' - dawno i nieprawda
P11.144
P11.144