Twarde hamulce
Moderator: Albert_N
Twarde hamulce
Pany, sprawa dość błaha. W tatowym samuraiku są hamulce i to niezłe
no niby powód do radości jednak trzeba strasznie mocno pedał dusić tzw. decha. Posprawdzałem zaciski i tłoczki wszystko działa luźno poprawnie bez oporów. Po zdjęciu np. jednego zacisku z tarczy pedał działa mięciutko. Myślałem że może coś z ciśnieniem od kolektora do serwa poprawiłem nieszczelności na wężach i bez efektu. Auto hamuje, ale strasznie mocno trzeba dusić. Po dwóch trzech przyhamowaniach pedał twardnieje.Z cześci nie zweryfikowanych pozostała pompa hamulcowa, serwo i korektor siły hamowania. Macie może jakieś doświadczenia w tej sprawie.

Zielony Hijszpan TEAM SŁAWNO 4X4
Re: Twarde hamulce
odłącz całkiem podciśnienie z serwa - i sprawdź
jak będzie tak samo... to już wiesz co
jak będzie tak samo... to już wiesz co

sprawdź też czy wąż do serwa nie jest odwrotnie założony
nie wiem jak w tym samuraiu ale w suzukach (np. jimny
) zdarzają się przewody podciśnieniowe z zaworami jednokierunkowymi... i wtedy serwo ni ku ta nie działa a objawy będą takie jak je opisałeś 

nie wiem jak w tym samuraiu ale w suzukach (np. jimny

Rzecz w tym ze nic nie dotykałem w aucie i stopniowo zaczęły twardnieć az do momentu ze jest to mocno odczuwalne. Ostatnio zauważyłem że z zacisków z przodu przez uszczelnienie tłoczka sączy sie płyn. Reperaturki zacisków były montowane w lato ubiegłego roku i do stycznia, lutego było ok.
ja tak mialem jak sie waz od serwa przytkal jakims osadem w srodku. Po wydrutowaniu dzialalo elegancko.
Pozdrawiam, Albert
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9
No to wykonam wszelakie czary jak nie pomoże to nowe serwo.
wlasnie !
Pozdrawiam, Albert
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9
Ja też poproszę 
widzę u siebie podobny objaw w początkowym stadium.

widzę u siebie podobny objaw w początkowym stadium.
Patrol W160 / SD33T / 87
http://www.ekipa4x4.pl
http://www.ekipa4x4.pl
Tajemnica
Jak to mówią suke trzeba dmuchać, a tak na poważnie wężyki poskracałem delikatnie żeby kołnierzyki na przewodach weszły dalej, poprawiłem opaski i zauważyłem ze po zdjęciu węża od podciśnienia samochód wchodzi na wyższe obroty ( wskazówka dla tych którym auto ciepłe kreci sie za wysoko) ale nie to było przyczyną
. Potem przy pracującym silniku naciskałem hamulce - twarde jak bycze jaja, bez poprawy. A bym zapomniał przy zdejmowaniu wężyka od serwa zassało powietrze. Przed poprawą wężyków tego nie było wiec pojawiła się szczelność układu. Ale to tez nie było przyczyną
. Postanowiłem ze auto mnie nie będzie dmuchać, no bo jak "jak dmuchać to my a nie nas"
No i żem dmuchnął w wężyk podciśnienia i nic, no to w druga stronę wytworzyłem podciśnienie w moja stronę ( żeby nie powiedzieć że pociagłem). Ale to tez nie było przyczyną no to mówię sobie ostatni raz cie dmuchnę suko i wiecie co
Pomogło
w kolektorku jak by się coś odkleiło dmuchłem, pociagłem, dmuchłem i kurna leciutko działa. Co prawda w środku jest zaworek jednokierunkowy nastawiony na dmuchanko. Na ssanko sie zamyka. I to właśnie było to 

Jak to mówią suke trzeba dmuchać, a tak na poważnie wężyki poskracałem delikatnie żeby kołnierzyki na przewodach weszły dalej, poprawiłem opaski i zauważyłem ze po zdjęciu węża od podciśnienia samochód wchodzi na wyższe obroty ( wskazówka dla tych którym auto ciepłe kreci sie za wysoko) ale nie to było przyczyną

Ja nic nie zrozumiałemStachu-80 pisze:Tajemnica![]()
...

Ale może to dla tego, że dopiero po dwóch kawach

Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
w kolektorku jak by się coś odkleiło dmuchłem, pociagłem, dmuchłem i kurna leciutko działa. Co prawda w środku jest zaworek jednokierunkowy nastawiony na dmuchanko. Na ssanko sie zamyka. I to właśnie było to
[/quote]