Wężykowanie tylnego koła
Moderator: Albert_N
- jarekstryszawa
-
- Kontaktowanie:
Wężykowanie tylnego koła
Wydaje mi się, że lewe tylne koło chodzi mi lekko na boki- felga sprawdzona, prosta.
Co ewentualnie można sprawdzić w piaście? Czy istnieje możliwość skasowania luzu na łożyskach?
Co ewentualnie można sprawdzić w piaście? Czy istnieje możliwość skasowania luzu na łożyskach?
Re: Wężykowanie tylnego koła
Z tyłu nie ma piasty.jarekstryszawa pisze:Wydaje mi się, że lewe tylne koło chodzi mi lekko na boki- felga sprawdzona, prosta.
Umiera łożysko - wymiana szlifierką i palnikiem niestety.
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
tam jest łożysko, w którym luzu się nie kasuje, tylko wymienia się łożysko gdy sczeźnie..
enyłej, trzeba to rozebrać i przeglądnąć..
enyłej, trzeba to rozebrać i przeglądnąć..
'częściej patrzę się na wschód, chyba tam patrzę od zawsze...'
- jarekstryszawa
-
- Kontaktowanie:
Szkoda, że nie ma regulacji.
Jazda z tym grozi większymi kłopotami? Są jakieś triki, o których trza wiedzieć przy robocie- jakie łożysko przygotować?
Jazda z tym grozi większymi kłopotami? Są jakieś triki, o których trza wiedzieć przy robocie- jakie łożysko przygotować?
no jak sie na amen rozleci łożysko w czasie jazdy to może być kłopot..
'częściej patrzę się na wschód, chyba tam patrzę od zawsze...'
jazda z tym grozi, ukręceniem półośki, zdewastowaniem mechanizmu różnicowego, wyrobieniem łoża łożyskowego w pochwie, wyjechaniem koła z pochwy podczas jazdy 
http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f=7&t=64101

http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f=7&t=64101
Suzuki Samurai - samurai.org.pl
- jarekstryszawa
-
- Kontaktowanie:
Właśnie się wgłębiam w temat- sporo na ten temat napisano na forum. Wyszedłem na trochę leniuszka, nieładnie
.

Lepiej zastosować z tyłu przednie piasty - zapominasz o pierścieniach, rozcinaniu łożyska szlifierką etc 

Jimny M16A
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
Tak samo lepiej mieć arb zamiast besterlockera albo warna zamiast chińczykaKSikorski pisze:Lepiej zastosować z tyłu przednie piasty - zapominasz o pierścieniach, rozcinaniu łożyska szlifierką etc

Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
- jarekstryszawa
-
- Kontaktowanie:
Mieszkam na prowincji i zaopatrzenie w części u mnie delikatnie mówiąc trudne. Chyba przejdę na wariant z polskim łożyskiem i dorobionym pierścieniem.
- jarekstryszawa
-
- Kontaktowanie:
Tak sobie jeszcze głośno myślę- czy faktycznie padające łożysko daje o sobie znać wężykowaniem? Luz na łożysku powinien chyba skutkować odchyleniem koła od płaszczyzny pionowej. Spróbuję jeszcze dodatkowo zdiagnozować stan łożyska przez szarpanie kołem na boki.
podnieś samochód chwyć koło i sprawdź luzy aczkolwiek nie zawsze luzy są, ja miałem wyj..ene łożyska i wyczuwalnych luzów nie było a łożyska chodziły jak nakręcana chińska zabawka - taki sam dźwięk przy pokręceniu kołem
Zastosuj patent z łożyskami od poldasa, ja tak mam i daje radę co prawda łożyska trzeba wymieniać częściej ale i tak wymienia się je często przy upalaniu w terenie... jak by ni było takie obciążenia na takie łożysko to trochę za dużo, rozwiązanie ogólnie do d. w płaskich są o wiele szersze łożyska w piastach.

Zastosuj patent z łożyskami od poldasa, ja tak mam i daje radę co prawda łożyska trzeba wymieniać częściej ale i tak wymienia się je często przy upalaniu w terenie... jak by ni było takie obciążenia na takie łożysko to trochę za dużo, rozwiązanie ogólnie do d. w płaskich są o wiele szersze łożyska w piastach.
@jarek sprawdź jeszcze, czy nie odkręciły Ci się nakrętki mocowania bębna do półosi... jak luźne to koło lata
jak wszytko gra to pozostają jedynie łożysko... zacznie rzęźić a potem wyjedzie koło z półosią...
do tego pognie się "trzymacz" łożyska i półosi oraz obrobi się gniazdo uszczelniacza...
jak wszytko gra to pozostają jedynie łożysko... zacznie rzęźić a potem wyjedzie koło z półosią...

do tego pognie się "trzymacz" łożyska i półosi oraz obrobi się gniazdo uszczelniacza...
suzamurai '96
505 715 225
505 715 225
- jarekstryszawa
-
- Kontaktowanie:
Mocowanie bębna do półosi sprawdziłem przy okazji wymiany kół z zimowych na letnie (już zaklinam wiosnę)- są OK. Chyba też ruszałem kołem na boki i nie było wyczuwalnych luzów, ale głowy za to nie dam. Trza będzie rozebrać.
Niby przebieg śmieszny, bo coś koło 27 kkm, ale latam na odwróconych trójkątach z kosmetycznych dystansem 5 mm z alu.
Niby przebieg śmieszny, bo coś koło 27 kkm, ale latam na odwróconych trójkątach z kosmetycznych dystansem 5 mm z alu.
A jakie masz opony? Pytam, bo jesli masz jakies Simexopodobne na przyklad, jak ja to takie wlasnie bedziesz miec wrazenie, ze kolo wali na boki. Jakosc opony + niezawysokie cisnienie w tejze i w czasie jazdy (jak domniemam w lusterku) widac jakby kolo chodzilo w wielu plaszczyznach. Wg mnie normalne. Tym bardziej, ze zadnych luzow nie masz...
Znam jednego samuraja w ktorym kolo jedzie wezykiem. Po zdjeciu kola i bebna okazalo sie ze jest krzywa polos 

Xj renix 4.0 pickup 2door,springi tyl, besterlocker, 35"
ZJ 4.0 up3.5" 31x10.5 mt
ZJ 4.0 up3.5" 31x10.5 mt
- jarekstryszawa
-
- Kontaktowanie:
Wrażenie wężykowania miałem na zimowych BFG winter slalom, teraz wrzuciłem letnie KUMHO KL71 (wszystkie na odwróconych trójkątach). Zobaczę jutro jak się prowadzą.
Też obstawiam krzywą półoś
To zreszta łatwo sprawdzić na postoju.
I tak a propos łozyskowania ,to dałoby sie tam wstawić szersze łozysko metodą lekkiego podtoczenia półosi i montażu hamulca tarczowego.Nie wypraktykowałem tego jednak,bo brak chętnego dawcy.

I tak a propos łozyskowania ,to dałoby sie tam wstawić szersze łozysko metodą lekkiego podtoczenia półosi i montażu hamulca tarczowego.Nie wypraktykowałem tego jednak,bo brak chętnego dawcy.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
Kupić przedni most kompletny za 800-1000zł, zostawić z niego czopy piast, piasty i hamulce, resztę pogonić, zamiast sprzęgiełek kupić zabieraki. Półosie dorobi się za 800zł. Do pochwy mostu dospawać adaptery o otworach takich samych jak zwrotnice, wtedy będą też pasowały mocowania do zacisków z przedniego mostu. Za c.a.1400zł otrzymujemy tył na odciążonych półosiach, tarczówki i łożyskowanie koła na dwóch łożyskach stożkowych z kasowaniem luzu 

Jimny M16A
- jarekstryszawa
-
- Kontaktowanie:
Dzisiaj sprawdzałem w czasie jazdy i jest lekkie bicie. Trudno powiedzieć ile bo w sprawdzeniu "na oko" przeszkadzają gumy na nadkolach- siakiś centymetr. Lewe koło trudno się diagnozuje bo trzeba się sporo wychylić przez szybę i patrzeć w tył, w czasie gdy kolega kręci kierownicą...
nie prościej podnieść samochód i sprawdzić aniżeli wychylać łeb podczas jazdy

- jarekstryszawa
-
- Kontaktowanie:
To było za proste...
Tak na poważnie to nie bardzo mam czas, żeby to na spokojnie sprawdzić, a samurajek ma obecnie sporo pracy.
Ciekawą minę musiał mieć kierowca samochodu za mną gdy zobaczył drajwera wychylonego przez okno i spoglądającego w tył. Na swoją obronę muszę dodać, że było na prostej, a ruch był niewielki.
Tak na poważnie to nie bardzo mam czas, żeby to na spokojnie sprawdzić, a samurajek ma obecnie sporo pracy.
Ciekawą minę musiał mieć kierowca samochodu za mną gdy zobaczył drajwera wychylonego przez okno i spoglądającego w tył. Na swoją obronę muszę dodać, że było na prostej, a ruch był niewielki.
jarekstryszawa pisze:Na swoją obronę muszę dodać, że było na prostej, a ruch był niewielki.
A to teraz trzeba sie z kazdego zachowania wytlumaczyc aby nie zalapac sie na krytyke wszechwiedzacego forum

ZJ 4.0 up3.5" 31x10.5 mt
ZJ 4.0 up3.5" 31x10.5 mt
"wszechwiedzący" nie musi nic sugerować jak się nie podoba.
Albo nie zalapales albo nie masz poczucia humoruslavok pisze:"wszechwiedzący" nie musi nic sugerować jak się nie podoba.

ZJ 4.0 up3.5" 31x10.5 mt
ZJ 4.0 up3.5" 31x10.5 mt