Centralny zamek- indywidualny montaż
Moderator: Albert_N
- peyterek
-
- Kontaktowanie:
Centralny zamek- indywidualny montaż
Witam
Na necie można dostać wiele uniwersalnych zestawów do montażu centralnego zamka. W mojej 3d Vitarce by sie przydało(fabrycznie nie mam). Czy ktoś z was miał z tym do czynienia? Jakieś doświadczenia?
Na necie można dostać wiele uniwersalnych zestawów do montażu centralnego zamka. W mojej 3d Vitarce by sie przydało(fabrycznie nie mam). Czy ktoś z was miał z tym do czynienia? Jakieś doświadczenia?
Suzuki Vitara'00 - 1.6 8V
Yamaha Super Tenere XTZ 750 '89
Yamaha Super Tenere XTZ 750 '89
- jarekstryszawa
-
- Kontaktowanie:
Re: Centralny zamek- indywidualny montaż
U mnie w samurajku blaszance mam siłowniki podpięte po alarm- działa i jest wygodne na codzień.
Wszystko zależy od tego, ile masz tam miejsca i jak ci chodzą zamki. A potem, to już ogólne zasady, jak w każdych innych drzwiach - praca w linii lub równoległa, unikać pracy pod kątem, po łukach. W zależności od tego, jak pracują zamki, masz kilka typów siłowników do wyboru - różne siły działania, siłowniki ze sprzęgłem i bez. W niektórych zestawach już na dzień dobry wymieniłbym przewody na bardziej elastyczne lub przynajmniej te ich fragmenty, które będą pracować między budą a drzwiami. Po prostu, trzeba użyć głowy i przyłożyć się do montażu.
A czym to później będziesz sterować, to już wolna twoja wola. Na rynku jest masa sterowników.
PS. Chcesz - przyjedź, założę.
A czym to później będziesz sterować, to już wolna twoja wola. Na rynku jest masa sterowników.
PS. Chcesz - przyjedź, założę.
To, że jesteśmy w dupie, to jasne. Problem w tym, że zaczynamy się w niej urządzać.
U siebie też mam centralny. Jedyny problem to podciągnięcie kabli do drzwi. W samim nie ma przelotek. Mam następne drzwi i teraz zrobię przelot na różnych wysokościach, żeby kabel się nie łamał. Vw tak ma oryginalnie rozwiązane. Usunąłem też rygielki z drzwi, po zamknięciu można otworzyć tylko kluczykiem. Nie podłączałem jedynie tyłu w cabrio i tak to nie pomoże.
Tył proponowałbym podpiąć pod oddzielny kanał.
Tył proponowałbym podpiąć pod oddzielny kanał.
http://www.all-max.pl/product_info.php?products_id=79
albo wysuwająca się:
http://www.okazje.info.pl/okazja/motory ... drzwi.html
albo "eska":
http://archiwumallegro.pl/gumowa_przelo ... 94353.html
Do wyboru według potrzeb
Do tego polecam przewody idące w tej przelotce owinąć RÓWNO i ładnie dobrą taśmą parcianą, by je wzmocnić i rozłożyć miejsce zgięcia na większą długość.
albo wysuwająca się:
http://www.okazje.info.pl/okazja/motory ... drzwi.html
albo "eska":
http://archiwumallegro.pl/gumowa_przelo ... 94353.html
Do wyboru według potrzeb

Do tego polecam przewody idące w tej przelotce owinąć RÓWNO i ładnie dobrą taśmą parcianą, by je wzmocnić i rozłożyć miejsce zgięcia na większą długość.
To, że jesteśmy w dupie, to jasne. Problem w tym, że zaczynamy się w niej urządzać.
Już w trzecim aucie (a drugiej Vitarze) sam sobie montowałem zestawy do aut 5D z alledrogo.peyterek pisze:Witam
Przedłużam przewody od jednego slave'a i prowadzę do tylnej klapy (tam da się świetnie wsadzić siłownik i działa bez najmniejszych problemów w cabrio).
A z przodu zostawiłem oryginalne siłowniki, a zamontowałem dodatkowo te z zestawu.
Spokojnie dają sobie radę, ale na zimę musiałem spryskać wszystkie prowadnice płynem hamulcowym bo przymarzały druty... Smarowanie WD40 itd nic nie daje, bo wytrąca się woda i zamarza i tak.
Niestety w przednich drzwiach nie ma za wiele miejsca na montaż, ale jest to wykonalne. Wystarczy przymocować na jedną śrubę do drzwi wraz z załączonymi blaszkami... A dół blaszki przytrytać na przykład do innego otworu w drzwiach, żeby siłownik się nie ruszał

Przewody poprowadziłem tak, jak się dało. Z jednej strony po prostu rozciąłem tą gumową rurkę z przewodami i pociągnąłem tam przewody... A z drugiej idą wierzchem osłonięte tylko izolacją... I nic się już od 1,5 roku nie dzieje

Futrzak->Vitka '89->Vitka'95 -> GV2000->
Vitka'95 1,6 16V + 0,5T jakiegoś badziewia

Czym ty smarujesz? Płynem hamulcowym? A nie ma on przypadkiem właściwości korodujących? Na pewno też pływa bardzo niekorzystnie na wiele tworzyw i lakier (jeśli gdzieś sobie skapnie).
WD 40, to skrót od "Water Displacer 40 th", czyli "Wypieracz Wody 40 próba". Radzi sobie z rakietami, to tutaj też powinien. Niemniej są też inne BEZPIECZNE środki.
WD 40, to skrót od "Water Displacer 40 th", czyli "Wypieracz Wody 40 próba". Radzi sobie z rakietami, to tutaj też powinien. Niemniej są też inne BEZPIECZNE środki.
No to nie lejesz go litrami w drzwi, tylko pryskasz ciut po wszystkich ruchomych elementach
WD40 pryskałem, QUIK'iem od Kleen Flo pryskałem i wszystko kończy się tak samo.
Po płynie hamulcowym przy -21 kliknąłem pilotem i wszystko się ładnie pootwierało i pozamykało potem

WD40 pryskałem, QUIK'iem od Kleen Flo pryskałem i wszystko kończy się tak samo.
Po płynie hamulcowym przy -21 kliknąłem pilotem i wszystko się ładnie pootwierało i pozamykało potem

To nie lepiej wziąć jakiś olej silikonowy? Nie gęstnieje na mrozie, a jest nieagresywny.
Nie próbowałem.
Póki mi drzwi nie wyżarło jestem szczęśliwym użytkownikiem tego patentu
Póki mi drzwi nie wyżarło jestem szczęśliwym użytkownikiem tego patentu

Olej silikonowy jest dobry - ale przy stosowaniu bezpośrednio do wkładki trzeba psikać praktycznie po każdej wizycie na karcharzeBłażej pisze:To nie lepiej wziąć jakiś olej silikonowy? Nie gęstnieje na mrozie, a jest nieagresywny.

'95 Samurai 1,3
235/75r15
235/75r15