Prawa szyba ciężko chodzi.

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
hokan

Prawa szyba ciężko chodzi.

Post autor: hokan » pn maja 30, 2011 11:30 am

Jak w tytule.Vitara .98
Do dołu idzie szybko,do góry powoli z oporem.Przesmarowałem prowadnicę i linkę-nic nie dało.
Ostatnio coś padło w przełączniku.
Tym kierowcy mogę podnieść prawą szybę,ale nie mogę opuścić.Przełącznik pasażera działa normalnie.(do góry też ciężko)
Przełącznik chciałem rozebrać żeby sprawdzić styki ale nie mogę rozłączyć przycisku blokady szyb (pierwszy od zamka drzwi).
Może ktoś ćwiczył temat?
Co po tytule (Dr.),jak gówno w szkatule?
Samurai 1.3,Vitara 1.6-16V 2xcabrio.

Błażej

Re: Prawa szyba ciężko chodzi.

Post autor: Błażej » pn maja 30, 2011 2:17 pm

Rozebrać, sprawdzić. Możliwe, że szyba idąc do góry idzie pod kątem i się klinuje.
Jeśli wyłączniki masz w pierwotnym obwodzie, czyli załączają one silniki szyb bezpośrednio, to możliwe też, że wypaliły się w nich styki. Można otworzyć, oczyścić i będzie dobrze. Chyba, że już się wykończyły całkiem. Zawsze też możesz założyć przekaźniki do sterowania szybami, potrzebne dwa na szybę.
To, że jesteśmy w dupie, to jasne. Problem w tym, że zaczynamy się w niej urządzać.

Awatar użytkownika
hokan

Post autor: hokan » pn maja 30, 2011 6:45 pm

Błażej pisze:Rozebrać, sprawdzić. Możliwe, że szyba idąc do góry idzie pod kątem i się klinuje.
Jeśli wyłączniki masz w pierwotnym obwodzie, czyli załączają one silniki szyb bezpośrednio, to możliwe też, że wypaliły się w nich styki. Można otworzyć, oczyścić i będzie dobrze. Chyba, że już się wykończyły całkiem. Zawsze też możesz założyć przekaźniki do sterowania szybami, potrzebne dwa na szybę.
Napisałem że rozbroiłem drzwi i wszystko wydaje się O.K.
Jak rozebrać przełącznik?-inaczej nie mogę oczyścić styków.
Co po tytule (Dr.),jak gówno w szkatule?
Samurai 1.3,Vitara 1.6-16V 2xcabrio.

Błażej

Post autor: Błażej » pn maja 30, 2011 10:25 pm

Nie "wydaje się", tylko trzeba mieć pewność. Otworzyć, popracować mechanizmem. W czasie pracy pomóc ręką, poprzekrzywiać i sprawdzić, czy idzie łatwiej.
Wyłącznik musiałbym zobaczyć, jednak zazwyczaj można go otworzyć poprzez rozchylenie obudowy i wyczepienie klawisza z zawiasów. Do czyszczenia i złożenia trzeba jednak mieć trochę cierpliwości.
A na próbę podłącz silnik na krótko z ominięciem przycisku i sprawdź, czy widać poprawę w pracy.
To, że jesteśmy w dupie, to jasne. Problem w tym, że zaczynamy się w niej urządzać.

Awatar użytkownika
suzus1995

Kontaktowanie:

Post autor: suzus1995 » czw cze 02, 2011 8:56 pm

W każdej Vitce prawa szyba idzie wolniej.
Za cienkie kable to jedno, po drugie z czasem rozlata się prowadnica i szyba haczy z tyłu brzegiem o prowadzenie w drzwiach.
W GV problem naprawili :)21
Futrzak->Vitka '89->Vitka'95 -> GV2000->
Vitka'95 1,6 16V + 0,5T jakiegoś badziewia :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”