Marcelek123 pisze:
Wiem ,że moje pytanie są dla nie których smieszne ,ale uważam ,że forum jest po to by pytać :/
Same pytania nie były śmieszne ani trochę - również dla mnie, a może zwłaszcza dla mnie. Polecam powrót do mojej pierwszej wypowiedzi i przeczytanie jej ostatniego zdania. Różne reakcje forumowiczów wynikają zwykle z tego, że podobnych tematów bez wczesniejszego zagłębienia się w interesującas kwestię pojawia się multum.
Prawie wszystko co dziś wiem zaczerpnąłem z forum. Ale zanim zacząłem pytać to przez ładnych parę tygodni czytałem większość działów tak by uszczegóławiać nabytą w ten sposób wiedzę. Ba... możliwie dużo wiedzy starałem się nabyć zanim wogóle kupiłem auto. Tematów o Vitarze troszkę już było więc zapewne najpierw dotarłbym do nich, ale ja to ja... Jeśli chodzi o oponki to w odpowiednim dziale również jest multum informacji nt. poszczególnych bieżników i jeśli któryś wpada ci w oko, albo dowiadujesz się o nim czegoś co uznajesz za pozytyw to wtedy pytasz o zachowanie na danym aucie (bo czasem różni się ono w zależności od masy auta), podglądasz czym jeżdżą inni. Potem pytasz raz jeszcze w razie wątpliwości i tak w kółko w większości tematów dot. Twojego auta.
Marcelek123 pisze:kfs jak to dla Ciebie oczywista oczywistość to trzeba było ogóle nie pisać postu.
Nie mam w zwyczaju foszyć i odgryzać się na forum (co nie raz i mnie spotkało) i łatki pieniacza przypiąć sobie nie dam, więc w ramach okazania dobrej woli powiem, że rady kolegi milasa są jak najbardziej dobre. W temacie zawieszenia poza radą opisową poczytaj:
http://dzierzecki.pl/vitara/ (da się znaleźć,choć nie mam i nie miałemn nigdy Vitary). Forum polecane przez milasa to skarb dla Vitarowców:
http://suzuki.a-ng.eu/forum/index.php więc i tam zajrzyj.
W kwestii opon faktycznie poszukaj używek bo budżet, którym póki co dysponujesz wystarczyłby na porządny komplet nowych i snorkel self made albo polską produkcję, która nie wygląda tak źle jak kibel-rura a majątku nie kosztuje (przynajmnie do Samuraia, wersja do Vitki z tego co wiem tez występuje). Tych paru stówek na lift już by zabrakło.
A niech tam... dopiszę wszystko co przychodzi mi do głowy żeby nie było... Jak tylko w teren to nalewki dadzą radę - kostka o której pisano wczesniej to bieżnik Yokohamy Geolandar. Najtańsze będą Persichini (są też chyba jednymi z cięższych w tym rozmiarze, ale wielu jeździ i nie narzeka). Wyjściowa cena jest teraz wyższa niż kiedyś, ale jak podrążysz to może nawet udałoby ci się w tym budżecie kupć komplet nowych - w dobrych czasach można je było wyrwać dobrze poniżej 200zł. przy zakupie kompletu (za rozmiar 225-75-15). Wpisz na googlu najbardziej oczywiste hasło do wyszukania opon w teren a bardzo szybko znajdziesz popularną stronę z oponami 4x4. Nawet jak nie skorzystasz z zakupów to przynajmniej popatrzysz na większośc dostępnych u nas opon w jednym miejscu. Jeśli teraz czy w przszłości bedziez szukał opon oryginalnych to do małego liftu 235-75-15 będzie optymalne. Tak czy inaczej zawsze pytaj o faktyczny rozmiar opony czy to bedzie nalewka czy oryginał. Do czasu ostrzejszego upalania kiedy rozmiaru czy możliwości zawieszenia zacznie ci brakować będziesz już sam wiedział co zrobić dalej...
I widzisz... wyszedł ciut przydługi post o wszystkim... Może pomocny, może nie, ale na pewno z podstawowymi informacjami, które posiadłbyś po kilku dosłownie dniach (a może i godzinach) zagłębienia się w poszczególne działy.
Tak czy inaczej pozdrawiam i wytrwałości życzę... EOT