Vitara V6 2.0 gaśnie po remoncie silnika

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

beksinski
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Vitara V6 2.0 gaśnie po remoncie silnika

Post autor: beksinski » sob sty 28, 2012 3:08 pm

Witam wszystkich,

piszę po raz pierwszy :)

przejrzałem wiele wątków dotyczących silników i rozrządu, ale nie znalazłem podobnego przypadku. Będę wdzięczny za wszelkie uwagi, porady, gdyż moją Vitarę '96 Long 2.0 V6 z gazem czeka prawdopodobnie sprzedaż na części lub złom, więc raczej nic już nie zaszkodzi :)

Obecne objawy:

silnik po zmianie uszczelki pod głowicą i pierścieni oraz ustawianiu rozrządu, pali tylko na zimnym, traci drastycznie moc i na niskich biegach gaśnie. Mechanik po sprawdzeniu zapłonu i ciśnienia nie jest w stanie go zdiagnozować. Mówi, że prawdopodobnie nie działają wszystkie cylindry.

Historia naprawy:

W chłodnicy pojawił się olej, więc mój pierwszy mechanik polecił zmianę uszczelki pod głowicą. Po rozkręceniu silnika, stwierdził, że trzeba wymienić pierścienie, bo znalazł tam luzy. Musiał oczywiście przy okazji ustawić rozrząd. Zajęło mu to chyba z 6 tyg., po oddaniu samochodu, silnik pracował regularnie, cicho. Zapłaciłem z częściami 3100zł. Zalecił mi jednak pojechanie do gazownika, bo na gazie się nie zna, a silnik pracuje na razie tylko na benzynie. Do gazownika dojechałem, ale silnik mimo, że się rozgrzał, miał coraz mniej mocy i przy redukcji biegów, gasł. Pod górkę, z miejsca w ogóle nie jechał. Mechanik przestał odpowiadać na telefony, krótko mówiąc wypiął się na mnie. Nie będę kontynuował tego wątku :) Walczę z nim dalej :)

Samochód doholowałem do innego mechanika, który nie rozebrał silnika, tylko od kolejnych 6 tygodni próbuje wyeliminować inne przyczyny. Wymienił świece, sprawdził ciśnienie w cylindrach (dobre) itd. Wczoraj stwierdził, że kolejne robienie silnika już się nie opłaca i żebym sobie szukał nowego samochodu. Nie wiem, czy mu wierzyć, doceniam, że nie chce mnie pakować w kolejne koszty, ale nadal nie jestem przekonany. To forum, to chyba ostatnia szansa, żebym jeszcze jeździł Vitarą. Mieszkam w okolicy, gdzie nie ma wielu mechaników. Nie wiem co robić. Samochód stoi w Wiślicy (świętokrzyskie). Wiem, że są tu posiadacze Suzuki z okolic Buska/Pińczowa.

Będę wdzięczny za pomoc, nie chcę się przesiadać do Seicento po tylu latach w Vitarze :( W obecnej sytuacji finansowej, to mnie czeka.

Pozdrawiam serdecznie
Jacek

Awatar użytkownika
lukas 78

Re: Vitara V6 2.0 gaśnie po remoncie silnika

Post autor: lukas 78 » sob sty 28, 2012 5:03 pm

ten silnik nie jest łatwy w naprawach a jak dałeś partaczowi to mógł ci źle skręcić czy dobrać panewki i teraz cisnienie na górze będzie ok a dół bedzie się zacierał , nie masz problemu ze smarowaniem , lampka szybko gasnie hydraulika nie hałasuje ? Ciekawy jestem jakie on luzy na pierścieniach stwierdził chyba ,że miałeś próg na cylindrze w co wątpię :wink:
2,5 TDI od dziadka najlepsze na świecie

kozioU

Post autor: kozioU » sob sty 28, 2012 8:08 pm

Trzeba było zapytać przed remontem. Wymieniłbyś silnik i miałbyś spokój. Remontować tego silnika się nie opłaca niestety, bo części drogie i łatwo spieprzyć ale to już wiesz.

Poza tym "mechanik" mógłby się poczuć i albo naprawić to co spaprał albo chociaż oddać część kasy. Już sam fakt, że trzymał auto 6 tygodni mówi sam za siebie.
Na początek sprawdź czy rozrząd jest prawidłowo ustawiony, potem dalej będziemy gdybać. :roll:

beksinski
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: beksinski » ndz sty 29, 2012 11:49 am

Dzięki za odpowiedzi. Za dużo się nie dało nim jeździć. Poza tym bałem się, że go zatrę i już w ogóle nic się nie da zrobić. Ujechałem może w sumie z 10-12km. Nie przypominam sobie dziwnych odgłosów. Od razu bym zawrócił do mechanika. Pracował nawet ładnie, żadnych hałasów, szumów itd. Myślałem, że mała moc, to kwestia rozgrzania. Tak miał wcześniej. Pomyślałem, nie będę panikował, tylko go przetestuję, ale samochód był coraz słabszy. Po 10km nie dało się już jechać na wyższych biegach, a i na 2, 3 biegu dławił się.

Mam zamiar ten rozrząd jeszcze sprawdzić, ale między innymi na tym polega mój problem. Szukam kogoś w miarę słownego i uczciwego. Teraz samochód stoi u kolejnego mechanika, który od 20 grudnia go ogląda. Ale chyba tylko z zewnątrz, bo nic nie stwierdził :( Nie wiem co jest nie tak z tymi mechanikami. Pieniądze ich nie przekonują (już zapłaciłem 3k), prośby też nie. Chyba mała konkurencja i mała wiedza i motywacja. Stąd mój post :)

Awatar użytkownika
lukas 78

Post autor: lukas 78 » ndz sty 29, 2012 11:59 am

jeśli był słaby już przed remontem to nie miej pretensji do mechanika coś pewnie masz z elektryką zrób samodiagnostykę silnika
poszukaj na tym forum
http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.p ... hilit=j20a
i takich kostek

meenia

Post autor: meenia » ndz sty 29, 2012 12:04 pm

Juz raczej nikt nie bedzie chcial tego robic, nie ma nic gorszego niz spaprane suzukowe v6, to skomplikowany silnik i ciezko bedzie dojsc co jest nie tak, szczegolnie jesli cisnienia na cylindrach i cisnienie oleju jest ok. Jest bardzo duzo do zepsucia w tym motorze i wiekszosc opcji bardzo kosztowna, trzeba by rozebrac go na czynniki pierwsze i skladac od nowa, jesli oczywiscie bedzie sie jeszcze do tego nadawal. Moge to powiedziec z cala odpowiedzialnoscia, jako skladacz aut sprowadzonych z silnikami w bagazniku, moj szef takie lubi sprowadzac :)21
Pozdrawiam
sj 425 606468554

beksinski
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: beksinski » ndz sty 29, 2012 5:50 pm

dzięki za podpowiedzi. Dlatego pewnie mało kto chce w ogóle go oglądać w celu ewentualnej naprawy. Szukam jakiejś deski ratunku. Początkowo myślałem, że może to niewielki błąd i da się to jakoś zebrać do kupy.

Jeśli chodzi o moc, to nie jest tak, że miał jej mało. Chodziło mi, że potrzebował, jak każdy samochód się rozgrzać po mroźnej nocy. Potem na benzynie był żwawy, nie miałem z tym żadnych podejrzeń. Myślałem, że po odebraniu go rano będzie tak samo, jednak na całej tej 10km drodze było coraz gorzej. Tego nigdy nie obserwowałem. Jechał jakby miał ze 20KM. To ogromna różnica.

Awatar użytkownika
Browning

Post autor: Browning » ndz sty 29, 2012 5:51 pm

A może wydech masz zapchany? :roll: Sprawdź kody błędów...
Zielony Autobus 2,7TDi

beksinski
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: beksinski » ndz sty 29, 2012 5:57 pm

Będę miał na uwadze :) Kto wie, będę sprawdzał jak tylko go zobaczę znowu. Dzięki

Awatar użytkownika
N2O

Post autor: N2O » ndz sty 29, 2012 8:54 pm

Jak staje dęba po rozgrzaniu, to możliwe że jest zbyt ciasny na pierścieniach.
RR 2.5 DSE, Nissan Patrol 160 SD33T, Suzi LJ80
GG: 3215824
http://picasaweb.google.com/paweldabster

beksinski
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: beksinski » ndz sty 29, 2012 9:06 pm

Nie miałem wrażenia, że staje dęba. Raczej zamula, coś jakby miał złą mieszankę.

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » pn sty 30, 2012 12:31 am

Jak masz gaz, to pewnie możesz się podpiąć do sterownika lpg i popatrzeć w czasie jazdy (na benzynie) na pracę sondy lambda.
Wyświetl kody błędów na lampce.
Sprawdź ciśnienie paliwa.
Może hamulce ci się zakleszczają :)21
Zacząłbym od takich najtańszych akcji, bo i tak już przeinwestowałeś.
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.

beksinski
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: beksinski » pn sty 30, 2012 2:34 pm

witam,

dzięki za podpowiedzi. Hamulce chyba raczej bym poczuł, aż taki ciemny nie jestem :D Ale pozostałe uwagi mogą być przydatne. Dzięki. Check Engine świecił mi się czasem, ale nigdy wcześniej nie miałem kłopotów z tego powodu. Może zwalona sonda aż tak wpłynąć na jazdę?

himself

Kontaktowanie:

Post autor: himself » śr lut 01, 2012 7:25 am

iskra jest ok ? pracuje na wszystkie cylindry ?
mozesz sprobowac od najprostszego i najtanszego rozwiazania
wymien swiece na takie z odstepem 0.8 ngk
fajki tz to co idzie od cewek do swiecy, owin tasma izolacyjna ( ale parciana ) to zniweluje przebicia na nich
jezeli praca silnika sie poprawi to wiesz gdzie szukac dalej :)
a jak nie to pozostaje wymienic silnik na inny najlepiej 2.5 v6 od GV pasuje idealnie komputer zostaje stary i elektronika oraz mozna zostawic poddzespoly
pozdr
VITARA V6 - 4" lift - 32" MT
http://www.lukasziewa.com

Awatar użytkownika
cordoba_2004

Post autor: cordoba_2004 » śr lut 01, 2012 8:23 am

znaleźć ciepły garażyk kumatego Kazia i powoluteńku robić sobie ten silniczek
Jest GV i jimny - Głodówka zbawia duszę i leczy ciało

saamurai
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: saamurai » śr lut 01, 2012 11:18 pm

Ja bym zaczął od prostych rzeczy jak pisze Kostuch. Może należy spr. filtr paliwa i odpowietrzenie baku, o ile nie możesz spr. ciśnienia paliwa. Niekoniecznie wiązałbym remont silnika z przyczyną usterki. Wcześniej też zapalał Ci się check. Sam piszesz że auto zachowuje się jakby mieszanka była nieodpowiednia to może sugerować usterkę układu paliwowego(np:woda w baku). Jest jeszcze druga opcja. Jeżeli masz instalację lpg to zobacz jak się zachowuje auto na lpg. Nie powinno być żadnych zmian i dodatkowego strojenia po remoncie silnika żeby auto jechało na lpg.

beksinski
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: beksinski » czw lut 02, 2012 6:58 pm

Witam, Kazia chyba znalazłem, czy kumatego, to się okaże :) Umówiony jestem na 15 lutego.

Wezmę te uwagi saamurai, na gazie to on w ogóle nie jechał. Nawet po pierwszej naprawie. Wtedy mi wciskał, że na benzynie jedzie super, a gaz to sobie muszę sam u gazownika regulować. Co do benzyny, to rzeczywiście tam dość syfiasto jest w baku, ale wróciłem z tym syfem z Bułgarii i nic mu nie było do tej wymiany uszczelki, więc nie chciałem mieszać pisząc o tym. Zresztą regularnie mieszałem ze świeżą benzyną i przepalał. Ale może. Może akurat teraz mu się rzuciło coś z tego baku. Nic, będę to też sprawdzał. Chyba najlepiej byłoby go rozebrać na części i zmontować od nowa wymieniając wszystkie wątpliwe rzeczy :)

piotr-stihl

Post autor: piotr-stihl » czw lut 02, 2012 7:23 pm

zacznij od paliwa [ bak , filtry ] kolejne to diagnostyka , ciśnienie cylindrów , rozrząd - z nim jest różnie
VITARA 2.0 V6-24v. sprzedana
mitsubishi L200 2.5 TDI sprzedane

obecnie nissan navara 2.5 tdi

Awatar użytkownika
lukas 78

Post autor: lukas 78 » czw lut 02, 2012 7:31 pm

a najlepiej zacznij od znalezienia kumatego majstra bo sam raczej w temacie nie jesteś :wink:
może znajdziesz kogoś na forum z twojej okolicy
czasami to się opłaca pół świata zjechać żeby mieć dobre auto

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » czw lut 02, 2012 7:46 pm

Uruchom gaz i będziesz mógł wykluczyć kilka rzeczy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”