Grand Vitara I czy II? Terenowy wyprawowy
Moderator: Albert_N
-
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Grand Vitara I czy II? Terenowy wyprawowy
Witam,
Zastanawiam sie nad kupnem auta do jazd wyprawowych w terenie i troszke po miescie.
Na trasy poza miasto nie bedzie raczej wogole wyjezdzac, bo do tego mam juz inne auto (firmowe do katowania;P).
Auto ma byc przede wszystkim ekonomiczne i dobrze sprawowac sie w terenie, choc przez rzeki przejezdzac nie zamierzam;).
Slyszalem, ze GV II jest gorsza w warunkach terenowych od swojego poprzednika.
Czy to prawda i jezeli tak, to w jakich konkretnie warunkach GVI radzi sobie lepiej?
Za wszelkie informacje z gory dziekuje!
Zastanawiam sie nad kupnem auta do jazd wyprawowych w terenie i troszke po miescie.
Na trasy poza miasto nie bedzie raczej wogole wyjezdzac, bo do tego mam juz inne auto (firmowe do katowania;P).
Auto ma byc przede wszystkim ekonomiczne i dobrze sprawowac sie w terenie, choc przez rzeki przejezdzac nie zamierzam;).
Slyszalem, ze GV II jest gorsza w warunkach terenowych od swojego poprzednika.
Czy to prawda i jezeli tak, to w jakich konkretnie warunkach GVI radzi sobie lepiej?
Za wszelkie informacje z gory dziekuje!
Umiesz liczyc, licz na siebie, twoje szczescie innych jebie.
Re: Grand Vitara I czy II? Terenowy wyprawowy
co to znaczy ekonomiczny według Ciebie
bo według mnie od tego trzeba zacząć 

srajtek ,4.16,fedima sirocco 31' i takie tam 

-
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Ekonomiczne jak na samochod terenowy;). Wiadomo, ze bedzie palil wiecej, niz maly plaskacz z segmentu B jak polo czy corsa.
Byloby jednak fajnie, jakby w miescie nie przekraczal 10l benzyny na 100km, a ze auto praktycznie nie bedzie widzialo tras poza miastem, to silnik
nie musi byc o duzej pojemnosci.
Byloby jednak fajnie, jakby w miescie nie przekraczal 10l benzyny na 100km, a ze auto praktycznie nie bedzie widzialo tras poza miastem, to silnik
nie musi byc o duzej pojemnosci.
oj ciężko będzie osiągnąć spalanie poniżej 10 litrów w mieście w jakiejkolwiek terenówce
chyba że założysz instalację LPG, co znacznie obniży koszty 

-
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
No ale nie o spalanie sie pytam, to mozna latwo sprawdzic w internecie.
Natomiast co do testow terenowych tych 2 aut juz gorzej.
Natomiast co do testow terenowych tych 2 aut juz gorzej.
-
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
LPG na pewno zaloze, diesle z doladowanie sa ostatnio dosyc awaryjne, a poza tym cena silnika diesla przy zagazowanym benzyniaku jak i samo paliwo nie jest oplacalne i nie wiem, po co komu jeszcze turbodiesle w osobowkach?
posiadanie jakiegokolwiek 4x4 niestety wiąże się z kosztami tu nie chodzi tylko o paliwo
gro wydatków to oleje części opony etc.
więc jeśli masz odliczone pieniądze na auto i myslisz ,że później to tylko paliwo to jesteś w dużym błędzie...
obydwa auta są mało "terenowe"
II ka jeszcze mniej niż jedynka
to raczej dupowozy do jazdy do pracy po dziurawej drodze a o spalaniu 10 l mozna zapomnieć chyba ,że w trasie do 100 km/h
gabaryty auta i cx cegły muszą swoje spalić
więc jeśli masz odliczone pieniądze na auto i myslisz ,że później to tylko paliwo to jesteś w dużym błędzie...
to raczej dupowozy do jazdy do pracy po dziurawej drodze a o spalaniu 10 l mozna zapomnieć chyba ,że w trasie do 100 km/h
2,5 TDI od dziadka najlepsze na świecie
ja doskonale wiem żę koszty to nie tylko paliwolukas 78 pisze:posiadanie jakiegokolwiek 4x4 niestety wiąże się z kosztami tu nie chodzi tylko o paliwo

-
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Dzieki za info o spalaniu, przyda sie, ale autko bedzie jezdzilo po miescie badz po polnych drogach, a wiec typowa wyprawowka
Przeprawowek nie szukam, bo w blocie grzeznac nie zamierzam (a przynajmniej jeszcze mnie tak nie wciagnelo;)).
Dlatego ponawiam pytanie, jakie sa roznice we wlasciwosciach terenowych tych 2 modeli?
Przeprawowek nie szukam, bo w blocie grzeznac nie zamierzam (a przynajmniej jeszcze mnie tak nie wciagnelo;)).
Dlatego ponawiam pytanie, jakie sa roznice we wlasciwosciach terenowych tych 2 modeli?
na tym forum raczej jest mało ludzi którzy testują/testowali własności terenowe tych aut 

- PIOTRek NIVA
-
co do "terenowości" GV I to troszeczkę się kolego mylisz konstrukcyjnie niewiele się ona różni od Vitary, a kilka osób na tym kraju udowodniło, że można zbudować z niego fajne autko (http://suzuki.info.pl/forum/viewtopic.p ... e8db58b601). To , że jest uważana za bulwarówkę wynika raczej z tego, że jest jeszcze stosunkowo droga w zakupie w wielu osobom szkoda taplać ich w błocie wolą za mniejsze pieniądze nabyć Vitarę ( nie to żebym się chwalił że mnie stać w UK mało jest miejsc gdzie można na legalu zjechać z asfaltu) to samo zresztą dotyczy Jimny i Samca.lukas 78 pisze: obydwa auta są mało "terenowe"
Co do spalania to racja moja robiąc jakieś 500 km miesięcznie wyłącznie po mieście 12l/100km potrafi bez problemu wypić

POZDRO
Niva 1,6 '82
GV 1600 '03
MB W210 '01
to już historia
C4 Picasso '07
jeździ
Transit '02
dla chleba
GV 1600 '03
MB W210 '01
to już historia
C4 Picasso '07
jeździ
Transit '02
dla chleba
tak tak to super baza do liftu i motania
Wszyscy się nie znacie. Bez żadnych przeróbek auto wymiata:lukas 78 pisze:tak tak to super baza do liftu i motania
http://www.youtube.com/watch?v=aVOUxvIW ... re=related

Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
traktor pewnie był na letnich oponach 

tak naprawdę ten film był puszczony od tyłu 

SJ413 z 86r. po kilku drobnych modyfikacjach... zwany Żółtasem
Pajero II 2,5 standard
sudetyoffroad.pl
Pajero II 2,5 standard
sudetyoffroad.pl
Tak samo super jak i Vitara. Jedynie przekładnia kierownicza listwowa, teoretycznie słabsza ale jakoś nie słyszałem żeby komuś padła. W zawieszeniu z tyłu 4 drążki i panhard zamiast sierżanta. Reszta z grubsza to samo.lukas 78 pisze:tak tak to super baza do liftu i motania
A niech ktoś powie, że Vitara to nie terenówka.

takie tam jeździdło 

-
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Zamieszczam ponizej link do dyskusji na forum suzuki o tej samej tematyce.
Powinno troszke bardziej naswietlic roznice miedzy tymi dwoma generacjami.
http://www.suzukiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=9007
Powinno troszke bardziej naswietlic roznice miedzy tymi dwoma generacjami.
http://www.suzukiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=9007
- chemik2000
-
Napisz to na forum OplakozioU pisze:A niech ktoś powie, że Vitara to nie terenówka.

....to cie zjedza
Francio pisze:No ale nie o spalanie sie pytam, to mozna latwo sprawdzic w internecie.
.

- ostrokolowo
@Francio
Co w końcu kupujesz Vitare czy Jimny? Bo 4 tematy o tych autach założyłeś. A większość odpowiedzi na pytania z tych tematów znajdziesz na google.
Co w końcu kupujesz Vitare czy Jimny? Bo 4 tematy o tych autach założyłeś. A większość odpowiedzi na pytania z tych tematów znajdziesz na google.
Jest Vitara 
'90 1.6 8v 235/75/15 +4'' Radzik

'90 1.6 8v 235/75/15 +4'' Radzik
a może za dużo palić będzie ....
a może części drogie .....
a może za mały .....
a może za duży.....
mało komfortowy
chciałbym ale się boję ....
chwyć się za jaja i podejmij jakąś decyzję
chyba ,że ty baba jesteś to przepraszam
a może części drogie .....
a może za mały .....
a może za duży.....
mało komfortowy
chciałbym ale się boję ....
chwyć się za jaja i podejmij jakąś decyzję

chyba ,że ty baba jesteś to przepraszam

-
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
No troche jak cipka niezdecydowana sie zachowuje, wiem;).
Ale przegladajac nasze polskie anonse samochodowe widze same szroty, dlatego wole sie dowiedziec jak najwiecej i pojechac samemu cos sobie przywiezc z Reichu. A jak juz mam sie tam wybrac, to wole cos kupic na ladnych kilka lat (moze nawet 2 lata;]).
Do Grand Vitary dorzuce max 2-3 tysie pylyny, a komfort jazdy bedzie o niebo lepszy.
Auto w miescie i tak bedzie malo jezdzic, a w terenie mulacym jimnim spale podobnie, co z lepszym silnikiem GV.
Takze zdecydowalem sie na GV I (chyba;D). Silnik 1.6 badz 2.0 benzine i zagazowac.
Wersja raczej 4-5d, bo osiagi prawie te same, co w wersji 2-3d, a szersza i dluzsza, wiec wygoda znowu wieksza:).
Bede szukac serwisowanego do konca w aso "malo" bitego rocznik 98-00.
P.S. Mroczny, czemu sprawdzenie poziomu spalania wachy na necie jest hahaha?
Ale przegladajac nasze polskie anonse samochodowe widze same szroty, dlatego wole sie dowiedziec jak najwiecej i pojechac samemu cos sobie przywiezc z Reichu. A jak juz mam sie tam wybrac, to wole cos kupic na ladnych kilka lat (moze nawet 2 lata;]).
Do Grand Vitary dorzuce max 2-3 tysie pylyny, a komfort jazdy bedzie o niebo lepszy.
Auto w miescie i tak bedzie malo jezdzic, a w terenie mulacym jimnim spale podobnie, co z lepszym silnikiem GV.
Takze zdecydowalem sie na GV I (chyba;D). Silnik 1.6 badz 2.0 benzine i zagazowac.
Wersja raczej 4-5d, bo osiagi prawie te same, co w wersji 2-3d, a szersza i dluzsza, wiec wygoda znowu wieksza:).
GV 2.0 może być, 3d i 5d szerokość ta sama, serwis ASO to raczej wada niż zaleta.Francio pisze: Takze zdecydowalem sie na GV I (chyba;D). Silnik 1.6 badz 2.0 benzine i zagazowac.
Co do spalania to internetowe od rzeczywistego może się znacząco różnić

Generalnie kup w miarę rokującą vitarę a zaoszczędzoną kasę przeznaczysz na remonty i zbrojenie.

Francio - bo ludzie łżą jak opętani
w necie to passaty palą 4.8, patrole 8.9 a vitatara pewnie 7
miałem taką - 2003 albo 2004, 2.0, 5dr. Na seryjnym ogumieniu paliła 12 litrów w jeździ koło komina. Ale nie kupuj tego badziewia na trasy - tym się nie da jechać. Jak nie wierzysz - uderz do jakiegoś komisu i poproś o jazdę próbną. Najlepiej na tylnym siedzeniu
w necie to passaty palą 4.8, patrole 8.9 a vitatara pewnie 7
miałem taką - 2003 albo 2004, 2.0, 5dr. Na seryjnym ogumieniu paliła 12 litrów w jeździ koło komina. Ale nie kupuj tego badziewia na trasy - tym się nie da jechać. Jak nie wierzysz - uderz do jakiegoś komisu i poproś o jazdę próbną. Najlepiej na tylnym siedzeniu