Zębatka na wałku rozrządu - napęd aparatu zapłonowego
Moderator: Albert_N
Zębatka na wałku rozrządu - napęd aparatu zapłonowego
Uszanowanie wszystkim
proszę o poradę jak zdjąć z wałka rozrządu zębatkę napędu aparatu zapłonowego, by jej nie uszkodzić..
montuję silnik do samurai'a od swifta i stąd moje pytanie...
dzięki za pomoc i pozdrawiam
proszę o poradę jak zdjąć z wałka rozrządu zębatkę napędu aparatu zapłonowego, by jej nie uszkodzić..
montuję silnik do samurai'a od swifta i stąd moje pytanie...
dzięki za pomoc i pozdrawiam
Re: Zębatka na wałku rozrządu - napęd aparatu zapłonowego
wałek rozrządu samuraiowy trzeba założyć.
Sj 413 89' [S]pecial werszyn
niestety, ten w starym silniku jest w złej kondycji 
dzięki Kolego

dzięki Kolego
sa tacy co zostawiaja aparat i wałek ze śwista ale grodź trzeba ciąć,szczegolow nie znam bo przelozylem wałek samuraiowy.
Suzuki Li80
Suzuki Sj413
Suzuki Sv650S Za powyższe brednie nie biorę pieniędzy i odpowiedzialności
Suzuki Sj413
Suzuki Sv650S Za powyższe brednie nie biorę pieniędzy i odpowiedzialności
jasne 
a dlaczego musimy przekładać pompę olejową?
mocowanie smoka i tak jest w bloku silnika, a nie na pompie olejowej?!

a dlaczego musimy przekładać pompę olejową?
mocowanie smoka i tak jest w bloku silnika, a nie na pompie olejowej?!
Przekładasz tylko smok i miskę. Może o pompę wody chodzi bo ma inne mocowanie pod koło pasowe. Nie pamiętam już różnic bo i tak profilaktycznie zakładałem nową.
a czy jest jakiś sposób na przełożenie zębatki samej na wałek swifta?
zastanawiam się nad przegwintowaniem wałka i samej zębatki i wkręceniem szpilki(w wałek i w zębatkę), która umocuje zębatkę do wałka....
nie wiem jeszcze jak zdemontować zębatkę z wałka od samuraia, jak wpadnę na coś dam znać...
zastanawiam się nad przegwintowaniem wałka i samej zębatki i wkręceniem szpilki(w wałek i w zębatkę), która umocuje zębatkę do wałka....
nie wiem jeszcze jak zdemontować zębatkę z wałka od samuraia, jak wpadnę na coś dam znać...
Jakiekolwiek kombinacje z wałkiem rozrządu nie będą trwałe. Wałek jest powierzchniowo utwardzany i ciężko będzie go nagwintować.
Miskę i smok trzeba zmienic inaczej stykałaby się z mostem.
Dziura w ścianie grodziowej jest pewnym rozwiązaniem ale trzeba przestawić lub przerobic nagrzewnicę.
Miskę i smok trzeba zmienic inaczej stykałaby się z mostem.
Dziura w ścianie grodziowej jest pewnym rozwiązaniem ale trzeba przestawić lub przerobic nagrzewnicę.
gabrtosz pisze:a czy jest jakiś sposób na przełożenie zębatki samej na wałek swifta?
Danielsa zapytaj, jakos zdjal te zebatke.
Pozdrawiam
sj 425 606468554
a jak ta zębatka jest mocowana ? może wystarczy podgrzać palnikiem i sama zejdzie...
Suzuki Samurai - samurai.org.pl
zakończenie wałka jest inne i niestety nic nie da się zrobić z zębatką, wałek od samuraia jest dłuższy i na jego ostatnim elemencie zamocowana jest zębatka, a swift jest krótszy, zakończony wycięciem na płetwę...
przełożyłem cały wałek i jest ok, choć wcześniej zamontowałem go w tokarkę i przeszlifowałem drobnym papierem na panewkach... rdzawy nalot usunąłem.
co do przekładki samego silnika to smok trzeba przerobić, przespawać jego mocowanie do panewki głównej wału. W innym razie przeciwwaga 4 cylindra uderza w mocowanie.
do tego przekładka misy olejowej i pompy wody.
ja zostawiłem pokrywę zaworów od swifta, lepiej wygląda i jest z aluminium a nie z blachy, jak w samuraiu. Kilka przeróbek trzeba zrobić z odmami, gdyż są w innym miejscu na deklu.
pozdrawiam
przełożyłem cały wałek i jest ok, choć wcześniej zamontowałem go w tokarkę i przeszlifowałem drobnym papierem na panewkach... rdzawy nalot usunąłem.
co do przekładki samego silnika to smok trzeba przerobić, przespawać jego mocowanie do panewki głównej wału. W innym razie przeciwwaga 4 cylindra uderza w mocowanie.
do tego przekładka misy olejowej i pompy wody.
ja zostawiłem pokrywę zaworów od swifta, lepiej wygląda i jest z aluminium a nie z blachy, jak w samuraiu. Kilka przeróbek trzeba zrobić z odmami, gdyż są w innym miejscu na deklu.
pozdrawiam
po co smok przespawałeś ? jeżeli to G13BA to wszystko pasuje z samuraia wysraczy przekręcić smok i miske.
Sj 413 89' [S]pecial werszyn
jest to dokladnie opisane zeby nie powiedziec od .uja tu o tym
... przystawka u Danielsa wychodzi jak pamietam ponad 500

o mocowanie smoka ( to środkowe) haczyła przeciwwaga wału na 4 cylindrze...
u mnie to samurai santana, może to robi różnicę...
u mnie to samurai santana, może to robi różnicę...