samurai 1.6td
Moderator: Albert_N
samurai 1.6td
mam pytanie ile pali samutai 1.6td
Re: samurai 1.6td
do chlewa wszedłeś?
http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f=7&t=40143
http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f=7&t=40143
Suzuki Li80
Suzuki Sj413
Suzuki Sv650S Za powyższe brednie nie biorę pieniędzy i odpowiedzialności
Suzuki Sj413
Dzień dobry.
Na seryjnych kołach, w trasie, jadąc spokojnie 5,9 litra na 100km. (Pomiar między Warszawą a Suwałkami w zimę)
Na MT 235/75R15, w trasie, jadąc dynamicznie 8-9 litrów na 100km.
Na MT 235/75R15, w mieście 8-9 litrów na 100km.
Przełożenia też seryjne.
Na seryjnych kołach, w trasie, jadąc spokojnie 5,9 litra na 100km. (Pomiar między Warszawą a Suwałkami w zimę)
Przełożenia też seryjne.
Jimny M16A
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
wg.gps obliczasz dystans przebyty do tankowania( czy tez rowne 100km) czy tez w zaleznosci od zalozonych koł liczysz przekłamanie licznika? czy licznikowe 100km to 100km niezaleznie czy masz seryjne koła czy cos wiekszego?KSikorski pisze:Dzień dobry.
Przełożenia też seryjne.
Z czystej ciekawosci pytam
aaa spokojnie w trasie to 60-70?
Suzuki Li80
Suzuki Sj413
Suzuki Sj413
Daro... sorry, że to powiem ale jesteś jak nietoperz - Nie widzisz, nie słyszysz a się czepiasz.
4x4 Tczew
Porządny gospodarz to i z gadziną się wita...daro 16v pisze:do chlewa wszedłeś?

Vitara Evo 1,6 8v "SMERFETA"
"Uaz ma opór powietrza jak kiosk Ruchu"
"Uaz ma opór powietrza jak kiosk Ruchu"
Nie czepiam,napisalem przeciez ze z czystej ciekawosci pytam..ŁeLeK pisze:Daro... sorry, że to powiem ale jesteś jak nietoperz - Nie widzisz, nie słyszysz a się czepiasz.
sam jezdze dieslami..licząc dosc skrupulatnie spalanie bardziej dla hobby niz dla oszczednosci i widze ze samurai dosc marnie wychodzi w porownaniu do duzo ciezszych osobowek w dieslu z silnikami vw.Przekłamania licznika na roznych kołach moga byc na tyle znaczace ze w sugerowaniu sie wylacznie przejechanymi licznikowo kilometrami po 100km na mozna sie machnąc w obliczeniach z litr albo lepiej dlatego zapytalem.
Czepiam to sie kretynow ale do ludzi co maja cos do powiedzenia zawsze mam nalezyty szacunek wiec chyba zle zrozumiales moje intencje bo @KSikorski zdecydowanie nalezy do tych drugich

Suzuki Li80
Suzuki Sj413
Suzuki Sj413
pamiętaj że samurai za to ma sporo większy CX niż osobówka.
Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
Zebra OFF-ROAD Klub Sochaczew
no tak wspolczynnik oporu powietrza ma kluczowy wplyw na zuzycie paliwa...ale czy on rzeczywiscie jest jedynym powodem dlaczego samurai tak duzo pali podczas normalnej szosowej jazdy? nie ma na to wplywu czasem system przełożen..skrzynia biegow -reduktor- wały-sztywne mosty?
Suzuki Li80
Suzuki Sj413
Suzuki Sj413
Ten typ tak ma
Ja tam na mojego Samuraia nie narzekam, pali 10l na godzine

Ja tam na mojego Samuraia nie narzekam, pali 10l na godzine

4x4 Tczew
mój jak doszedł do 25 to przestałem liczyć
przełożenia jak najbardziej mają bo w osobówce przy takich samych obrotach na 5 biegu jedziesz powiedzmy 120-130 a samuraiem 90

przełożenia jak najbardziej mają bo w osobówce przy takich samych obrotach na 5 biegu jedziesz powiedzmy 120-130 a samuraiem 90

Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
Dystans liczony wg googlemaps biorąc pod uwagę lokalizację stacji benzynowych i tankując pod korek.daro 16v pisze:wg.gps obliczasz dystans przebyty do tankowania( czy tez rowne 100km) czy tez w zaleznosci od zalozonych koł liczysz przekłamanie licznika? czy licznikowe 100km to 100km niezaleznie czy masz seryjne koła czy cos wiekszego?KSikorski pisze:Dzień dobry.
Przełożenia też seryjne.
Myślę że mój po wymianie wszystkich przewodów paliwowych będzie palił kapkę mniej, bo gdzieniegdzie się sączyło.
Cudów jednak nie ma, samurai ma areodynamikę jaką ma, przełożenia jakie ma i jest dobre 200kg cięższy od golfa 2 1,6 td.
Jimny M16A
Czyli wiarygodne pomiary liczac w ten sposob.KSikorski pisze:Dystans liczony wg googlemaps biorąc pod uwagę lokalizację stacji benzynowych i tankując pod korek.daro 16v pisze:wg.gps obliczasz dystans przebyty do tankowania( czy tez rowne 100km) czy tez w zaleznosci od zalozonych koł liczysz przekłamanie licznika? czy licznikowe 100km to 100km niezaleznie czy masz seryjne koła czy cos wiekszego?KSikorski pisze:Dzień dobry.
Przełożenia też seryjne.
Myślę że mój po wymianie wszystkich przewodów paliwowych będzie palił kapkę mniej, bo gdzieniegdzie się sączyło.
Cudów jednak nie ma, samurai ma areodynamikę jaką ma, przełożenia jakie ma i jest dobre 200kg cięższy od golfa 2 1,6 td.
W stosunku do golfa 2 ciezszy bez watpienia jest ale mam porownanie z dieslami vw (ahf 110KM)o masie 1400 i spalaniem w miescie na poziomie 5 litrow a na trasie 4.4 -4.5 przy 120/130 z włączonym tempomatem.
Kolega ostatnio zamontowal do samuraia poldka 1.9d i powiem ze dynamiką jestem zaskoczony..auto na simexie na czarnym z 1 biegu stoi w miejscu..w terenie duzo podjazdow atakuje bez reduktora bo ma wieksza szybkosc na kołach..czego na 1.3 nie bylo opcji zeby podjechac z wylaczonym reduktorem.
Duzo plusow w strone diesla ,szczegolenie wodoszczelnosc ale z ekonomicznego punktu widzenia to nie jest jakas wielka oszczednosc biorac pod uwage roznice w spalaniu 1.3 ..jesli ktos lata na codzien po miescie samuraiem.Doliczajac koszty przerobki musisz sporo kilometrow nakrecic bo sie "zaplacilo"..ale wiadomo ze jak sie kocha diesla to wszystko inne to temat poboczny

Suzuki Li80
Suzuki Sj413
Suzuki Sj413
Ja mam porównanie spalania silnika 1,9 tdi z trzech samochodów- passata, liftowanego golfa II i liftowanej vitary. Passat i golf dość podobnie czyli do 6 litrów, natomiast vitara 8 do 10 na rajdzie. Passat 1415 kg, golf 960 kg, vitara 1350 kg.
Różne diesle teraz vitara tdi.
- dziczek
-
mój 1.6D palił średnio 6,5-7,5 las/szosa 50/50 na 225/75R15 ...
szkoda , że już go nie mam...
szkoda , że już go nie mam...

Pajero Classic
VW BUS ('72)-odpoczywa
ZRX 1100
VW BUS ('72)-odpoczywa
ZRX 1100
mi Samurai 1,3 w zimę w trasie na simexach spalił 25l/100km więc widzę pewną oszczędność 

Fascynaci 4x4
mi zdarzylo sie ze po wlaniu 40 litrów i wskazaniu licznika na niecałe 200 km skończyła sie wacha na drodze
wiec wydaje mi sie ze warto kombinowac z dieslem tylko odpowiednim
znajmomy myslal ze 1.6 d kupil na kilogramy po odpaleniu i przejazdze mała weryfikacjia
i okazało sie ze to 1.4 d z polo 45 koni ;D
na orginalnych samuraiowych oponach(rozmiar) do 100 km/h da rade rozbujac go nawet ;p
wiec wydaje mi sie ze warto kombinowac z dieslem tylko odpowiednim

znajmomy myslal ze 1.6 d kupil na kilogramy po odpaleniu i przejazdze mała weryfikacjia
i okazało sie ze to 1.4 d z polo 45 koni ;D
na orginalnych samuraiowych oponach(rozmiar) do 100 km/h da rade rozbujac go nawet ;p
Jakas sciema.Nie mozliwe ze ktos kto byl w stanie wsadzic inny motor do auta, odpalic ,odpowiednio go sprzegnac byl w stanie pomylic 1.4 z 1.6 d z vw...silnik na pierwszy rzut oka widac ze jest zupelnie inna konstrukcja,szczegolnie umiejscowienie pompy wtryskowej.
http://otomoto.pl/volkswagen-polo-vw-po ... 81930.html POLO
http://otomoto.pl/volkswagen-golf-ii-1- ... 32896.html GOLF
http://otomoto.pl/volkswagen-polo-vw-po ... 81930.html POLO
http://otomoto.pl/volkswagen-golf-ii-1- ... 32896.html GOLF
Suzuki Li80
Suzuki Sj413
Suzuki Sj413
ja nie nalegam by mi wierzyc
koles flansze sam wycial ,łapy pospawał z kawałków blachy zrobiułwszystko w dwa dni nawet instalacji gazowej nie wyciągnął jeszcze
a i owszem na pierwszy rzut oka inny
jak masz dwa koło siebie
co innego jak pojedziesz i wezmiesz go na kilogramy ze stacji demontażu pojazdów i nie zapytasz sie z czego
a doszlismy co za silnik po numerach vw t-023 wwo dopiero
koles flansze sam wycial ,łapy pospawał z kawałków blachy zrobiułwszystko w dwa dni nawet instalacji gazowej nie wyciągnął jeszcze
a i owszem na pierwszy rzut oka inny
jak masz dwa koło siebie
co innego jak pojedziesz i wezmiesz go na kilogramy ze stacji demontażu pojazdów i nie zapytasz sie z czego

a doszlismy co za silnik po numerach vw t-023 wwo dopiero

Jeśli już ktoś bardzo chce "ropnioka" to polecam 1.9tdi ( 1Z - 90 KM ). Nie padają głowice jak w motorach TD, lubią obroty , no i nie grzeją się. Montaż z komputerem lub bez.
Mam taką wydumkę w T-3 Syncro.
Mam taką wydumkę w T-3 Syncro.
Jurek tel: (602) 632 093
VW T - 3 Syncro x 2
Suza Viertarka......4x4 !
VW T - 3 Syncro x 2
Suza Viertarka......4x4 !
ja mam 1.6 td teraz w samuraiu
dolozony intercooler od pajero 2,5 tdi
jezdzi fajnie , predkosc w trasie do 80 (z reduktorem 4.16 wiec drogowe zredukowane tez , opony 235/75) , wiecej nawet nie chce dusic
caly czas na wiatraku , teraz na dwóch bo dolozylem drugi
inaczej by sie grzał non stop
ale spalanie super
nie wiem jakie ale wystarcza na dwa razy dłuzej niz benzyna i mozna nalac byle czego ;p
dolozony intercooler od pajero 2,5 tdi
jezdzi fajnie , predkosc w trasie do 80 (z reduktorem 4.16 wiec drogowe zredukowane tez , opony 235/75) , wiecej nawet nie chce dusic
caly czas na wiatraku , teraz na dwóch bo dolozylem drugi
inaczej by sie grzał non stop
ale spalanie super
nie wiem jakie ale wystarcza na dwa razy dłuzej niz benzyna i mozna nalac byle czego ;p