Samurai jako auto do przepraw
Moderator: Albert_N
Samurai jako auto do przepraw
Witam, tak jak w temacie, przymierzam sie do budowy auta do przepraw raczej amatorsko, sporadycznie jakiś rajd. Jako że pewnie będziecie mogli mi sporo podpowiedzieć odnośnie dobrania podzespołów do budowy to chciałbym z wami najpierw to przedyskutowac. Moja koncepcja to rama od samuraia, na niej zrobiona buda albo pocięta seryjna lub robiona na nowo według wymagań pzm-tu. Silnik 2.0 omega wraz ze skrzynia, reduktor robur albo coś podobnego gdzie istnieje możliwość (taniego) założenia mechanika no i mosty... I tu pierwszy dylemat, jakich mostów użyć? Myślałem o afganach uazowskich ale nie wiem czy wytrzymają. Co myślicie? będzie to jakoś robiło? 

Re: Samurai jako auto do przepraw
jak dla mnie w tym zestawieniu klamotów, 2 tonowy pomnik.
hmmmm bedzie kolejna kupa swietnej nikomu nie potrzebnej roboty

Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu
5.12 w mostach itp itd

I cena też rzetelna 
U mnie masz 2 takie pomniki do obejrzenia.

KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
Czytałem dość spory artykuł o budowie i przebiegu autka, widziałem do na MAGAM-ie. W stosunku do tego co jest na alledrogo to 65tyś to "nie jest dużo"
A ja do Ciebie Marku muszę się wybrać jakieś super-tajne patenty podpatrzeć i skopiować hehe

4x4 Tczew
No na pewno nie jest to pomnikŁeLeK pisze:
Czytałem dość spory artykuł o budowie i przebiegu autka, widziałem do na MAGAM-ie. W stosunku do tego co jest na alledrogo to 65tyś to "nie jest dużo"
A ja do Ciebie Marku muszę się wybrać jakieś super-tajne patenty podpatrzeć i skopiować hehe
na początku powstały 2 identyczne samochodziki i oba są w Krakowie
a później powstało jeszcze kilka kopii i radzą sobie w terenie dobrze
tu drzewa targaliśmy

SAMURAI
to spróbuj objechać w terenie ten "pomnik"vandall1 pisze:I cena też rzetelna

Noż kuzwa, ale jesteście obrażalscy
Pewnie nie byłoby takiej reakcji gdybym napisał "syfy"
ŁeLek:zawsze możesz nas odwiedzić,ale specjalnie nowości nie ma
Nasza suzuka jest "zakończonym projektem",tzn przestała sie psuć na kazdej imprezie-czyli nie ma potrzeby poprawiania.Pomysły,zeby ją przyzwoiciej "zmotoryzować"odrzucam w trosce o wytrzymałość podzespołów.Jedyne co mi sie nasuwa,to chyba jednak montaż wypinanego stabilizatora z tyłu-celem poprawienia wychyłów na szybkich zakrętach.
Nowe projekty rozbijają się o brak srodków-leczymy rany po zimie
Drugi pomnik,sorry: syf- to tak jakby wizualizacja marzeń wiekszości: 1.8 is,na mostach od Toyki,ham tarczowe,poduchy,mechanik i elektryk
Grzebiemy przy nim,próbując usuwać mnożące się awarie,wynikajace w dużej mierze z hmmm...delikatnie mówiac:niezbyt profesjonalnego wykonawstwa.To nie nasze dzieło,ale na nas padło.Taki los

Pewnie nie byłoby takiej reakcji gdybym napisał "syfy"

ŁeLek:zawsze możesz nas odwiedzić,ale specjalnie nowości nie ma

Nasza suzuka jest "zakończonym projektem",tzn przestała sie psuć na kazdej imprezie-czyli nie ma potrzeby poprawiania.Pomysły,zeby ją przyzwoiciej "zmotoryzować"odrzucam w trosce o wytrzymałość podzespołów.Jedyne co mi sie nasuwa,to chyba jednak montaż wypinanego stabilizatora z tyłu-celem poprawienia wychyłów na szybkich zakrętach.
Nowe projekty rozbijają się o brak srodków-leczymy rany po zimie

Drugi pomnik,sorry: syf- to tak jakby wizualizacja marzeń wiekszości: 1.8 is,na mostach od Toyki,ham tarczowe,poduchy,mechanik i elektryk

Grzebiemy przy nim,próbując usuwać mnożące się awarie,wynikajace w dużej mierze z hmmm...delikatnie mówiac:niezbyt profesjonalnego wykonawstwa.To nie nasze dzieło,ale na nas padło.Taki los

KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
- vandall_jr
-
Oj
tam oj
tam tata nie narzekaj
"Pojazd technicznie nie poprawny" 

BUDUJEMY PROTOTYPY -Senior/Junior-517-80-83-86
www blaszczyk4x4.PL
www blaszczyk4x4.PL
podobny samochód też zrobiony częściowo przez PM (np. zawieszenie), vitara 1.6, przód grzechotnik, tył jakaś tam winda, klatka, 2x arb w mostach, 4.16 reduktor, 32 org simex felgi z bl, klataka taka sama jak pm, chłodnica na pace, bak pod zamówienie, kubły itd, z tym że mosty nie toyota a samurai ostatnio był na allegro za 26 tyś zł, zero telefonu i nie jest ot jakiś syf tylko zadbany nie topiony po dach samochód... wiem bo to samochód kumpla, więc 65 tyś za "chimi" to raczej utopia...
Suzuki Samurai - samurai.org.pl
Bo smutna prawda jest taka,że wynalazków raczej sie nie kupuje,tzn klient na to jest sporadyczny.W tej sytuacji cena 60 czy 20 mówi:"Luudzie ratuunku-tyle wsadziłem w to epokowe dzieło i zostałem z ręką w nocniku!Może jest gdzieś na swiecie jeszcze wiekszy frajer,co mi odda tą kasę?"
Wynalazki buduje sie dla siebie i z niezrozumiałych dla szerszego ogółu powodów
Jezeli uda sie sprzedać,to jest sukces ,bo zmniejsza nasze straty

KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
- vandall_jr
-
Robić będzie przemo650 ale czy warto ...
. Kupa kasy do wsadzenia. Jesli chcesz auto na sporadyczne rajdy zmotaj lekko samu i smigaj .Wstaw dobry zawias może elektryka i wystarczy . Naprawy tanie i zabawa też spora 

www blaszczyk4x4.PL
www blaszczyk4x4.PL
ja mam takie cos jak chcesz motać tylko mosty z disco
do tego co piszesz że chcesz robić moim skromnym zdaniem nie warto
spokojnie rok motania w plecy jeśli sam to bedziesz robił i pewnie z rok leczenia
\

do tego co piszesz że chcesz robić moim skromnym zdaniem nie warto
spokojnie rok motania w plecy jeśli sam to bedziesz robił i pewnie z rok leczenia

zmota sami 2.0 simex 35 
vitara 5d 2.0 v6 na dole z patrola y60 )
Patrol y61 long

Patrol y61 long
mosty z disco są szybkie i dość delikatne, moim zdaniem jak już się tak bawić to toyota.
pinio 4x4: no niezle żeś go....zmotał
Ogólne wrażenie pozytywne,krytykanctwo powstrzymam

Ogólne wrażenie pozytywne,krytykanctwo powstrzymam

KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
Ile waży to cudeńko ?
jeszcze nie byłem na wadze ale myśle ze tak do 1500 się zamknie 

zmota sami 2.0 simex 35 
Patrol y61 long

Patrol y61 long
czyli ogryzek wagi ciężkiej 

5.12 w mostach itp itd

- vandall_jr
-
1500 kg
wa mać sporo

www blaszczyk4x4.PL
www blaszczyk4x4.PL
Jeszcze nie zważył.... 

KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
ja stawiam na 1700 kg ktos przebije??
5.12 w mostach itp itd

to mosty disco i oplowskie ? 2.0 ważą 500kg ? grubo hehe
W zasadzie trudno mnie tu już spotkać, jednak ten temat mnie dotyczy i przedstawię moje zdanie.vandall1 pisze:Bo smutna prawda jest taka,że wynalazków raczej sie nie kupuje,tzn klient na to jest sporadyczny.W tej sytuacji cena 60 czy 20 mówi:"Luudzie ratuunku-tyle wsadziłem w to epokowe dzieło i zostałem z ręką w nocniku!Może jest gdzieś na swiecie jeszcze wiekszy frajer,co mi odda tą kasę?"
Smutna prawda jest taka, że jeśli ktoś buduje "epokowe dzieło" i później poprawia go na każdej imprezie, to znaczy że kompletnie nie przemyślał co robi. Jeśli jeszcze wszczepił do "wynalazka" kopie podróbki i imitacje kopii to fakt, jest z ręką w nocniku i musi szukać frajera.
Ten kto kupi Chimiego na pewno nie jest frajerem, chyba że nie odróżnia Simexa od jego kopii, ARB od Chinola, pomnika od rajdówki itd.
A cena? To nie jest wołanie o zwrot kasy i płacz "bo ja tyle wydałem", to stosunkowo niska cena za samochód umożliwiający WYGRYWANIE a nie bycie na liście startowej. To nie auto pod dyskotekę, to jakość, nie ilość.
Wydaliśmy na niego znaaaacznie więcej, śmiem twierdzić że co najmniej drugie tyle, i było warto, i powtórzylibyśmy to znowu, emocje jazdy tym autem były tego warte. Tyle że przestały nas bawić rajdy przeprawowe i nie widzimy sensu aby stał. Choć drugiej strony na Zmotę Challenge czy Magam zawsze warto jechać

Pozdrawiam,
Jacek
człowiek człowiekowi wilkiem a kiwi kiwi kiwi
Ja bym rozważył tą opcję:
http://rajdy4x4.pl/index.php/ida/3/?ogl ... &pSt=1&p=2
W zeszłym sezonie cały czas na pudle o to na najwyższym stołku o ile pamietam.
Znam chłopaków teraz mają nowe auto... więc zapewne zejdą z ceny jak się chetny znajdzie... jak ostatnio u nich byłem auto stało gotowe do walki o kolejne puchary

http://rajdy4x4.pl/index.php/ida/3/?ogl ... &pSt=1&p=2
W zeszłym sezonie cały czas na pudle o to na najwyższym stołku o ile pamietam.
Znam chłopaków teraz mają nowe auto... więc zapewne zejdą z ceny jak się chetny znajdzie... jak ostatnio u nich byłem auto stało gotowe do walki o kolejne puchary

http://www.mudmasters-4x4.com
Pimpek... strikes again:) KNK forever!
Pimpek... strikes again:) KNK forever!