Opony Suzuki Vitara
Moderator: Albert_N
Opony Suzuki Vitara
Witam jestem nowym członkiem na forum jeśli źle umieściłem temat to przepraszam.
Moje pytanie dotyczy opon do Suzuki Vitara 3D rok 90 jakie mogę założy maksymalne opony?
Vitara jest bez przeróbek zawieszenia ,interesuję mnie opony do zabawy w teranie o rozmiarze
AT 195/80 R15 czy wejdą I nie będą haczyć/ocierać
z góry dziękuje za odpowiedz
Moje pytanie dotyczy opon do Suzuki Vitara 3D rok 90 jakie mogę założy maksymalne opony?
Vitara jest bez przeróbek zawieszenia ,interesuję mnie opony do zabawy w teranie o rozmiarze
AT 195/80 R15 czy wejdą I nie będą haczyć/ocierać
z góry dziękuje za odpowiedz
Jeep Cherokee XJ 4.0L 6.5"/4:88
KL71 Road Venture MT 35X12,50 R15
Partol GR y60 4.2 Benzyna
Re: Opony Suzuki Vitara
niebeda - wsadzaj
Ale podnieś zawieszenie najpierw. Na seryjnym zawiśniesz w moment nawet na simexach. 

kozioU pisze:Ale podnieś zawieszenie najpierw. Na seryjnym zawiśniesz w moment nawet na simexach.

Lepiej zrób porządny lift i zostaw stare opony.
Efekt będzie lepszy a koszta podobne

wszystko zalezy do czego to auto
Panowie!!! Merytorycznie!!! Chłop świeży jest
Opony 195/80/15 to fabryczny rozmiar do vitary (podobnie jak 205/70/15) Wejdą bez żadnych przeróbek.
Ponadto przeczytaj wszystko, co dasz radę na http://suzuki.info.pl/forum/
powodzenia

Opony 195/80/15 to fabryczny rozmiar do vitary (podobnie jak 205/70/15) Wejdą bez żadnych przeróbek.
Ponadto przeczytaj wszystko, co dasz radę na http://suzuki.info.pl/forum/
powodzenia
piwo
biała jak śnieg vitara - pa pa...
Czerwonoskóry xj 1988 - pa pa...
Toyota Hiace 4wd 2003
Toyota Hiace 4wd 2003
Dziękuje za info
na razie opony potem lift

a autko ma być do zabawy jak narzazie jakieś małe górki las a potem zobaczymy
pozdrawiam
na razie opony potem lift

a autko ma być do zabawy jak narzazie jakieś małe górki las a potem zobaczymy

pozdrawiam
Jeep Cherokee XJ 4.0L 6.5"/4:88
-
- jestem tu nowy...
i opona nie mniej jak 30 cali... kupiłem 235 70 15 kopię simex-a (71cm wysokości rzeczywistej) i nie do końca jestem zadowolony....
najpierw zrob lifta np od radzika pozniej wsadz opony w wiekszym rozmiarze jak chcesz autem w terenie jezdzic
VITARA V6 - 4" lift - 32" MT
http://www.lukasziewa.com
http://www.lukasziewa.com
-
- jestem tu nowy...
jak to czemu... sa za małe.... mały prześwit pomiędzy kołami który da się zwiększyć na dobrą sprawę tylko większym kołem..... oczywiście chodzi o rozsądne koszta bo są i zwolnice ale nawet nigdy się nie spotkałem z dedykowanymi do vitaryWiarus pisze:Czemu ?

- ostrokolowo
A występują zwolnice do niezależnego zawiasu?godlesniva pisze:jak to czemu... sa za małe.... mały prześwit pomiędzy kołami który da się zwiększyć na dobrą sprawę tylko większym kołem..... oczywiście chodzi o rozsądne koszta bo są i zwolnice ale nawet nigdy się nie spotkałem z dedykowanymi do vitaryWiarus pisze:Czemu ?
Jest Vitara 
'90 1.6 8v 235/75/15 +4'' Radzik

'90 1.6 8v 235/75/15 +4'' Radzik
- Marcel1989
-
- apede
-
- Kontaktowanie:
Tatra 805 

loppujen lopuksi suzuki neliveto
https://www.flickr.com/photos/apede22
Bareja wieszczem narodowym...
https://www.flickr.com/photos/apede22
Bareja wieszczem narodowym...
Jeździć to cza umic, a nie tylko większe gumki
Suzuki to nie parch coby wsio taranem brać.

Tomek
Pajero I 2.5 na AT R.I.P.
Jamnik 1.3 na MT R.I.P
Jamnik 1.6 na MT
Pajero II 2.8 na MT
Jamnik 1.3 na MT R.I.P
Jamnik 1.6 na MT
Pajero II 2.8 na MT
-
- jestem tu nowy...
bazylisek pisze:Jeździć to cza umic, a nie tylko większe gumki![]()
niestety rospędem nie załatwie stromego podjazdu z koleiną.... nawet na płaskim duże koleina i pozamiatane... a niva na oponie MT 205/80 16 z lekkim liftem oblatuje mnie zawsze i wszędzie.... co zaczyna mnie irytować...
P.S.
blokada i przełożenia nadal nie założone :/
Przeca piszę że nie rozpędem ino techniką odpowiednią - nie prosto w kolejine spadać i się na drucie ciągać.
Uważam ze 205/80/16 to idealny rozmiar do Jimniaka.... tylko trza reduktor 4,16 pakować i wyścig zbrojeń się nakręca...
Uważam ze 205/80/16 to idealny rozmiar do Jimniaka.... tylko trza reduktor 4,16 pakować i wyścig zbrojeń się nakręca...

Tomek
Jamnik 1.3 na MT R.I.P
Jamnik 1.6 na MT
Pajero II 2.8 na MT
Jamnik 1.3 na MT R.I.P
Jamnik 1.6 na MT
Pajero II 2.8 na MT
Jeszcze mam vitkę na 215/75/15, ale mam już i xj-ta na kołach 225/85/15 (takie 30 cali) i moje obserwacja jest taka, że niestety durnowaty kształt ramy vitary bardzo zmniejsza jej właściwości terenowe. O ile samcem czy jimnim można koleinę wziąć między koła, vitara jest trochę szersza i wpada w ślad wygnieciony przez większe auta. I wtedy pupa zbita... tam gdzie przejeżdżam jeepem bez problemu vitka się wiesza. technika nie zawsze jest możliwa do zastosowania.
piwo
Toyota Hiace 4wd 2003
Toyota Hiace 4wd 2003
-
- jestem tu nowy...
piwo8 pisze:Jeszcze mam vitkę na 215/75/15, ale mam już i xj-ta na kołach 225/85/15 (takie 30 cali) i moje obserwacja jest taka, że niestety durnowaty kształt ramy vitary bardzo zmniejsza jej właściwości terenowe. O ile samcem czy jimnim można koleinę wziąć między koła, vitara jest trochę szersza i wpada w ślad wygnieciony przez większe auta. I wtedy pupa zbita... tam gdzie przejeżdżam jeepem bez problemu vitka się wiesza. technika nie zawsze jest możliwa do zastosowania.
i dokładnie tak właśnie jest w miejscach gdzie jeździmy co nie zmienia faktu że chciałbym zmienić miejscówke bo powoli ten sam teren non stop robi się nudny... ale... na ta chwilę muszę się ratować rozpędem bo inaczej nie przejadę. w najniższym punkcie mam 28cm prześwituwięc mało. szukam felg 16tek i założę większe opony które kiedyś były w patrolu mianowicie 265 70 16 są o 6-7 cm wyższe na srednicy więc doszło by 3cm prześwitu a to już dość dużo. tylko wzór tych opon nie bardzo mi odpowiada (nalewka bfg poprzedników KM2 wzór MT)