niedawno wymieniłem swojego jimny na większy i bardziej komfortowy pojazd - suzuki grand vitara xl-7 z 2004 roku, 2,0 diesel. Chciałbym trochę usprawnić w terenie ten autobus. Myślę o delikatnym, w miarę niskobudżetowym lifcie zawieszenia - powiedzmy 1,5 - 2 ". No i pojawia się kilka pytań:
1. Czy podkładki pod sprężyny z normalnej grand vitary 1 podejdą do XL -7.
2. Jakie amortyzatory trzeba byłoby dać przy podkładkach przód 3 cm, tył 5 cm? Z wymiarów wynika, że na tył od poloneza powinny być OK. ale czy ktoś to przerabiał. Nie jest to za kiepski amor do takiego ciężkiego auta?
3. Rozważam też włożenie podkładek pod sprężyny i zamiana amortyzatorów na IRONMAN lub Lovells. Ma ktoś doświadczenie jak się na tym jeździ. Chodzi mi o komfort na dziurawych drogach. Bo jak będzie za twardo to mnie kobieta z domu wygoni

4. Czy ma ktoś namiary na jakieś osłony silnika do XL7 ale w wersji diesla. Wszystko co jest w sklepach internetowych jest do benzyny 2,7. Być może nadadzą się osłony dieslowych wersji zwykłej grand vitary 1. Ktoś ma w tym rozeznanie? W sklepach nie wiedzą czy będzie OK. A może ktoś z forumowiczów robi takie rzeczy?