Ocena stanu ramy i sugestie co do dalszych prac

oraz piaskowanie i zabezpieczenie antykorozyjne

Moderator: Zbowid

Awatar użytkownika
lbl78

Re: Ocena stanu ramy i sugestie co do dalszych prac

Post autor: lbl78 » pt sie 21, 2020 7:36 am

A.F. pisze:
czw sie 20, 2020 1:06 pm

W sumie to jakby ubrać teściową w powabną bieliznę, licząc że coś to zmieni :)21
wiesz, są różne teściowe :)21
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » pt sie 21, 2020 8:05 am

nie
one wszystkie są takie same
:)21

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » pt sie 21, 2020 8:45 am

miczo1 pisze:
czw sie 20, 2020 5:35 pm
Kolego Generic na nową zawiechę OME, mosty, remonty wałów, wymianę bebchów reduktora, fotele , plandeke, zderzaki, nowe nadwozie które kupiłem jakiś czas temu, opony i mnóstwo innych rzeczy wydałem już pewnie z 15-18 koła - po prostu już mi szkoda kasy:-) O wkurw... żonie mówiącej "co tam znowu robisz z tym złomem" nawet nie wspominam
I wierz mi że jak Ci ktoś zrobi łatanie budy, ramy i malowanie za 5 koła -przerabialiśmy to z chłopakami - po dwóch latach znowu będzie słabo
Są dwie drogi.
Albo się robi z samuraia obrzyna do ciorania i wrzuca w niego wiadro pieniędzy
Albo się robi z niego uroczą bulwarówkę i wrzuca się w niego wiadro pieniędzy

Tutaj jedno wiadro wrzucone jest w bebechy (co nigdy się nie przyda, bo będzie żal go wziąć w błoto) a drugie wiadro w detailing.
A nawet jakby miała być trzecia droga, czyli doprowadzenie do stanu żeby był zabytek na żółtych blachach, to już i tak jest skundlony przeróbkami.

Na koniec żona każe ci sprzedać, bo brakuje do ollinkluzif i dostajesz grosze :)21
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.

Awatar użytkownika
PiRoman

Kontaktowanie:

Post autor: PiRoman » pt sie 21, 2020 1:11 pm

miczo1 pisze:
czw sie 20, 2020 5:35 pm
...
Nie rozumiesz... Opłacać to sie może kupić i sprzedać z zyskiem pół kwintala przenicy...

A w przedmiotowym znaczeniu to może być warto lub nie warto wykonać pewne ruchy... acz są wyjątki...

Z niektórymi Kobietami warto się przespać a z niektórymi opłaca...
Nie trzymam Kobiet w domu...

erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » pt sie 21, 2020 4:26 pm

Mroczny pisze:
pt sie 21, 2020 8:05 am
nie
one wszystkie są takie same
:)21
a ile miałeś, że się mondrujesz ;)
Ja trzy i uwierz, nie są takie same :)21
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania

Patryk 160

Post autor: Patryk 160 » pt sie 21, 2020 8:49 pm

Zbowid pisze:
czw sie 20, 2020 10:46 am
Wchodzicie w teorie i w tezy. Praktyka jest odmienna...jest tylko jeden producen łączników stalowych, ocynkowanych, który zrobił badania i potwierdził enigmatycznie: w normie :)21
Procesy zachodzące w czasie obróbki termicznej są skomplikowane i zależne od wielu czynników - wykres FeC.
Wytrzymałość ocynku jest mniejsza niż rozciągliwość stali...ale pamiętajmy, że sam ocynk jest już porowaty sam w sobie. Dla bezpieczeństwa stosuje się systemy duplex. Ja nie uważam, aby ocynk był dobrym rozwiązaniem. W technice są systemy tańsze i trwalsze niż ocynk...
Przy okazji: konstrukcji podlegających wibracjom ( np mosty, wiadukty stalowe ), z zasady się nie cynkuje zanurzeniowo/ogniowo :)21
Mosty, wiadukty, statki cynkuje się płomieniowo, plazmowo :)17
o tak
https://patrykstal.pl/cynkowanie-karoserii/

Rama jest tak skonstruowana, KAŻDA, że to co widać na zewnątrz jest niczym naprzeciw tego co jest najczęściej do zrobienia w środku, każda rama, każda sztuka jest inna, szkoda to skrobać, drapać, pieprzyć, piaskować a potem zapryskać farbą- BO w środku zostanie kupa syfu, kupa syfu zostaje przy tej metodzie w zakładkach, felcach, w dobrych przygotowaniach elementów, wszystkie takie rzeczy się opracowuje i przygotowuje do cynkowania, potem się to zanurza w wannie i nie ma takiego miejsca gdzie by cynk nie dotarł, w przypadku farb- nie słyszałem, żeby się takich gabarytów elementy opracowywało tak i dawało równie długą gwarancję co na element w ocynku ,
https://patrykstal.pl/patrol-y61-napraw ... anie-ramy/

Autorze wątku- robić dobrze albo wcale, na pół gwizdka szkoda sił i środków .
Ten kto wolny nad swym losem nie płacze
Lepsze Polskie gówno w polu,niźli fiołki w Neapolu

Awatar użytkownika
Zbowid

Post autor: Zbowid » sob sie 22, 2020 11:03 am

Patryk, to co piszesz to wszystko prawda, ale , to tylko fragment większego zadania... Wszystko się prawie da...a obróbka cieplna ramy przy cynkowaniu zanurzeniowym/ogniowym niestety jest pomijana ciągle. Nie tylko przy prozaicznej ramie...przy innych elementach ocynkowanych również. Z tego powodu inżynierowie wolą, preferują metalizację, a nie ocynk. Przy metalizacji jest jednak wymóg co najmniej Sa2 1/2, a przy ocynku nie. To może być bardzo nudny temat przy ognisku :)21 Zapraszasz?

Ps.
Pamiętasz jak opisywałem i tłumaczyłem, że super hiper powłoka juesejmade jest wątpliwa? Sam się przekonałeś niestety.
Zbowid

Patryk 160

Post autor: Patryk 160 » sob sie 22, 2020 8:10 pm

Zbowid pisze:
sob sie 22, 2020 11:03 am
Patryk, to co piszesz to wszystko prawda, ale , to tylko fragment większego zadania... Wszystko się prawie da...a obróbka cieplna ramy przy cynkowaniu zanurzeniowym/ogniowym niestety jest pomijana ciągle. Nie tylko przy prozaicznej ramie...przy innych elementach ocynkowanych również. Z tego powodu inżynierowie wolą, preferują metalizację, a nie ocynk. Przy metalizacji jest jednak wymóg co najmniej Sa2 1/2, a przy ocynku nie. To może być bardzo nudny temat przy ognisku :)21 Zapraszasz?

Ps.
Pamiętasz jak opisywałem i tłumaczyłem, że super hiper powłoka juesejmade jest wątpliwa? Sam się przekonałeś niestety.
Oczywiście zapraszam :)2

Doskonale pamiętam powłokę, takich rzeczy się nie zapomina :)16
ale !
powłoka sama w sobie jest zaje...sta, czynnik ludzki, w tym konkretnym przypadku tamten wykonawca przygrał w kulki na zbyt wielu rzeczach i ..ebło

Tak samo często ma to miejsce w wielu innych przypadkach, czynnik ludzki, oraz !
przygotowanie i drobiazgowość podczas całego procesu to są kluczowe czynniki .
Ten kto wolny nad swym losem nie płacze
Lepsze Polskie gówno w polu,niźli fiołki w Neapolu

ODPOWIEDZ

Wróć do „Farby i lakiery”