czym odciąć chemicznie
Moderator: Zbowid
- Misiek Cypr
-
Re: czym odciąć chemicznie
Poliuretan, w takich zastosowaniach raczej twardnieje.
Sika, dopytam sie szkutnikow.
Sika, dopytam sie szkutnikow.
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
- Misiek Cypr
-
Sikaflex, tylko mechanicznie. Nic tego nie rozpuszcza. Ale to raczej Sika nie jest.
Jesli poliuretan, to octan etylu rozpuszcza to, ale zabij mnie nie wiem gdzi takie cos sie kupuje.
Moze to jeszcze byc Bostik.
Jesli poliuretan, to octan etylu rozpuszcza to, ale zabij mnie nie wiem gdzi takie cos sie kupuje.
Moze to jeszcze byc Bostik.
513549044
513549044
Zwykły "paint striper" powinien pomóc, kwas ortofosforowy również, mam gdzies w domu trochę tego co na pewno rozpuści. Sikaflex jest OK, ale lepszy ( chemicznie) jest poliuretan utwardzany wilgocią Soudalflex 40FC.
Zbowid

- Misiek Cypr
-
Kwas ortofosforowy teraz w cenie jest 

513549044
513549044
uwaliłem mechanicznie (na razie spód, czeka mnie jeszcze przód)
Metoda mechaniczna.
Cienkie i twarde szpachle, wciskane i przesuwane kawałek po kawałku. jak gdzieś się udawało to klin drewniany.
Żmudna, nudna robota.
Metoda mechaniczna.
Cienkie i twarde szpachle, wciskane i przesuwane kawałek po kawałku. jak gdzieś się udawało to klin drewniany.
Żmudna, nudna robota.
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania
Jak masz 2-3 mm luzu, to lisica nie taka głupia.
Kliny i po kawałku...
Kliny i po kawałku...
Wujek Dobra Rada 

robota skończona, trochę fleksa, trochę szpachelki i wyciągarka 

ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania
Jak ten kontener na ramie będzie umocowany ? W sensie skrętności ramy.
https://www.youtube.com/watch?v=f_4R5xrpqt4
"Autoktóreniepływajestjakłódkabezskrzydeł"
W układzie podwójna kabina z przodu i krótki kontener z tyłu skrętność ramy nie stanowi specjalnego problemu. Inaczej jest gdy kabina kierownika krótka a kontener ze 6 albo więcej metrów.
Rama STAR-owska znów taka gibaśna nie jest i tu spora część problemu znika zanim zdążyła stać się problemem.
Kontener ma 3,9 m długości. Rama wolna ma 3.6
Koncepcje są dwie:
1 - Na ramie w oparciu o istniejącą "podłogę" zabudowy strażackiej robię platformę.Albo sklejka 27mm podestowa w ramach stalowych, albo kratownica podestowa. To ona (blat) jest elementem współpracującym z ramą. Pod kontenerem ( w miejscach fabrycznego montażu kontenera do ramy pojazdu) robię kratownicę z rury kwadrat która wystaje na zewnątrz poza obrys budy kontenera. Służy to do kotwiczenia kontenera na blacie. Zatem blat, a kontener staw2iany na blat.
2 - rama pośrednia najprostsza. Zwalam do końca zabudowę strażacka. Na gołej wówczas ramie stawiam ramę pośrednią w tyle mocowana śrubowo, z przodu śruby na sprężynie. Podramówkę tak stworzona dopasowuję do punktów fabrycznych mocowania w podłodze kontenera. Nie muszę robić takiej podramówki na całej długości wolnej ramy (3.6m) a na np.: 3 m
Podkreślam, że to rozwiązanie do krótkiego kontenera. To co jest wariantem dwa to w zasadzie to co mam (fabrycznie) w iveco 9016. Kontener fanaberii ma 4 m długości.
Gdybym miał robić coś pod dłuższy kontener to bym się zastanawiał czy wariant 2 czy trzypunktowa rama pośrednia, ale na szczęście nie mam tego problemu.
Rama STAR-owska znów taka gibaśna nie jest i tu spora część problemu znika zanim zdążyła stać się problemem.
Koncepcje są dwie:
1 - Na ramie w oparciu o istniejącą "podłogę" zabudowy strażackiej robię platformę.Albo sklejka 27mm podestowa w ramach stalowych, albo kratownica podestowa. To ona (blat) jest elementem współpracującym z ramą. Pod kontenerem ( w miejscach fabrycznego montażu kontenera do ramy pojazdu) robię kratownicę z rury kwadrat która wystaje na zewnątrz poza obrys budy kontenera. Służy to do kotwiczenia kontenera na blacie. Zatem blat, a kontener staw2iany na blat.
2 - rama pośrednia najprostsza. Zwalam do końca zabudowę strażacka. Na gołej wówczas ramie stawiam ramę pośrednią w tyle mocowana śrubowo, z przodu śruby na sprężynie. Podramówkę tak stworzona dopasowuję do punktów fabrycznych mocowania w podłodze kontenera. Nie muszę robić takiej podramówki na całej długości wolnej ramy (3.6m) a na np.: 3 m
Podkreślam, że to rozwiązanie do krótkiego kontenera. To co jest wariantem dwa to w zasadzie to co mam (fabrycznie) w iveco 9016. Kontener fanaberii ma 4 m długości.
Gdybym miał robić coś pod dłuższy kontener to bym się zastanawiał czy wariant 2 czy trzypunktowa rama pośrednia, ale na szczęście nie mam tego problemu.
jak leniwyś, to na alledrogo po 20pln za literMisiek Cypr pisze: ↑czw lut 18, 2021 2:41 pm

Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
Faktycznie nie jest to chyba wielki problem w tym przypadku. Niemniej klarowny opis zagadnienia.bert pisze: ↑pt maja 14, 2021 2:23 pmW układzie podwójna kabina z przodu i krótki kontener z tyłu skrętność ramy nie stanowi specjalnego problemu. Inaczej jest gdy kabina kierownika krótka a kontener ze 6 albo więcej metrów.
Koncepcje są dwie:

Te śruby na sprężynie , technicznie jak zrobione?
Ja rozważałem usztywnienie ramy .
https://www.youtube.com/watch?v=f_4R5xrpqt4
tu proszę jedno z rozwiązań.
http://www.kms.polsl.pl/mi/pelne_33/12_33_64.pdf
https://allegro.pl/oferta/sprezyna-uchw ... gLp-PD_BwE
http://www.kms.polsl.pl/mi/pelne_33/12_33_64.pdf
https://allegro.pl/oferta/sprezyna-uchw ... gLp-PD_BwE