Farba khaki
Moderator: Zbowid
- junk65
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Re: Farba khaki
Witam serdecznie na forum 4x4, zalogowałem się tylko by Wam podpowiedzieć. Mam na imię Marcin i pracuję w mieszalni lakierów samochodowych fimy Sikkens. W ostatnich dniach miałem klienta na lakier samochodowy, ciemna oliwka w półmacie wg standartu NATO. Nie wiedziałem skąd to wziąć i wykonałem parę telefonów i uzyskałem następujacą informację: Khaki na jaki są malowane pojazdy NATO to RAL6006. U nas w sklepie można zrobić to w macie, półmacie i połysku - jest specjalny dodatek matujący i zależy ile się tego doda. Litr lakieru akrylowego kosztuje 120pln i dodaje się do niego 40% utwardzacza po 85pln/litrGienia pisze:Wie ktoś może gdzie można dostać orginalną farbę khaki?
www.autolakiery.pl - Częstochowa
junk65@tlen.pl
Pozdrawiam wszystkich 4x4maniaków
P.S.
Może nie wszyscy wiedzą co to RAL - są to standardy kolorystyczne - nie konkretny lakier, ale kolor - możliwy do zmieszania przez każdą firmę sprzedajacą lakiery samochodowe. W ten sposób określane są kolory na samochody ciężarowe, kolorystyka producentów samochodowych... itp.
junk65 pisze: (...) Litr lakieru akrylowego kosztuje 120pln i dodaje się do niego 40% utwardzacza po 85pln/litr (...)

Tylko że ta kwota (120+85) to troche ciut ciut za duża... delikatnie mówiąc.
Mimo wszystko dziękujemy, może kogoś to zainteresuje.
JA'JACEK
GAZ 69M 1967r.
GAZ 69M 1967r.
- junk65
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
...a myślicie, że ja ten lakier robiłem na Hummera? Też na UAZa...Tylko że ta kwota (120+85) to troche ciut ciut za duża... delikatnie mówiąc.
Mimo wszystko dziękujemy, może kogoś to zainteresuje.
Wszystko zalezy od stopnia zaawansowania "uzależnienia od samochodu"

uu to ja wole co roku malowac nitromalem C niz raz na 5-6 lat akrylem
Cena to duza duza, UAZ to wojskowy samochod i nie zasluguje na lakier jak do auta osobowego klasy sredniej. UAZa to nawet pedzlem mozna pomalowac i dobrze wyglada.
A RAL6006 to ja uzywam do he³mów szwabskich z II wojny.
Mimo wszystko dziekujemy

A RAL6006 to ja uzywam do he³mów szwabskich z II wojny.

Mimo wszystko dziekujemy
UAZ 469B 80/85' uazo-wołga syntetyk 5W/50 na dotarciu 

- Przemekslaw
-
- Kontaktowanie:
junk65 pisze: ...a myślicie, że ja ten lakier robiłem na Hummera? Też na UAZa...
Oki, akryl. A jeśli autko jest już wymalowane klasycznym lakierem nitro-khaki? Będzie kłopot z przygotowaniem podłoża dla akrylu. Uprzejmie proszę więc o informację: czy firma Sikkens albo jakakolwiek inna ma w swojej ofercie preparat, który powodowałby matowienie całkowite albo półmat farb nitro? Ludziska tu chcą sypać do farby a to talku a to glinę jakąś czy co... takie domowe sposoby.
Władek - Kraków
Aaa... to co innegoWładek pisze:Didymos pisze:A co Ty chcesz jeszcze kombinować jak masz sztrucla pomalowanego jedynie słuszną farbą.
A bo mi się marzy pełny mat, a mam półmat, stąd poszukiwania rozwiązań dla jedynie słusznej farbki...

SJ416
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
- paranoic_killer
W czym problemdzikigor pisze:to jak wszyscy sa przy malowaniu to i ja sie podczepia z zapytaniem![]()
czy bawil sie ktos w malowanie uaza (lub czegos innego) na styl amerykanskich wojakow z iraqu(chodzi mi ogolnie o wszystko na ten temat )

No chyba że masz telewizor jeszcze czarno-biały.

JA'JACEK
GAZ 69M 1967r.
GAZ 69M 1967r.
- junk65
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
niestety, jest środek matujacy, ale do akryli, Sikkens produkuje od długiego czasu lakiery nieco wyższej klasy. Akrylowe, dwuskładnikowe, chemoutwardzalne, nitro to już nie ta epoka... Przykro mi. A co do L66 to faktucznie jest to soczysta ciemna zieleń, nie przypomina to nijak koloru khaki...Władek pisze:junk65 pisze: czy firma Sikkens albo jakakolwiek inna ma w swojej ofercie preparat, który powodowałby matowienie całkowite albo półmat farb nitro

- nie_mientki
Fakt. L66 to ciemna zieleń a nie khaki.junk65 pisze: A co do L66 to faktucznie jest to soczysta ciemna zieleń, nie przypomina to nijak koloru khaki...
nie_mientki pisze: Fakt. L66 to ciemna zieleń a nie khaki.
A może to jest ciemna khaki

Władek - Kraków
ja remontując chciałem zrobić mat ale jak wzieli kawał blachy do mieszalni wyszło że był to pełny połysk i takiż lakier mi zrobili. Auto miało 100 % orginał lakier (r.90) kupione jest ze straży granicznej. Poszło 5 l. lakieru "IVAT" z podkładem ok 600 pln. plandeka nowa z ulianowska ma ten sam kolor.
- Przemekslaw
-
- Kontaktowanie:
Jeśli masz za tyle akryl to bierz, akrylem maluje się łatwiej niż renolakiem, szczególnie jeśli masz niewielkie doświadczenie. Nitro nigdy nie malowałem, to nie wiem, ale pod nitro trzeba dać specjalny podkład nitro, bo zwykły może spłynąć.
SJ416