Farba khaki

oraz piaskowanie i zabezpieczenie antykorozyjne

Moderator: Zbowid

Awatar użytkownika
jarek1
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: jarek1 » ndz lip 03, 2005 9:38 pm

lariernicy mówią coby podkład był tej samej firmy co lakier, ja naprzykład spod i podłogę od środka przed lakierem zrobłem barankiem, zabrakło w sklepie czarnego baranka dokończyłem szarym i na szarym lakier sie "zważył" !? tak że trzeba uważać i popytać fachowców od lakierowania. [b]Przemekslaw [/b]daj namiary gdzie można za 45 akryl zrobić i jakiej to marki lakier?

Awatar użytkownika
JA'JACEK

Post autor: JA'JACEK » ndz lip 03, 2005 10:34 pm

Didymos pisze: (...) pod nitro trzeba dać specjalny podkład nitro, bo zwykły może spłynąć.
Nie "może" tylko na pewno :)2
JA'JACEK
GAZ 69M 1967r.

Awatar użytkownika
Przemekslaw

Kontaktowanie:

Post autor: Przemekslaw » pn lip 04, 2005 8:26 pm

Kurde jutro dam ci dokladna firme i wogóle..ale to jest okolice Stalowej Woli..(niedlugo 30 lipca bedzie niedaleko rajd Yes Trophy)..bede jezdzil wlasnie jutro za tym lakierem to sie dowiem czegos wiecej..wszystko co sie dowiem przekaze :D :D
XJ 2.1 TD :)21

MudMasters 4x4
Przygoda 4x4

Awatar użytkownika
Przemekslaw

Kontaktowanie:

Post autor: Przemekslaw » wt lip 05, 2005 9:59 am

Wiec tak..lakier akrylowy kosztuje ok. 40-50 zlotych za litr(tak uslyszalem od sprzedajacego) tylko ze zrezygnowalem z niego poniewaz nie maja zielonego koloru :evil: ..zadnych odcieni :-? :-? ..kupuje natomiast jakas inna farbe (pustynna zielen) ladny odcien..(30,60zl/l) :lol: + utwardzacz (nie wiem ile)..Co do tego lakieru akrylowego to jest to Firma "Hromatex"..jakbys chcial cos wiecej wiedziec to napisz co...z uszanowaniem pozdro:-) :D :D
XJ 2.1 TD :)21

MudMasters 4x4
Przygoda 4x4

Awatar użytkownika
_CaShu_

Post autor: _CaShu_ » wt paź 04, 2005 2:26 pm

Witam
Namierzylem wkoncu farbe z cieszyna Celux - emalia poliuretanowa specjalne, kolor khaki. Chetnie bym ją zamówił, bo jest to jak mawiaja znawcy bardzo dobra i wytrzymala na wszystko farba, problem jenak w tym ze farba jest sprzedawana w 20 litrowych bankach, za okolo 760-780 zl. Moze ktos z Warszafki akurat zabiera sie za malowanie uaza/gaza i chcialby kupic ze mna na społke taki duzy baniak?

Pozdrawiam
Lukasz

Awatar użytkownika
JA'JACEK

Post autor: JA'JACEK » wt paź 04, 2005 3:02 pm

KleryK pisze:
JA'JACEK pisze:L-66 skąd Wy te numery bierzecie ?
JA'JACEK pisze:Sprzedaż Hurt. i detal Marek Wielgołaski
03-715 Warszawa, ul. Okrzei 7

A poza tym to nie żaden Włocławek... tylko Cieszyn !
Farba nazywa się:
POLIFARB CIESZYN-WROCŁAW SA.
NITROMAL-C Khaki p/mat ciemna
1314161-E1C-9010
BN-75/6115-30 UN 1263

Oddział Cieszyn ul. Chemików 16
tel. (033) 851 71 00

Oddział Wrocław ul. Kwidzyńska 8
tel. (071) 327 37 00
"Shidap" Marek Wielogołaski
03-715 Warszawa, ul. Okrzei 7 - woj. mazowieckie
tel. (022) 8182868, fax (022) 8182868

:)

A może tu popytaj bo ta cena to jakaś taka..........duża.
Chyba że inflacja jakaś galopująca nastała :roll:
JA'JACEK
GAZ 69M 1967r.

Awatar użytkownika
_CaShu_

Post autor: _CaShu_ » wt paź 04, 2005 9:47 pm

ale tu niestety chodzi o 2 rozne farby:

nitro vs. poliuretan

stad znaczaca roznica w cenie

pozdrawiam

Awatar użytkownika
JA'JACEK

Post autor: JA'JACEK » wt paź 04, 2005 11:01 pm

_CaShu_ pisze:Witam
(...) Moze ktos z Warszafki akurat zabiera sie za malowanie uaza/gaza i chcialby kupic ze mna na społke taki duzy baniak?

Pozdrawiam
Lukasz
Marnie to widzę......... :-?
JA'JACEK
GAZ 69M 1967r.

Awatar użytkownika
JA'JACEK

Post autor: JA'JACEK » wt paź 04, 2005 11:07 pm

Namierzylem wkoncu farbe z cieszyna Celux - emalia poliuretanowa specjalne, kolor khaki. (...)
A możesz podać dokładne dane katalogowe ?
* nr. katalogowy
* nr. koloru
* nr. NB
JA'JACEK
GAZ 69M 1967r.

Awatar użytkownika
_CaShu_

Post autor: _CaShu_ » śr paź 05, 2005 4:03 pm

Niestety nr katalogowego niemam (kolor to chyba ral 6006). O farbie dowiedzialem sie z tego posta:
Zbowid pisze:W Cieszynie możecie kupić również farbe o nazwie Celux - emalia poliuretanowa specjalna ( zielona, czarny, brązowa) - kolorystyka zgodna z wymogami NATO + rozcieńczalnik Multicryl 20. Farba pochłania promieniowanie ultraczerwone i służy do kamuflażu. ZAJE.BISTA.

Namiary na Polifarb macie wyżej - jak ktoś ma problemy z farbami to chętnie pomoge... 8)
Potem jeszcze troche popytalem i wynika ze jak to napisal Zbowid rzeczywiscie jest zajebiste :)

Pozdrawiam
Lukasz

Awatar użytkownika
Zbowid

Post autor: Zbowid » śr paź 05, 2005 6:06 pm

_CaShu_ pisze:
Potem jeszcze troche popytalem i wynika ze jak to napisal Zbowid rzeczywiscie jest zajebiste :)

Pozdrawiam
Lukasz
Nie znam się na farbach zbyt dobrze ale to już chyba mija dziesięć lat jak zajmję się tym zawodowo :wink:
Zbowid

Awatar użytkownika
Majkello

Post autor: Majkello » czw paź 06, 2005 12:20 am

_CaShu_ pisze: Potem jeszcze troche popytalem i wynika ze jak to napisal Zbowid rzeczywiscie jest zajebiste :)
To jak zbowid napisał, ze zajebista to ja jestem zainteresowany, ale dopiero w listopadzie/grudniu.
Ile litórw potrzeba na UAZA ?
Podwozie i wnętrze komory silnika chcę sobie maznąć na biało epoksydem, zeby było jasno leżeć pod spodem, więc do pomalowania zewnętrza i kabiny potrzebuje ile litrów? z siedem? tak rzuciłem :D

Jaki dać pod to podkład - myślełem o unikorze R - pan w chemicznym na grzybowskiej polecał, a mam do niego zaufanie (bo sam się nie znam:D)

samochód będzie piaskowany, a potem wspoawywane będą blachy w miejsca zżarte przez rdzę ( przegrzanie farby w okolicach spawów)
Będzie się to trzymało czy polecacie coś innego?
Michał "Majkello"
UAZ -expect the unexpected....

Awatar użytkownika
Zbowid

Post autor: Zbowid » czw paź 06, 2005 3:08 pm

Majkello pisze:
Jaki dać pod to podkład - myślełem o unikorze R - pan w chemicznym na grzybowskiej polecał, a mam do niego zaufanie (bo sam się nie znam:D)

samochód będzie piaskowany, a potem wspoawywane będą blachy w miejsca zżarte przez rdzę ( przegrzanie farby w okolicach spawów)
Będzie się to trzymało czy polecacie coś innego?
Po pierwsze to Pan z chemicznego się nie zna - Unikor to farba alkidowa i lepiej nie nakładać nanią epoksydu - efekt jak pozłacanie tombaku. Lepiej stosować od razu podkład epoksydowy. Większość podkładów ma wydajność praktycznąokoło 5 m kw. z 1L farby. Na Uaza wystarczą ci dwa trzy litry. Polecam malowanie minimum dwukrotne - malowanie pędzlem to około 30 - 40 mikrometrów przy jednym przejściu - wartość minimalna powinna być minimum 80 mikro a najlepiej ze 120 - takie grubości dają w fabrykach na nowe autka. Ja uznaję tylko grubości powyżej 120 mikro - czyli trzykrotne malowanie - nie ma konieczności czekania aż wyschnie tylko można "wet to wet" ( mokro na mokro w obrębie tej samej farby).

Jeżeli chodzi o spawanie to lepiej przepiaskować miejsca napraw w celu odsłonięcia stanu rzeczywistego , dokonać napraw a później piaskować całość - unikniesz w ten sposób np niedociągnięć przy spawaniu - nieciągła spoina, nieszczelna spoina itd itp. Pamiętaj, że po piaskowaniu masz zaledwie dwie do trzech godzin do pomalowania całości - w przeciwnym wypadku powierzchnia pokrywa się rdzą nalotową która może być niewidoczna ale na pewno jest. Po pomalowaniu na taki stan ona będzie "rozwijała się" podpowłokowo i du pa z całego przedsięwzięcia. Jaby coś to cynk na pv to Ci jeszcze wyjaśnię i ewentualni pomogę z farba! :wink:
Zbowid

Awatar użytkownika
Zbowid

Post autor: Zbowid » czw paź 06, 2005 3:10 pm

Przy spawaniu możesz miejsca przeznaczone do spawania możesz obkleić taśmą i później zerwać i dokonać wstawek i ewentualnie czyścić tylko małe fragmenty lub w ogóle jeżeli były wcześniej wypiaskowane.

Są też specjalne grunty ochrony czasowej( shopprimery) które są spawalne i nie ma problemu - nie są drogie ale trochę trudno dostepne w detalu
Zbowid

Awatar użytkownika
_CaShu_

Post autor: _CaShu_ » czw paź 06, 2005 7:47 pm

A cekor-r, albo podklad epoksydowy antykorozyjny sie nadaje pod poliuretanowa farbe czy tez sie nie nadaje?

Pozdr
Lukasz

Awatar użytkownika
Zbowid

Post autor: Zbowid » pt paź 07, 2005 6:27 pm

Podkład epoksydowy tak, wybieraj najlepiej taki co zawiera fosforan cynku - to taki inhibitor korozji i takie podkładysą trwalsze...lub epoksyd zawierający cynk - takie sa najtrwalsze - oba nadają się pod poliuretan.
Zbowid

Awatar użytkownika
krolik

Farba khaki

Post autor: krolik » ndz paź 09, 2005 4:41 pm

kolor khaki domieszają wam w każdej mieszalni lakierów samochodowych co prawda bedzie to akryl ale dodają do niej paste matującą i dostaje sie pół mat lub całkowity mat, a odcień dowolny jaki sobie zamażycie wam wymieszają. No zgadzam sie że nie jest to najtańszy lakier bo koło 80zł za litr ale czego sie nie robi dla swego autka.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
KleryK
Kontaktowanie:

Post autor: KleryK » pn paź 10, 2005 12:11 am

80z³ :) bardzo du¿o.

Jak kto¶ maluje na khaki to chce chyba by jego fura wygl±da³a na wojskow±. Dlatego powinien pomalowac te farb± któr± stosuje wojsko. Chyba ¿e chodzi o szpan.
UAZ 469B 80/85' uazo-wołga syntetyk 5W/50 na dotarciu :)

andrzej76

Post autor: andrzej76 » wt paź 25, 2005 4:41 pm

Namierzylem wkoncu farbe z cieszyna Celux - emalia poliuretanowa specjalne, kolor khaki. Chetnie bym ją zamówił, bo jest to jak mawiaja znawcy bardzo dobra i wytrzymala na wszystko farba, problem jenak w tym ze farba jest sprzedawana w 20 litrowych bankach, za okolo 760-780 zl. Moze ktos z Warszafki akurat zabiera sie za malowanie uaza/gaza i chcialby kupic ze mna na społke taki duzy baniak?

Pozdrawiam
Lukasz
Jak znajdziesz dobry sklep to Celux z Cieszyna możesz zamówić w mniejszej ilości np. 5L plus 1L utwardzacz czyli wychodzi około 360zł (60zł/L)

Awatar użytkownika
_CaShu_

Post autor: _CaShu_ » wt paź 25, 2005 8:41 pm

Problem w tym ze pytalem sie w kilku sklepach w warszawie (chyba nawet w 10, malych i duzych) i wszedzie sciagaja tylko 20 l Celuxu... :(
Moze ktos zna taki sklep w wawie? albo chce kupic farbe na spolke?

Pozdrawiam
Lukasz

Awatar użytkownika
Koyot

Post autor: Koyot » pt mar 10, 2006 1:49 pm

a czy istnieje wersja lakierow KHAKI w SPARY'u ???

wiecie Vitara to malutka terenowka szkoda wyciagac kompersor i pistolet do malowania :wink:
GAZ69>Terrano3.0>3xVitara>SAMURAI>TOY LJ70>JEEP TJ,XJ,WJ>2xJIMNY>2xGVII2,7+TJ

Awatar użytkownika
Jerry

Post autor: Jerry » pt mar 10, 2006 2:02 pm

Dawaj wałkiem. Mówie poważnie.
Disco 300 ES

Awatar użytkownika
gÓral świętokrzyski
Kontaktowanie:

Post autor: gÓral świętokrzyski » wt mar 28, 2006 7:39 am

A orientujecie się może gdzie kupie w Polszy ruski lakier zielony??
Wszytskie samochody wojskowe CCCP były tym pomalowane z tego co wiem nie było żadnych odcieni.
Deszcz zacina nas po pysku Uaz przelazł po bagnisku

www.korbol.prv.pl

Awatar użytkownika
JA'JACEK

Post autor: JA'JACEK » wt mar 28, 2006 7:15 pm

gÓral świętokrzyski pisze:A orientujecie się może gdzie kupie w Polszy ruski lakier zielony??
(...)

Masz wymagania.............. :roll:
JA'JACEK
GAZ 69M 1967r.

Awatar użytkownika
gÓral świętokrzyski
Kontaktowanie:

Post autor: gÓral świętokrzyski » wt mar 28, 2006 8:22 pm

JA'JACEK pisze:
gÓral świętokrzyski pisze:A orientujecie się może gdzie kupie w Polszy ruski lakier zielony??
(...)

Masz wymagania.............. :roll:
a mam :lol:
takim lakierem pomalowany i bardzo zacnie wygląda musze zrobić kilka poprawek to szukam lakieru :D
Deszcz zacina nas po pysku Uaz przelazł po bagnisku

www.korbol.prv.pl

ODPOWIEDZ

Wróć do „Farby i lakiery”