akumulator wylał...
Moderator: Zbowid
akumulator wylał...
Cześć,
akumulator mi wylał w Wranglerze JK. Rama na tym trochę ucierpiała. Szybko zauważony wyciek więc tylko warstwa zewnętrzna. Na razie to drucianką wyczyściłem i umyłem. Pytanie co dalej? Chciałem to jakoś miejscowo zabezpieczyć, czyli pewnie jakiś podkład i farba. Auto pod domem i unieruchomione - żeby wyjąć kuwetę w której był akumulator trzeba całą elektrykę rozpiąć.
Można to czymś zabezpieczyć w domowych warunkach?
akumulator mi wylał w Wranglerze JK. Rama na tym trochę ucierpiała. Szybko zauważony wyciek więc tylko warstwa zewnętrzna. Na razie to drucianką wyczyściłem i umyłem. Pytanie co dalej? Chciałem to jakoś miejscowo zabezpieczyć, czyli pewnie jakiś podkład i farba. Auto pod domem i unieruchomione - żeby wyjąć kuwetę w której był akumulator trzeba całą elektrykę rozpiąć.
Można to czymś zabezpieczyć w domowych warunkach?
Ludzi dzielimy na czystych i szczęśliwych 
Titan SE, 2005r, VK56DE
Wrangler JK Sport, 2009r, 3,8

Titan SE, 2005r, VK56DE
Re: akumulator wylał...
Jedyne co, to zneutralizować działanie elektrolitu - duża ilość wody, i tak kilka razy powtórzyć.
Zbowid

no to to zrobiłem wczoraj: gąbka, parę wiader wody i szorowanie. Niemniej dzisiaj już jest rudawo. Chciałem to jakoś zabezpieczyć, żeby za rok nie była w całości do roboty....
zdjęcie z góry

bok ramy od strony koła

dolny wahacz

rama od strony silnika

rama od strony silnika

zdjęcie z góry

bok ramy od strony koła

dolny wahacz

rama od strony silnika

rama od strony silnika

Titan SE, 2005r, VK56DE

Titan SE, 2005r, VK56DE
Nie wytrzymałem bo rudzielec się pokazał pomimo płukania. Umyłem wodą z mydłem co by bardziej zasadowe było, spłukane wodą. Następnie R-Stop APP, podkład epoxydowy Under 395 P4 Cpectral - 3 warstwy, Lakier czarny mat APP - 3 warstwy
tak to wygląda w trakcie i po:

tak to wygląda w trakcie i po:

Titan SE, 2005r, VK56DE

Titan SE, 2005r, VK56DE
Można
Można.

Zbowid

Pewnie, że można tylko pojęcia nie miałem czym, a techniczny trochę jestem i żal by mi dupę ściskał z taką popierdołą gdzieś jechać. Podpowiedział facet co farby samochodowe dorabia w Krakowie. W sumie koszt naprawy 76 zł (2x spray i puszeczka R-Stop)... i nowy akumulator. Sprayów jeszcze zostało na przyszłość.
Titan SE, 2005r, VK56DE

Titan SE, 2005r, VK56DE
na ile ta puszeczka wystarcza?mas3 pisze:R-Stop APP
... transporter GV XL7 2.0HDI 6,68l/100km nurza się w zieloność i jak łódka brodzi ...
Na pół roku starczy... 

Zbowid

Optymista.
Cała GV wymaga uwagi.
Chyba ich pozwę za brak ochrony ...

Cała GV wymaga uwagi.
Chyba ich pozwę za brak ochrony ...

... transporter GV XL7 2.0HDI 6,68l/100km nurza się w zieloność i jak łódka brodzi ...
Jak nie masz powierzchni referencyjnych, to z chwilą użycia spraya tracisz wiarygodność. Użyłeś w niewłaściwy sposób. NA dokładkę zapoznajesz się z OGH ( ogólne warunki handlowe) i utwierdzasz się, że jesteś w czarnej doopie. Tadam. 

Zbowid

Puszka ma całe 100 ml i ma konsystencję rozpuszczalnika. Maziałem pędzlem i nie widziałem jakiegoś znacznego zużycia w puszcze. Wydajne to, na parę merów bieżących ramy by stykłosuzi4WD pisze:na ile ta puszeczka wystarcza?mas3 pisze:R-Stop APP
Titan SE, 2005r, VK56DE

Titan SE, 2005r, VK56DE
Podziękował

-
-
Robiłem testy, trochę czasu mija więc:
W październiku ubiegłego roku pomalowałem pędzlem trzema warstwami dwie stare odkładnie od pługa - w celu sprawdzenia po jakim czasie zardzewieją. Stały oparte u kumpla o garaż do połowy marca jeszcze były - zayebali złodzieje i odkładnie i stary lowelek.
Do połowy marca nie było jakiegokolwiek śladu rdzy. Powierzchni nie matowiłem, nie odtłuszczałem a jedna odkładnia z jednej strony była pokryta sporą ilością świeżej rdzy i też śladu nie było mimo że całą zimę metal leżał na ziemi właśnie na tej stronie.
Wszystko pomalowane było podkładem reaktywnym Novol, więc kupa a nie zabezpieczenie antykorozyjne.
Drugi test trwa - drzwi od obory zrobione z blachy 2mm, jedynie zmatowione, odtłuszczone i pomalowane dwiema warstwami najtańszej farby na metal z Mrówki
. W maju minie rok - jak do tej pory oznak korozji brak.
Trzeci test rama w Galloperze. Przetarta papierem ściernym, na to dwie warstwy reaktywnego Novola, później chlorokauczuk i też jeszcze żadnych oznak wychodzącej spod spodu rdzy. Ostatnio tylko testowałem myjkę z turbo dyszą i z poszerzeń pozlatała mi farba, poodpadało sporo luźnej rdzy z nadkoli ale na ramie powłoka trzyma się idealnie
.
PS: na jesieni robimy Patrola - zwalamy budę i zabieramy się za ramę. Postanowiłem w końcu pokazać na ogólnym forum jak powinno się to wszystko robić
.
A nie tylko teoretyzować jak większość tutaj, żadnej rady i pomocy
.
W październiku ubiegłego roku pomalowałem pędzlem trzema warstwami dwie stare odkładnie od pługa - w celu sprawdzenia po jakim czasie zardzewieją. Stały oparte u kumpla o garaż do połowy marca jeszcze były - zayebali złodzieje i odkładnie i stary lowelek.
Do połowy marca nie było jakiegokolwiek śladu rdzy. Powierzchni nie matowiłem, nie odtłuszczałem a jedna odkładnia z jednej strony była pokryta sporą ilością świeżej rdzy i też śladu nie było mimo że całą zimę metal leżał na ziemi właśnie na tej stronie.
Wszystko pomalowane było podkładem reaktywnym Novol, więc kupa a nie zabezpieczenie antykorozyjne.

Drugi test trwa - drzwi od obory zrobione z blachy 2mm, jedynie zmatowione, odtłuszczone i pomalowane dwiema warstwami najtańszej farby na metal z Mrówki

Trzeci test rama w Galloperze. Przetarta papierem ściernym, na to dwie warstwy reaktywnego Novola, później chlorokauczuk i też jeszcze żadnych oznak wychodzącej spod spodu rdzy. Ostatnio tylko testowałem myjkę z turbo dyszą i z poszerzeń pozlatała mi farba, poodpadało sporo luźnej rdzy z nadkoli ale na ramie powłoka trzyma się idealnie

PS: na jesieni robimy Patrola - zwalamy budę i zabieramy się za ramę. Postanowiłem w końcu pokazać na ogólnym forum jak powinno się to wszystko robić

A nie tylko teoretyzować jak większość tutaj, żadnej rady i pomocy

Daj najpierw na mszę ...

-
-
E tam.
Jebne takim świconcym gdzie w świnte mniejsce i tyż bendzie git.
Jebne takim świconcym gdzie w świnte mniejsce i tyż bendzie git.