Piaskowanie ramy co dalej ?
Moderator: Zbowid
Piaskowanie ramy co dalej ?
Wiem że było i to nie raz ale ...................... tylu kasztanów w tym temacie że ogarnąć nie można im więcej czytam tym mniej wiem
moja rama idzie do piachu i dalej nie wiem co po piaskowaniu , jakie specyfiki step by step
jedni polecają ocynk inni novol ,interplus itd
czy może ktoś napisać z własnego doświadczenia konkretnie i rzeczowo np. robiłem ramę w taki i taki sposób tymi materiałami w taki sposób kilka lat temu ramę i do tej pory jest Ok nie ma żadnych wykwitów itd
wiem wiem że takie rzeczy tylko w erze ale może się uda
proszę kasztaniarzy o zabieranie głosu w innych tematach
nie wiem czy modzi pozwolą na kryptoreklamę ale liczę że ktoś opisze technologię sensownie
Ps. rama ma być na kilka lat nie na wieczność bo pozostałe elementy auta i tak nie przeżyją
moja rama idzie do piachu i dalej nie wiem co po piaskowaniu , jakie specyfiki step by step
jedni polecają ocynk inni novol ,interplus itd
czy może ktoś napisać z własnego doświadczenia konkretnie i rzeczowo np. robiłem ramę w taki i taki sposób tymi materiałami w taki sposób kilka lat temu ramę i do tej pory jest Ok nie ma żadnych wykwitów itd
wiem wiem że takie rzeczy tylko w erze ale może się uda
proszę kasztaniarzy o zabieranie głosu w innych tematach
nie wiem czy modzi pozwolą na kryptoreklamę ale liczę że ktoś opisze technologię sensownie
Ps. rama ma być na kilka lat nie na wieczność bo pozostałe elementy auta i tak nie przeżyją
- Misiek Cypr
-
Re: Piaskowanie ramy co dalej ?
Najpierw dobry podklad epoksydowy, tolerujacy slaba powierzchnie. Najlepsze farby do zbiornikow balastowych na statkach, do napraw balastow.
Potem dobry Poliuretan finish coat. Elastyczny I bardzo trwaly. Epoksyd jest do bani na finish coat w tym miejscu.
Potem dobry Poliuretan finish coat. Elastyczny I bardzo trwaly. Epoksyd jest do bani na finish coat w tym miejscu.
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
-
-
przywieź ramę
zrobimy na parę lat
dziesięć, może być ?
jak Ci auto zgnije za 3 to rame sprzedasz
aha
i nie będzie to tak :
https://www.youtube.com/watch?v=FPzcCCOk9ik

zrobimy na parę lat
dziesięć, może być ?

jak Ci auto zgnije za 3 to rame sprzedasz

aha
i nie będzie to tak :
https://www.youtube.com/watch?v=FPzcCCOk9ik

Ten kto wolny nad swym losem nie płacze
Lepsze Polskie gówno w polu,niźli fiołki w Neapolu
-
-
bo tak prawdę powiedziawszy , jesli nie masz zamiaru pozbyć się rdzy z wnętrza, z feców, zakładek i nałożeń ....
to szkoda robić cokolwiek, bo będzie to jedynie makijaż i to tani a laska będzie gupia jak but
to szkoda robić cokolwiek, bo będzie to jedynie makijaż i to tani a laska będzie gupia jak but
Poprzedni wlasciciel mojego Pajeraka zrobil lakier proszkowy na ramie. Nadal rama wyglada niezle, szczegolow technologicznych nie znam.
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.
oglądałem twoje filmik ..............zacna robotaPatryk 160 pisze:bo tak prawdę powiedziawszy , jesli nie masz zamiaru pozbyć się rdzy z wnętrza, z feców, zakładek i nałożeń ....
w miarę możliwości sam pewne rzeczy chciałem zrobić ................ale dzięki za zaproszenie
chciałem położyć jako podkład Novol Classic Car , na to siakiś .............. no właśnie nie wiem , poliuretan ?Misiek Cypr pisze:Najpierw dobry podklad epoksydowy, tolerujacy slaba powierzchnie. Najlepsze farby do zbiornikow balastowych na statkach, do napraw balastow.
ktos mi polecał firmę Jotun
- Misiek Cypr
-
Nie polecam konkretnego producenta, ale jak z Jotuna to Jotamastic 87, ze dwie warstwy a potem hardtop XP
513549044
513549044
taki też zestaw mi polecano , tylko nie wiem czy to się sprawdziMisiek Cypr pisze:Nie polecam konkretnego producenta, ale jak z Jotuna to Jotamastic 87, ze dwie warstwy a potem hardtop XP
- Misiek Cypr
-
Generalnie nalepka bedzie sie roznic jak wezmiesz innego producenta. Nie ,a nic lepszego, sprawdzi sie jak rame wyczyscisz dobrze.
513549044
513549044
Podkład epoksydowy zmatowiony,potem to:
http://www.line-x.com.pl/galeria-warstw ... toryzacja/#
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
-
-
oby nie stało się tak jak w przypadku firmy NATRYSKOWE.COM , której to właściciel Tomasz T. postanowił wyruchać cały świat i zamiast lajnexa sypie do maszyny mąkę... nawet nie tortową tylko poznańskąvandall1 pisze:Podkład epoksydowy zmatowiony,potem to:
http://patrykstal.pl/patrol-na-zawsze-b ... yskowe-com
A ja myślałem, że jedna wiedza trafia pod strzechy.... A tu okazuje się, że dalej ciemnota króluje.. Zbiorniki balastowe robi się farbami zbiornikowymi, w stosunku do których są inne wymagania niż do konstrukcji - z zasady nie są tam przewidziane żadne poliuretany na wierzch, bo poliuretan nie lubi pracy w zanurzeniu - piszesz więc nieścisłości. To, że ktoś robi tak lu inaczej - wcale nie znaczy, że robi dobrze - ntryskowe.co - filmik Patryka.
Zasada jest prosta:
- 90% jakości - właściwe przygotowanie podłoża
- podkład epoksydowy na bazie fosforanów cynku - jeżeli nie piaskujesz, to dodatkowo podkład musi tolerować gorzej przygotowane podłoże.
- Podkład ( 1 lub 2 wiarstwy) powinieneś "zamnąć" poliuretanem w miejscach narażonych na UV lu epoksydem nawierzchniowym - dla wygody - wszystko poliuretanem.
powłoka malarska powinna mieć co najmniej 200 mikrometrów sumarycznie - oryginalny laier - 120 - 140 mikro, ale biorąc pod uwagę piaskowanie - powłoka powinna mieć minimum 200 mikro. Nie wyieraj farb "samochodowych" o są zbyt słabej jakości - raczej przemysłowe.
Trzymaj się rozwiązań systemowych jednego producenta - jeżeli ktoś pisze, że wszysto, to to samo - to również wszystkie samochody są takie same i kup sobie trabanta kombi w teren. Czasami ktoś coś słyszał, że gdzieś dzwoni...ale tylko słyszał. Ja wiem. kropka.
Zasada jest prosta:
- podkład epoksydowy na bazie fosforanów cynku - jeżeli nie piaskujesz, to dodatkowo podkład musi tolerować gorzej przygotowane podłoże.
- Podkład ( 1 lub 2 wiarstwy) powinieneś "zamnąć" poliuretanem w miejscach narażonych na UV lu epoksydem nawierzchniowym - dla wygody - wszystko poliuretanem.
powłoka malarska powinna mieć co najmniej 200 mikrometrów sumarycznie - oryginalny laier - 120 - 140 mikro, ale biorąc pod uwagę piaskowanie - powłoka powinna mieć minimum 200 mikro. Nie wyieraj farb "samochodowych" o są zbyt słabej jakości - raczej przemysłowe.
Trzymaj się rozwiązań systemowych jednego producenta - jeżeli ktoś pisze, że wszysto, to to samo - to również wszystkie samochody są takie same i kup sobie trabanta kombi w teren. Czasami ktoś coś słyszał, że gdzieś dzwoni...ale tylko słyszał. Ja wiem. kropka.
Zbowid

jak rozumiem jesteś przepracowany i nie doczytałeś że piaskuje ramęZbowid pisze:A ja myślałem, że jedna wiedza trafia pod strzechy.... A tu okazuje się, że dalej ciemnota króluje.. Zbiorniki balastowe robi się farbami zbiornikowymi, w stosunku do których są inne wymagania niż do konstrukcji - z zasady nie są tam przewidziane żadne poliuretany na wierzch, bo poliuretan nie lubi pracy w zanurzeniu - piszesz więc nieścisłości. To, że ktoś robi tak lu inaczej - wcale nie znaczy, że robi dobrze - ntryskowe.co - filmik Patryka.
Zasada jest prosta:
- podkład epoksydowy na bazie fosforanów cynku - jeżeli nie piaskujesz

poproszę step by step jak byś to zrobił , będzie tą technologią wykonane i ...................przypomnę się za kilka lat w tym temacie jak moja rama się trzyma
pasuje ?
Ps. wersja budżet , bez powlekania ramy tytanowo-platynową powłoką

Sam jesteś przepracowany i nie czytasz ze zrozumieniem
....to dla wszystkich było pisane - jak chcesz porady indywidualnej, to może najpierw zapoznasz się z cennikiem
Wszystko już opisałem step by step. Jak zwykle mnóstwo mądral się wtrąciło...ale jak pisali w mądrym słowie - nawet głupiec ma prawo do swojej prawdy - więc zostawiłem te wątki w wiadomym dziale. Nie zależy mi na Twojej ramie, "moich" ram jeździ dziesiątki od kilkunastu lat i się mają dobrze, więc jedna mnie nie zbawi. To matematyka i statystyka - nic wspólnego z ego. A zrobisz jak uważasz za słuszne - bo ja tylko doradzam...

Wszystko już opisałem step by step. Jak zwykle mnóstwo mądral się wtrąciło...ale jak pisali w mądrym słowie - nawet głupiec ma prawo do swojej prawdy - więc zostawiłem te wątki w wiadomym dziale. Nie zależy mi na Twojej ramie, "moich" ram jeździ dziesiątki od kilkunastu lat i się mają dobrze, więc jedna mnie nie zbawi. To matematyka i statystyka - nic wspólnego z ego. A zrobisz jak uważasz za słuszne - bo ja tylko doradzam...

Zbowid

skandalZbowid pisze:Sam jesteś przepracowany i nie czytasz ze zrozumieniem....to dla wszystkich było pisane - jak chcesz porady indywidualnej, to może najpierw zapoznasz się z cennikiem
![]()
![]()

- Misiek Cypr
-
Zapamietam sobie o tej farbie zbiornikowej.
A co do producentow, to jotun, akzo nobel, czy chugoku, to eine kit.
Inna sprawa, ze nie odwazylbym sie zaaplikowac innych niz te wyzej wymienione. No moze lista jest dluzsza o sigme, hempla.
A co do producentow, to jotun, akzo nobel, czy chugoku, to eine kit.
Inna sprawa, ze nie odwazylbym sie zaaplikowac innych niz te wyzej wymienione. No moze lista jest dluzsza o sigme, hempla.
513549044
513549044
- Misiek Cypr
-
Z drugiej strony jotun stosuje jotamastic na balasty i jako podklad na kadlub pod poliuretan
513549044
513549044
nigdy się nie doczekam :
podkład zastosuj taki :
na podkład połóż to :
nie ma siły , czasu by doktoryzować się z tematu ...................... a ci co mają ramy zrobione i nic się z nimi nie dzieje przez x czasu nie odzywają się
wiedza tajemna musi to być
Ps. Zbowid zbiera na video ..............nie podpowie nawet na priv
podkład zastosuj taki :
na podkład połóż to :
nie ma siły , czasu by doktoryzować się z tematu ...................... a ci co mają ramy zrobione i nic się z nimi nie dzieje przez x czasu nie odzywają się

Jotamastic to gruntoemalia, zwana na stoczniach błotomastic
Na taką farbę pu i owszem...ale większość farb na balasty to zwykłe bitumy i jak położysz na to poliuretan, to będziesz mógł zaobserwować piękne zjawisko "krwawienia" ( przenikanie sie powłok na skutek braku kompatybilności). Dodatkowo, przy zbiornikach jest wymóg przy przygotowaniu podłoża - Rz minimum 75 mikro! Nie uzyskasz tego piaskowaniem. W związku z tym, powłoka, będzie miała kiepską adhezję...
Wymieniłeś wszystkich, godnych uwagi, ale wierz mi, są duże różnice.
Piotr - wszystko masz opisane - zajrzyj do działu Fary i Lakiery na naszym forum i przeczytaj mój post w temacie: Technologia malowania. I już

Piotr - wszystko masz opisane - zajrzyj do działu Fary i Lakiery na naszym forum i przeczytaj mój post w temacie: Technologia malowania. I już

Zbowid

Zbowid pisze: Piotr - wszystko masz opisane - zajrzyj do działu Fary i Lakiery na naszym forum i przeczytaj mój post w temacie: Technologia malowania. I już

poczytam z uwagą i zrozumieniem
- Misiek Cypr
-
\piotrck pisze:nigdy się nie doczekam :
podkład zastosuj taki :
na podkład połóż to :
Przeca pisalem: Piaskowanie ramy do SA2.5, Jotamastic 87 2x75micro + Hardtop XP 75micro. to samo znajdziesz w Intreplus/Interthane, Chugoku, Nippon, Hempel, Sigma
513549044
513549044
- Misiek Cypr
-
Nie wolno stosowac bitumenow, jeszcze jakies tar epoxy mozna. Ale wiekszosc juz teraz to takie podobne do Jotamastica sa, Nova barrier 2000 czy inne tego typu. Do napraw juz tylko te ww. zaloga nie polozy tar epoxy.Zbowid pisze:Jotamastic to gruntoemalia, zwana na stoczniach błotomasticNa taką farbę pu i owszem...ale większość farb na balasty to zwykłe bitumy i jak położysz na to poliuretan, to będziesz mógł zaobserwować piękne zjawisko "krwawienia" ( przenikanie sie powłok na skutek braku kompatybilności). Dodatkowo, przy zbiornikach jest wymóg przy przygotowaniu podłoża - Rz minimum 75 mikro! Nie uzyskasz tego piaskowaniem. W związku z tym, powłoka, będzie miała kiepską adhezję...
Na Tar epoxy niczego bym nie kladl. To znaczy polozyc sie da, ale odpadnie.
513549044
513549044
na ramę do terenófki polecają Jotun Jotamastic Smart Pack, to jest to samo co Jotamastic 87 ?Misiek Cypr pisze:\piotrck pisze:nigdy się nie doczekam :
podkład zastosuj taki :
na podkład połóż to :
Przeca pisalem: Piaskowanie ramy do SA2.5, Jotamastic 87 2x75micro + Hardtop XP 75micro. to samo znajdziesz w Intreplus/Interthane, Chugoku, Nippon, Hempel, Sigma
- Misiek Cypr
-
Jotamastic 87 jest dokladnie tym samym co smart pack, tylko ze smart pack jest dla idiotow, co to potrafia rozrabiac tylko 1 do 1. Znaczy dla glupich zalog. Pewnie jest wiecej roznic, ale Jotun twierdzi ze to to samo. Jotamastic 87 jest w 18.7 litrowych beczkach, a smartpacki w dwulitrowych. Ale ze rozrabiasz 1 do 1, to musisz kupic minimum 4 litry.
513549044
513549044