Malowanie samochodu

oraz piaskowanie i zabezpieczenie antykorozyjne

Moderator: Zbowid

Awatar użytkownika
KleryK
Kontaktowanie:

Malowanie samochodu

Post autor: KleryK » ndz kwie 10, 2005 12:10 am

Chce sobie zmienic lakier i odrazu zaznaczam ze ani zlotowki nie dam mechanikowi czy lakiernikowi bo w moim samochodzie wszystko staram sie robic sam i sie uczyc odrazu :) a gnoje juz mi raz samochod malowali i byl to raz ostatni.

Sprê¿arke mam

Jaki pistolet lakierniczy potrzebuje ? Czy te z allegro to nie za badziewne
i ile musze wybulic na taki pistolet ktory w sumie do jednego malowania potrzebuje.

Czy zdzierac stary lakier ? JAk tak to czym ? Jak tylko przetrzec papierem sciernym to jak bardzo ?

Odtluscic przed samym malowaniem rozpuszczalnikiem albo denaturatem ?

JAkies wskazowki ? :)

Dziekuje z gory.
UAZ 469B 80/85' uazo-wołga syntetyk 5W/50 na dotarciu :)

Bury

Post autor: Bury » ndz kwie 10, 2005 8:57 am

teoretycznie wystarczyłoby zmatować lakier drobnym papierem ściernym, mozna odtłuścić w miarę potrzeb i pomalować,

ale kiedy masz rdzę to trzeba ją wyczyśćic do żywej blachy, zabezpieczyć jakims podkładem i dopiero malować

Nie wiem jaki pistolety są na allegro, ale taki pistolet z przedziału 100-200 zł to powinien się już do malowania nadać.

rysiekm
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

malowanie

Post autor: rysiekm » ndz kwie 10, 2005 2:12 pm

papier wodny 500 ziarnistość jedziesz całe autko dokładnie ,nie zmatujesz dobrze nowy lakier się złuszczy obowiązkowo dokładnie odtłuścić ,pistolet może być i za 40 zetów tylko cza trochę potrenować bardzo ważne stałe ciśnienie powietrza no to sukcesów :)2
icz

Awatar użytkownika
KleryK
Kontaktowanie:

Post autor: KleryK » ndz kwie 10, 2005 11:47 pm

A op³aca siê piaskowaæ blachy ? Takim pistoletem do piaskowania ?

dzieki za odpowiedzi

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
MOC
Kontaktowanie:

Post autor: MOC » pn kwie 11, 2005 12:10 am

wszystko zalezy od tego jakie masz zaplecze, jak masz mozliwosci to pewnie ze najlepiej jest wypiaskowac podwozie, bo wowczas zobaczysz cala gola prawde o tym czym naprawde jezdzisz i co posiadasz :lol: Tyle ze wiaze sie to z ewentualna blacharka a finalem tego bedzie to ze syfa rozbierzesz na drobne czesci i przez pierwszy tydzien bedziesz pil z rozpaczy jak to zobaczysz i pomyslisz ze to wszystko bedzie trzeba do kupy poskladac :wink: Zacznie sie remont ktory bedzie trwal lata, poniej bedziesz chcial przed zlozeniem jeszcze cos ulepszyc a to pierwszy krok do petli, z ktorej nie ma juz wyjscia 8)
Reasumujac jezeli lakier nie jest zly i sie nie luszczy ponadto dobrze sie trzyma i nie masz tych warstw kilkunastu to wystarczy zmatowic i trysnac go jakim tam chcesz kolorkiem, jednakze przy jego kiepskim stanie badz pojawieniu sie juz dziur w blacharce a chcac jeszcze pojezdzic tym uazem doradzalbym piaskowanie tyle ze to wiaze sie z demontazem budy i tym wszystkim co napisalem poprzednia, ale wybor nalezy do ciebie....
:)21
MOC&OFFROAD-GOOD IDEA :)21
CHYBA UAZ V8 6.2
PREZES KLUBU NOCNYCH KASZTANIARZY 4x4 :)13

Awatar użytkownika
KleryK
Kontaktowanie:

Post autor: KleryK » pn kwie 11, 2005 12:28 am

MAm w sumie 3-4 ró¿ne lakiery :) na³o¿one przez 25 lat jego bytu i generalnie wszystkie 2 ostatnie byly polozone tak ze pomalowano tylok elementy widoczne a nie kazda czesc ( np. spody drzwi , pod mask± itd).

Po zimie na dworze tylko moze w 4 miejscach z pod lakieru zaczela rdza wylazic, ale nie duzo. Moj poprzedni lakier po malowaniu "przez fachowcow" ( wprawdzie nie za duze pieniadze ale zawsze), po myciu cisnieniowym to miejscami traci lakier :) wiec nie wiem czy calego cisnieniowym nie przejechaæ :D albo czy wlasnie nie wypiaskowaæ.

Awatar użytkownika
MOC
Kontaktowanie:

Post autor: MOC » pn kwie 11, 2005 12:42 am

jak niemasz checic jezdzic i posiadasz duzo wolnego czasu to mozesz sie pobawic w porzadny remont, spojrz na mnie.....
CHYBA UAZ V8 6.2

Awatar użytkownika
E-mil
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: E-mil » wt kwie 12, 2005 11:47 am

Zajrzyj tutaj: http://www.farby.brcs.pl/phorum/read.php?f=1&i=20&t=20 sporo informacji praktycznych.
Sam się do takiej roboty przymierzam, powodzenia :)2

Awatar użytkownika
heniu w berecie

Post autor: heniu w berecie » wt kwie 12, 2005 1:26 pm

MOC pisze:jak niemasz checic jezdzic i posiadasz duzo wolnego czasu to mozesz sie pobawic w porzadny remont, spojrz na mnie.....
nooo to fakt ze zanim moc wyjedzie z garazu to my bedziemy kolonizowali inne planety :)21

Awatar użytkownika
Toroo

Kontaktowanie:

Post autor: Toroo » wt kwie 12, 2005 1:50 pm

MOC pisze:jak niemasz checic jezdzic i posiadasz duzo wolnego czasu to mozesz sie pobawic w porzadny remont, spojrz na mnie.....
A ile czasu robisz ten remont ??

Awatar użytkownika
heniu w berecie

Post autor: heniu w berecie » wt kwie 12, 2005 1:52 pm

pajerolask pisze:
od kilku pokolen :)21

Awatar użytkownika
twister1

Post autor: twister1 » wt kwie 12, 2005 9:03 pm

faktycznie :)
ja co prawda nie jestem zbyt dlugo na tym forum ale od samego poczatku jak czytalem to MOC remontuje i remontuje :)
choc ostatnio cos tam niby zaczyna sie wykluwac i nawet podobno jezdzi ;P

MOC jest doskonalym "przykladem" tej petli.... ale w sumie kazdy kto zachoruje choc troche na offroad to w cos takiego popada....tak mysle sobie.... widze to chocby po sobie ze ciagle jest cos do zrobienia...to sie cos poprawi...to sie cos wymysli.... to sie cos podpatrzy i chce sie miec u siebie :) niekonczaca sie opowiesc.... :P
wymaga to wytrwalosci :P

pozdrawiam
Cherokee '90
.:: Twister ::.

Awatar użytkownika
SZKLARZYK

Post autor: SZKLARZYK » wt kwie 12, 2005 10:32 pm

Bo najlepiej miec dwa sprzety.Ja tak mam,z czego jeden stoi w garzau,...a drugi przed nim 8)
Jak nie masz kasy to wejscie w remont kompleksowy oznacza utrate zdrowia psychicznego,trudnosci ze zdrowy postrzeganiem swiata i czeste,cyklicznie powracajace załamania !! Przy okazji obarczasz przyszłe pokolenia wiecznie rozebranym Uazem w garazu :wink:
Gaz 69 2,1 1970;
Gaz 12 "ZIM"1955 ;
Dodge WC63 1944;
Żuk 4x4 V8 1992;

klucz13

Kontaktowanie:

Re: malowanie

Post autor: klucz13 » wt kwie 12, 2005 10:47 pm

rysiekm pisze:papier wodny 500 ziarnistość jedziesz całe autko dokładnie ,nie zmatujesz dobrze nowy lakier się złuszczy obowiązkowo dokładnie odtłuścić ,pistolet może być i za 40 zetów tylko cza trochę potrenować bardzo ważne stałe ciśnienie powietrza no to sukcesów :)2
A może tysiączek na dzien dobry płótno 80 i szlifierka oscylacyjna na sucho fakt pyłu sporo i tak całe auto potem płótno 200 max nawet przesada i to samo potem benzyna ekstrakcyjna o przetrzeć całego syfa tam gdzie gola blacha grunt obowiązkowo zmatowić delikatnie grunt jeszcze raz benzyna i upragniony kolor
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Awatar użytkownika
MOC
Kontaktowanie:

Post autor: MOC » wt kwie 12, 2005 10:52 pm

pajerolask pisze:

trzeci rok sie zbliza :o i to wielkimi krokami....
CHYBA UAZ V8 6.2

Awatar użytkownika
MOC
Kontaktowanie:

Post autor: MOC » wt kwie 12, 2005 10:55 pm

twister1 pisze:....MOC jest doskonalym "przykladem" tej petli.... ale w sumie kazdy kto zachoruje choc troche na offroad to w cos takiego popada....
:oops:
CHYBA UAZ V8 6.2

Bury

Post autor: Bury » śr kwie 13, 2005 7:35 am

MOC pisze: trzeci rok sie zbliza :o i to wielkimi krokami....

To juz całkiem nieźle... Ale są lepsi :D

Awatar użytkownika
suziXL

Post autor: suziXL » śr kwie 13, 2005 10:22 am

remont kapitalny ma jednak swoje zalety

poniewaz nie bedziesz mial czym jezdzic w tym czasie, bedziesz mial czas na kasztanienie i dorobisz sie tylu gwiazdek co MOC 8)
Nie przejmuj sie. Ksiezniczki z ch...ja nie zrobisz (Emila).

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » śr kwie 13, 2005 8:55 pm

MOC to STACHANOWIEC 480% normy wyrabia remont forum dobre rady itd :)21
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Gość

Post autor: Gość » ndz kwie 17, 2005 3:35 pm

Panowie,
a jaka kupic sprężarkę (pojemnośc, cisnienie, wydatek powietrza) tak żeby nie wywalić tonę kasy i jednocześnie nie oszczędzać głupio?
Blachy wyspawałem sam, sam zaszpachlowałem , a teraz mam ochotę zainwestować w sprzęt do malowania.

Bury

Post autor: Bury » ndz kwie 17, 2005 7:58 pm

kup z dosyć dużym sprężaniem ciśnienia (nie musi być wcale jakies okrutnie wielkie, ale takie już śrenie - nie te najtańsze bo troche mało mają) Najlepiej żeby miała też dosyć duży zbiornik (w sumie najlepiej żeby miała jak największy) wtedy będziesz miał stałe ciśnienie - juz ktoś napisał, że w dobrym lakierowaniu to ważne

Gość

Post autor: Gość » ndz kwie 17, 2005 8:04 pm

A tak dokładniej jeżeli mozna? Jakie cisnienie, jaka pojemność zbiornika?

Awatar użytkownika
R_Pol
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: R_Pol » ndz kwie 17, 2005 8:06 pm

Wszystko zalezy tez na jakiej jakosci lakieru nam zalezy, bo jak sprzet w tydzien po malowaniu pojdzie w teren, krzaczory, bloto i piach to bedzie po lakierze :).

Gość

Post autor: Gość » ndz kwie 17, 2005 8:13 pm

Na białą Nivę chcę połozyć biały lakier. Auto nie musi błyszczeć jak psie jaja, ale wolę by było ładniejsze niz brzydsze. Nivka ma słuzyć do polowań.

Bury

Post autor: Bury » ndz kwie 17, 2005 8:15 pm

Jak wydasz od 700 do 1000 na spręzarę to nie powinieneś żałować

ODPOWIEDZ

Wróć do „Farby i lakiery”