jak zmatowić farbę ??
Moderator: Zbowid
jak zmatowić farbę ??
Kupiłem oliwkową farbe nitro od wojska do malowania sprzęta i okazało się że jest BŁYSZCZĄCA!!! Koleżka z wojska poradził mi zebym po pomalowaniu nacierał ropą karoserię... to po jakimś czasie zmatowieje!
Czy ktoś zna inne sposoby matowienia farby (jeszcze nie pomalowałem auta), jakieś szpecyfiki które się dodaje albo co??
Kasztanienie dopiero po 8 poście...
Czy ktoś zna inne sposoby matowienia farby (jeszcze nie pomalowałem auta), jakieś szpecyfiki które się dodaje albo co??
Kasztanienie dopiero po 8 poście...
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
1. dodatc do farby talk techniczny (ale nie wiem w jakich ilościach, ja kiedyś dodałem ale chyba za mało bo nadal się świciło
)
2. przelecieć całe auto drobnym papierkiemna mokro ? 400 ? po malowaniu... isntnieje niebezpieczeństwo że jak pomalujesz zbyt gęsta farbą to będziesz miał "pomarańczową skórkę" - a wtedy to sie zdrowo namachasz
pracochłonne ale lakier bedzie matowy jak trzeba + równiutka powierzchnia

2. przelecieć całe auto drobnym papierkiemna mokro ? 400 ? po malowaniu... isntnieje niebezpieczeństwo że jak pomalujesz zbyt gęsta farbą to będziesz miał "pomarańczową skórkę" - a wtedy to sie zdrowo namachasz
pracochłonne ale lakier bedzie matowy jak trzeba + równiutka powierzchnia
Nie no to wypas, po prostu pełen profesjonalizmDanielF pisze:Ja cos slyszalem ze jak sie doleje terpentyny to wyjdzie mat, ale nie probowalem. Natomiast raz mi wyszedl sliczny mat niechcacy, jak za pozno (chyba) polozylem druga warstwe.

Ciekawe jak ma rozumiem to "za późno" gdyż to raczej mało dokładne okreslenie czasu

Ale dzięki za propozycję (terpenyna to mi sie kojarzy z parkietem)
ja to w zasadzie nie wiem...
ale w moim syfie zanabytym w armii wygląda na to, że lakierek był chyba jakoś piaskowany
zobaczcie to zdjęcie
wojskowi lenie nawet plandeki nie zdjeli co dokładnie widac.. za kolem zapasowym z tyłu jest dokładnie to samo - dookoła mat a pod spodem wysoki połysk
ale w moim syfie zanabytym w armii wygląda na to, że lakierek był chyba jakoś piaskowany

zobaczcie to zdjęcie
wojskowi lenie nawet plandeki nie zdjeli co dokładnie widac.. za kolem zapasowym z tyłu jest dokładnie to samo - dookoła mat a pod spodem wysoki połysk

major
samurai SJ700
samurai SJ700
mozna sprobowac niewielka ilosc z nitro-czy sie niepogryzie "kisiel", w zeszlym roku zanabylem sowiecka khaki na uaza(tania), dodalem utwardzacza od akrylu i "kslu" lakierek wyszedl polmat(taki chcialem) i twardosc sie poprawila, ale nie powiem ta ruska tak smierdziala ze szok nie wiem co to bylo, zanabylem ja w butelce po wodzie mimeralnej
osobiscie jesli mialbym fajne auto i mial jezdzic kilka latek to darowalbym sobie nitro zmieni kolor. A z drugiej strony auto w teren i tak sie podrapie i tak, nie jestem lakiernikiem moge sie mylic. "ochlapalo" sie kilka aut i 95% to khaki mat lub polmat. 

ERA...ERO disco..ROSJA&JAPONIA RZADZI
[/quote]
Znaczy nie bardzo rozumiem mam posypać po lakierze, który połozyłem na aucie - przecież nie ma szans według mnie zrobić tego równo - będą smugi
[/quote]
takie coś przyszło mi do głowy, też się tego obawiam, trzebaby poeksperymentować, następna rzecz powierzchnie które są pionowe a samochód trochę trudno przewracać
Znaczy nie bardzo rozumiem mam posypać po lakierze, który połozyłem na aucie - przecież nie ma szans według mnie zrobić tego równo - będą smugi

takie coś przyszło mi do głowy, też się tego obawiam, trzebaby poeksperymentować, następna rzecz powierzchnie które są pionowe a samochód trochę trudno przewracać
[/quote]
Znaczy że nie robiłeś tego
To wypas ja tam nie będę auta talkiem sypał - a poeksperymentować to szkoda raczej lakieru troche i pracy w to włożonej
nie uważasz ?[/quote]
nie sypałem, mieszałem
uważam jasne, nawet mi przez myśl nie przeszło żeby eksperymentować na całym samochodzie, kawałek blachy wielkości A4 A3 wystarczy w zupełności, co o tym sądzisz?
Znaczy że nie robiłeś tego

To wypas ja tam nie będę auta talkiem sypał - a poeksperymentować to szkoda raczej lakieru troche i pracy w to włożonej

nie uważasz ?[/quote]
nie sypałem, mieszałem
uważam jasne, nawet mi przez myśl nie przeszło żeby eksperymentować na całym samochodzie, kawałek blachy wielkości A4 A3 wystarczy w zupełności, co o tym sądzisz?
w rzeczy samejbazooka pisze:mara pisze: Nie bardzo mi się to wydaje wiarygodne - taka płaska blacha to co innego niż załamania karoserii - chyba to nie jest najlepszy pomysł co innego lakier na blaszce A4 która sobie obracasz jak chcesz...![]()
jeżeli masz zamiar położyć wiecej niż jedną warstwę lakieru wystarczy że ostatnia będzie z talkiem (mieszana), w przypadku talku to będzie optymalne rozwiązanie
Panowie aż sie słuchać znaczy czytać nie chce o tych waszych wynalazkach
Nie lepiej zaopatrzeć sie po prostu w farbe typu mat lub półmat? przeciez to jest dostepne, sam mogę nawet pomóc...
Czy wy zdajecie sobie sprawę jak na łańcuchy polimerów wpływa wasz talk i co się dzieje z farbą ( powłoką) później?
Ludzie skoro do samochodów z silnikami "na ropę" nie lejecie benzyny ani octu to po jaki grzyb stosujecie takie "szamańskie" cuda?
Mąki se dodajcie to bedziecie mieli super powłokę i tanio!
Brrr
, czytac straszno a niby uczeni i pismienni.....

Nie lepiej zaopatrzeć sie po prostu w farbe typu mat lub półmat? przeciez to jest dostepne, sam mogę nawet pomóc...
Czy wy zdajecie sobie sprawę jak na łańcuchy polimerów wpływa wasz talk i co się dzieje z farbą ( powłoką) później?
Ludzie skoro do samochodów z silnikami "na ropę" nie lejecie benzyny ani octu to po jaki grzyb stosujecie takie "szamańskie" cuda?
Mąki se dodajcie to bedziecie mieli super powłokę i tanio!
Brrr

Zbowid

Wszystko ok Zbowid tylko ja mam problem bo kupiłem farbę od woja i PO FAKCIE się okazało że to nie matowa. Wszystko było w porządku tylko oddać sie nie da bo to nie sklep tylko za przysłowiową flaszkęZbowid pisze: Nie lepiej zaopatrzeć sie po prostu w farbe typu mat lub półmat?
Co sądzisz o tej paście matującej (czy może lepiej nie tykać wogóle?)