Kokpit

oraz piaskowanie i zabezpieczenie antykorozyjne

Moderator: Zbowid

Awatar użytkownika
Peepuck!

Kontaktowanie:

Kokpit

Post autor: Peepuck! » śr lis 30, 2005 10:07 pm

Albo jestem slepy albo nie umiem korzystać z wyszukiwarki albo nikt siękokpitem oprócz mnie nie przejmuje.. 8) :D
Ale do rzeczy:
otóż holenderski rolnik ( niech go piekło i takie tam..) "upiekszyl" kokpit w moim syfie jakimś syfnym klejem , którego nie sposób zmyć.. Pełno plam od niego od przyklejonych zegarków, busol, termometrów i innej biżuterii ogólnie służącej absolutnie do niczego.. :evil:
Chciałbym ten kokpit pomalować mniej więcej podobnym kolorem. Ale...
Z racji tego, ze jest to tworzywo mam wątpliwości jaki lakier użyć. Nie chciałbym aby sie np. łuszczył. Gdzieś kiedyś słyszałem, ze jest jakis lakier podkładowy, który się wzera w plastik i dopiero na ten podkład nakłada sie kolor.
Czy ktoś przerabiał taki temat?
Chcę być dezerterem, który ma SZANSĘ POWODZENIA
K160/260 sd33 +3" 35Bfg
Forester 2,0

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » śr lis 30, 2005 10:15 pm

Jest do zdeżaków ale na kokpicie jest inne tworzywo nie wiem czy wyda oklej to czymś np.skórą
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Awatar użytkownika
Albert_N

Post autor: Albert_N » czw gru 01, 2005 2:37 am

sa na allegro tjuningowe lakiery do kokpitow. Ja bym tego sprobowal.
Pozdrawiam, Albert
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9

Awatar użytkownika
Raga

Post autor: Raga » czw gru 01, 2005 12:15 pm

A z tego co widziałem u znajomego, to kupujesz u lakiernikowego sklepu podkład na plastik. Tylko że kolega pózniej akrylem jechał kokpit a takie rozwiązanie ciebię zapewne nieinteresuje.
.:Rocky 2,8 TDI:.
Rakietowy kwiat japońskiej myśli technicznej GOTOWY!!! 503-167-653 Radek

Awatar użytkownika
Peepuck!

Kontaktowanie:

Post autor: Peepuck! » czw gru 01, 2005 9:32 pm

Raga pisze:A z tego co widziałem u znajomego, to kupujesz u lakiernikowego sklepu podkład na plastik. Tylko że kolega pózniej akrylem jechał kokpit a takie rozwiązanie ciebię zapewne nieinteresuje.
Intreresuje mnie każde skuteczne, ;)
K160/260 sd33 +3" 35Bfg
Forester 2,0

Awatar użytkownika
paranoic_killer

Post autor: paranoic_killer » czw gru 01, 2005 9:53 pm

Cholera jak to dobrze że ja mam w uazie metalową deskę! :)2 Podjedź do jakiegoś większego sklepu z lakierami i zapytaj- ja kupowałem taki na zderzaki podkład, ale mieli do różnych tworzyw więc i do takich na kokpicie być powinien!
Żółw się rusza...
był XJ 2.5 + LPG + 30" MT + 2"
jest JK 3.8 + 33" + snorkel...

JONY B

Post autor: JONY B » pt gru 02, 2005 7:58 pm

...TO PROSTE -idziwesz do mieszalni lakierow samochodowych np. ze klapka od skrytki i oni ci dorabiaja w spreyu i po problemie...... :)21

na serio! lakier jest specjalny.....do kokpitow

Awatar użytkownika
Peepuck!

Kontaktowanie:

Post autor: Peepuck! » pt gru 02, 2005 8:35 pm

[quote="JONY B

na serio! lakier jest specjalny.....do kokpitow[/quote]
I takiej odpowiedzi własnie oczekiwałem :D:D dziekówka
K160/260 sd33 +3" 35Bfg
Forester 2,0

Awatar użytkownika
kender

Post autor: kender » pt gru 02, 2005 10:30 pm

Myślę że każdy lakier akrylowy siądzie na plastiku, trochę sie zajmuje modelarstwem i na pewno to działa..., podkład, jak każdy podkład daje tylko wyrównanie powierzchni. Akryle pozatym można dostać w macie, półmacie i błysku, we wszystkich kolorach. I to jest ten specjalny lakier...
Zuzia 1,6 Vitara
uwaga: nie patrz w światło lasera pozostałym okiem

Awatar użytkownika
LSD

Kontaktowanie:

Post autor: LSD » sob gru 03, 2005 3:06 am

kender pisze:Myślę że każdy lakier akrylowy siądzie na plastiku, trochę sie zajmuje modelarstwem i na pewno to działa..., podkład, jak każdy podkład daje tylko wyrównanie powierzchni. Akryle pozatym można dostać w macie, półmacie i błysku, we wszystkich kolorach. I to jest ten specjalny lakier...
Tak... Tylko problem jest w tym, że niektóre elemanty kokpitu są elastyczne i zwykły akry będzie pękał.
Safari "Gucio" 4,2D
Patrol "Żuber" 4,2TDI SGX
Patrol L60 "Dziadek" 4,0

JONY B

Post autor: JONY B » sob gru 03, 2005 7:51 pm

kender pisze:Myślę że każdy lakier akrylowy siądzie na plastiku, trochę sie zajmuje modelarstwem i na pewno to działa..., podkład, jak każdy podkład daje tylko wyrównanie powierzchni. Akryle pozatym można dostać w macie, półmacie i błysku, we wszystkich kolorach. I to jest ten specjalny lakier...
bardzo sie mylisz,jezeli chodzi o samochody, bo zgadzam sie ze lakier od modeli nie odejdzie, ale jezeli chodzi o deski itp(zderzaki listwy) to stosujemy specjalne podklady : pierwszy wchodzi w reakcje z tworzywem i go takjakby rozpuszcza,nastepnie malujemy podkladem z dodatkiem plastyfikatora, zeby podklad byl elastyczny, nastepnie jaest baza i klar takze ze zmiekczaczem

i wtedy lakier sie trzyma na plastiku jak na metalu, a jesli niczego nie zrobisz tylko pomalujesz jak blache to bedzie pekac i odpadac, a szczegolnie na zderzakach!

do kokpitu mozna dorobic lakier na kolor i jest ze wszystkimi dodatkami i jest matowy.
kazda mieszalnia to umiesza, ale polecam STANDOX

Awatar użytkownika
BREMBO

Post autor: BREMBO » śr sty 04, 2006 8:32 pm

Miałem ten sam problem, to co niemiec pokleił zeszlifowałem drobnym papierem ściernym i wykleilem folią zakupioną na allegro za jakieś 15 zeta. Efekt jak dla mnie bomba, a nakładanie folii z suszarką do włosów w ręku jest dziecinnie proste. Folia pod wpływem ciepła rozciaga się i możesz nią wykleić dosłownie każdy element. Udanej zabawy.
SAMURAI 1,3 '89 - sprzedany, idzie zima nowy będzie

Awatar użytkownika
maxi

Post autor: maxi » pn sty 09, 2006 10:38 am

Jony B ma racje !! !! jak mozna tak głupio komus radzic maluj i pasi JASNE ze na plaskik musisz dac specialny powtarzam specialny podkład i wtedy PASI a jesli czegos nie wiem to krótko NIE DORADZAM !! !! !! !!
Każdego należy wysłuchać nie ze wszystkim musisz się zgadzać

ODPOWIEDZ

Wróć do „Farby i lakiery”