co pierwsze ?
Moderator: Zbowid
co pierwsze ?
Witam, pytanie do fachowców -- co pierwsze nakładać , podkład czy szpachle natryskową , jaka jest kolejnośc ?
to ja
67,69, m-72, bmw r35,willys
67,69, m-72, bmw r35,willys
Re: co pierwsze ?
Po pierwsze i najważniejsze - PODKŁAD - później ewentualnie szachla lub inny rodzaj wypełnienia i na koniec picówka czyli nawierzchniowa.p69k pisze:Witam, pytanie do fachowców -- co pierwsze nakładać , podkład czy szpachle natryskową , jaka jest kolejnośc ?
Podkład musi zabezpieczać blachę antykorozyjnie - nie jest to zachowane jak dasz szachlę pierwszą.
A ci ci doradzają szpachlę wykazują ewidentny brak wiedzy lub logiki - jeżeli to słowo jest jeszcze znane

Zbowid

Miałem okazję grzebać w kilku wózkach, w których szpachla była położona na gołą blachę i wszyztkie zgniły pod szpachlą. Ja najpierw daję grunt i problemów nie miałem. Zanaczam, że nie jestem blacharzem ani lakiernikiem ino amatorem 

SJ416
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
Robisz dla siebie to zapodaj podkład najlepiek epoksydowy jesli masz niewielkie wgniecenia mozesz nałożyc 5+1 zniweluje ale jak mówie niewielkie nierówności poza tym na nie wszystkie podkłady rzecz jasna możesz kłaść szpachlówki np.Reaktywny
Każdego należy wysłuchać nie ze wszystkim musisz się zgadzać
Na epoksydowy podkład można śmiało dać szpachle na akrylowy nie zalecane bo może odpadać polskie szpachle są na bazie talków więc wchłaniają wilgoć dlatego zawsze pod szpachlą na gołą blachę jest rdza. Zawsze na szpachle natryskową daje się dodatkowo podkład bo na lakierze pojawią się przebarwienia
Czyli Np.
1-podkład epoksyd najlepiej z chemią antykorozyjną
2-szpachla
3-szpachla natryskowa
4-podkład akrylowy
5-lakier akrylowy
W Stanach Zjednoczonych nadmiar śmieci plastikowych przyczynił do powszechnego ich stosowania do szpachlówek co dało nieoczekiwane pozytywne efekty jak niska waga i brak tendencji do rdzewienia szpachla nie wchłania wody możemy się spodziewać ze za 10 lat i u nas pojawi się cudowny produkt

Czyli Np.
1-podkład epoksyd najlepiej z chemią antykorozyjną
2-szpachla
3-szpachla natryskowa
4-podkład akrylowy
5-lakier akrylowy
W Stanach Zjednoczonych nadmiar śmieci plastikowych przyczynił do powszechnego ich stosowania do szpachlówek co dało nieoczekiwane pozytywne efekty jak niska waga i brak tendencji do rdzewienia szpachla nie wchłania wody możemy się spodziewać ze za 10 lat i u nas pojawi się cudowny produkt
- dziczek
-
A czy zamiast podkładu epoksydowego można dać Nitrozol ? - Wielu go chwali,nic nie capi,fajnie się wszystko po nim myję (wodą) i jest chętny żeby rudym się zająć na długo.
A zamiast zwykłej szpachli- dać tą na aluminiowym pyle ? Trochę droższa,ale chyba wody nie chłonie...?
A zamiast zwykłej szpachli- dać tą na aluminiowym pyle ? Trochę droższa,ale chyba wody nie chłonie...?

Pajero Classic
VW BUS ('72)-odpoczywa
ZRX 1100
VW BUS ('72)-odpoczywa
ZRX 1100
Czym najlepiej odtluscic ??
Jak w tutyle ... czym najlepiej odtluscic ... tzn wiem ze wódka ale mi szkoda wiec czym

Znaczy ze w koncu co jak ??
Czyli najlepiej uzywac acetonu czy nitroJONY B pisze:najllepszy jest aceton, ale uzywaj nitra

.....na "gołą "blachę zawsze podkład......póżniej możesz już jak ci się podobap69k pisze:Witam, pytanie do fachowców -- co pierwsze nakładać , podkład czy szpachle natryskową , jaka jest kolejnośc ?
ca za brednie!!!!!!!!!faziuaz pisze:.....na "gołą "blachę zawsze podkład......póżniej możesz już jak ci się podobap69k pisze:Witam, pytanie do fachowców -- co pierwsze nakładać , podkład czy szpachle natryskową , jaka jest kolejnośc ?
gdzie sie uczyles lakiernictwa u Staszka szwagra brata kowala?
Re: Znaczy ze w koncu co jak ??
jezeli cos kleisz to aceton, jak do malowania to nitro, jak nie masz nitra to aceton jak nie masz acetonu to nitroWoody75 pisze:Czyli najlepiej uzywac acetonu czy nitroJONY B pisze:najllepszy jest aceton, ale uzywaj nitra
pytanie brzmiało
nakładali szpachel natryskową

z tego co ja widziałem u producenta cystern to na gołą blachę najpierwp69k pisze:Witam, pytanie do fachowców -- co pierwsze nakładać , podkład czy szpachle natryskową , jaka jest kolejnośc ?
nakładali szpachel natryskową

LJ 70
ocze dyrektorze widzisz i nie grzmisz!!!!!!!
panowie inaczej maluje sie cyterne a inaczej samochod
po piaskowaniu daje sie szp. natryskowa do zalania wrzerow i malych wgniotow
potem wieksze ubytki wypelnia sie kitem
na to podklad i nastepnie lakier
w samochodzch podobnie, ale wszystkie nierownosci wypelnia sie ktem itd itd
panowie inaczej maluje sie cyterne a inaczej samochod
po piaskowaniu daje sie szp. natryskowa do zalania wrzerow i malych wgniotow
potem wieksze ubytki wypelnia sie kitem
na to podklad i nastepnie lakier
w samochodzch podobnie, ale wszystkie nierownosci wypelnia sie ktem itd itd
co ty opowiadasz? jakie kradzione jakie ruskie? jakie auto?leszek pisze:JONY ja cię prosze nie siej herezji.
tak to się maluje kradzionego syfa który znikonł w nocy a rano ma być u ruskich. a nie coś co ma długo i szczęśliwie jeździć po drogach.
jest takie cuś jony jak benzyna ekstrakcyjna
jak to mwia escapada..... ja cie prosze leszek......