Hydrokinetycznie !?

oraz piaskowanie i zabezpieczenie antykorozyjne

Moderator: Zbowid

Awatar użytkownika
miroja
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Hydrokinetycznie !?

Post autor: miroja » śr gru 06, 2006 9:25 pm

Czołem!

Po lekturze tematów dotyczących zabezpieczenia antykorozyjnego, postanowiłem popiaskować i pomalować epoksydem...
Lecz na większości farb epoksydowych napisane jest, że zaleca się nakładanie pędzlem lub natryskiem bezpowietrznym ( hydrokinetycznie ).
W sieci napisane jest, że niskociśnieniowy pistolet nie służy do natrysku bezpowietrznego. Pistolet bezpowietrzny jakoś inaczej rozkłada molekuły farby niż niskociśnieniowy?

Czy ktoś może napisać jak wygląda i jak działa urządzenie do takiego natrysku??

czy to może to ?:
http://www.allegro.pl/item146402601_wag ... nowy_.html
Gaz 69 AM w proszku

Awatar użytkownika
Kornik
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Kornik » śr gru 06, 2006 9:39 pm

Wydaje mi się że chodzi o malowanie pompą - lakier sprężany jest do bardzo wysokiego cisnienia i podawany wężem do pistoletu (malowanie bardzo gęstymi lakierami bez rozcięczania - o konsystencji gęstej śmietany).
Tak to wygląda przy malowaniu drewna (z tym że tam chodzi o położenie grubej warstwy materiału)- i podejżewam że w tym przypadku o coś podobnego chodzi. Poprawcie mnie jak sie myle bo też ten temat mnie interesuje
Pozdro
Terrano I- 2.4 +LPG Sierra 2.0 DOHC kombi

Awatar użytkownika
lisiurski

Post autor: lisiurski » śr gru 06, 2006 9:41 pm

"OPIS URZĄDZENIA:
Urządzenie wyposażone w turbinę, która nadaje powietrzu pęd i powoduje zassanie materiału natryskowego.
Pojemność zbiornika 800ml3"

A tu chodzi chyba o sytuacje gdzie to farba jest sprężana mechanicznie przy pomocy tłoka , ale mogę się mylić :roll:
"Bo ofrojd to nie je rurka z kremem ani nie gilgotki, ostry...."
Uaz z uazowołgą a nie z andorią

Awatar użytkownika
Zbowid

Post autor: Zbowid » czw gru 07, 2006 10:14 pm

Panowie nie chodzi tutaj o malowanie "hydrokinetyczne" tylko o "hydrodynamiczne" !!!

Pompa wytwarza ciśnienie które spręża medium ( farbę) i pod ciśnieniem minimum 3-4 MPa "wyrzuca" na zewnątrz.
Pompa jest na sprężone powietrze i powietrze napędza tłok który powoduje ruchy membrany i sprężanie medium...nie jestem specjalistą z pomp ale tak to chyba wygląda :)21
Zbowid

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » czw gru 07, 2006 10:43 pm

Najprostrze rozwiązanie to pistolet elektromagnetyczny ale kiepsko się nim kryje
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

reeb

Re: Hydrokinetycznie !?

Post autor: reeb » czw gru 07, 2006 11:28 pm

miroja pisze:Czołem!

Lecz na większości farb epoksydowych napisane jest, że zaleca się nakładanie pędzlem l
szukaj farb epoksydowych ale nie tych grubopowlokowych, wiekszosc z nich mozna nakladac pneumatycznie.
problem jest inny... sa to wyroby przemyslowe no i ilosci tez iscie przemyslowe :(
podklad epoksydowy min 3l, jedynie novol ma chyba 0.8l.
to samo dotyczy poliuretanowych... chcialem nabyc srebrna jako elastyczna wastwe wierzchnia i... min opakowanie 10l...
..."Najwyższym osiągnięciem jest pokonać wroga bez walki."

Sun Tzu

zgenty

Post autor: zgenty » pt gru 08, 2006 11:01 am

Malowanie hydrokinetyczne=hydrodynamiczne=bezpowietrzne(AIRLESS)
W skrócie:
Zestaw: pompa tłokowa wysoko lub średniociśnieniowa+pistolet hydrodynamiczny+kpl.węży+oczywiście sprężarka.
Służy do nakładania bardzo gęstych farb np. powyżej 1min w skali Forda(kubek Forda jest to przyżąd wymyślony przez Pana Henrego do mierzenia gęstościfarb.Kubek określoną pojemność i na dnie posiada otwór 4mm.Czas w przeciągu jakiego farba wypłynie z tego kubka określa nam jej lepkość np. podajemy 25s - farba b.rzadka)
Malowanie hydrodynamiczne wykorzystywane jest do nakładania bardzo grubych warstw farby np.200 mikronów np. konstrukcje stalowe.
Pompy mają różne przłożenia np. 30:1 oznacza ,że zasilając pompę 6bar powietrza pompa doprowadza farbę na pistolet po ciśnienim ok 18obar.Gęsta farba zostaje pod takim ciśnieniem ,,przeciśnięta,, przez dyszę która ma średnicę np.0,0013mm i wtedy następuje jej atomizacja.

@Klucz13
Masz na myśli pistolet elektrostatyczny?
Pozdrawiam
Zgenty :)21

Awatar użytkownika
zu-tec

Post autor: zu-tec » pt gru 08, 2006 1:06 pm

Rozcieńczyć zdrowo i pójdzie, nawet "turbinką"(czyli pistoletem przedstawionym na linku - marka dobra, ale technologia kiepska).
Jeśli masz dostęp do sprężarki pow., to lepiej tradycyjnym (i tańszym) pistoletem pneumatycznym, w warunkach warsztatowych najlepiej bezpyłowym (tylko ten jest jednak drogi i pobiera dużo powietrza) :)2
Agregat hydrodynamiczny to nie ta skala i rozmiar..... :wink:
JimnyJeans + 2" - jeździmy bez śladów :)

zgenty

Post autor: zgenty » pt gru 08, 2006 1:34 pm

zu-tec pisze:Rozcieńczyć zdrowo i pójdzie, nawet "turbinką"(czyli pistoletem przedstawionym na linku - marka dobra, ale technologia kiepska).
Tylko ciekawe w jakim stopniu pozostaną nie zmienione antykorozyjne właściwości tej farby?

Awatar użytkownika
zu-tec

Post autor: zu-tec » pt gru 08, 2006 1:48 pm

zgenty pisze:
zu-tec pisze:Rozcieńczyć zdrowo i pójdzie, nawet "turbinką"(czyli pistoletem przedstawionym na linku - marka dobra, ale technologia kiepska).
Tylko ciekawe w jakim stopniu pozostaną nie zmienione antykorozyjne właściwości tej farby?
Nie zostaną zmienione w żadnym stopniu.
Oczywiście przy zachowaniu zalecanej przez producenta farby/lakieru sumarycznej grubości powłoki suchej.

zgenty

Post autor: zgenty » pt gru 08, 2006 1:53 pm

zu-tec pisze:
zgenty pisze:
Oczywiście przy zachowaniu zalecanej przez producenta farby/lakieru sumarycznej grubości powłoki suchej.
No właśnie, im farba rzadsza tym przy jednokrotnym malowaniu uzyskujemy cieńszą warstwę,oczywiście bez spływania tejże.
PS. Zbowid hilfe
:)21

Awatar użytkownika
zu-tec

Post autor: zu-tec » pt gru 08, 2006 2:07 pm

I jeszcze jedno, tak jak wspomniał @reeb - są farby epoxy przewidziane do nakładania KAŻDĄ technologią, np. :
http://dok-chemie.com.pl/gfm/TEKNOPOX%20AQUA%20390.pdf

zgenty

Post autor: zgenty » pt gru 08, 2006 3:35 pm

zu-tec pisze:I jeszcze jedno, tak jak wspomniał @reeb - są farby epoxy przewidziane do nakładania KAŻDĄ technologią, np. :
http://dok-chemie.com.pl/gfm/TEKNOPOX%20AQUA%20390.pdf
:)2
Ze wskazaniem na AIRLESS i pędzel

zgenty

Post autor: zgenty » pt gru 08, 2006 3:47 pm

BTW Ciekawe jak się mają pod względem antykorozyjnym farby wodorozcienczalne a rozpuszczalnikowe ??

reeb

Post autor: reeb » pt gru 08, 2006 3:51 pm

zgenty pisze: Ze wskazaniem na AIRLESS i pędzel
gdzie Ty znalales to 'wskazanie'???

Sun Tzu

Awatar użytkownika
miroja
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: miroja » pt gru 08, 2006 6:13 pm

Czyli, jeżeli dobrze rozumiem, to mogę pomalować rzadkim ( rozcieńczonym ) epoksydem 11 razy zamiast 2 razy bezpowietrznie.

Efekt 100 % ten sam ??
Gaz 69 AM w proszku

reeb

Post autor: reeb » pt gru 08, 2006 7:19 pm

miroja pisze:Czyli, jeżeli dobrze rozumiem, to mogę pomalować rzadkim ( rozcieńczonym ) epoksydem 11 razy zamiast 2 razy bezpowietrznie.

Efekt 100 % ten sam ??
raczej nie, w karcie charakterystyki napisane jest zwykle czym i w jakich max proporcjach rozcienczac,
jezeli takiej info. nie ma to znaczy, ze produkt nie powinien byc niczym traktowany

Sun Tzu

zgenty

Post autor: zgenty » pt gru 08, 2006 8:17 pm

reeb pisze: gdzie Ty znalales to 'wskazanie'???
Tak uważam dlatego ,że
1. Grubość powłoki na mokro 140 mikronów jest dość ciężko uzyskać w malowaniu konwencjonalnym,
2. Zauważ ,że producent dla natrysku hydro... podaje dokładnie jakich należy użyć dysz,czego nie robi dla natrysku powietrznego,
3. A pędzlem można wszystko malować :)21
Pozdrawiam
Zgenty

Awatar użytkownika
Zbowid

Post autor: Zbowid » sob gru 09, 2006 5:08 pm

zgenty pisze:
zu-tec pisze:
zgenty pisze: Tylko ciekawe w jakim stopniu pozostaną nie zmienione antykorozyjne właściwości tej farby?
No właśnie, im farba rzadsza tym przy jednokrotnym malowaniu uzyskujemy cieńszą warstwę,oczywiście bez spływania tejże.
PS. Zbowid hilfe

No z tym rozcieńczalnikiem to bym tak nie przesadzał....
1. primo - dłuższe czasy schnięcia i inna uzyskana grubość niż zalecana
2.sekcondo - inna jakość powłoki
3.tercjo - zbyt duża ilośc rozcieńczalnika może spowodować "wydłużenie" łańcuchów polimerów co w konsekwencji może dać powłokę "nigdy"( skrót myślowy) się nie utwardzającą.

Spłycając jak pomoalujecie byle jakim epoksydem i nawet pędzlem kilkakrotnie zamias pistoletem raz to jakość tej powłoki i tak będzie wielokrotnie większa niż chlorokauczuk, olejna, alkidowa czy jeszcze inna typu na rdzę itd.
Zbowid

ODPOWIEDZ

Wróć do „Farby i lakiery”