Felgi Aluminiowe.
Moderator: Zbowid
Felgi Aluminiowe.
Heloł,
znalazłem okazyjnie felgi alu do Grata. Chciałbym je odnowić, tzn, wypiaskować szkłem a potem zabezpieczyć.
Macie jakieś sprawdzone metody prócz klaru??
znalazłem okazyjnie felgi alu do Grata. Chciałbym je odnowić, tzn, wypiaskować szkłem a potem zabezpieczyć.
Macie jakieś sprawdzone metody prócz klaru??
Nissan Patrol
Re: Felgi Aluminiowe.
Każdy poliuretan z zawartością aluminium lub "mio" ( tlenek żelaza blaszkowaty, miox itd ). Daje kolory podobne do metalika i jak pociągniesz bezbarwnym lakierem uzyskujesz efekt "głębi"
Zbowid

Jeśli cię dobrze zrozumiałem, to sugerujesz by pomalować je poliuretanem i klarem by uzyskać głebie połysku?!Zbowid pisze:Każdy poliuretan z zawartością aluminium lub "mio" ( tlenek żelaza blaszkowaty, miox itd ). Daje kolory podobne do metalika i jak pociągniesz bezbarwnym lakierem uzyskujesz efekt "głębi"
Chcę doprowadzić te felgi do stanu fabrycznego z połyskiem. Gdzieś tam uzyskałem info by wypiaskować je szkłem a potem zabezpieczyć przed utlenianiem i uszkodzeniami. Tylko czy taki zabieg da mi efekt pożądany

Czy może będe musiał je wypiaskować i wypolerować lub delikatnie przetoczyć?!
Nissan Patrol
Wyszkiełkować...piaskowania nie polecam ( jest inwazyjne - duże ciśnienie powoduje utwardzenie wierzchniej warstwy aluminium, co daje problem z przyczepnością farby ).
Taki zabieg da ci efekt pożądany.
Zbowid

Źle się wyraziłem w tym piaskowaniem...chodziło o szkiełkowanie, czyli piaskowanie szkłemZbowid pisze:Wyszkiełkować...piaskowania nie polecam ( jest inwazyjne - duże ciśnienie powoduje utwardzenie wierzchniej warstwy aluminium, co daje problem z przyczepnością farby ).

Dzięki Mistrzu

Nissan Patrol
Drogi Panie Z
Zakupiłem aluski i potrzebuje jakiś cudowny specyfik co by usunął stary szprej z felg, bo jakiś paproch chciał je odnowić zakrył szprejem piękne aluminium
A ja lubie wszystko w orginale. Felgi jeszcze z dekady niezajebliwych produktów

Zakupiłem aluski i potrzebuje jakiś cudowny specyfik co by usunął stary szprej z felg, bo jakiś paproch chciał je odnowić zakrył szprejem piękne aluminium

A ja lubie wszystko w orginale. Felgi jeszcze z dekady niezajebliwych produktów

Nissan Patrol
Da się coś wymyślić - na pv się odezwij.
Zbowid

Koncepcja renowacji felg zmieniła się i pomalowałem felgi Poliuretanem Tikkurili-Temadur 90 na kolor biały
Jak na laiki co pierwszy raz pistoletem malował, to jestem bardzo zadowolony
Teraz pytanko o schnięcie farby.
Tikkurila nie podaje takich wartości czyli całkowitej suchości.
Ile dni ma to schnąć do możliwości założenie opon??

Jak na laiki co pierwszy raz pistoletem malował, to jestem bardzo zadowolony

Teraz pytanko o schnięcie farby.
Tikkurila nie podaje takich wartości czyli całkowitej suchości.
Ile dni ma to schnąć do możliwości założenie opon??
Nissan Patrol
Jak nie przesadziłeś z grubościami to po trzech dniach możesz próbować. Pisał już ktoś na temat tego poliuretanu - ja też mam takie zdanie - jest miękki! Zresztą sam zobaczysz. Pełny czas utwardzenia to siedem dni.
Zbowid

Dałem 2 warstwy. Dziś 3 dzień po malowaniu i paznokieć zostawia ślad.Zbowid pisze:Jak nie przesadziłeś z grubościami to po trzech dniach możesz próbować. Pisał już ktoś na temat tego poliuretanu - ja też mam takie zdanie - jest miękki! Zresztą sam zobaczysz. Pełny czas utwardzenia to siedem dni.
zobaczymu za pare dni

Nissan Patrol