Farba do pomalowania miedzi
Moderator: Zbowid
Farba do pomalowania miedzi
Potrzebuję pomalować zbiornik miedziany w środku. W zbiorniku tym (rodzaju boilera) jest podgrzewana węglem woda. Ścianki są zatem narażone na temperatury rzędu 110 stopniu celsjusza. W zbiorniku tym są jakieś mikro-dziury w miejscach lutowania a nie za bardzo można to już lepiej polutować od zewnątrz cyną (próbowałem wielokrotnie). Dlatego wymyśliłem aby uszczelnić przez pomalowanie - wlanie farby i wylanie nadmiaru, które uszczelni te miejsca przecieków. Czy macie pomysł jaką farbę możnaby zastosować do tego celu?
rybak
Re: Farba do pomalowania miedzi
Możesz zastosować każdą! I tak żadna się nie sprawdzi. Takie rzeczy to tylko...
Zbowid

coś może źle wyczyściłeś
lutowałem zbiorniki paliwa po cięciu fleksem i nie było z tym żadnych problemów
za małą lutownicę masz może albo kiepski kwas
cyna powinna wszystko ładnie zalać
2,5 TDI od dziadka najlepsze na świecie
Wydawało mi się, że dobrze polutowałem. Bez podgrzania nie cieknie. Problem zaczyna ujawniać się jak dostanie temperatury.
rybak
rozbierz to jeszcze raz wyczyść , wykwasuj i zalej cyną
temperatura robi swoje
temperatura robi swoje
2,5 TDI od dziadka najlepsze na świecie
Wywal ten staroć. W konwii na mleko zacier też się dobrze podgrzewa.

Śniadanie na kacu jest jak przeszczep. Przyjmie się, albo nie.
- michalxl600
palnik propan butan i akcesoria do łączenia rur miedzianych ( pasta lutownicza z cyną to podstawa) . Musi zadziałać. Umiejętnie (nie za bardzo) ale też dobrze dogrzać by wszystko "zabieliło". Jak jakaś spora szczelina to można blaszkę nalutować. No a najlepsze byłoby pospawanie mosiądzem. Kwas borny i palnik acetylenowy się dawniej używało. Teraz podobno jakieś tigi to potrafią.lukas 78 pisze:coś może źle wyczyściłeś
kobiety też mają prawo programować.Dlatego kupujemy im pralki 

Czy jest jakaś farba która pokryje cynę i równocześnie fabryczny lakier?
Jakiś baran poobijał mi furkę, mam trochę odprysków do gołej blachy.
Pocynowałem to, jest pięknie, nie koroduje ale widać póki co błyszczący metal.
Z czasem zrobi się pewnie jakiś nalot.
Pomyślałem że mógłbym zamalować całe progi na jakiś kolor.
Help.

Help.

... transporter GV XL7 2.0HDI 6,68l/100km nurza się w zieloność i jak łódka brodzi ...
Potraktuj to jak nierdzewkę... jak zrobisz chropowatość to prawie każda farba się przyczepi.
Zbowid

suzi4WD pisze:Czy jest jakaś farba która pokryje cynę i równocześnie fabryczny lakier?
Help.
Masz fure z miedzi?

y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...
Podziękował.Zbowid pisze:Potraktuj to jak nierdzewkę... jak zrobisz chropowatość to prawie każda farba się przyczepi.
Na forum lakierników wygoglowałem takie cuś:
Nie wolno cyny malować byle jak - należy ją najpierw przemyć porządnym rozpuszczalnikiem do silikonu, ja kupuję "541-5 Glasurit" a następnie pomalować odpowiednim primerem na metal nieżelazny, ja używam GRUNT PKW 283-150. Proporcja mieszania 1:1 ze specjalnym rozpuszczalnikiem . Po pomalowaniu tym primerem koniecznie przed położeniem szpachelki jakiejkolwiek należy pomalować to jakimkolwiek podkładem akrylowym!!! No chyba, że ktoś woli droższą opcję i kupić inny podkład: PODKŁAD GRUNTUJĄCY EPOKSYDOWY 801-72. Proporcja 4:1:1 z utwardzaczem i rozpuszczalnikiem Wtedy można od razu szpachlować itd. Jeśli pomalowaliśmy cynę, a w wyniku obróbki szpachelki przydaliśmy trochę cyny to koniecznie trzeba na nowo przemyć zmywaczem "541-5 Glasurit" i pomalować tym specjalnym primerem. Cyna bowiem ma tendencje do gazowania i po pomalowaniu byle czym wszystko nam ładnie odejdzie. Jeśli ktoś ma suchy garaż to po po cynowaniu auta może poczekać pół roku - w tym czasie cyna sama się odgazuje.
Ba...Wojtek_W pisze:Masz fure z miedzi?

... transporter GV XL7 2.0HDI 6,68l/100km nurza się w zieloność i jak łódka brodzi ...
- michalxl600
coś oni ściemniają. Dawne auta były powszechnie cynowane i to grubo. Oglądałem kiedyś film z linii montażowej chyba Citroena - elementy łączeń na przykład dachu z podwoziem były wręcz zalewane cyną, jakiś mistrz to zręcznie rozgarniał specjalną szpachelką. To na pewno nie stało pół roku i szło w szybkim trybie do lakierowania.suzi4WD pisze:......................
Na forum lakierników wygoglowałem takie cuś:
.................. Jeśli ktoś ma suchy garaż to po po cynowaniu auta może poczekać pół roku - w tym czasie cyna sama się odgazuje.
Mój stary Moskwicz 402 też miał całe kawałki karoserii cynowane . Prawdopodobnie niemiaszki robili to samo z oplami kadetami ( pierwowzór Moskwicza ).

- Misiek Cypr
-
Moskwitch to wierna kopia Nasha z 1962.
Silnik kopia jakiegos BMW nawet. Ruskie mialy slabosc do BMW, tylko dawali dwa razy wiecej materialu, zeby sie nie rozpadlo io wychodzil im Mercedes
Silnik kopia jakiegos BMW nawet. Ruskie mialy slabosc do BMW, tylko dawali dwa razy wiecej materialu, zeby sie nie rozpadlo io wychodzil im Mercedes

Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
- michalxl600
pardon, pomyliłem numeracje . 401 oczywiście .Misiek Cypr pisze:Moskwitch to wierna kopia Nasha z 1962.
..........
W pierwszych modelach były montowane jeszcze silniki z nadlewem opel na bloku- taki miałem.
https://www.google.com/search?client=ub ... 31&bih=927
Ruskie dołożyli do opla drugą parę drzwi.
Ten Nasch , którego podajesz to już Moskwicz 402 albo 404 - taka " żaba" podobna do starego Wartburga. Potem były 407 - miałem też takiego, pełen komfort. Też rżnięte z jakiegoś hamerykańca. Wystrój tablicy wewnątrz - wskaźniki, kierownica. Przyznać trzeba, że po dziurach grzało to jak limuzyna - kierownicę można było dwoma palcami trzymać. Miałem wersję na afrykę z dużą chłodnicą ( chyba i chłodnica oleju była ale już nie pomnę).
Mój 401 trafił kilka lat temu do kolegi w Darłowie. O ile wiem robi z niego cacko. Powinno to niedługo wyjechać - ja ganiałem starym struclem pomalowanym na mysi kolor pędzlem.

To jakiś nawiedzony i nieświadomy wielbiciel glasuritusuzi4WD pisze:Podziękował.Zbowid pisze:Potraktuj to jak nierdzewkę... jak zrobisz chropowatość to prawie każda farba się przyczepi.
Na forum lakierników wygoglowałem takie cuś:.....
Ba...Wojtek_W pisze:Masz fure z miedzi?

Rób jak pisałem i będziesz zadowolony.

Zbowid