Self-etching primer - polski odpowiednik?

oraz piaskowanie i zabezpieczenie antykorozyjne

Moderator: Zbowid

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Self-etching primer - polski odpowiednik?

Post autor: Wojtek_W » śr mar 20, 2013 8:25 pm

Tytulem wstepu.

Takie tak sobie bzdety w moturach malujem. Cos jak gazniki i reszte. No i na malowaniu sie generalnie nie znam, ale chcialem sie poznac. :)21
No generalnie jak to w takich przypadkach zgodnie ze zboczeniem zawodowym gogluje.
No i na kilku forach znazlem watki o restoracji tego czy tamtego.
No i sa takie foty np.:

Przed:
Obrazek

W trakcie:

Obrazek

Po:

Obrazek

Obrazek

Efekt jak na moje wiecej jak ok. Takich watkow widzialem kilka. Pozakladlem konta i pytam, bo pewnie projesjonalni lakiernicy. Goscie jak jeden maz mowia,ze dupa. Robia w garazu. Czesc czyszcza, psikaja tym podkladem i maluja. Wszystko z pistoletu i tyle. Na koniec ewentualnie lakier. :o

I teraz pytanie: jest jakis odpowiednik tego u nas? Bo na ebay'u znalazlem , ale podejrzewam, ze bez sensu to ciagnac przez ocean.

Nie mam ambicji malowac maski w aucie, baku czy czegos takiego. Ale drobne detale bym sobie sam porobil.
Jest gdzies jakis turorial? Setp by step najlepiej. Ja wiem,ze to wiedza i doswiadczenie, ktore sie latami zdobywa, ale mnie to super efektu nie trzeba.

Teorie znam: oczysic>zmatowac>przemyc>podklad>kolor>lakier
Ale dziury we wiedzy jeszcze sa.
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...

Awatar użytkownika
Zbowid

Re: Self-etching primer - polski odpowiednik?

Post autor: Zbowid » czw mar 21, 2013 9:39 am

Nie do końca taka technologia... Ale idzie to zrobić. Jak mi się czasu trochę zostanie, to Ci napisze na PW.
Zbowid

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » czw mar 21, 2013 9:45 am

Dzieki! :)2

Moze pisz tu.
Na pewno sie przyda nie tylko mi.
Bo dzis znowu dostalem pw od jakiegos goscia ze stanow i mowi,ze on pryska jak leci i generalnie gowno potrafi :)11

Jutro ma przyjsc pistolet, wiec jak bede mial chwile to w weekend bede dzialal. :)21
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...

abrams

Post autor: abrams » czw mar 21, 2013 10:16 am

Dokładnie, info na ogólnym. Napisz coś o tym pistolecie jak już dostaniesz.

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » czw mar 21, 2013 10:33 am

Zwykle jakies yato. YT - 2357.

Kuzyn ma sklep z elektronarzedziamy.Za 70 zeta mam wziac i robi.

abrams

Post autor: abrams » czw mar 21, 2013 4:26 pm

Myślałem że aerograf kupujesz, a nie duży. Widziałem w casto aerografy tylko czy one coś warte?

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » czw mar 21, 2013 5:26 pm

Mam kumpla co packa zawodowo i mowi,ze mu by sie nie nadalo, ale do nauki moze byc

http://www.facebook.com/media/set/?set= ... 308&type=3

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » pt mar 29, 2013 11:13 am

Zbowid:

No jak tam ? :)21 Czekam na tutorial w prostych slowach :)17

Dodatkowo pytanie:

Robie sobie: wypelnienie z zywicy do wyzszej owiewki motocyklowej. Bedzie tam uchwyt na gps, sterowanie manetkami grzanymi itd..
No i wymyslalilem sobie,ze to pomaluje sobie struktura/farbapolimerowa czy czyms takim jak te natryskowe powierzcnie na pake do pickup'ow.

Tylko:

http://www.wyprawa4x4.pl/farba-herkules-bedliner.html - cena - ała... a takie ilosci mi nie sa potrzebne
http://allegro.pl/lakier-farba-czarna-v ... 97773.html - tutaj juz lepiej, ale to w spray'u

Jest jakas wersja do pistoletow?

Awatar użytkownika
gruszek

Post autor: gruszek » wt kwie 02, 2013 3:49 pm

Wojtek,
podobną strukturę da Ci tzw. Baranek.
http://professional.novol.pl/srodek_och ... T_600.html
są dwa rodzaje - grubo i drobno ziarnista.
Możesz sobie to pomalować na wierzch żeby utwardzić...
Suzuki Samurai & BMW & Opel & Ford in progress...

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » śr kwie 03, 2013 12:56 pm

Dzieki!

Tylko teraz pytanie: nie trzeba tego grzac opalarka? Bo moze nie wytrzymac zywica.

Awatar użytkownika
Zbowid

Post autor: Zbowid » czw kwie 04, 2013 1:21 pm

Wojtek mnie zawstydził to się wziąłem za robotę :)21
Technologia jest prosta:
- podkład epoksydowy drobnocząsteczkowy ( opcja niekonieczna jeżeli gaźnik wyszkiełkujemy )
- nawierzchnia poliuretanowa, modyfikowana mio ( tlenek żelaza blaszkowaty) lub płatkami aluminium.

Kolor nawierzchni można przyrównać do RAL 9006/9007 - ale... :)21 to najbardziej lubię !!

Kolory RAL 9006 i RAL 9007 są uzyskiwane zwykle przy użyciu płytek alunium... i brudzą tak jak stare "5 z rybakiem". Jest tylko kilka firm, które połączyły własności lakieru w takim odcieniu z lakierem bezbarwnym - czyli wersja 'niebrudząca" Jedna firma poszła jeszcze dalej i zrobiła całą gamę kolorków "metalowych", połaczonych w jeden wyrób z bezbarwnym lakierem - efekt taki jak na zdjęciach Wojtka, ale uzyskany jednym przejściem.

I znowu jest ale,... najmniejsze opakowania to 5L - firma nie robi dla Kowalskiego, ale większe i przemysłowe ilości.
Kiedyś opisywałem jak to zrobić z felgami aluminiowymi... to ten sam schemat. Nie będę reklamował firmy 8) jakby coś to na PW lub od razu do @Buła.
Zbowid

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » czw kwie 04, 2013 1:29 pm

Serdecznie dziekuje! :)2 8)

Co prawda klamoty poskrecalem, ale bede jeszcze kilka innych rzy malowal, wiec pozwolisz,ze bede upierdliwy.

Takie 5l to mi starczy pewnie na od wuja elementow, co ?
Drogie to bedzie ?

EDIT: Aaa... to trzeba polerwac jeszcze pozniej ?

Kilka metalowych elementow sobie pomalowalem na probe. Najpierw papiur, czyszczenie coraz to drobniejszymi gradacjami, pozniej podklad (jakis mialem na polce w "kałówkach" , a pozniej 2 wartwy lakieru jaki mi ze starego motura zostal jak paciaka strzelilem :)21 Jakby nie zacieki to wyszlo fajnie calkiem.

Jaki jest uniwersalny lakier,zeby na to polozyc? Poleruje sie to jakos pozniej? Jak procedura wyglada?

Dzieki wielkie! :)21

Awatar użytkownika
Zbowid

Post autor: Zbowid » czw kwie 04, 2013 11:35 pm

Cały pic polega na tym, że nie musisz polerować... nawierzchniowa daje dokładnie taki efekt ja na zdjęciach - jak gdyby zatopione w szkle opiłki metalu :)
Zbowid

ODPOWIEDZ

Wróć do „Farby i lakiery”