Rejestracja pojazdu zabytkowego

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Re: Rejestracja pojazdu zabytkowego

Post autor: bert » pt gru 21, 2018 10:46 pm

warto to dla tych dwóch może trzech stówek tak się stresować :o
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania

Awatar użytkownika
purti

Post autor: purti » sob gru 22, 2018 8:35 am

Bedąc posiadaczem kilku aut jest już o co grać. Koszty rosną.
Bubaru outback na A/T :)21
DR 750s

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » sob gru 22, 2018 10:51 am

purti pisze:
sob gru 22, 2018 8:35 am
Bedąc posiadaczem kilku aut jest już o co grać. Koszty rosną.
przecież to rapem jedno tankowanie :wink:
ale fakt z 6-8 które zazwyczaj zasiedlały mi podwórko, spadłem do 4
jak żyć, jak żyć

tu raczej powinniśmy się wkurzać o to, że ubezpieczenia/zniżki są na auta a nie na kierowcę

Ubezpieczenie/zniżka powinno być na kierowcę i ew szczątkowe ubezpieczenie na każdy pojazd tak jak jest obecnie na przyczepy, żeby mieć ew pokrycie na szkody wyrządzone przez pojazdy poza ruchem drogowym.
Rozwiązuje to wszelkie problemy i kopie w dupę szkodowców. Tak jak jest teraz szkodowcy jeżdżą autem na żonę lub mamusię a po kolejnym dzwonie na ciocie, wuja lub kochanka. Ubezpieczenie kierowcy daje ubezpieczycielowi dostęp do jego talii wykroczeń i skutkuje stosownymi zwyżkami lub zniżkami. Tak jak jest teraz to płacimy cało-rocznie za auta "sezonowe" byle stłuczka jednym autem obciąża wszystkie, płacimy za idiotów i domorosłuych rajdowców, płacimy za pijaków, za nieubezpieczonych, za szybki i łatwy zysk ubezpieczycieli.
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania

Awatar użytkownika
purti

Post autor: purti » sob gru 22, 2018 11:56 am

Właśnie byłem przedłużyć o/c na Disco..uwaga! Zapłaciłem mniej niż dotychczas(590 a nie 690 zl)- być może to zasługa tego, że to już 5 rok w tej samej firmie.
DR 750s

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » sob gru 22, 2018 12:03 pm

Waryo weryfikować. Ja rok temu dostałem wycenę kontynuacji. Porównałem w CUK i znaleźli mi oc tańsze o 100 zł. U mojego dotychczasowego ubezpieczyciela. Jak uznałem, że wypowiadam umowę i zawieram jeszcze raz z nimi ale na warunkach brokera to mi dali kolejną stówę :)21 zapłaciłem ok 700 zł a chcieli 900. W najdroższym pod względem oc mieście w tym kraju (np. Na moim aucie różnica pomiędzy Wrocławiem a nieodległym Kłodzkiem to ok 200 zł u tego samego ubezpieczyciela)
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172

Awatar użytkownika
Piasek

Post autor: Piasek » sob gru 22, 2018 12:39 pm

Ja praktycznie co roku zmieniam na innego. Zawsze te 3-8 dych tanij niż proponowali przy przedłużaniu.

Awatar użytkownika
tanto

Post autor: tanto » sob gru 22, 2018 2:53 pm

bert pisze:
pt gru 21, 2018 10:46 pm
Warto. Po pierwsze primo ;-) nic w tym stresującego, a po drugie primo mogę te trzy stówy dać sam nie wiem komu lub dać je swojemu dziecku. Chyba nie muszę mówić czyj uśmiech na twarzy ma dla mnie większą wartość. Owszem, stać mnie ma opłacenie droższego ubezpieczenia i danie dziecku trzech stów, jednak jak poszukam tańszej oferty to będę miał do dyspozycji sześć stów... to chyba warto zaoszczędzić :)21
Suzuki SJ510 LWB '85 "Kozunia"
SAT4x4 Szczecin & http://www.reconnet.pl

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » sob gru 22, 2018 6:16 pm

tanto pisze:
sob gru 22, 2018 2:53 pm
bert pisze:
pt gru 21, 2018 10:46 pm
Warto. Po pierwsze primo ;-) nic w tym stresującego, a po drugie primo mogę te trzy stówy dać sam nie wiem komu lub dać je swojemu dziecku. Chyba nie muszę mówić czyj uśmiech na twarzy ma dla mnie większą wartość. Owszem, stać mnie ma opłacenie droższego ubezpieczenia i danie dziecku trzech stów, jednak jak poszukam tańszej oferty to będę miał do dyspozycji sześć stów... to chyba warto zaoszczędzić :)21
nie mówimy o tańszej jako tańszej, tylko dla starych/zabytkowych
oczywiście nie widzę sensu płacenia więcej jak mogę (za to samo) zapłacić mniej, ale uwierz, nie o to i chodziło

Awatar użytkownika
tanto

Post autor: tanto » sob gru 22, 2018 7:00 pm

bert pisze:
sob gru 22, 2018 6:16 pm
nie mówimy o tańszej jako tańszej, tylko dla starych/zabytkowych
Tyle że oferta PZU dla aut 25+ oraz assistance z PZMOT wyszła najtaniej na rynku, a temat ogarnąłem nie odrywając czterech liter od krzesła. Dla mnie jest tańsza bo tańsza :-)
Jeśli weźmiemy pod uwagę opcję z rejestracją samochodu na zabytek tylko po to żeby mieć zniżkę na OC, to zgadzam się z Tobą - ma to niewiele sensu.

Awatar użytkownika
Piasek

Post autor: Piasek » sob gru 22, 2018 7:10 pm

Dodaj do tego parę lat posiadania takowego i robi się wyprawa do jakiej Rumunii.
A propos:
jak się zakończyły interpelacje Liroya w sprawie czasowego wyrejestrowania i tym samym OC ?
Miało to być łatwiejsze

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » ndz gru 23, 2018 7:29 am

hmmm no nei wiem
za patrola 4,2 z 89 roku normalne OC wychodzi mi 360PLN na rok... nie wiem czy jest sens :)21
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » ndz gru 23, 2018 9:41 am

lbl78 pisze:
ndz gru 23, 2018 7:29 am
hmmm no nei wiem
za patrola 4,2 z 89 roku normalne OC wychodzi mi 360PLN na rok... nie wiem czy jest sens :)21
We Wro zapłaciłbyś 700. I pomału jest się o co drapać...
tel. 504126172

Awatar użytkownika
Piasek

Post autor: Piasek » ndz gru 23, 2018 12:50 pm

lbl78 pisze:
ndz gru 23, 2018 7:29 am
za patrola 4,2 z 89 roku normalne OC wychodzi mi 360PLN na rok...
a ja za sukę z 99 i 3x mniejszym silnikiem prawie 500
jak żyć ?! :)9

Awatar użytkownika
purti

Post autor: purti » ndz gru 23, 2018 2:32 pm

Za młode auto masz...
Ja za volvo 2.3 litra z 1986 płace 300, a za v70 z 2004 600..to samo miejsce rejestracji pojazdu.
DR 750s

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » ndz gru 23, 2018 4:36 pm

za RAV (`98) 2,0 płace 460 za Montka (`93) 3,2V6- 440 :)21
jak dobrze mieszkać z dala od dużego miasta :)21
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze

Awatar użytkownika
Piasek

Post autor: Piasek » ndz gru 23, 2018 4:43 pm

Moja wiocha liczy 21 chałup.
Za Partnera `06 1.6 benz 350zł w tym roku wyszarpałem :)
Ale za Vitarę 490 z 530 (w ubiegłym). Problem jest z rocznikiem bo wszędzie im GV`ka wyskakuje od razu i nie da się tego zmienić.

lbs5

Post autor: lbs5 » ndz gru 30, 2018 4:43 pm

Doklejam do tego wątku. Znalezione na innym forum . Czasowa rejestracja ( a raczej wyrejestrowanie) rozwiązałaby wiele kłopotów z garażowymi perełkami czekającymi latami na remont .

https://secure.avaaz.org/pl/community_p ... e/?lRLrqlb
http://www.youtube.com/user/lbs5
Szukaj mnie w garażu - nie na Facebooku.

Awatar użytkownika
tanto

Post autor: tanto » ndz gru 30, 2018 5:30 pm

jak już wspomnieliście o kwotach...
Trabant z połowy lat 60'tych, na czarnych blachach, właściciel ~70 lat, zarejestrowany w miejscowości ok. 2500 mieszkańców - 125 zł za OC w Compensie

Awatar użytkownika
tanto

Post autor: tanto » pt sty 11, 2019 9:19 pm

Przyszedł czas i opłaciłem OC za swój bolid. Za ubiegły rok miałem wykupione assistance PZMOT + OC PZU, łączny koszt ubezpieczenia wyniósł 325 zł (85+240), w tym roku PZU zmieniło warunki ubezpieczeń na bardziej restrykcyjne, ale osobiście, mimo że nie mam zarejestrowanego jako zabytek, bardzo się z tej zmiany cieszę :)21 Przypuszczam że ucieszy się pewnie większość osób które miały wykupione ubezpieczenia na 'graty'.
Dlaczego? Bo w tym roku OC kosztuje mnie 177 zł. Jak się okazuje w przypadku kontynuacji ubezpieczenia PZU honoruje zniżki które wcześniej udzielili, dostałem od nich pismo w którym zaproponowali mi OC w cenie 184 zł (177 dostałem od firmy z którą współpracuję), przy czym nie ma obowiązku posiadania członkostwa w PZMOT.
Przy okazji poprosiłem o sprawdzenie składki w Compensie, wyszło około 350 zł. Podobno zniżka w Compensie jest progresywna, czyli im starsze auto tym więcej %. Po ofercie jaką dostałem z PZU nie drążyłem dalej tematu. Przypuszczam że dla osób które pierwszy raz będą chciały ubezpieczyć starsze auto na preferencyjnych warunkach Compensa pewnie będzie dobrym wyborem, przy kontynuacji już nie koniecznie.

Awatar użytkownika
kpeugeot

Kontaktowanie:

Post autor: kpeugeot » pt sty 11, 2019 11:07 pm

u mnie lj70 - 222 zł - oferta na 21 stycznia z PZU
TARO 3,0V6 LJ70 LJ78
Forum broni, forum radzi, forum nigdy Cię nie zdradzi!!

Awatar użytkownika
Piasek

Post autor: Piasek » wt sty 22, 2019 11:39 am

Obiło mi się o uszy że od 1 stycznia 2019r weszły jakieś zmiany dot. przerejestrowań pojazdów że jeżeli masz życzenie to zostawiasz pojazd na takich tablicach na jakich go nabyłeś. Ktoś coś słyszał ?

Edyta:
bo się w końcu dodzwoniłem do swojego.
"Przymiarki były ale nic nie weszło także obligatoryjnie wymiana tablic jak auto z poza powiatu, mało tego, nawet jeżeli z tego samego powiatu i tablice nie podlegają wymianie - i tak trzeba się zameldować z tablicami pod pachą przy przerejestrowywaniu ponieważ muszą je ponownie legalizować" (zapewne chodzi o te nalepki holograficzne co je tam umieszczają na środku tablicy).

Także miało być łatwiej - wyszło jak zawsze

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » wt sty 22, 2019 12:35 pm

Piasek pisze:
wt sty 22, 2019 11:39 am
Obiło mi się o uszy że od 1 stycznia 2019r weszły jakieś zmiany dot. przerejestrowań pojazdów że jeżeli masz życzenie to zostawiasz pojazd na takich tablicach na jakich go nabyłeś. Ktoś coś słyszał ?

Edyta:
bo się w końcu dodzwoniłem do swojego.
"Przymiarki były ale nic nie weszło także obligatoryjnie wymiana tablic jak auto z poza powiatu, mało tego, nawet jeżeli z tego samego powiatu i tablice nie podlegają wymianie - i tak trzeba się zameldować z tablicami pod pachą przy przerejestrowywaniu ponieważ muszą je ponownie legalizować" (zapewne chodzi o te nalepki holograficzne co je tam umieszczają na środku tablicy).

Także miało być łatwiej - wyszło jak zawsze
Pani mi chciała raz te nalepki przyklejać to grzecznie poprosiłem ze sobą do auta. Alternatywnie zapytałem czy mam ze sobą przytaszczyć zderzak do którego tablica jest przynitowana. Grzecznie wydała komplet nalepek do samodzielnego oklejenia :lol:
tel. 504126172

Awatar użytkownika
goralski

Kontaktowanie:

Post autor: goralski » wt sty 22, 2019 2:55 pm

Zdaje się że nie muszą naklejac o ile jest legalizacja, a skontrolować muszą...
"To, że mam to w dupie nie oznacza, że tego nie rozumiem" H.S

Awatar użytkownika
Piasek

Post autor: Piasek » wt sty 22, 2019 3:10 pm

Zdaje się ze jak zwykle lobby tłoczni tablic i PWPW zapukało do właściwych drzwi aby nic się nie zmieniło. Dalej wagony tablic zamawiają co tydzień i kartony blankietów. Jeżeli taki piź*zidołek jak mój powiat tygodniowo do 100 samochodów rejestruje to co się dzieje w takich poznaniach, warszawach, krakowach czy wrocławiach.
A najlepsze - bo to przecież Polska - tutaj nie może się odbyć bezboleśnie i za jedną wizytą:
Mamy 22gi a przegląd ważny jest do 30go. No więc przepisy się jednak zmieniły i nie dostaniesz twardego dowodu jeżeli przegląd jest krótszy niż miesiąc. Musimy jechać na przegląd i przynieść zaświadczenie z niego - dopiero po wklepaniu w system ten wyśle zamówienie na twardy dowód.
Nie ważne że przegląd techniczny robi przecież diagnosta w tej samej platformie CEPIK i już tam powinno się to wszystko załatwić. Nie. To je polska i tu się panie nie da.
Wcześniej zamawiali normalnie i tam po 2 tyg jakbym przyszedł odebrać no to muszę się okazać zaświadczeniem z badania technicznego które już pracownik WK wbijał ręcznie pieczątką w blankiet. Teraz tak nie przejdzie. Muszę jeszcze raz z badaniem technicznym do WK i dopiero zamówią twardy dowód po który trzeci raz będę musiał do WK się udać.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy”