Przewożenie w samochodzie większej liczby osób niż w dowodzie rejestracyjnym

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
kocureq

Kontaktowanie:

Przewożenie w samochodzie większej liczby osób niż w dowodzie rejestracyjnym

Post autor: kocureq » pt sty 29, 2021 7:47 am

Hej

Przymierzam się do zakupu krótkiego Y60. Sporo z tych na rynku to ciężarowe zarejestrowane na 2 osoby, nawet jeśli mają dołożoną kanapę. Z tego, co wiem, to teraz już ciężko będzie je przerobić na 4/5 osób.

Co grozi za przewożenie większej liczby osób niż jest w dowodzie? Strony internetowe podpowiadają, że 100 zł i 1 pkt karny za każdą osobę powyżej tej z dowodu.

Czy ktoś miał styczność z tym tematem w praktyce?

Jaka jest szansa, że policja na to zwraca uwagę przy jakiejś kontroli? I jak wtedy z nakładanymi karami?
Parch y60 krótki, Smart ForTwo 451 Brabus :)

trocin

Re: Przewożenie w samochodzie większej liczby osób niż w dowodzie rejestracyjnym

Post autor: trocin » pt sty 29, 2021 7:51 am

Stracić prawko za jazdę w 5 osób parchem - bez sensu
P I 2.5 TD '90
R1100GS '99

Awatar użytkownika
Mroczny

Re: Przewożenie w samochodzie większej liczby osób niż w dowodzie rejestracyjnym

Post autor: Mroczny » pt sty 29, 2021 7:57 am

słabo do bardzo słabo

kup normalnego parcha i nie kombinuj

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » pt sty 29, 2021 8:44 am

Kiedýś Wartburgiem jechałem w 11 osób.
W nocy złapałem stopa.
Do Bornego Sulinowa.
:)21
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.

Awatar użytkownika
Krees

Post autor: Krees » pt sty 29, 2021 9:07 am

To co koledzy piszą plus wysiadka wszystkich nadprogramowych w losowym miejscu, gdzie Cię złapali. Głupio tak dzieci porzucić w polu za wioską.

Kup jeepa.

Edit:
Samo bycie samochodem ciężarowym niczego nie udowadnia. Istotny jest wpis w DR dotyczący liczby osób.
Miałem ciężarowego Honkera z wpisem w DR 8 osób, tyle miał miejsc i grało.
A destiny - it's the rising sun

Zawodowo patrzę na ptaki :)21

Awatar użytkownika
suziXL

Post autor: suziXL » pt sty 29, 2021 12:26 pm

Dochodzi jeszcze brak ochrony ubezpieczeniowej (a ściślej mówiąc regres) w przypadku gdyby coś się stało. Nie warto.
Nie przejmuj sie. Ksiezniczki z ch...ja nie zrobisz (Emila).

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » pt sty 29, 2021 2:39 pm

Przewozenie osob ponad norme jest na tej samej liscie co 50+ w miescie, wiec slabo sie oplaca.
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044

Awatar użytkownika
kocureq

Kontaktowanie:

Post autor: kocureq » pt sty 29, 2021 5:54 pm

Kurczę, faktycznie
Art. 135
1. Policjant: (…)
2) zatrzyma prawo jazdy za pokwitowaniem w przypadku ujawnienia czynu polegającego na:
a) kierowaniu pojazdem z prędkością przekraczającą dopuszczalną o więcej niż 50 km/h na obszarze zabudowanym lub
b) przewożeniu osób w liczbie przekraczającej liczbę miejsc określoną w dowodzie rejestracyjnym (pozwoleniu czasowym) (…)
To jak zawężę poszukiwania do 4/5-osobowych krótkich parchów to już w ogóle się robi krótka lista tych nadających się do kupna :)
Parch y60 krótki, Smart ForTwo 451 Brabus :)

Awatar użytkownika
misman

Post autor: misman » pt sty 29, 2021 6:54 pm

suziXL pisze:
pt sty 29, 2021 12:26 pm
Dochodzi jeszcze brak ochrony ubezpieczeniowej (a ściślej mówiąc regres) w przypadku gdyby coś się stało. Nie warto.
Nie, w tym przypadku regresu nie będzie.
"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."

Awatar użytkownika
suziXL

Post autor: suziXL » pt sty 29, 2021 7:46 pm

misman pisze:
pt sty 29, 2021 6:54 pm
suziXL pisze:
pt sty 29, 2021 12:26 pm
Nie, w tym przypadku regresu nie będzie.
Będzie. Celowe użytkowanie niezgodne z przeznaczeniem. Ubezpieczalnia ma prawo zastosować regres niemal w każdym przypadku umyślnego łamania prawa. To, że często nie stosują to tylko wynika z pragmatyzmu.

Awatar użytkownika
misman

Post autor: misman » pt sty 29, 2021 9:18 pm

No nie do końca, ponieważ są tylko cztery punkty w ustawie o ubezpieczaniach mówiące, kiedy ubezpieczyciel ma prawo domagać się regresu. Dosyć precyzyjne. I 'celowego użytkowania niezgodnego z przeznaczeniem' tam nie ma. Ani niczego, co można by było w ten sposób interpretować.
Ten regres to takie Złe Mzimu którym wszyscy straszą, żeby B. broń nikt nie ośmielił się 'kombinować' cokolwiek.

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » sob sty 30, 2021 12:01 am

a jakie te cztery?

Awatar użytkownika
suziXL

Post autor: suziXL » sob sty 30, 2021 12:13 am

misman pisze:
pt sty 29, 2021 9:18 pm
No nie do końca, ponieważ są tylko cztery punkty w ustawie o ubezpieczaniach mówiące, kiedy ubezpieczyciel ma prawo domagać się regresu. Dosyć precyzyjne. I 'celowego użytkowania niezgodnego z przeznaczeniem' tam nie ma. Ani niczego, co można by było w ten sposób interpretować.
Ten regres to takie Złe Mzimu którym wszyscy straszą, żeby B. broń nikt nie ośmielił się 'kombinować' cokolwiek.
Ok. Dokształciłem się. Dzięki.

Awatar użytkownika
Generic

Post autor: Generic » sob sty 30, 2021 2:10 pm

misman pisze:
pt sty 29, 2021 9:18 pm
No nie do końca, ponieważ są tylko cztery punkty w ustawie o ubezpieczaniach mówiące, kiedy ubezpieczyciel ma prawo domagać się regresu.
Mroczny pisze:
sob sty 30, 2021 12:01 am
a jakie te cztery?
Też bardzo chętnie się dowiem.

Awatar użytkownika
Marci

Post autor: Marci » sob sty 30, 2021 2:54 pm

lodz4x4.weebly.com
d23 pickup :)21
790-71-74-74

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » ndz sty 31, 2021 10:02 am

czyli ani słowa o badaniu..

dzięks

Awatar użytkownika
Generic

Post autor: Generic » ndz sty 31, 2021 12:09 pm

Zasadniczo i tak wszystko mogą próbować podciągać pod "celowe spowodowanie" o-\

W listopadzie wycofując spod garażu zapomniałem którym autem jadę, i że jedno nie skręca tak dobrze jak drugie. No i stuknąłem auto sąsiada zaparkowane naprzeciwko. Vitarą... na oko mój narożnik wbił się w jego błotnik i tyle. Bo mój plastikowy zderzak się zwinął a potem odwinął. Ale narożnik pod lampą, jako że zgnity to był wyspawny z jakiejś blachy jedynki więc błotnik sperforował aż a na Suzuki zero śladu. Połamała się połamana już lampa przeciwmgielna.
Oczywiście telefon, (akurat miałem bo czasem mi zastawiał garaż jak potrzebował) informacja, dogadanie że spisujemy wszystko itd. (6:30 rano)

Jak się okazało, jednak musiałem moim tylnym kołem pod kątem dojechać jego przednie. Przesunięte całe zawieszenia, sanki silnika, słupek a (drzwi opadły, jak ruszył to szyba pękła) itd... no ma-sa-kra.

PZU wyoglądało, wyzdjęciowało i napisało, że niemożliwe że przy tej kolizji powstały takie uszkodzenia i próbujemy wyłudzać. To poszła sprawa przez mecenasa i na razie się toczy. Wyszło póki co, że z 4 oglądaczy z PZU 3 w ogóle nie miało adekwatnych papierów, jego auto jest wycenione na około stówkę przed kolizją a uszkodzenia na około 25.
Oczywiście w tabelce PZU auto pewnie parę tysięcy, bo stare przecież. Zobaczymy jak to się potoczy.
Mnie zastanawia tylko czy nie będą sobie ze mną jakiś regresowy jaj robić właśnie pod tytułem "celowe spowodowanie".

Awatar użytkownika
misman

Post autor: misman » ndz sty 31, 2021 6:39 pm

To jest niczym nowym i raczej oczywistym, że ubezpieczyciel będzie robił wszystko aby nie wypłacić. Jeszcze fajniej byłoby, aby na tym zarobił. Tak więc czujność zachować trzeba. Ale bez popadania w paranoję.

Awatar użytkownika
Laska

Post autor: Laska » pn lut 08, 2021 3:52 pm

kocureq pisze:
pt sty 29, 2021 7:47 am
Hej

Przymierzam się do zakupu krótkiego Y60. Sporo z tych na rynku to ciężarowe zarejestrowane na 2 osoby, nawet jeśli mają dołożoną kanapę. Z tego, co wiem, to teraz już ciężko będzie je przerobić na 4/5 osób.

wg mnie da się to zrobić, najlepiej zapytać ogarniętego diagnostę w stacji kontroli pojazdów.
Z półtorej roku temu przerabiałam ciężarowe na osobowe i bez scen. Odpowiednie kwity ze stacji kontroli, do wydziału komunikacji i po sprawie.

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » pn lut 08, 2021 4:55 pm

no to przy okazji uwaga, coraz głośniej o ominiętej (przy takich działaniach akcyzie) i konsekwencjach tegoż.
Państwo obecnie stoi na stanowisku, że "przebudowa" auta z ciężarowego ( w czasie sprowadzenia do najjaśniejszej) w późniejszym okresie zaś zmiana z ciężarowego na osobowy bez uiszczenia stosownej akcyzy to celowe działanie. Kary zaś za takie działanie są nie z tych drobnych. W tej chwili ścigają już tych co blaszaki (czyli ciężarowe bez akcyzowe) przerobili na kampery a akcyzy nie opłacili. To samo dotyczy terenówek ciężarowych przerobionych w najjaśniejszej na osobowe
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania

lech.

Post autor: lech. » pn lut 08, 2021 7:02 pm

W sumie nie warto sie odzywać...
Ale ignorancja aż kipi.

Nic nie przerobisz "Laska" w bananowej republice.
Można wiele zrobić ze zmianą liczby osób czy ściągnięciem DMC ale w Niemczech. Ale tutaj zonk, bo takie patrolnięte truchło nie przejdzie badania np.Dekry plus koszta. Czyli pozamiatane. Bez scen prawie co dzień wjeżdżają wózki 4,5-7 t DMC i wracają 3,5 T z nowym życiem do kretyńskiego państwa. Wyjeżdżają Sprintery 17 osób, wracają 21/22 i żaden urzędas pieczęci DEKRY nie ma prawa zakwestionować.

"Bert" nie strasz, śpij spokojnie w czerwonym czołgu. Dowalenie akcyzy na kampery (zmiana z ciężarowego na osobowy) jest dopiero w drodze do sejmu na etapie akceptacji. Ci co już zrobili, to mają - prawo nie działa wstecz. Ci co nie zrobili - zrobią "specjalnego przeznaczenia" i mają w ... rozporządzenia plus jeszcze inny myk w zapasie, o którym publico nie napiszę. To kolejna "ustawka" pisana na kolanie niewarta papieru na którym matoł ją napisał.

Ale... w sumie nie warto się wychylać, mieszajta sami w tym kociołku. Na zdrowie.

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » pn lut 08, 2021 8:30 pm

lech. pisze:
pn lut 08, 2021 7:02 pm
W sumie nie warto sie odzywać...
Ale ignorancja aż kipi.

Nic nie przerobisz "Laska" w bananowej republice.
Można wiele zrobić ze zmianą liczby osób czy ściągnięciem DMC ale w Niemczech. Ale tutaj zonk, bo takie patrolnięte truchło nie przejdzie badania np.Dekry plus koszta. Czyli pozamiatane. Bez scen prawie co dzień wjeżdżają wózki 4,5-7 t DMC i wracają 3,5 T z nowym życiem do kretyńskiego państwa. Wyjeżdżają Sprintery 17 osób, wracają 21/22 i żaden urzędas pieczęci DEKRY nie ma prawa zakwestionować.

"Bert" nie strasz, śpij spokojnie w czerwonym czołgu. Dowalenie akcyzy na kampery (zmiana z ciężarowego na osobowy) jest dopiero w drodze do sejmu na etapie akceptacji. Ci co już zrobili, to mają - prawo nie działa wstecz. Ci co nie zrobili - zrobią "specjalnego przeznaczenia" i mają w ... rozporządzenia plus jeszcze inny myk w zapasie, o którym publico nie napiszę. To kolejna "ustawka" pisana na kolanie niewarta papieru na którym matoł ją napisał.

Ale... w sumie nie warto się wychylać, mieszajta sami w tym kociołku. Na zdrowie.

ja śpię spokojnie bo nie mam osobowych kamperów, owszem mam pojazd "specjalny kamper" ale nie osobowy, co więcej wjeżdżały do Polski nie jako ciężąrówki tylko jako "pojazd specjalny" pożarniczy.
Rzecz dotyczy dostawczaków i terenówek, tudzież (reszta to margines) sprowadzanych jako ciężarowe a potem przerabianych (legalnie przecież) na osobowe ale z pominięciem akcyzy (co zdaniem państwa legalne już nie było). Są ludzie którzy już płacili karnie i to nawet kilka lat temu za takie historie. Że teraz kasy szukają to temat wraca, a że zaczynają od kamperów, to dlatego, że te najłatwiej w cepiku wyłapać i sprawdzić jak były wprowadzone do najjaśniejszej
Wadza uważa, że
jeżeli ktoś onegdaj sprowadził do najjaśniejszej ciężarówkę to z akcyzy był zwolniony. Akcyza na osobowe jest obligatoryjna od jakiegoś tam czasu.
Sprowadzenie ciężarówki i przebudowa na osobowy zdaniem państwa uszczupliła wpływ do budżetu bo obywatel sprowadził ciężarówką a ma obecnie to samo auto jako osobówkę. Zatem po przebudowie należało by uiścić stosowna akcyzę.
Tu nie ma nic wstecz, bo dotyczy pojazdów sprowadzonych a później przebudowanych w czasie gdy akcyza obowiązywała.
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania

lech.

Post autor: lech. » pn lut 08, 2021 10:04 pm

Wszystko to wiemy, to elementarne rzeczy niewarte klepania w tym gronie.

Mam wiedzę (nie)nową i praktyczną. Auto niepasujące do labiryntu debilnego prawa w bolandii można odsprzedać "nabywcy" z niemieckim meldunkiem. Po "badaniu",odkupieniu i powrocie już urzędasom pasuje i nikt łapy nie położy. Kwestia wiedzy, straconego czasu i atłasu, ale nawet beznadziejne przypadki stawia na nogi..pardon..cztery koła. W tej bananowej republice wydadzą blachy na słonia, po jednej na ucho, oby tylko kwity prawilne miał.

Dobranoc.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy”