Przy czym, ta konfiskata to w skrajnych przypadkach pewnie, jakaś recydywa albo wypadki śmiertelne, za "trochę powyżej" przy rutynowej kontroli nie będą fur zawijać

Moderator: Marcin-Kraków
Nie postawił bym na to żadnej kasy.
Znowu wygrałeś konkurs. Dima próbował, ja próbowałem, wszystko o włos. A Tobie nawet sensowne opony nie przeszkodziły
I dobrze. Jeszcze byś musiał któregoś lra sztukować, a tak to z dumą będziesz woził blizny
Nie wkurwiaj go
Wyrazy przyjmijcie.
jak w easy riderBratproroka pisze: ↑sob gru 03, 2022 10:46 pmNie postawił bym na to żadnej kasy.
Plus niech to robią dobrze i równo, albo wcale.
Konfiskata wg mnie to przegięcie. Ale do paki bym zawijał z miejsca, tak jak tu już pisano wielokrotnie.
achaBratproroka pisze: ↑sob gru 03, 2022 10:46 pmKonfiskata wg mnie to przegięcie. Ale do paki bym zawijał z miejsca, tak jak tu już pisano wielokrotnie.
Tłumaczysz niemożność prostego rozwiązania patologii inną patologią, wiesz o tym?lbl78 pisze: ↑śr gru 14, 2022 8:26 pmachaBratproroka pisze: ↑sob gru 03, 2022 10:46 pmKonfiskata wg mnie to przegięcie. Ale do paki bym zawijał z miejsca, tak jak tu już pisano wielokrotnie.teraz czekają złodzieje i inne "lekkie" przestępstwa, w kolejce do odsiadki po kilka miesięcy (czasem powyżej roku na wolności) a Ty chcesz, żeby jeszcze kolejka się wydłużyła, do tego rok czy 1,5 życia w dobrych warunkach za naszą kasę z opieką medyczną, psychologiem, telewizornią i siłownią itp itd
więzienie dla połowy tej patologi co jeździ pijana, nie jest żadną karą (zwłaszcza odroczone do nie wiadomo kiedy, bo nie ma miejsca) dotkliwa kara pieniężna egzekwowana surowo prędzej
Ciepła poduszka z dwóch stron, ocipieli by po tygodniu.
wykrywanie to insza inszość, natomiast w obecnej sytuacji, nie ma możliwości zwiększenia ilości miejsc w jednostkach penitencjarnych,Bratproroka pisze: ↑śr gru 14, 2022 9:13 pmTłumaczysz niemożność prostego rozwiązania patologii inną patologią, wiesz o tym?lbl78 pisze: ↑śr gru 14, 2022 8:26 pmachaBratproroka pisze: ↑sob gru 03, 2022 10:46 pmKonfiskata wg mnie to przegięcie. Ale do paki bym zawijał z miejsca, tak jak tu już pisano wielokrotnie.teraz czekają złodzieje i inne "lekkie" przestępstwa, w kolejce do odsiadki po kilka miesięcy (czasem powyżej roku na wolności) a Ty chcesz, żeby jeszcze kolejka się wydłużyła, do tego rok czy 1,5 życia w dobrych warunkach za naszą kasę z opieką medyczną, psychologiem, telewizornią i siłownią itp itd
więzienie dla połowy tej patologi co jeździ pijana, nie jest żadną karą (zwłaszcza odroczone do nie wiadomo kiedy, bo nie ma miejsca) dotkliwa kara pieniężna egzekwowana surowo prędzej![]()
Ten ciąg logiczny prowadzi tylko w jedno miejsce. Jesteśmy w dupie, nie róbmy z tym nic, lepiej już było.
Zawijanie gościa do paki z miejsca rozwiązuje problem zagrożenia na drodze. Na tak długo, jak gościa zapuszkują. Zawinięcie fury usuwa zagrożenie z drogi tylko na tak długo, jak zejdzie dotrzeć do domu z dołka i wsiąść w auto żony lub szwagra. Konsekwencje finansowe takiej akcji mogą wynieść tyle, co wartość Tico bez przeglądu. Nawet żul z pod budki z piwem może się z tego odbić w kilka dni. Efekt wychowawczy zero. Taki trochę większy i nieco bardziej upierdliwy mandat.
Wyrok z odsiadką mocno komplikuje życiorys. Kredyty, BIK, że o normalnej pracy nie wspomnę.
A jak w pace pełno, obrączkujemy. Dozór elektroniczny. Ślad w papierach i jego konsekwencje podobne, obciążenie dla podatnika minimalne. Dozór daje też od razu wgląd w miejsce przebywania itp. Przynajmniej tak to działa w US, znam z pierwszej ręki, jeden z pracowników klienta był zaobrączkowany. U Nas z tego co wiem są podobne możliwości.
Zresztą, technikalia to duperele. Obecny system wykrywania i zapobiegania jest do rzyci. Potrzebny nowy.
Miejsca nie ma = dozór elektroniczny.lbl78 pisze: ↑czw gru 15, 2022 12:34 amwykrywanie to insza inszość, natomiast w obecnej sytuacji, nie ma możliwości zwiększenia ilości miejsc w jednostkach penitencjarnych,
wybudowanie kilku więzień nic nie zmieni, skala problemu jest ogromna (jeden dłuższy weekend i masz kilka tysi zatrzymań nietrzeźwych kierowców) w większości dla gości co jeżdżą po pijaku, skomplikowanie życiorysu odsiadką nie ma żadnego znaczenia (resocjalizacja nie istnieje w więzieniach w zasadzie w ogóle), to zwykle nie są prawnicy/urzędnicy czy tym podobne personya jeśli się jakiś nawet trafi to jest zwykle wyjątkiem od reguły
odsiadka problemu nie rozwiązuje, tylko odsuwa, normalna praca w rozumieniu przeciętnego człowieka nie ma obostrzeń co do karalności, i wcale nie musi być źle płatna,
ogólnie nie ma dobrego rozwiązania co do pijanych kierowców, ale jakieś rozwiązanie musi być, w obecnej sytuacji bardziej wychowawczy jest przepadek mienia (jeśli sądowny, to tyczy się takimi obostrzeniami, jak paragraf za odsiadkę nie ma wielkiej różnicy, poza tym zrobienie prawa do tego to najmniejszy problem z wszystkich), prędzej zadziałają dodatkowo prace publiczne (tylko znowu kto będzie pilnował), publikowanie wizerunku,
i przymus pracyPiRoman pisze: ↑śr gru 14, 2022 10:59 pmGdyby tak przestandaryzować nieco w dół warunki w pierdlach, to by starczyło na utrzymanie większej liczby miejsc a i chętnych na przezimowanie było by pewnie mniej. Prawa człowieka bym zawieszał na kołku. Chlebuś przedwczorajszy, zbożowa kawa i brak podusi szybciutko by resocjalizowało... Bez psychologa i programów adaptacyjnych...
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości