Laweta - Prawo jazdy - Kategorie
Moderator: Marcin-Kraków
Laweta - Prawo jazdy - Kategorie
Zanim mnie zbluzgacie, to powiem, że szukałem i nie znalazłem.
Pytanie takie, holownik < 2 t. laweta + Vitara ~1,5 t. Mogę ciągnąć na B?
Pozdrawiam:
Przemek
Pytanie takie, holownik < 2 t. laweta + Vitara ~1,5 t. Mogę ciągnąć na B?
Pozdrawiam:
Przemek
Jeśli DMC lawety nie przekracza MASY WŁASNEJ pojazdu ciągnącego a DMC całego zestawu nie przekracza 3,5 tony to możesz na B.
Ale żeby Ci odpowiedzieć na pytanie czy można to musisz mi podać:
MASĘ WŁASNĄ holownika
DMC holownika
DMC lawety
MASĘ WŁASNĄ holownika
DMC holownika
DMC lawety
'częściej patrzę się na wschód, chyba tam patrzę od zawsze...'
TomaszRT pisze:Jeśli DMC lawety nie przekracza MASY WŁASNEJ pojazdu ciągnącego a DMC całego zestawu nie przekracza 3,5 tony to możesz na B.
MASĘ WŁASNĄ holownika
DMC holownika
DMC lawety
Tomku, jak juz tak dokladnie chcesz, to nie zapominaj o wspólczynnikuu 0.7 przy hamulcu najazdowym...
wtedy przepisy pierd*olą sie dokumentnie :/
jak policjant bedzie sie chciał przywalić, to i tak sie przywali, ja juz wychodze z załozenia ze patrze do dokumentów samochodu na pozycje ile moze holować, i dokladnie taką przyczpke zapinam.
A potem jeśli DMC auta + DMC przyczepy < 3.5 tony to prowadzi żona z B
a jeśli > 3.5 tony, no to wtedy B+E potrzebne wiec nie prowadzi
kilka kontroli było, nie czepiali sie do tego ze DMC przyczepy > 0.7 x MW holownika, widać już ci bardziej życiowi.
Krzysiek
Życie jest piękne - jeśli dobrze wybierzesz środki antydepresyjne...
a, i jeszcze jedno, gdyby sie okazało ze wyjdzie razem >3.5 tony, to poza tym ze posadzisz za kierownice kolege z kategorią B+E (conajmniej, moze byc też C+E) nie zapomnijcie kupić winetki
bo do tego akurat lubią sie przyczepić a to potem 3000 kosztuje.
winetka na każdej poczcie w okolicy, około 5-6zł/dzień
ale za to autostrady za free
bo do tego akurat lubią sie przyczepić a to potem 3000 kosztuje.
winetka na każdej poczcie w okolicy, około 5-6zł/dzień
ale za to autostrady za free

Krzysiek
nie mój drogi liverpoolu
w pewnych dość wyszukanych ale mozliwych wariantach, nie jest konieczne B+E
poza tym - tirem z przyczepą na B oczywiscie mozna pojechać
tu sie zgadzam
a umiesz mi napisać w jakiej konkretnie sytuacji stwierdzenie "tirem z przyczepą na B' bedzie prawdziwe :>
w pewnych dość wyszukanych ale mozliwych wariantach, nie jest konieczne B+E
poza tym - tirem z przyczepą na B oczywiscie mozna pojechać
tu sie zgadzam

a umiesz mi napisać w jakiej konkretnie sytuacji stwierdzenie "tirem z przyczepą na B' bedzie prawdziwe :>
Krzysiek
Tomku - to jest bardziej skomplikowane...
w normalnym swiecie istnieje cos takiego /i jest uznawane/ jak homologacja pojazdu, w tej homologacji jest napisane wiadomo , masa własna, masa dopuszczalna, no i masa mozliwej technicznie i konstrukcyjnie przyczepy.
Np. takie volvo V70 ma bodajze 1.8 masa wlasna, 2.2 dmc, i 1.9 tony przyczepka, nie dam głowy
Ale oczywiscie nasz ukochany kraj... olał to i wydał wlasne zarządzenie w ktorym w przepisach szczegółowych pisze ze jesli przyczepa ma hamulec najazdowy to legal moze holowac 0.7 x masa wlasna holownika /rozmawiamy o osobowkach, wiec taki jest wspolczynnik/
z tego wychodzi ze legal tym volvem moge holować przyczepe 1260kg dmc
ale wystarczy wyjechac poza granice tego kraju mlekiem i miodem płynącego, zeby juz móc zapinac dmc przyczepy zgodne z wpisem w dowodzie czyli 1.9 tony....
na szczescie, policjant tez człowiek i pewne rzeczy interpertują zgodnie ze zdrowym rozsądkiem a nie przestarzałym przepisem. I tak, mnie przynajmniej, do tej pory nie scigali za to ze tymze volvem holowałem przyczepki 1.6 tony DMC /lawety akurat/ mimo ze kontroli kilka było. Za to czepiali sie wtedy i prosili o winetke za kazdym razem
w normalnym swiecie istnieje cos takiego /i jest uznawane/ jak homologacja pojazdu, w tej homologacji jest napisane wiadomo , masa własna, masa dopuszczalna, no i masa mozliwej technicznie i konstrukcyjnie przyczepy.
Np. takie volvo V70 ma bodajze 1.8 masa wlasna, 2.2 dmc, i 1.9 tony przyczepka, nie dam głowy
Ale oczywiscie nasz ukochany kraj... olał to i wydał wlasne zarządzenie w ktorym w przepisach szczegółowych pisze ze jesli przyczepa ma hamulec najazdowy to legal moze holowac 0.7 x masa wlasna holownika /rozmawiamy o osobowkach, wiec taki jest wspolczynnik/
z tego wychodzi ze legal tym volvem moge holować przyczepe 1260kg dmc
ale wystarczy wyjechac poza granice tego kraju mlekiem i miodem płynącego, zeby juz móc zapinac dmc przyczepy zgodne z wpisem w dowodzie czyli 1.9 tony....
na szczescie, policjant tez człowiek i pewne rzeczy interpertują zgodnie ze zdrowym rozsądkiem a nie przestarzałym przepisem. I tak, mnie przynajmniej, do tej pory nie scigali za to ze tymze volvem holowałem przyczepki 1.6 tony DMC /lawety akurat/ mimo ze kontroli kilka było. Za to czepiali sie wtedy i prosili o winetke za kazdym razem
Krzysiek
A inne typy pojazdów jakie mają współczynniki ? Masz gdzieś link do tego ?Krecik pisze:Ale oczywiscie nasz ukochany kraj... olał to i wydał wlasne zarządzenie w ktorym w przepisach szczegółowych pisze ze jesli przyczepa ma hamulec najazdowy to legal moze holowac 0.7 x masa wlasna holownika /rozmawiamy o osobowkach, wiec taki jest wspolczynnik/
'częściej patrzę się na wschód, chyba tam patrzę od zawsze...'
samochod ciezarowy - nie cięzarowopodobny tylko cięzarowy - > 3.5 tony DMC przyczepy moze byc bodajże o 40% wieksze od DMC holownika czy jakos podobnie
a przy ciagnikach siodłowych to juz wogole jest meksyk bo DMC ciągnika to 18 ton, a holować może 'konstrukcyjnie' kilka razy więcej
szukaj tego w warunkach technicznych pojazdów, jest takie rozporządzenie
nie pamietam adresu ale przez wyszukiwarke sejmową znajdziesz
a przy ciagnikach siodłowych to juz wogole jest meksyk bo DMC ciągnika to 18 ton, a holować może 'konstrukcyjnie' kilka razy więcej
szukaj tego w warunkach technicznych pojazdów, jest takie rozporządzenie
nie pamietam adresu ale przez wyszukiwarke sejmową znajdziesz
Krzysiek
na forum NORCOM - diagnostów - pojawia sie taka tabelka
i chyba nadal jest aktualna
pozwolę sobie zacytować
http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/vie ... php?t=4175

i chyba nadal jest aktualna
pozwolę sobie zacytować

http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/vie ... php?t=4175

Krzysiek
- Marcin-Kraków
-
- Kontaktowanie:
interpretacje przepisów są różne różniasteBalu-Balu pisze:nie zapomnijcie kupić winetki
Możesz rozwinąć bo z tego co wiem to winieta obowiązuje prowadzących działalność gospodarczą.![]()
![]()
![]()
Jeśli jedziesz z kempingiem i zestaw ma tak jak piszesz >3,5 to kupujesz winietkę??
najbezpieczeniejsza jest ta przyjmująca że wszystko co ponad 3.5 tony - ma mieć winetke przy przemieszczaniu sie po tym czyms co sie nazywa 'droga krajowa' (po wojewódzkich mozna bez winnetu)
opłaty drogowe są okreslone w kilku przepisach i rozporządzeniach, z jednego wynika ze niby nie musimy jesli nie prowadzimy niczego związanego z firmą transportową, ale z wytycznych GDDKiA wychodzi ze jednak jest odwrotnie.
Raz mnie zatrzymali - nic nie chcieli
Drugi raz - winetka
Trzeci - winetka
itd itp
Krzysiek