UAZ 4 ham. tarczowe - felgi od Samuraia albo ... ?

rozmiary, odsadzenie, odwracanie

Moderator: Albert_N

c64cIub

UAZ 4 ham. tarczowe - felgi od Samuraia albo ... ?

Post autor: c64cIub » wt maja 09, 2017 12:28 pm

Kupiłem do UAZa na 4 tarczach takie felgi:
Obrazek
Ja wiedziałem, że Łajza na takich felgach będzie trochę "nie wyglądać", jednak efekt przerósł przewidywania. Estetą nie jestem, ale jak to wylądowało w nadkolu, to się załamałem. Kompletnie nie pasuje. Tym bardziej z tymi oponami - Cooper Discoverer AT3 215/90R15. Jak rolnik w lakierkach... Te fele są ładne, ale do Jimmiego, do czegokolwiek nowocześniejszego od Łajzy.

Kombinował ktoś z przespawaniem oryginalnych felg z Łazika pod tarcze? Da się nierzeźbione zamontować na dystansach po 30mm, ale nie chciałbym tak dystansować, bo auto nieliftowane, poza tym nie chcę żeby szeroko stało.

Ewentualnie - może komuś zbywają takie:
ObrazekObrazek Może chciałby się zamienić za cztery ładne proste "jajka".

Jak się na szybko nie znajdzie sposób, to zaciapram te moje na czarny półmat moją ulubioną Śnieżką Do Dachów (nowa wersja jest zmywalna bez śladu) i będę szukać jakichś bardziej starożytnie wyglądających. Pełne bez dziur to byłby ideał.
Spawanie MAG/TIG, przeróbki pojazdów, akcesoria "na miarę", ślusarstwo, elektryka itp.

eleinfroot

Kontaktowanie:

Re: UAZ 4 ham. tarczowe - felgi od Samuraia albo ... ?

Post autor: eleinfroot » wt maja 09, 2017 6:32 pm

Te ostatnie to nie są przypadkiem z jakiegoś Suzuki? Bo aktualnie mam takie, ale srebrne w rozmiarze 5,5JJx15 ET27.

c64cIub

Post autor: c64cIub » wt maja 09, 2017 8:37 pm

Zupełnym przypadkiem wszystkie są z Suzuki :D Samurai/Jimny/Vitara (nie grand). Przednie tarcze z tych sprzętów montuje się 2 lub 4 szt. w UAZie wraz z zaciskami od Poloneza, Łady, Toyoty Cariny, ale wtedy oryg. fele z Łazika trzeba odsadzać o 30mm. Dlatego kupiłem te z pierwszego zdjęcia. Technicznie pasują. Niby niewiele się różnią od tych ostatnich (kształt otworów i tłoczenia wokół nich), ale te okrągłe by się z Łazikiem tak nie gryzły jak te jajowate, które troszkę przywodzą na myśl alusa.
Spawanie MAG/TIG, przeróbki pojazdów, akcesoria "na miarę", ślusarstwo, elektryka itp.

eleinfroot

Kontaktowanie:

Post autor: eleinfroot » czw maja 11, 2017 5:46 am

No to jak? Zainteresowany? Bo będę się ich w przyszłym tygodniu pozbywał - za bardzo odstają. Są na nich w tej chwili opony 205/70 R15 (26") i nie wiem czy mam je na felgach zostawić czy ewentualnie zdejmować.

c64cIub

Post autor: c64cIub » czw maja 11, 2017 8:29 am

Opony i tak bym przekładał. Kupując jakikolwiek wóz czy koła z góry zakładam, że opony są do utylizacji, a poza tym zupełnie nie mój rozmiar. Masz 5 sztuk?

eleinfroot

Kontaktowanie:

Post autor: eleinfroot » czw maja 11, 2017 11:19 am

Niestety tylko 4.
A opony są w naprawdę dobrym stanie (2015), to pchnę je dalej.

c64cIub

Post autor: c64cIub » czw maja 11, 2017 11:28 am

To inna gadka. Ja swoje fele kupiłem z oponami z 91, "oryginał panie, jeszcze pół bieżnika to pan pojeździsz".

ODPOWIEDZ

Wróć do „Felgi”