Jak założyć felgi o innym rozstawie otworów niż oryginał???
Moderator: Albert_N
- paranoic_killer
Jak założyć felgi o innym rozstawie otworów niż oryginał???
Problem- chce z kumplami kupić na urodziny znajomemu alusy do jego ukochanego wartburga
no i tu pojawia się mały problem- wartbi ma dość nietypowy rozstaw śrub- 4X160 i takich felg nikt nie robi!! W takim razie zakupilibyśmy koła o rozstawie powiedzmy 4X98- tylko jak je zamontować? Podobno są takie pierścienie które się przykręca w miejsce oryginalnych otworów i do nich dopiero przykręca się felge. Jak coś takiego się nazywa i gdzie to można dostać? Czy ktoś zrobi coś takiego w takim dziwnym rozmiarze? Poratujcie!

Żółw się rusza...
był XJ 2.5 + LPG + 30" MT + 2"
jest JK 3.8 + 33" + snorkel...
- paranoic_killer
Ja mam stalowe.Alu będzie dużo lżejsze choć droższe-jak kolega wiąże przyszłość z tym Wartburgiem to warto sie może szarpnąć na alu.paranoic_killer pisze:A powiedzcie mi z czego je można zrobic?? Stalowe czy jak sugerował mój ślusarz duraluminiowe?? W tym drugim przypadku cena materiału będzie kolosalna.
- paranoic_killer
Cóż- w ramach braku kasy na zmiene wozu i sentyment robimy wspólnymi siłami remoncik, a dla żartu chcieliśmy dokupic te alusy. Zobaczymy- może szarpniemy się na te stalowe dystanse? Jakiej powinny być grubości?? Tak żeby się nie zerwały i dobrze pracowały?
Żółw się rusza...
minimum grubosci dystansu ustali Ci dlugosc sruby,nakretki oryginalnej w Wartburgu.
u mnie to minimum to było 2,5 cm.
minimum ustala tez sruby ktore potem zamocuja nowa felge do dystansu-u mnie np mam sruby z poloneza i minimum dla tych srub bez skracania to 3 cm.
maximum to ustala chyba tylko rozsadek
u mnie to minimum to było 2,5 cm.
minimum ustala tez sruby ktore potem zamocuja nowa felge do dystansu-u mnie np mam sruby z poloneza i minimum dla tych srub bez skracania to 3 cm.
maximum to ustala chyba tylko rozsadek

- Miskiller
-
spotykalem sie z aluminiowymi ale PRZEKLADKAMI tz. rozstawy srob sie zgadzaja a trzeba tylko odsadzic troche felge... bal bym sie troche miec kolo przykrecone do aluminium....paranoic_killer pisze:A powiedzcie mi z czego je można zrobic?? Stalowe czy jak sugerował mój ślusarz duraluminiowe?? W tym drugim przypadku cena materiału będzie kolosalna.
4-ta REAKTYWACJA.Zrobie sobie PTO do Quada...a co ? umiem..
- paranoic_killer