W rozmiarze 33x11,5R15 33 oznacza nominalną średnicę zewnętrzną w calach, 11,5 oznacza szerokość opony w najszerszym miejscu ( nie szerokość bieżnika) przy użyciu "idealnej" felgi a 15 średnicę osadzenia (średnicę felgi) wszystko w calach.
Felga zawsze powinna być węższa niż szerokość opony i zwykle jest kilka szerokości do wyboru. Dla pierwszej z Twoich opon to 8,5 do 11 cali - węższa zmiejszy podatność na rozszczelnienie przy niskim ciśnieniu, zaś dla drugiej 8-10 cali. (dlaopon BFG, inni producenci mogą ciut się różnić). Szerokość felgi zależy nie tylko od szerokości opony ale i od profilu - przy niskich profilach felgi są szersze i jest mniejsza tolerancja (zakres wyboru).
ET to odległość w milimetrach pomiędzy płaszczyzną symetrii koła a powierzchnią styku z piastą. Wartość prawidłowa zależy od konktretnego samochodu. Czym mniejsza wartość, tym koła wysuwają się bardziej na zewnątrz. ET zmniejsza się, by odsunąć na zewnątrz koła, aby ponadwymiarowe opony nie tarły o ramę, wahacze, czy inne elmenty, jednak wówczas mogą wchodzić w konflikt z błotnikami, które trzeba ciąć i poszerzać (bo koło nie może wystawać z nadwozia).
Nie ma "wzoru na ET" wszystko zależy od wartości fabrycznej (różne) i wprowadzanych zmian w zawieszeniu i ogumieniu. Poszukaj na forum rad dla konkretnego modelu auta. Ja mam ET40 i jestem zadowolony
I to wszystko przez "z góry dzięki". Proszę