rozmiary felg i opon

rozmiary, odsadzenie, odwracanie

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
danti

Kontaktowanie:

rozmiary felg i opon

Post autor: danti » pt wrz 03, 2010 8:28 pm

Hej.

Szukam, czytam, szperam i nie mogę znaleźć, chociaż jestem pewien że gdzieś jest:)

AAAAle zapytam:

Mając opony : 33x12.50R15 felgi do nich to 12x15?
a oponki 32x11.50R15 to 11x15?

I jak mogę jednocześnie prosić to proszę o krótką informację co oznacza i jak się dobiera ET?

Z góry dzięki :)
Włóczykij po Roztoczu :)

Awatar użytkownika
alfik

Re: rozmiary felg i opon

Post autor: alfik » pt wrz 03, 2010 9:39 pm

W rozmiarze 33x11,5R15 33 oznacza nominalną średnicę zewnętrzną w calach, 11,5 oznacza szerokość opony w najszerszym miejscu ( nie szerokość bieżnika) przy użyciu "idealnej" felgi a 15 średnicę osadzenia (średnicę felgi) wszystko w calach.

Felga zawsze powinna być węższa niż szerokość opony i zwykle jest kilka szerokości do wyboru. Dla pierwszej z Twoich opon to 8,5 do 11 cali - węższa zmiejszy podatność na rozszczelnienie przy niskim ciśnieniu, zaś dla drugiej 8-10 cali. (dlaopon BFG, inni producenci mogą ciut się różnić). Szerokość felgi zależy nie tylko od szerokości opony ale i od profilu - przy niskich profilach felgi są szersze i jest mniejsza tolerancja (zakres wyboru).

ET to odległość w milimetrach pomiędzy płaszczyzną symetrii koła a powierzchnią styku z piastą. Wartość prawidłowa zależy od konktretnego samochodu. Czym mniejsza wartość, tym koła wysuwają się bardziej na zewnątrz. ET zmniejsza się, by odsunąć na zewnątrz koła, aby ponadwymiarowe opony nie tarły o ramę, wahacze, czy inne elmenty, jednak wówczas mogą wchodzić w konflikt z błotnikami, które trzeba ciąć i poszerzać (bo koło nie może wystawać z nadwozia).

Nie ma "wzoru na ET" wszystko zależy od wartości fabrycznej (różne) i wprowadzanych zmian w zawieszeniu i ogumieniu. Poszukaj na forum rad dla konkretnego modelu auta. Ja mam ET40 i jestem zadowolony :D

I to wszystko przez "z góry dzięki". Proszę :D
Była Alfa 4x4, było Pajero, są Ssangyong i Subaru

Awatar użytkownika
danti

Kontaktowanie:

Re: rozmiary felg i opon

Post autor: danti » sob wrz 04, 2010 2:00 pm

Dzieki wielkie:)
Super wyjaśnione.Masz piwko! :)
Włóczykij po Roztoczu :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Felgi”