Automat w disco I - dywagacje

wszystkie serie i modele...

Moderator: Jerry

lupus

Automat w disco I - dywagacje

Post autor: lupus » ndz wrz 19, 2010 5:34 pm

Witam, chciałbym poznać opinie użytkowników w/w zestawu czyli discovery I + skrzynia automatyczna, jakie są wad, zalety, na co zwrócić uwagę podczas oględzin, jak z użytkowaniem w terenie,, czy lepiej pozostać przy manualu, jest na rynku dosyć spora część tych aut ze skrzynią biegów automatyczną, a że jestem na etapie poszukiwań więc pytam........ :roll:
auto będzie użytkowane zgodnie z preznaczeniem, ale bez zbędnego topienia go po dach w błocie

ino mi tu nie kasztanić 8)

Awatar użytkownika
sbb

Re: Automat w disco I - dywagacje

Post autor: sbb » ndz wrz 19, 2010 6:19 pm

lupus pisze: ino mi tu nie kasztanić 8)
abstrahuje pan od układu odniesienia
:)21

ponieważ w tytule jest słowo dywagacje to powiem , że jak sobie czytam czasem o fikołkach po wymianie oleum - problemy z przeskakiwaniem biegów, jakies wymiany zaworów czy czegos tam to ciesze się, ze nie mam awtomata
ale to tylko takie moje dywagacje :wink:
Land Rover Discovery 300tdi 96 r - zielony :)

Mick

Post autor: Mick » ndz wrz 19, 2010 6:41 pm

Najmniej problemowa skrzynia w DI :)2

herflikd

Post autor: herflikd » ndz wrz 19, 2010 8:04 pm

Mick pisze:Najmniej problemowa skrzynia w DI :)2
a w D II ??
D2 TD5 Było

Mick

Post autor: Mick » ndz wrz 19, 2010 8:06 pm

Za wyjatkiem przelacznika mozna powiedziec to samo :wink:

Awatar użytkownika
gebels

Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej

Post autor: gebels » ndz wrz 19, 2010 8:07 pm

herflikd pisze:
Mick pisze:Najmniej problemowa skrzynia w DI :)2
a w D II ??
to też ZF jak w D1 ino inny :)21

poszukaj se w necie bodajrze 4HP24 czy jakoś tak na stronie ZF masz aprowale na oleum i co ile jaką klasę zmieniać
Czwarte serce :cry:

Awatar użytkownika
sbielak

Post autor: sbielak » ndz wrz 19, 2010 8:11 pm

skoro temat zszedł na olej to zapytam mistrza : w jakim oleju powinny sie tarzac pół nagie dziewczęta ? tylko nie pisz, że to miał być kisiel :P
SALLDVAF8VA98:)
a dupa tam ....

Awatar użytkownika
gebels

Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej

Post autor: gebels » ndz wrz 19, 2010 8:15 pm

sbielak pisze:skoro temat zszedł na olej to zapytam mistrza : w jakim oleju powinny sie tarzac pół nagie dziewczęta ? tylko nie pisz, że to miał być kisiel :P

w dobrym :)21
Czwarte serce :cry:

Awatar użytkownika
gri74

Post autor: gri74 » ndz wrz 19, 2010 8:15 pm

z pierwszego tłoczenia ?? :lol:
Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl

i wiele innych )

Awatar użytkownika
sbielak

Post autor: sbielak » ndz wrz 19, 2010 8:16 pm

znaczy sie virdzin :)21 ale mnie chodziło ło łolej kurna
SALLDVAF8VA98:)
a dupa tam ....

Awatar użytkownika
juur

Post autor: juur » pn wrz 20, 2010 7:06 am

Automat bdb, dwa małe minusy - wyższe o co najmniej litr spalanie i silnik z EDC (elektronicznie sterowany, przepływomierz, komputer, wtryski sterujące, brak linki gazu i kilka innych rzeczy które mogą się zwalić)
jest LR DISCO 1996 byl Swift 1.3 powered by 500W RMS - dorastam? ;-)

m3hoo
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: m3hoo » pn wrz 20, 2010 7:35 am

juur pisze:(...) i silnik z EDC (...)
Nie zawsze :wink:
LR Disco 300ta awtomat MY95
http://www.NiebanalnyTurysta.pl

przemmko
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: przemmko » pn wrz 20, 2010 12:47 pm

Mam takiego z 1994 bez całej tej elektroniki, wada dla mnie tylko jedna - straszna mułowatość, wyprzedzanie tak przy 80-90km/h na wąskiej drodze, za każdym razem stanowi niesłychane przeżycie :D ,
zresztą bardzo na to ma wpływ wielkość kapcia ja mam 235/85 i różnica jest spora w stosunku do takich 245 oczywiście na niekorzyść.
Z zalet: skrzynia bardzo wytrzymała i raczej nie awaryjna, podobno mniej wymęczony cały układ napędowy. A
przy zakupie sprawdzać jak każdy inny automat jak zmienia biegi, czy nie szarpie(zimny, ciepły),nie wyje, olej nie śmierdzi spalenizną, czy nie ma jakiś niepokojących odgłosów przy zmianie biegów, przy wrzucaniu biegu.
Disco 300 2,5tdi

kacmil

Post autor: kacmil » pn wrz 20, 2010 12:55 pm

juur pisze:Automat bdb, dwa małe minusy - wyższe o co najmniej litr spalanie i silnik z EDC (elektronicznie sterowany, przepływomierz, komputer, wtryski sterujące, brak linki gazu i kilka innych rzeczy które mogą się zwalić)
dokładnie
Fercia - była , LR I i pare innych na magnes :)

Awatar użytkownika
majch

Post autor: majch » wt wrz 21, 2010 8:22 am

1) EDC mozna sie pozbyc

2) mulowatosc - przy sprawnym silniku roznica w mulowatosci automata i manuala jest podobna, przynajmniej ja nie zauwazylem jakiejs duzej roznicy

3) wieksze spalanie - przy seryjnych egzemplarzach pewnie jest zauwazalne, po zmianie opon, zawieszenia itd. roznica w spalaniu miesci sie w granicach bledu pomiarowego

Mialem D1 w manualu, teraz mam automat, nastepny tez bedzie automat.
A i tak wszystko to ch*j w porównaniu z prędkością światła...

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » wt wrz 21, 2010 8:34 am

majch pisze:1) EDC mozna sie pozbyc

2) mulowatosc - przy sprawnym silniku roznica w mulowatosci automata i manuala jest podobna, przynajmniej ja nie zauwazylem jakiejs duzej roznicy

3) wieksze spalanie - przy seryjnych egzemplarzach pewnie jest zauwazalne, po zmianie opon, zawieszenia itd. roznica w spalaniu miesci sie w granicach bledu pomiarowego

Mialem D1 w manualu, teraz mam automat, nastepny tez bedzie automat.

1) tak, tylko duże koszta i mnóstwo dłubaniny - EDC to nie tylko sama pompa z ECU, ale i przepływomierz, czwarty wtrysk czy elektroniczny pedał gazu - tak więc ostrożny bym był z tą przeróbką

2) ja zauważyłem, ale może to subiektywne wrażenie

3) też byłbym ostrożny, D1 manual +2", trochę żelaza i 235/85R16 na autobanie przy 90-100 zszedł mi poniżej 9 litrów, w jeździe po mieście pali 10. automat to 12-13 wg zeznań

z drugiej strony nadal wolałbym chyba automata, ale niestety nie udało mi się znaleźć odpowiednio ładnego egzemplarza bez EDC
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.

LR

piotr borowiec

Post autor: piotr borowiec » wt wrz 21, 2010 11:08 am

Poprzednia dyskoteka była w manualu, obecna jest w automacie i powiem, że komfort miód malina.
Po 1:
w terenie na każdym błotnym podjeździe automat zmienia biegi szybciej, płynniej, niż przeciętny kierownik
(gorzej ze zjazdem, jak jest stromo i błotniście to duuuuża zabawa)

Po 2:
w mieście luzik żadnego wachlowania, sama przyjemność z.... trzymania prawej ręki na udzie pasażerki :)21 (jak ktoś woli to pasażera) :wink:

Mułowaty nie jest. Przemmko posprawdzaj może to nie skrzynia muli, u mnie po wymianie węży, wyczyszczeniu intercoolera ustawieniu przepływomierza jakoś śmiga (nie widzę wielkiej różnicy pomiędzy obecnym a poprzednim LR-em) Przymierzam się jeszcze do regeneracji pompy i wymiany wtryskiwaczy bo na budziku ponad 300.000km i będzie jak "nufka"
A propos kiedy powinno się wymienić wtryskiwacze, jedni twierdzą żeby nie ruszać jak jeździ, inni mają teorie, że przy tych 350tysi to by już warto było. Kolega wymienił i auto jak po kapitalce śmiga i mniej pali.
Chamstwo należy zwalczać napalmem
http://www.free-clinic.org/

przemmko
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: przemmko » wt wrz 21, 2010 1:07 pm

piotr borowiec pisze: Mułowaty nie jest. Przemmko posprawdzaj może to nie skrzynia muli, u mnie po wymianie węży, wyczyszczeniu intercoolera ustawieniu przepływomierza jakoś śmiga (nie widzę wielkiej różnicy pomiędzy obecnym a poprzednim LR-em) Przymierzam się jeszcze do regeneracji pompy i wymiany wtryskiwaczy bo na budziku ponad 300.000km i będzie jak "nufka"
A propos kiedy powinno się wymienić wtryskiwacze, jedni twierdzą żeby nie ruszać jak jeździ, inni mają teorie, że przy tych 350tysi to by już warto było. Kolega wymienił i auto jak po kapitalce śmiga i mniej pali.
Ale ja mam bez EDC więc parę koników mniej, zresztą przyspieszanie mojego "muła" porównywałem z kolegi disco z automatem(bez Edc) i wychodziło podobnie. U niego trochę lepiej, ale mniejsze kapcie no i trochę mniej żelastwa. Nie jeździłem disco manualem, więc nie mam porównania.

Jeśli chodzi o spalanie to u mnie na trasie, dwupasmówka itp to poniżej 10 da się zejść, ale jakieś lokalne dróżki + kurnik + klima to 12 starcza tak od biedy.
Disco 300 2,5tdi

Awatar użytkownika
juur

Post autor: juur » wt wrz 21, 2010 1:40 pm

Mi edc auto pali 11 - a jeżdżę szybko.
Wtryski niech Ci sprawdzą pompiarze koszty 200-300 zł a przy okazji wyczyścić mogą. W poznaniu mogę polecić warsztat.
remont pompy daje duużą różnicę zwłaszcza przy niskich obrotach.
Gdzie ustawiałeś przepływomierz?

piotr borowiec pisze:Poprzednia dyskoteka była w manualu, obecna jest w automacie i powiem, że komfort miód malina.
Po 1:
w terenie na każdym błotnym podjeździe automat zmienia biegi szybciej, płynniej, niż przeciętny kierownik
(gorzej ze zjazdem, jak jest stromo i błotniście to duuuuża zabawa)

Po 2:
w mieście luzik żadnego wachlowania, sama przyjemność z.... trzymania prawej ręki na udzie pasażerki :)21 (jak ktoś woli to pasażera) :wink:

Mułowaty nie jest. Przemmko posprawdzaj może to nie skrzynia muli, u mnie po wymianie węży, wyczyszczeniu intercoolera ustawieniu przepływomierza jakoś śmiga (nie widzę wielkiej różnicy pomiędzy obecnym a poprzednim LR-em) Przymierzam się jeszcze do regeneracji pompy i wymiany wtryskiwaczy bo na budziku ponad 300.000km i będzie jak "nufka"
jest LR DISCO 1996 byl Swift 1.3 powered by 500W RMS - dorastam? ;-)

piotr borowiec

Post autor: piotr borowiec » wt wrz 21, 2010 4:30 pm

juur pisze:Gdzie ustawiałeś przepływomierz?
We Wrocku zostawiłem w warsztacie, panowie pogrzebali, podłączyli compa i jest OK
(przynajmniej tak mówią a ja w to wierze )

Wiem, wiem w moim mieście żył kiedyś taki poeta-satyryk, Jan Kaczmarek i napisał piosenke "Oj naiwny, naiwny" :)21
Chamstwo należy zwalczać napalmem
http://www.free-clinic.org/

Awatar użytkownika
misialek

Post autor: misialek » wt wrz 21, 2010 8:18 pm

Disco only with ZF 4HP22 :)2

Bardzo fajna skrzynia, trwała, dbać o regularne wymiany oleju z filtrem i odpowiedni poziom oleju to odwdzięczy się bezawaryjnością i poprawną pracą. Przy stromych zjazdach w terenie wrzucasz reduktor, skrzynie blokujesz na 1 i wio!
Większość zalet automatu w terenie wychodzi podczas ambitniejszych podjazdów i przejazdów przez długi lagier.

Umówmy się że wyprzedzanie jakimkolwiek śmietnikiem z mocą około 100 starych koni, ważącym grubo ponad 2t, obutym w duże MT, kurnik i inne szpeja przy prędkości powyżej 80 km/h należy do zadań z kategorii "czelendż".
Ranger, XC70, XTZ660

ginawa

Post autor: ginawa » wt wrz 21, 2010 8:44 pm

mam co prawda trzysetę w manualu , ale cywilne auto mam w mocnym automacie , więc wiem co jest dobre . tak na dobrą sprawę to jedynym powodem , dla którego nie kupiłem wersji z automatem to była obawa , że mogę zagotować olej w skrzynce w lepkim , głębokim i ssącym błocie . wszystkie inne kwestie , typu spalanie i takie tam są nieistotne .
trzyseta jedna , dwa mechaniki

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » wt wrz 21, 2010 9:38 pm

misialek pisze:Umówmy się że wyprzedzanie jakimkolwiek śmietnikiem z mocą około 100 starych koni, ważącym grubo ponad 2t, obutym w duże MT, kurnik i inne szpeja przy prędkości powyżej 80 km/h należy do zadań z kategorii "czelendż".
ee tam, trzeba mieć tylko mentalność szsachisty i planować kilka ruchów do przodu :)21
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.

LR

Awatar użytkownika
Wąż

Post autor: Wąż » śr wrz 22, 2010 3:05 pm

no ba nawet serią wyprzedzać się da, Wiechosław potwierdzi :)21
Land Rover made by craftsmen-driven by psychos :)21
always look on the bright side of life :)21

Awatar użytkownika
Karson

Kontaktowanie: