Jak odpowietrzyć 2.25D?
Moderator: Jerry
- KrokodylZJ
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Jak odpowietrzyć 2.25D?
Witam.
Mam pytanie dot. klasyki: jak odpowietrzyć diesla 2.25 ?- oczywiście w prosty i szybki sposób.
Tak naprawdę to nie wiem o co kaman. Samochód śmiga, jeździ i prycha, a czasem jak postoi to nie robi. Rozrusznik kręci, daje strzał i po chwili gaśnie. I tak już można kręcić do usa. Nie ma zasady ile stoi - czasem dzień, a czasem miesiąc. Paliwo teoretycznie jest wszędzie, ale pompa sprawia wrażenie, że robi na pusto - po pierwszym strzale, bo jak stoi to na sztywno.
Może ktoś ma na to dobry patent?
Mam pytanie dot. klasyki: jak odpowietrzyć diesla 2.25 ?- oczywiście w prosty i szybki sposób.
Tak naprawdę to nie wiem o co kaman. Samochód śmiga, jeździ i prycha, a czasem jak postoi to nie robi. Rozrusznik kręci, daje strzał i po chwili gaśnie. I tak już można kręcić do usa. Nie ma zasady ile stoi - czasem dzień, a czasem miesiąc. Paliwo teoretycznie jest wszędzie, ale pompa sprawia wrażenie, że robi na pusto - po pierwszym strzale, bo jak stoi to na sztywno.
Może ktoś ma na to dobry patent?
Patrol GR 90r. 2,8, LR Santana 88, 2,25, 74r. - odeszły: LR S II A, 109, 69r., 2,25, ZJ 93 4.0 ,
Re: Jak odpowietrzyć 2.25D?
pompujesz ręczną pompką
luzujesz nakrętki przewodów na wtryskach
kręcisz, aż pojawi się na wszystkich paliwo
dokręcasz nakrętki
dokręcasz nakrętki
Land Rover made by craftsmen-driven by psychos 
always look on the bright side of life

- KrokodylZJ
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Piękne dzięki. Wydaje się proste. Dam znać czy zadziała.Wąż pisze:pompujesz ręczną pompką
dokręcasz nakrętki

Patrol GR 90r. 2,8, LR Santana 88, 2,25, 74r. - odeszły: LR S II A, 109, 69r., 2,25, ZJ 93 4.0 ,
zadziała , jak nie zasysa gdzieś paliwa po drodze do zbiornika...
jeśli gdzieś jest nieszczelność - to paliwo się cofa, i możesz bawić się na okrągło
jeśli gdzieś jest nieszczelność - to paliwo się cofa, i możesz bawić się na okrągło

LR 109 S III 2,25>2.5>300tdi
LR Disco 3 2,7 TDI
LR Disco 3 2,7 TDI
- KrokodylZJ
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Udało się
Przypuszczam, że mam nieszczelność gdzieś na jednym z filtrów paliwa. Ale teraz wiem jak mam z tym walczyć.
Wielkie dzięki Wężu i Rafiku

Wielkie dzięki Wężu i Rafiku

Wąż... piedrol się z tą pompką... Raz można - ale codziennie - kończy się rozwaleniem dźwigni ręcznej (wiem, przerabiałem, itd)
Owóż jak głosi legenda zastosowana w 2.25 pompa wtryskowa DPA (służę skanami manuala) tę dziwną ma cechę, że jak się trochę zużyje to w niektórych ustawieniach jest drożna wstecz - znaczy spuszcza paliwo nazad do baku.
Istnieją dwa sposoby.
Droższy, bardziej ryzykowny - znajdujemy kogoś, kto nam zrobi remont posiadanej pompy - i zrobi to dobrze...
Tańszy - zanabywamy zaworek jednokierunkowy do paliwa i zapodajemy go tuż przed pompą elewacyjną. Zaworek paliwa nie puszcza i wóz pali od kopnięcia.
Ja wybrałem drugi.
Zaczem sprawdź przewody - a jeżeli są szczelne - pompa lub zaworek,
Owóż jak głosi legenda zastosowana w 2.25 pompa wtryskowa DPA (służę skanami manuala) tę dziwną ma cechę, że jak się trochę zużyje to w niektórych ustawieniach jest drożna wstecz - znaczy spuszcza paliwo nazad do baku.
Istnieją dwa sposoby.
Droższy, bardziej ryzykowny - znajdujemy kogoś, kto nam zrobi remont posiadanej pompy - i zrobi to dobrze...
Tańszy - zanabywamy zaworek jednokierunkowy do paliwa i zapodajemy go tuż przed pompą elewacyjną. Zaworek paliwa nie puszcza i wóz pali od kopnięcia.
Ja wybrałem drugi.
Zaczem sprawdź przewody - a jeżeli są szczelne - pompa lub zaworek,
Disco 3.9 LPG
wiesz poproszono mnie o procedurę odpowietrzania , więc podałem, a to że na przestrzeni 20km można ją powtarzać 8 razy to też wiem, bywały takie zimowe wieczory 

Land Rover made by craftsmen-driven by psychos 

- KrokodylZJ
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
To znaczy, że z moim nie jest jeszcze tak źle. Kiedy jedzie to jedzie, jak postoi dwa dni to nie robi.A czasami robi i po miesiącu. I tu jest właśnie zagadka.
Podoba mi się ta opcja z zaworkiem. Tylko gdzie go założyć? Do tej pory nie wiem gdzie mi śmiga wiatr.
Podoba mi się ta opcja z zaworkiem. Tylko gdzie go założyć? Do tej pory nie wiem gdzie mi śmiga wiatr.
1. weryfikujemy stan przewodów, odstojnika na odcinku bak - pompa wtryskowa
2. miejsca podejrzane eliminujemy
3. w przypadku braku takowych, lub gdy mimo wyeliminowania nadal się zapowietrza - zaworek wstawiamy pomiędzy pompą elewacyjną a wtryskową - ewentualnie tuż przed elewacyjną.
To nie zagadka - to pompa wtryskowa. Raz stanie w pozycji "szczelna" i nie puszcza paliwa - a innym razem puszcza i zapowietrza...
Jakby co - to poproś Ignata 36 o fotkę zamontowanego zaworka.
3. w przypadku braku takowych, lub gdy mimo wyeliminowania nadal się zapowietrza - zaworek wstawiamy pomiędzy pompą elewacyjną a wtryskową - ewentualnie tuż przed elewacyjną.
To nie zagadka - to pompa wtryskowa. Raz stanie w pozycji "szczelna" i nie puszcza paliwa - a innym razem puszcza i zapowietrza...
Disco 3.9 LPG
- KrokodylZJ
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Piękne dzięki. Będę miał "miły" weekend ...bratek pisze:1. weryfikujemy stan przewodów, odstojnika na odcinku bak - pompa wtryskowa

Zaworek do dostania w inter cars, to tak zebys nie szukal 

Xj renix 4.0 pickup 2door,springi tyl, besterlocker, 35"
ZJ 4.0 up3.5" 31x10.5 mt
ZJ 4.0 up3.5" 31x10.5 mt
- KrokodylZJ
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Piękne dzięki.
-
-
Koledzy dokleje sie do tematu. Gdzie znajde znaki do ustawienia rozrzadu w silniku LR 2.25d? Widze znaki na kole zamachowym EP i TDC z przodu widze jedna kropke na kole zembatym walka rozrzadu i klin na wale. Zadnych znakow na bloku silnika. Dodatkowo musze zorietowac na nowo pompe wtryskowa. Czy punkt EP oznacza punkt wybuchu czyli moment wtrysku paliwa?
LR S109" 2.25D
LR Discovery 200Tdi
MB Unimog 404 3.0TurboD
Yamaha XTZ 750
ArcticCat 700
LR Discovery 200Tdi
MB Unimog 404 3.0TurboD
Yamaha XTZ 750
ArcticCat 700
tak z głowy już nie pamiętam, ale bez problemu znajdziesz w necie...
jako takich znaków na bloku nie ma, wyznacznikiem jest otwór śróby od pokrywy rozrządu, bodaj był to górny nad wałkiem rozrządu , patrząc od przodu - po lewej stronie...
jako takich znaków na bloku nie ma, wyznacznikiem jest otwór śróby od pokrywy rozrządu, bodaj był to górny nad wałkiem rozrządu , patrząc od przodu - po lewej stronie...
LR 109 S III 2,25>2.5>300tdi
LR Disco 3 2,7 TDI
LR Disco 3 2,7 TDI
-
-
No to znaki juz sa dzieki. Jednak dalej niewiem co znaczy EP i czy jest to moment wtrysku paliwa.
LR S109" 2.25D
LR Discovery 200Tdi
MB Unimog 404 3.0TurboD
Yamaha XTZ 750
ArcticCat 700
LR Discovery 200Tdi
MB Unimog 404 3.0TurboD
Yamaha XTZ 750
ArcticCat 700