Historia LR
Moderator: Jerry
Re: Historia LR
ja bym był ciekaw o ile można jak wygląda historia użytkowania w armii brytyjkiej
Discovery II
-
Więc modele zaprojektowane dla wojska to:
1/2 ton Lightweight - 101gs po cześci zaprojektowano tak aby lightweight pasował "do środka" w celu uformowania zgrabnego pakunku zrzutowego
109 IIa and III karetki (nadwozia wykonane przez "Marshalls of Cambridge", podobnie jak w przypadku nadwozi specjalnych dla modelu 101)
101 Forward Control (w odmianach: GS, Radio Body, Vampire, Karetka)
Land Rover Wolf
Snatch Land Rover - lekko opancerzony defender
Range Rover '6x6' wóz przeciwpożarowy (konwersja i nadwozie "Carmichael and Sons of Worcester"). Używane tylko w RAF
130 Defender karetka
'Llama' prototypy mające zastąpić 101. Nigdy nie weszły do seryjnej produkcji.
Dat nie jestem pewien ale to sobie można łatwo sprawdzić
Oczywiście MOD/RAF/Navy i inne "Forces" używali też innych pojazdów z Solihull nie wyprodukowanych specjalnie dla wojska. Te powyżej były projektowane pod wytyczne MOD.
1/2 ton Lightweight - 101gs po cześci zaprojektowano tak aby lightweight pasował "do środka" w celu uformowania zgrabnego pakunku zrzutowego
109 IIa and III karetki (nadwozia wykonane przez "Marshalls of Cambridge", podobnie jak w przypadku nadwozi specjalnych dla modelu 101)
101 Forward Control (w odmianach: GS, Radio Body, Vampire, Karetka)
Land Rover Wolf
Snatch Land Rover - lekko opancerzony defender
Range Rover '6x6' wóz przeciwpożarowy (konwersja i nadwozie "Carmichael and Sons of Worcester"). Używane tylko w RAF
130 Defender karetka
'Llama' prototypy mające zastąpić 101. Nigdy nie weszły do seryjnej produkcji.
Dat nie jestem pewien ale to sobie można łatwo sprawdzić
Oczywiście MOD/RAF/Navy i inne "Forces" używali też innych pojazdów z Solihull nie wyprodukowanych specjalnie dla wojska. Te powyżej były projektowane pod wytyczne MOD.
Ostatnio zmieniony śr mar 21, 2012 2:17 pm przez sgt_raffie, łącznie zmieniany 1 raz.
Patrol Y60 TD42
Land Rover 101 Forward Control 300tdi
Rafal
Rafal
najpierwszy był lw
-
To nie jest w kolejnosci, sory 

Patrol Y60 TD42
Rafal
Rafal
a LR y używane w jednostkach SAS znane jako różowe pantery ?
Jestem ciekaw coś więcej na temat tej wersji, czy jeszcze coś takiego używają w akcjach w Iraku , Afganistanie albo gdzieś indziej ?
Jestem ciekaw coś więcej na temat tej wersji, czy jeszcze coś takiego używają w akcjach w Iraku , Afganistanie albo gdzieś indziej ?
Discovery II
-
-
- Kontaktowanie:
może coś tam się skrobnie.. nie obiecujęulrich pisze:ja bym był ciekaw o ile można jak wygląda historia użytkowania w armii brytyjkiej

Stajnia: RR 99 RRC i GAZ 69 

to chyba było od maskowania gdzieś tam
-
Koniec 50tych - Seria I z dwoma Vickersamiulrich pisze:a LR y używane w jednostkach SAS znane jako różowe pantery ?
70te - 80te - seria iiA. Wymiana Vickersow na GPMG i Browningi .50. Wtedy narodziła sie nazwa bo malowali je na różowo (kamuflaż).
80te do 2005 - 110 w wersji DPV (desert patrol vehicle) w mnostwie wersji konfiguracyjnych począwszy od 2xGPMG a skonczywszy na dziale bezodżutowym 20mm lub gatlingu 7.62 (eksperymenty).
Obecnie SAS używa HMT 400
Patrol Y60 TD42
Rafal
Rafal
HMT 400 Jackal to duża maszyna , nie mają nic mniejszego np. do zwiadu ?
Widziałem gdzieś na zdjeciach 3 osiowe pojazdy podobne do defendera chyba używane przez australijskie siły na pustyni, czy to też produkt LR ?
Widziałem gdzieś na zdjeciach 3 osiowe pojazdy podobne do defendera chyba używane przez australijskie siły na pustyni, czy to też produkt LR ?
Discovery II
-
No jest spory ale ponoć właśnie SAS i SBS zdecydowały sie na nie bo mogły targać ze sobą więcej ammo i zapasów co ograniczalo zasieg. Ile w tym prawdy nie wiem ale kiedyś jeden SAS-owiec z którym rozmawiałem narzekał na LR-y dosyć konkretnie właśnie z powodu małej ładowności i zasięgu w sytuacjach dalekiego zwiadu (ale jak wiadomo o gustach...)
Co do 3 osiowego czegoś nie mam pojecia o czym piszesz. Ale Supacat waży 4700, wiec wcale nie tak dużo (a może targać 7 ton)
Co do 3 osiowego czegoś nie mam pojecia o czym piszesz. Ale Supacat waży 4700, wiec wcale nie tak dużo (a może targać 7 ton)
Patrol Y60 TD42
Rafal
Rafal
3 osiowy pojazd podobny do defendera, bez dachu, z zamontowanym uzbrojeniem , podpis był że to australijkie siły specjalne. I nie był to prototyp bo zdjecie było gdzies z iraku czy gdzies z tamtego rejonu. Teraz to tego nie znajdę ale było.
Discovery II
-
niee..chyba nigdzie na polu walki to nie jest uzywane (musieli by kapitanów okrętów za kierowców brać żeby zakrety ogarniaćgruszkin pisze:def 147?

Widziałeś kiedyś 3 osiową wersje 147?? Pytam poważnie bo nigdy sie nie spotkałem. A to robią Land Rover Special Vehicles więc produkcja jest "dosyć" niewielka
Patrol Y60 TD42
Rafal
Rafal
-
Chodzi o LRPV??ulrich pisze:3 osiowy pojazd podobny do defendera, bez dachu, z zamontowanym uzbrojeniem , podpis był że to australijkie siły specjalne. I nie był to prototyp bo zdjecie było gdzies z iraku czy gdzies z tamtego rejonu. Teraz to tego nie znajdę ale było.

Patrol Y60 TD42
Rafal
Rafal
-
Tez wychodzi z użycia na rzecz Szakala
. Australijczycy mieli z tego co znalazlem 27 takich wynalazków w użyciu w 2009 ale przerzucają się na Supacata w wersjach 2 i 3 osiowych.

Patrol Y60 TD42
Rafal
Rafal
kopalniane są chyba 3 osiowe
Też własnie przeczytalem że mieli w słuzbie 27 pojazdów, była też wersja z 30 mm działkiem dla Italieri czyli chyba dla Włochów.
Produkcja Jaguar Rover Austarlia JRA.
Ciekawy pojazd , szerszy od 110 i dłuższy oczywiscie. Silnik Isuzu 3,9 litra.
Produkcja Jaguar Rover Austarlia JRA.
Ciekawy pojazd , szerszy od 110 i dłuższy oczywiscie. Silnik Isuzu 3,9 litra.
Discovery II
-
Mhm. Pewnie jest to jeszcze gdzieś w użyciu ale odchodzi sie w takich konstrukcjach od sztywnych mostów, temu np HMT400 jest tak popularne
A to Isuzu 3.9 pchali do wszytskiego. 101FC na służbie w austraili (jaki wyżutnie Rapierów) wszytskie zostały przerobione na ten silnik.
A to Isuzu 3.9 pchali do wszytskiego. 101FC na służbie w austraili (jaki wyżutnie Rapierów) wszytskie zostały przerobione na ten silnik.
Patrol Y60 TD42
Rafal
Rafal
Land Rover made by craftsmen-driven by psychos 
always look on the bright side of life

always look on the bright side of life

-
Pewnie Wenżu ale to dotyczy tylko Australii i Nowej zelandii. Brak pewnych brytolskich modeli

Patrol Y60 TD42
Rafal
Rafal
- brodafidela
-
A ten model kiedy "weszedł" ?

II TD5, LK (10,2): „Tak więc ten, któremu się wydaje, że stoi, niech uważa, aby nie upadł”.
tak. z użyciabrodafidela pisze:A ten model kiedy "weszedł" ?![]()

-
Patrol Y60 TD42
Rafal
Rafal
ale mu szyberdach musi cieknąćbrodafidela pisze:A ten model kiedy "weszedł" ?![]()