Disco 2 - polibusze przy lifcie 2''
Moderator: Jerry
Disco 2 - polibusze przy lifcie 2''
Witam!
Auto jest podniesione na kicie Terrafirmy o 2''. Skończyły mi się tuleje gumowe mocujące przednie wahacze do ramy. Zamierzam przy okazji wymienić od razu tuleje mocujące wahacze do mostu. Pomyślałem o polibuszach (tulejach poliuretanowych) i utknąłem na zagadnieniu ich doboru. Nie chodzi mi tu jedynie o producenta ale bardziej o to czy z uwagi na wykonany lift (poprzedni właściciel) nie należałoby skorygować kąta pracy wahaczy. Krótko mówiąc:
1. Czy po lifcie należy zastosować przy mocowaniu wahaczy do mostu polibuszy asymetrycznych?
poglądowe fotki: http://www.terrafirma4x4.com/product_de ... 02K&grp=23
2. Czy spotkaliście się z gumowymi tulejami asymetrycznymi (nie jestem do końca przekonany do poliuretanu)?
3. Jakie produkty, dostawców macie sprawdzonych i możecie polecić?
Auto jest podniesione na kicie Terrafirmy o 2''. Skończyły mi się tuleje gumowe mocujące przednie wahacze do ramy. Zamierzam przy okazji wymienić od razu tuleje mocujące wahacze do mostu. Pomyślałem o polibuszach (tulejach poliuretanowych) i utknąłem na zagadnieniu ich doboru. Nie chodzi mi tu jedynie o producenta ale bardziej o to czy z uwagi na wykonany lift (poprzedni właściciel) nie należałoby skorygować kąta pracy wahaczy. Krótko mówiąc:
1. Czy po lifcie należy zastosować przy mocowaniu wahaczy do mostu polibuszy asymetrycznych?
poglądowe fotki: http://www.terrafirma4x4.com/product_de ... 02K&grp=23
2. Czy spotkaliście się z gumowymi tulejami asymetrycznymi (nie jestem do końca przekonany do poliuretanu)?
Re: Disco 2 - polibusze przy lifcie 2''
Może nie wyraziłem się zbyt precyzyjnie pisząc tuleje asymetryczne, bo zauważyłem, że specjaliści nazywają je mimośrodowymi np tu: http://www.sklep4x4.pl/sklep/produkt/126/5392.html
ale czego nie wiesz?
Szukam odpowiedzi na pytania, które postawilem:gruszkin pisze:ale czego nie wiesz?
1. Czy po lifcie należy zastosować przy mocowaniu wahaczy do mostu polibuszy asymetrycznych/mimośrodowych?
a)Jakie są skutki użytkowania auta na symetrycznych tulejach?
b)Co się poprawi (jeśli wogóle) zakładając mimośrodowe?
wszystko było na forum 7 zylionów razy
Dobra to ja tym razemmooflon pisze:Szukam odpowiedzi na pytania, które postawilem:gruszkin pisze:ale czego nie wiesz?
1. Czy po lifcie należy zastosować przy mocowaniu wahaczy do mostu polibuszy asymetrycznych/mimośrodowych?

1. Tak. Jak masz duzy lift. Przy marnych 2" nie warto
a) Zmniejsza sie kąt wyprzedzenia swoznia zwrotnicy (most sie obraca nieznacznie wzgledem swojego pierwotnego polozenia- przed liftem)
b) jesli ww kat sie zmienil na skutek liftu, prowadzenie auta pogorszy sie. (brak kata wyprzedzenia swoznia zwrotnicy= efekt kółek jak w wózku z marketu)
2. nie
3. Polibush
Węże od Węża weź 

Proszę o usuniecie wątka.
Nikt nie napisał że najlepsze są SuperPro

Nikt nie napisał że najlepsze są SuperPro

najlepsze są te z kołków bukowych
Nie zakładaj tego gowna
Tylko oryginał guma robi robotę . 

LR Discovery 2_ V8 4,0L.
Bardzo dziękuję. Nie znalazłem na tym forum takich odpowiedzi. Być może zyliony razy o tym pisano a ja nie potrafię używać wyszukiwarki. Hmmm to mnie zaczyna martwić. Nie radze sobie z wyszukiwarką, a zamierzam użytkować Land Rovera. Po przygodzie z Roverem powiedziałem sobie, że nigdy więcej brytyjczyka, a tu znowu jakieś licho mnie podkusiło.Kuszman pisze:Dobra to ja tym razemmooflon pisze:Szukam odpowiedzi na pytania, które postawilem:gruszkin pisze:ale czego nie wiesz?
1. Tak. Jak masz duzy lift. Przy marnych 2" nie warto
a) Zmniejsza sie kąt wyprzedzenia swoznia zwrotnicy (most sie obraca nieznacznie wzgledem swojego pierwotnego polozenia- przed liftem)
b) jesli ww kat sie zmienil na skutek liftu, prowadzenie auta pogorszy sie. (brak kata wyprzedzenia swoznia zwrotnicy= efekt kółek jak w wózku z marketu)
2. nie
3. Polibush
Masz jakieś konkretne argumenty przeciw elastomerom?art74 pisze:Nie zakładaj tego gownaTylko oryginał guma robi robotę .
A gdybym przy moście zastosował "plastiki", a przy ramie gumę (oryginalną)?
Czy z uwagi na możliwe różnice w twardości tych materiałów będą zużywać się nierównomiernie?
na raty to se możesz lodówkę kupić
zainwestuj raz w dobre polibusze i masz spokój.
Jakie raty?gruszkin pisze:na raty to se możesz lodówkę kupić
Na innym forum wyczytałem, że tylko guma, więc chciałbym do mostu założyć polimery (bo jak napisał Kuszman nie spotyka się gumowych mimośrodów, a ja jednak zdecydowalem się na mimośrody), a do ramy gumowe oryginalne. Wszystko za jednym serwisem.
no więc....

gruszkin pisze:no więc....
Masz go od Ola

Wczoraj sam przyszedłFlytier pisze:gruszkin pisze:no więc....
Masz go od Ola?

Polibusze mają kilka ważych zalet: Nie trzeba prasy aby je zamontować, starczają na dłużej, można wybrać sobie twardość (np polybush robi 3 różne- ja mam te średnie).mooflon pisze:Jakie raty?gruszkin pisze:na raty to se możesz lodówkę kupić
Na innym forum wyczytałem, że tylko guma, więc chciałbym do mostu założyć polimery (bo jak napisał Kuszman nie spotyka się gumowych mimośrodów, a ja jednak zdecydowalem się na mimośrody), a do ramy gumowe oryginalne. Wszystko za jednym serwisem.
Po zamontowaniu całego kompletu faktycznie auto się utwardziło, ale raczej w pozytywnym znaczeniu tego słowa. Nie ma mowy o pogorszeniu komfortu jazdy.
Z tym brakiem potrzeby prasy wiąże się największa wada polibuszy. Otóż właśnie dlatego polibusz zużywa się dużo szybciej w aucie topionym w błocie - błotko dostaję się w zakamareczki i polibusz ściera się od piachu i dostaje luzów.
Dobre klasyczne elementy metalowo gumowe, wprasowywane nie dostają brudu między powierzchnie pracujące i to ich jedyna zaleta.
Dobre klasyczne elementy metalowo gumowe, wprasowywane nie dostają brudu między powierzchnie pracujące i to ich jedyna zaleta.
Fortune favours the brave