Reanimacja karoserii
Moderator: Jerry
- Damian
-
- Kontaktowanie:
Re: Reanimacja karoserii
coś tam przestrzegano że nie może być profili zamkniętych, bo się deformują czy coś a la w podobie
ale nie pamiętam dokładnie o co chodziło...
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.
LR
LR
żaden WyszkówDamian pisze:
domyślam się, że Wiechosław właśnie w Wyszkowie miał tą metę, bo to blisko
więc nie jedź specjalnie, pewnie napisze
Mostostal Mińsk Mazowiecki.
Woziliśmy tam z teściem dość sporą przyczepkę bagażową. Na miejscu, kazali tylko dowiercić kilka otworów
w zamkniętych profilach.
Całość akcji, 350zł. Cynkowane wszystko, prócz osi. Wyszło super.

Solidna chemia + kumaty lakiernik wyjdzie nieporównywalnie drożej.
łoś też człowiek
NIe moze byc zamknietych ze wzgledu na temperature i mozliwosc rozerwania konstrukcji, jak sie wewnatrz cisnienie od temperatury zrobi.Damian pisze:coś tam przestrzegano że nie może być profili zamkniętych, bo się deformują czy coś a la w podobie
Problem polega na przygotowaniu. Konstrukcja musi byc dobrze wypiaskowana, najlepiej zeby miala lekko rdzawy nalot, wtedy kwas dobrze trawi i ocynk dobrze lapie. Problem jest z miejscami, ktore sa polakierowane a nie da sie ich wypiaskowac. Kwas nie jest w stanie tego wytrawic, pozniej od temperatury robia sie purchle i gola stal jest bardzo mocno podatna na korozje. Kiedys w necie widzialem zdjecia laparoskopowe ramy po cynkowaniu wewnatrz profili. Purchle starej farby niczego sie nie trzymajace.
Dlatego chyba bym raczej sie sklanial ku takiemu pokryciu cynkiem jak na zalaczonym wczesniej filmiku - specjalny palnik i wio. Chc na zywo jeszcze tego nie widzialem.
Kapec, disco 300TDi '97,
Z budą disco nie ma problemów o których pisałeś.
Rama, tak.
Rama, tak.
łoś też człowiek
Daruj sobie fertan, a wytrzyma dużo dłużej, na samych podkładach epoxy.Damian pisze:
rzeźnia, chyba że masz duży garaż, lawetę i sporo wolnego czasu
i dostęp do wanny z ocynkiem (jakie to koszty są i gdzie?)
jak wiesz, ja robię remont tradycyjny
rozbiórka paneli, wnętrza, wycinanie (kooorwa pół auta mi wycięli), wstawianie nowych elementów (w tym gotowych zestawów naprawczych, dostępnych)
potem fertan, podkłady, malowanie całości
na kilka lat powinno starczyć
napisz coś więcej o tym cynkowaniu w wannach, zaciekawiło mnie
bo kiedyś wychodziło mi że cena za kilogram jest jakaś mega i robią to chyba tylko w stoczni gdańsk (w sensie taką dużą wannę mają)
Seria IIA '62, Seria III 109 FFR ,Disco , def 110 SW
M-72 MW-750
M-72 MW-750
- Damian
-
- Kontaktowanie:
za późno, ale myślę że fertan mu nie zaszkodził, temu sztruclu

the lifestyle you've ordered is currently out of stock.
LR
LR
fertan to taki przekaz podprogowy miłościwie nam panującymDamian pisze:za późno, ale myślę że fertan mu nie zaszkodził, temu sztruclu

jak ktoś ma pecha to i w dupie palec złamie
LR disco 200
5 o'clock offroad team
LR disco 200
5 o'clock offroad team
ciekawą opcją wydaje się line-x
ostatnio na jakimś kanale discovery widziałem, jak zrobili całą toykę hilux w czarnym macie
u nas na razie polecają tylko robić w tym przestrzenie bagażowe, całość może wyjść drogo, bo chyba tylko w specjalistycznym warsztacie da się to zrobić
ostatnio na jakimś kanale discovery widziałem, jak zrobili całą toykę hilux w czarnym macie
u nas na razie polecają tylko robić w tym przestrzenie bagażowe, całość może wyjść drogo, bo chyba tylko w specjalistycznym warsztacie da się to zrobić
LR Disco 3.5 V8i, 92', +2''
"I hate asfalt"
"I hate asfalt"
- Wowos
-
- Kontaktowanie:
To była tundra, jeśli myślimy o tym samym programieKrzyK pisze:ciekawą opcją wydaje się line-x

U nas wiem, że @Maqlinka miał parcha pomalowanego takim cudem.
y60 autobus, czerwony.
Czegoś nie rozumiem. Skoro konstrukcje stalowe hal czy inne takie - wypiaskowane i pomalowane epoxydami wytrzymują po 10 lat i więcej - to niby czemu pomalowane w ten sposób autko miałoby nie wytrzymać?
W swoim paściu mam pomaloway epoxydami osłony podwozia. Czyściłem ręcznie jakimiś szlifierkami. Malowane było jakieś 5 lat temu przy pomocy pędzla a ostatnia warstwa wałkiem. D tej pory wyskoczyło tylko jakieś rude zabarwienie w kilku miejscach - i to w takich gdzie nie dało się dobrze szlifierką doczyścić. Obstawiam że gdybym osłony wypiaskował to nie byłoby śladu rudej po dziś dzień. A przecież osłony w samochodzie terenowym mają trochę ciężej niż elementy karoserii...
W swoim paściu mam pomaloway epoxydami osłony podwozia. Czyściłem ręcznie jakimiś szlifierkami. Malowane było jakieś 5 lat temu przy pomocy pędzla a ostatnia warstwa wałkiem. D tej pory wyskoczyło tylko jakieś rude zabarwienie w kilku miejscach - i to w takich gdzie nie dało się dobrze szlifierką doczyścić. Obstawiam że gdybym osłony wypiaskował to nie byłoby śladu rudej po dziś dzień. A przecież osłony w samochodzie terenowym mają trochę ciężej niż elementy karoserii...
Lewicowość jest rodzajem fantazji masturbacyjnej, dla której fakty nie mają znaczenia. G.Orwell