DISCOVERY II - wyprawówka

wszystkie serie i modele...

Moderator: Jerry

Awatar użytkownika
Koni

Re: DISCOVERY II - wyprawówka

Post autor: Koni » ndz lut 22, 2015 11:40 pm

Z takiego kalkulatora wynika że to jednak 34 jest :wink: http://www.kilometr.com/naprawiam-t-3.html
gg 3041301

Awatar użytkownika
RudeBoy

Post autor: RudeBoy » pn lut 23, 2015 2:03 am

Ktoś mnie oświeci w kwestii TD5 i jego mocy?

Czy ten silnik w disco występował w dwóch wersjach mocy?
125KM i 138KM?
Myślałem, że tylko w Defie TD5 był o innej ciut mocy a w discach wszystkie 138KM...
Patrząc po ogłoszeniach niektóre opisane że 125KM ciężko się doszukać reguły...
Czy to niewiedza sprzedających czy faktycznie 125KM TD5 w discach są?
grzechu
LR Discovery II TeDePińć

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » pn lut 23, 2015 7:24 am

manual słabszy
automat mocniejszy
treść ogłoszeń to nie jest źródło wiedzy o modelu.
#noichuj

Maq

Post autor: Maq » pn lut 23, 2015 10:10 am

Koni pisze:Z takiego kalkulatora wynika że to jednak 34 jest :wink: http://www.kilometr.com/naprawiam-t-3.html

Nie patrz w kalkulatory internetowe tylko otwórz stronę producenta (nie importera) opon i poszukaj zakładki Size & Specs. Tam odszukaj rozmiar, który Cię interesuje i popatrz na faktyczne, rzeczywiste wymiary opony.

Pomogłem?
LR2 - jej
LR3 - jego

Awatar użytkownika
gri74

Post autor: gri74 » pn lut 23, 2015 11:03 am

a ten kalkulator nie podaje odpowiednich parametrów ...
Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl

i wiele innych )

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » pn lut 23, 2015 11:59 am

GAZFAN pisze:
czesław&jarząbek pisze:
RudeBoy pisze:fotencja z Miśkowego fejsbuka

https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/ ... b6a62960db
więcej masz tu:
http://landrover.katowice.pl/foto/fifla ... /index.php
Dodajmy... 2007 rok.. prawie 8 lat temu. 8)
Ładny to był skecz w sumie ... dla twardzieli z 2", zderzakiem, windą, MT i ... prysznicami :)21

tyle że to o niczym nie świadczy. trudne odcinki z trasy maramureszu zostały wycięte, całość do opierdzielenia dacią pikap 4x4, wyjazd blisko domu, krótki i jednorazowy - raczej wątpię żeby ktokolwiek z szanownego państwa zaczął co roku jeździć regularnie na ekskursje. i to trochę dalsze niż 1000km od domu, na tydzień. a co najważniejsze - mówimy tu o wozach 8-10 letnich z przebiegami średnimi 200-400 tys. km (realnymi), a nie nuflonach niezmęczonych ;)
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.

LR

Awatar użytkownika
RudeBoy

Post autor: RudeBoy » pn lut 23, 2015 12:39 pm

czesław&jarząbek pisze:manual słabszy
automat mocniejszy
treść ogłoszeń to nie jest źródło wiedzy o modelu.
Dobrze że jesteś :)21
Czy ta reguła obowiązuje we wszystkich rocznikach DII?
grzechu
LR Discovery II TeDePińć

GAZFAN

Kontaktowanie:

Post autor: GAZFAN » pn lut 23, 2015 1:44 pm

Damian pisze:
GAZFAN pisze:
czesław&jarząbek pisze: więcej masz tu:
http://landrover.katowice.pl/foto/fifla ... /index.php
Dodajmy... 2007 rok.. prawie 8 lat temu. 8)
Ładny to był skecz w sumie ... dla twardzieli z 2", zderzakiem, windą, MT i ... prysznicami :)21

tyle że to o niczym nie świadczy. trudne odcinki z trasy maramureszu zostały wycięte, całość do opierdzielenia dacią pikap 4x4, wyjazd blisko domu, krótki i jednorazowy - raczej wątpię żeby ktokolwiek z szanownego państwa zaczął co roku jeździć regularnie na ekskursje. i to trochę dalsze niż 1000km od domu, na tydzień. a co najważniejsze - mówimy tu o wozach 8-10 letnich z przebiegami średnimi 200-400 tys. km (realnymi), a nie nuflonach niezmęczonych ;)
:o

Miałem coś napisać.. ale się rozmyśliłem... Czesław ma zacięcie i lot żeby Cię poprawiać, zwracać Ci uwagę, punktować, wytykać... a mi się nie chce... :lol:

Ale zadziwiasz mnie potrzebą wypowiadania się...

Obrazek
Stajnia: RR 99 RRC i GAZ 69 :)

Awatar użytkownika
Koni

Post autor: Koni » pn lut 23, 2015 3:55 pm

Maq pisze:
Koni pisze:Z takiego kalkulatora wynika że to jednak 34 jest :wink: http://www.kilometr.com/naprawiam-t-3.html

Nie patrz w kalkulatory internetowe tylko otwórz stronę producenta (nie importera) opon i poszukaj zakładki Size & Specs. Tam odszukaj rozmiar, który Cię interesuje i popatrz na faktyczne, rzeczywiste wymiary opony.

Pomogłem?
Pomogłeś, wszystkim którzy lubią sobie przeliczać, osobiście się tym nie stresuję :wink:
gg 3041301

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » pn lut 23, 2015 4:36 pm

GAZFAN pisze: Miałem coś napisać.. ale się rozmyśliłem... Czesław ma zacięcie i lot żeby Cię poprawiać, zwracać Ci uwagę, punktować, wytykać... a mi się nie chce... :lol:

a Ty mnie zadziwiasz tym, że wszystko musisz brać do siebie, obrażać się jak młoda pensjonarka i odpowiadać tekstami że plomby z zębów wypadają z zażenowania.

potrzebę wypowiadania się mam, bo temat mnie interesuje, a wydaje mi się że eeee...coś tam do powiedzenia w temacie wyjazdów sztruclami mogę mieć.

śmiem twierdzić że trochę więcej niż Ty :)21

LR

GAZFAN

Kontaktowanie:

Post autor: GAZFAN » pn lut 23, 2015 4:59 pm

Damian pisze:
GAZFAN pisze: Miałem coś napisać.. ale się rozmyśliłem... Czesław ma zacięcie i lot żeby Cię poprawiać, zwracać Ci uwagę, punktować, wytykać... a mi się nie chce... :lol:

a Ty mnie zadziwiasz tym, że wszystko musisz brać do siebie, obrażać się jak młoda pensjonarka i odpowiadać tekstami że plomby z zębów wypadają z zażenowania.

potrzebę wypowiadania się mam, bo temat mnie interesuje, a wydaje mi się że eeee...coś tam do powiedzenia w temacie wyjazdów sztruclami mogę mieć.

śmiem twierdzić że trochę więcej niż Ty :)21
I znów to samo... :)21
Wyprzedzasz myśli, fakty... :)21
Ja tego nie wziąłem nawet minimalnie do siebie.. rozbawiło mnie to i tyle :lol:
I nie obrażam się za coś co jest powodem śmiechu 8)
Zwłaszcza, że w swojej wypowiedzi odniosłeś się i do trasy maramureszu i do tego co Ci uczestnicy robią, gdzie byli, gdzie są, o ich samochodach.. itd... i mniemam że wiele o tym wiesz :)21

Ja o jeżdżeniu w terenie, o wyprawach, o DIII, o tym konkretnym wyjeździe, którego tyczyła się moja wypowiedź (do której się odniosłeś) nic a nic nie wiem.. i nie mam NIC sensownego do powiedzenia.... Czuj duch Druhu Zuchu !!
:)21

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » pn lut 23, 2015 5:17 pm

to nie ja zacząłem jakieś niepotrzebne personalne przepychanki, nie odwracaj kota ogonem. dla mnie ważna jest merytoryka, bo kiedyś wóz trzeba będzie zmienić, a po 10 latach chętnych do jeżdżenia D3 na wyprawy jest jednak mało, mimo realnej już ceny używanego wozu.

co do trasy, to jej nie układałeś, a ja z pierwszej ręki słyszałem że była modyfikowana ;) co żadnym powodem do ujmy nie jest biorąc pod uwagę że wozy są seryjne. zresztą żadnego znaczenia dla dyskusji to nie ma, co najwyżej dla polityki.

i tak - ludzie z komercyjnej imprezy dla świeżych klientów JLR są dla mnie niemiarodajni. tak samo jak nie są miarodajne NOWE wozy. powtórzę, mówimy o wozach 7-10 letnich.
miarodajni są ci, którzy coś o OR i wyprawach wiedzą, jeżdżą regularnie i mają wyszpejone wozy do trudniejszych warunków (przy okazji - dzięki Maq za opinię).

wracając do meritum:
Maq pisze:- masa rzeczywiście jest. Nie wiem co może oznaczać "mocno przekracza" 3 tony, w moim przypadku auto załadowane na wyprawę waży 3,1t (z pasażerami). Wodę do zbiornika tankuję dopiero na miejscu, czyli dojdzie jakieś 80kg. Jakby nie patrzeć to dużo
tak z grubsza

trochę osłon, solidniejsze zderzaki, progi, winda - 150kg
bagażnik + namiot dachowy - 60-80kg
skrzynka przetrwania - 50kg
zapas wody, żarcie - 50kg

a jeszcze sprzęt biwakowy, ciuchy, jakieś pierdoły i masa ludzka
i się robi lekko 500kg...

co do tych silentbloków, to pozytywnie zaskoczony jestem, znajomi mówią że średnio 30-40 tys. km i to w normalnej eksploatacji

poduchy zawieszenia - w dwójkach wiadomo co się dzieje przy załadowanych wozach na wyprawach, awaria poduch nie jest niczym nietypowym. poza tym mówio że poduchy na szybkich tarkach zachowują się gorzej od sprężyn - mają tendencje do pływania.

LR

GAZFAN

Kontaktowanie:

Post autor: GAZFAN » pn lut 23, 2015 5:54 pm

Damian pisze:to nie ja zacząłem jakieś niepotrzebne personalne przepychanki, nie odwracaj kota ogonem. dla mnie ważna jest merytoryka, bo kiedyś wóz trzeba będzie zmienić, a po 10 latach chętnych do jeżdżenia D3 na wyprawy jest jednak mało, mimo realnej już ceny używanego wozu.

co do trasy, to jej nie układałeś, a ja z pierwszej ręki słyszałem że była modyfikowana ;) co żadnym powodem do ujmy nie jest biorąc pod uwagę że wozy są seryjne. zresztą żadnego znaczenia dla dyskusji to nie ma, co najwyżej dla polityki.

i tak - ludzie z komercyjnej imprezy dla świeżych klientów JLR są dla mnie niemiarodajni. tak samo jak nie są miarodajne NOWE wozy. powtórzę, mówimy o wozach 7-10 letnich.
miarodajni są ci, którzy coś o OR i wyprawach wiedzą, jeżdżą regularnie i mają wyszpejone wozy do trudniejszych warunków (przy okazji - dzięki Maq za opinię).
Dobrze Damianie. :)21
Jak pisałem.. nie chce mi się... ale :lol:
A kota żadnego nie odwracam.... :)21
Jeżdżących D3 gdzieś dalej... jest kilku choć niewielu na forum... ja znam jakieś 15 aut. Choć wiem że jest tego trochę już.
Czas dla DIII nadchodzi nieubłaganie.

Aha.. wskaż mi merytorykę o którą tak mocno walczysz w tej swojej wypowiedzi? Jak już wskażesz to możemy zamykać tą rozmowę i skupić się na wątku. (pogrub dla lepszego wychwycenia merytoryki) 8)

Damian pisze: tyle że to o niczym nie świadczy. trudne odcinki z trasy maramureszu zostały wycięte, całość do opierdzielenia dacią pikap 4x4, wyjazd blisko domu, krótki i jednorazowy - raczej wątpię żeby ktokolwiek z szanownego państwa zaczął co roku jeździć regularnie na ekskursje. i to trochę dalsze niż 1000km od domu, na tydzień. a co najważniejsze - mówimy tu o wozach 8-10 letnich z przebiegami średnimi 200-400 tys. km (realnymi), a nie nuflonach niezmęczonych ;)
Z trasy wycięty został odcinek 400 metrów po zrywce - łącznie trasa miała 800km.
Z szanownego Państwa prawie każdy gdzieś jeździ (od Dakaru - Andrzej, po Afryki itp)
i czasem dalej niż 1000km i dłużej.
I część tych aut ma już ponad 200 000 km i jeżdżą.

Nie znam zdolności Daci 4x4

A tak w ogóle moja wypowiedź tyczyła się linku wklejonego przez Czesława i do tego się odnosiła...

Awatar użytkownika
Remredor
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Remredor » pn lut 23, 2015 6:01 pm

Damian, jeździłeś D3?
Disco vol.3

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » pn lut 23, 2015 6:19 pm

w terenie tylko D4, acz to jest to samo.

ale to znaczenia żadnego nie ma, poza tym że uważam wóz za bardzo dzielny w niektórych warunkach - gdzie "klasyczne" terenówki są lepsze dopiero po założeniu kompletu blokad 100%.
Jeżdżących D3 gdzieś dalej... jest kilku choć niewielu na forum... ja znam jakieś 15 aut. Choć wiem że jest tego trochę już.
Czas dla DIII nadchodzi nieubłaganie.
15 sztuk D3 jeżdżących na wyprawy?

a coś bliżej? wszyscy jak mniemam spoza środowiska? ;)

coś tam się obracam w środowisku ludzi jeżdżących na wyprawy i jakoś...ten czas D3 jakoś nie nadszedł
stara wiara jeździ starymi dyskotekami albo defami, albo...przenosi się, o zgrozo ;) na łono prasowanego ryżu.

LR

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » pn lut 23, 2015 7:16 pm

wyprawa defektorem... dni całe, tygodnie.. siedzenia bokiem i ze stoperami w uszach

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » pn lut 23, 2015 7:29 pm

dokładnie :)21

kumpel co z nami kiedyś do albanii nową pumą jechał, prosił żeby na autobanie nie przekraczać 110km/h, bo głuchnie :)21

no ale ok, rozumiem miłość do defa i wyrzeczenia z tym związane :)2

LR

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » pn lut 23, 2015 7:35 pm

Damian pisze:
po pierwsze: twarda mowa jak na kogoś kogo tam...nie było :)21
po drugie: nic nie zostało wycięte, wszystko przejechane.
po trzecie: dacia nie ma reduktora. jak srylander. zdechłaby jak srylander.
po czwarte: owszem zaczął.
po ostatnie: temat dotyczy disco dwa ale ty postanowiłeś wypowiadać się na temat disco trzy którym chyba nawet nie jezdziłeś.

serio widzisz w tym jakiś głębszy sens?
#noichuj

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » pn lut 23, 2015 7:39 pm

boszszsz, wiedziałem że tak będzie...

te sposoby prowadzenia dyskusji bywają...męczące, a ja mam za mało motywacji :)21

p.s. z tym "po drugie" to musicie ustalić spójne zeznania :)21

LR

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » pn lut 23, 2015 7:40 pm

Damian pisze:dokładnie :)21

kumpel co z nami kiedyś do albanii nową pumą jechał, prosił żeby na autobanie nie przekraczać 110km/h, bo głuchnie :)21
może mu trzeba było wytłumaczyć, że na wyprawy nie jezdzi się na nalewkach ani szumeksach?

#noichuj

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » pn lut 23, 2015 7:44 pm

GG AT

ale dopuszczam myśl że miętki zawodnik, dla mnie nowa puma nie była za specjalnie głośna w trasie

LR

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » pn lut 23, 2015 7:44 pm

Damian pisze:boszszsz, wiedziałem że tak będzie...

te sposoby prowadzenia dyskusji bywają...męczące, a ja mam za mało motywacji :)21

damianek...

ty mnie powiedz...po co ty się męczysz?

weź zwyczajnie wydaj obwieszczenie czy tam manifest, że wiesz wszystko, wszędzie byłeś, na wszystkim się znasz, twoja prawda najbardziejsza, argumenty nieodparte, twierdzenia mają moc dogmatów, a twój wóz to najlepsza wyprawówka ever.

w wyborczej możesz stronę nawet wykupić na tą okoliczność.

nie będziesz musiał się na drobne rozmieniać w tak wielu wątkach na kilku forach.
#noichuj

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » pn lut 23, 2015 7:45 pm

Damian pisze:GG AT
to jedne z najgłośniejszych opon na rynku.
nie do strawienia są.
drą się bardziej niż bfg mt.

nienawidzę ich.
#noichuj

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » pn lut 23, 2015 7:46 pm

Mroczny pisze:wyprawa defektorem... dni całe, tygodnie.. siedzenia bokiem i ze stoperami w uszach
następny znafca karwa...
#noichuj

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » pn lut 23, 2015 7:48 pm

czesław&jarząbek pisze:
Damian pisze:boszszsz, wiedziałem że tak będzie...

damianek...

ty mnie powiedz...po co ty się męczysz?

weź zwyczajnie wydaj obwieszczenie czy tam manifest, że wiesz wszystko, wszędzie byłeś, na wszystkim się znasz, twoja prawda najbardziejsza, argumenty nieodparte, twierdzenia mają moc dogmatów, a twój wóz to najlepsza wyprawówka ever.

w wyborczej możesz stronę nawet wykupić na tą okoliczność.

nie będziesz musiał się na drobne rozmieniać w tak wielu wątkach na kilku forach.

tak właśnie

i nie da się siedzieć okrakiem na barykadzie!

LR

ODPOWIEDZ

Wróć do „Land Rover, Range Rover”