DISCOVERY II - wyprawówka
Moderator: Jerry
Re: DISCOVERY II - wyprawówka
Z takiego kalkulatora wynika że to jednak 34 jest
http://www.kilometr.com/naprawiam-t-3.html

gg 3041301
Ktoś mnie oświeci w kwestii TD5 i jego mocy?
Czy ten silnik w disco występował w dwóch wersjach mocy?
125KM i 138KM?
Myślałem, że tylko w Defie TD5 był o innej ciut mocy a w discach wszystkie 138KM...
Patrząc po ogłoszeniach niektóre opisane że 125KM ciężko się doszukać reguły...
Czy to niewiedza sprzedających czy faktycznie 125KM TD5 w discach są?
Czy ten silnik w disco występował w dwóch wersjach mocy?
125KM i 138KM?
Myślałem, że tylko w Defie TD5 był o innej ciut mocy a w discach wszystkie 138KM...
Patrząc po ogłoszeniach niektóre opisane że 125KM ciężko się doszukać reguły...
Czy to niewiedza sprzedających czy faktycznie 125KM TD5 w discach są?
grzechu
LR Discovery II TeDePińć
LR Discovery II TeDePińć
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
manual słabszy
automat mocniejszy
treść ogłoszeń to nie jest źródło wiedzy o modelu.
automat mocniejszy
#noichuj
Koni pisze:Z takiego kalkulatora wynika że to jednak 34 jesthttp://www.kilometr.com/naprawiam-t-3.html
Nie patrz w kalkulatory internetowe tylko otwórz stronę producenta (nie importera) opon i poszukaj zakładki Size & Specs. Tam odszukaj rozmiar, który Cię interesuje i popatrz na faktyczne, rzeczywiste wymiary opony.
Pomogłem?
LR2 - jej
LR3 - jego
LR3 - jego
a ten kalkulator nie podaje odpowiednich parametrów ...
Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
- Damian
-
- Kontaktowanie:
GAZFAN pisze:Dodajmy... 2007 rok.. prawie 8 lat temu.![]()
Ładny to był skecz w sumie ... dla twardzieli z 2", zderzakiem, windą, MT i ... prysznicami
tyle że to o niczym nie świadczy. trudne odcinki z trasy maramureszu zostały wycięte, całość do opierdzielenia dacią pikap 4x4, wyjazd blisko domu, krótki i jednorazowy - raczej wątpię żeby ktokolwiek z szanownego państwa zaczął co roku jeździć regularnie na ekskursje. i to trochę dalsze niż 1000km od domu, na tydzień. a co najważniejsze - mówimy tu o wozach 8-10 letnich z przebiegami średnimi 200-400 tys. km (realnymi), a nie nuflonach niezmęczonych

the lifestyle you've ordered is currently out of stock.
LR
LR
Dobrze że jesteśczesław&jarząbek pisze:manual słabszy
automat mocniejszy

Czy ta reguła obowiązuje we wszystkich rocznikach DII?
grzechu
LR Discovery II TeDePińć
LR Discovery II TeDePińć
-
-
- Kontaktowanie:
Damian pisze:GAZFAN pisze:Dodajmy... 2007 rok.. prawie 8 lat temu.czesław&jarząbek pisze: więcej masz tu:
http://landrover.katowice.pl/foto/fifla ... /index.php![]()
Ładny to był skecz w sumie ... dla twardzieli z 2", zderzakiem, windą, MT i ... prysznicami
tyle że to o niczym nie świadczy. trudne odcinki z trasy maramureszu zostały wycięte, całość do opierdzielenia dacią pikap 4x4, wyjazd blisko domu, krótki i jednorazowy - raczej wątpię żeby ktokolwiek z szanownego państwa zaczął co roku jeździć regularnie na ekskursje. i to trochę dalsze niż 1000km od domu, na tydzień. a co najważniejsze - mówimy tu o wozach 8-10 letnich z przebiegami średnimi 200-400 tys. km (realnymi), a nie nuflonach niezmęczonych

Miałem coś napisać.. ale się rozmyśliłem... Czesław ma zacięcie i lot żeby Cię poprawiać, zwracać Ci uwagę, punktować, wytykać... a mi się nie chce...

Ale zadziwiasz mnie potrzebą wypowiadania się...

Stajnia: RR 99 RRC i GAZ 69 

Pomogłeś, wszystkim którzy lubią sobie przeliczać, osobiście się tym nie stresujęMaq pisze:Koni pisze:Z takiego kalkulatora wynika że to jednak 34 jesthttp://www.kilometr.com/naprawiam-t-3.html
Nie patrz w kalkulatory internetowe tylko otwórz stronę producenta (nie importera) opon i poszukaj zakładki Size & Specs. Tam odszukaj rozmiar, który Cię interesuje i popatrz na faktyczne, rzeczywiste wymiary opony.
Pomogłem?

gg 3041301
- Damian
-
- Kontaktowanie:
GAZFAN pisze: Miałem coś napisać.. ale się rozmyśliłem... Czesław ma zacięcie i lot żeby Cię poprawiać, zwracać Ci uwagę, punktować, wytykać... a mi się nie chce...![]()
a Ty mnie zadziwiasz tym, że wszystko musisz brać do siebie, obrażać się jak młoda pensjonarka i odpowiadać tekstami że plomby z zębów wypadają z zażenowania.
potrzebę wypowiadania się mam, bo temat mnie interesuje, a wydaje mi się że eeee...coś tam do powiedzenia w temacie wyjazdów sztruclami mogę mieć.
śmiem twierdzić że trochę więcej niż Ty

LR
LR
-
-
- Kontaktowanie:
I znów to samo...Damian pisze:GAZFAN pisze: Miałem coś napisać.. ale się rozmyśliłem... Czesław ma zacięcie i lot żeby Cię poprawiać, zwracać Ci uwagę, punktować, wytykać... a mi się nie chce...![]()
a Ty mnie zadziwiasz tym, że wszystko musisz brać do siebie, obrażać się jak młoda pensjonarka i odpowiadać tekstami że plomby z zębów wypadają z zażenowania.
potrzebę wypowiadania się mam, bo temat mnie interesuje, a wydaje mi się że eeee...coś tam do powiedzenia w temacie wyjazdów sztruclami mogę mieć.
śmiem twierdzić że trochę więcej niż Ty

Wyprzedzasz myśli, fakty...

Ja tego nie wziąłem nawet minimalnie do siebie.. rozbawiło mnie to i tyle

I nie obrażam się za coś co jest powodem śmiechu

Zwłaszcza, że w swojej wypowiedzi odniosłeś się i do trasy maramureszu i do tego co Ci uczestnicy robią, gdzie byli, gdzie są, o ich samochodach.. itd... i mniemam że wiele o tym wiesz

Ja o jeżdżeniu w terenie, o wyprawach, o DIII, o tym konkretnym wyjeździe, którego tyczyła się moja wypowiedź (do której się odniosłeś) nic a nic nie wiem.. i nie mam NIC sensownego do powiedzenia.... Czuj duch Druhu Zuchu

- Damian
-
- Kontaktowanie:
to nie ja zacząłem jakieś niepotrzebne personalne przepychanki, nie odwracaj kota ogonem. dla mnie ważna jest merytoryka, bo kiedyś wóz trzeba będzie zmienić, a po 10 latach chętnych do jeżdżenia D3 na wyprawy jest jednak mało, mimo realnej już ceny używanego wozu.
co do trasy, to jej nie układałeś, a ja z pierwszej ręki słyszałem że była modyfikowana
co żadnym powodem do ujmy nie jest biorąc pod uwagę że wozy są seryjne. zresztą żadnego znaczenia dla dyskusji to nie ma, co najwyżej dla polityki.
i tak - ludzie z komercyjnej imprezy dla świeżych klientów JLR są dla mnie niemiarodajni. tak samo jak nie są miarodajne NOWE wozy. powtórzę, mówimy o wozach 7-10 letnich.
miarodajni są ci, którzy coś o OR i wyprawach wiedzą, jeżdżą regularnie i mają wyszpejone wozy do trudniejszych warunków (przy okazji - dzięki Maq za opinię).
wracając do meritum:
trochę osłon, solidniejsze zderzaki, progi, winda - 150kg
bagażnik + namiot dachowy - 60-80kg
skrzynka przetrwania - 50kg
zapas wody, żarcie - 50kg
a jeszcze sprzęt biwakowy, ciuchy, jakieś pierdoły i masa ludzka
i się robi lekko 500kg...
co do tych silentbloków, to pozytywnie zaskoczony jestem, znajomi mówią że średnio 30-40 tys. km i to w normalnej eksploatacji
poduchy zawieszenia - w dwójkach wiadomo co się dzieje przy załadowanych wozach na wyprawach, awaria poduch nie jest niczym nietypowym. poza tym mówio że poduchy na szybkich tarkach zachowują się gorzej od sprężyn - mają tendencje do pływania.
co do trasy, to jej nie układałeś, a ja z pierwszej ręki słyszałem że była modyfikowana

i tak - ludzie z komercyjnej imprezy dla świeżych klientów JLR są dla mnie niemiarodajni. tak samo jak nie są miarodajne NOWE wozy. powtórzę, mówimy o wozach 7-10 letnich.
miarodajni są ci, którzy coś o OR i wyprawach wiedzą, jeżdżą regularnie i mają wyszpejone wozy do trudniejszych warunków (przy okazji - dzięki Maq za opinię).
wracając do meritum:
tak z grubszaMaq pisze:- masa rzeczywiście jest. Nie wiem co może oznaczać "mocno przekracza" 3 tony, w moim przypadku auto załadowane na wyprawę waży 3,1t (z pasażerami). Wodę do zbiornika tankuję dopiero na miejscu, czyli dojdzie jakieś 80kg. Jakby nie patrzeć to dużo
trochę osłon, solidniejsze zderzaki, progi, winda - 150kg
bagażnik + namiot dachowy - 60-80kg
skrzynka przetrwania - 50kg
zapas wody, żarcie - 50kg
a jeszcze sprzęt biwakowy, ciuchy, jakieś pierdoły i masa ludzka
i się robi lekko 500kg...
co do tych silentbloków, to pozytywnie zaskoczony jestem, znajomi mówią że średnio 30-40 tys. km i to w normalnej eksploatacji
poduchy zawieszenia - w dwójkach wiadomo co się dzieje przy załadowanych wozach na wyprawach, awaria poduch nie jest niczym nietypowym. poza tym mówio że poduchy na szybkich tarkach zachowują się gorzej od sprężyn - mają tendencje do pływania.
LR
LR
-
-
- Kontaktowanie:
Dobrze Damianie.Damian pisze:to nie ja zacząłem jakieś niepotrzebne personalne przepychanki, nie odwracaj kota ogonem. dla mnie ważna jest merytoryka, bo kiedyś wóz trzeba będzie zmienić, a po 10 latach chętnych do jeżdżenia D3 na wyprawy jest jednak mało, mimo realnej już ceny używanego wozu.
co do trasy, to jej nie układałeś, a ja z pierwszej ręki słyszałem że była modyfikowanaco żadnym powodem do ujmy nie jest biorąc pod uwagę że wozy są seryjne. zresztą żadnego znaczenia dla dyskusji to nie ma, co najwyżej dla polityki.

Jak pisałem.. nie chce mi się... ale

A kota żadnego nie odwracam....

Jeżdżących D3 gdzieś dalej... jest kilku choć niewielu na forum... ja znam jakieś 15 aut. Choć wiem że jest tego trochę już.
Czas dla DIII nadchodzi nieubłaganie.
Aha.. wskaż mi merytorykę o którą tak mocno walczysz w tej swojej wypowiedzi? Jak już wskażesz to możemy zamykać tą rozmowę i skupić się na wątku. (pogrub dla lepszego wychwycenia merytoryki)

Z trasy wycięty został odcinek 400 metrów po zrywce - łącznie trasa miała 800km.Damian pisze: tyle że to o niczym nie świadczy. trudne odcinki z trasy maramureszu zostały wycięte, całość do opierdzielenia dacią pikap 4x4, wyjazd blisko domu, krótki i jednorazowy - raczej wątpię żeby ktokolwiek z szanownego państwa zaczął co roku jeździć regularnie na ekskursje. i to trochę dalsze niż 1000km od domu, na tydzień. a co najważniejsze - mówimy tu o wozach 8-10 letnich z przebiegami średnimi 200-400 tys. km (realnymi), a nie nuflonach niezmęczonych
Z szanownego Państwa prawie każdy gdzieś jeździ (od Dakaru - Andrzej, po Afryki itp)
i czasem dalej niż 1000km i dłużej.
I część tych aut ma już ponad 200 000 km i jeżdżą.
Nie znam zdolności Daci 4x4
A tak w ogóle moja wypowiedź tyczyła się linku wklejonego przez Czesława i do tego się odnosiła...

- Damian
-
- Kontaktowanie:
w terenie tylko D4, acz to jest to samo.
ale to znaczenia żadnego nie ma, poza tym że uważam wóz za bardzo dzielny w niektórych warunkach - gdzie "klasyczne" terenówki są lepsze dopiero po założeniu kompletu blokad 100%.
a coś bliżej? wszyscy jak mniemam spoza środowiska?
coś tam się obracam w środowisku ludzi jeżdżących na wyprawy i jakoś...ten czas D3 jakoś nie nadszedł
stara wiara jeździ starymi dyskotekami albo defami, albo...przenosi się, o zgrozo
na łono prasowanego ryżu.
ale to znaczenia żadnego nie ma, poza tym że uważam wóz za bardzo dzielny w niektórych warunkach - gdzie "klasyczne" terenówki są lepsze dopiero po założeniu kompletu blokad 100%.
15 sztuk D3 jeżdżących na wyprawy?Jeżdżących D3 gdzieś dalej... jest kilku choć niewielu na forum... ja znam jakieś 15 aut. Choć wiem że jest tego trochę już.
Czas dla DIII nadchodzi nieubłaganie.
a coś bliżej? wszyscy jak mniemam spoza środowiska?

coś tam się obracam w środowisku ludzi jeżdżących na wyprawy i jakoś...ten czas D3 jakoś nie nadszedł
stara wiara jeździ starymi dyskotekami albo defami, albo...przenosi się, o zgrozo

LR
LR
wyprawa defektorem... dni całe, tygodnie.. siedzenia bokiem i ze stoperami w uszach

- Damian
-
- Kontaktowanie:
dokładnie 
kumpel co z nami kiedyś do albanii nową pumą jechał, prosił żeby na autobanie nie przekraczać 110km/h, bo głuchnie
no ale ok, rozumiem miłość do defa i wyrzeczenia z tym związane

kumpel co z nami kiedyś do albanii nową pumą jechał, prosił żeby na autobanie nie przekraczać 110km/h, bo głuchnie

no ale ok, rozumiem miłość do defa i wyrzeczenia z tym związane

LR
LR
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
po pierwsze: twarda mowa jak na kogoś kogo tam...nie byłoDamian pisze:

po drugie: nic nie zostało wycięte, wszystko przejechane.
po trzecie: dacia nie ma reduktora. jak srylander. zdechłaby jak srylander.
po czwarte: owszem zaczął.
po ostatnie: temat dotyczy disco dwa ale ty postanowiłeś wypowiadać się na temat disco trzy którym chyba nawet nie jezdziłeś.
serio widzisz w tym jakiś głębszy sens?
#noichuj
- Damian
-
- Kontaktowanie:
boszszsz, wiedziałem że tak będzie...
te sposoby prowadzenia dyskusji bywają...męczące, a ja mam za mało motywacji
p.s. z tym "po drugie" to musicie ustalić spójne zeznania

LR
LR
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
może mu trzeba było wytłumaczyć, że na wyprawy nie jezdzi się na nalewkach ani szumeksach?Damian pisze:dokładnie

#noichuj
- Damian
-
- Kontaktowanie:
GG AT
ale dopuszczam myśl że miętki zawodnik, dla mnie nowa puma nie była za specjalnie głośna w trasie
ale dopuszczam myśl że miętki zawodnik, dla mnie nowa puma nie była za specjalnie głośna w trasie
LR
LR
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
damianek...Damian pisze:boszszsz, wiedziałem że tak będzie...
ty mnie powiedz...po co ty się męczysz?
weź zwyczajnie wydaj obwieszczenie czy tam manifest, że wiesz wszystko, wszędzie byłeś, na wszystkim się znasz, twoja prawda najbardziejsza, argumenty nieodparte, twierdzenia mają moc dogmatów, a twój wóz to najlepsza wyprawówka ever.
w wyborczej możesz stronę nawet wykupić na tą okoliczność.
nie będziesz musiał się na drobne rozmieniać w tak wielu wątkach na kilku forach.
#noichuj
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
to jedne z najgłośniejszych opon na rynku.Damian pisze:GG AT
nie do strawienia są.
drą się bardziej niż bfg mt.
nienawidzę ich.
#noichuj
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
następny znafca karwa...Mroczny pisze:wyprawa defektorem... dni całe, tygodnie.. siedzenia bokiem i ze stoperami w uszach
#noichuj
- Damian
-
- Kontaktowanie:
czesław&jarząbek pisze:damianek...Damian pisze:boszszsz, wiedziałem że tak będzie...
ty mnie powiedz...po co ty się męczysz?
weź zwyczajnie wydaj obwieszczenie czy tam manifest, że wiesz wszystko, wszędzie byłeś, na wszystkim się znasz, twoja prawda najbardziejsza, argumenty nieodparte, twierdzenia mają moc dogmatów, a twój wóz to najlepsza wyprawówka ever.
w wyborczej możesz stronę nawet wykupić na tą okoliczność.
nie będziesz musiał się na drobne rozmieniać w tak wielu wątkach na kilku forach.
tak właśnie

i nie da się siedzieć okrakiem na barykadzie!

LR
LR