Czy ten egzemplarz warto jechać i obejrzeć?

wszystkie serie i modele...

Moderator: Jerry

Awatar użytkownika
JeepFan

Re: Czy ten egzemplarz warto jechać i obejrzeć?

Post autor: JeepFan » czw maja 14, 2015 7:59 pm

czesław&jarząbek pisze:nic mi nie wiadomo o tym żeby jurgal był w stanie zrobić blok v8 skutecznie.
Da się to jakoś ocenić jakbym go przywlókł do Ciebie?
Czy lepiej dla zasady odpuścić ?

TD5 mnie jakoś przeraża a 300-setek sensownych już brak. Albo o ile są to nie na sprzedaż.

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » czw maja 14, 2015 8:14 pm

e tam

spadówa.

możesz na kawe przyjechać ale gadanie z tobą o samochodach to strata czasu. naślinisz sie, nasapiesz a i tak chuja kupisz :)21
#noichuj

Awatar użytkownika
JeepFan

Post autor: JeepFan » czw maja 14, 2015 8:42 pm

pisząc "chuja" masz na myśli partola ? :)21

muszę do końca czerwca coś kupić

w przyszłym tygodniu muszę być w Tychach to na kawę chętnie wpadnę

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » czw maja 14, 2015 8:47 pm

isuzu se kup

albo opla omege

:)21
#noichuj

misha_krk
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: misha_krk » wt sie 04, 2015 4:54 pm

Только когда плывёшь против теченья,
Понимаешь, чего стоит свободное мненье.

[LR Discovery 2002]

Awatar użytkownika
and_y

Post autor: and_y » wt sie 04, 2015 8:21 pm

:o :o

Jeśli to Ty, co po co Ci jedynka? :o

Jeśli nie Ty, to masz nick jak mój kolega :)21
...

misha_krk
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: misha_krk » wt sie 04, 2015 10:13 pm

Ja to ja, ale bywam tu bardzo rzadko :)

Wrzuciłem na wszelki wypadek, żeby ktoś się nie dał wyjebać przez naciągacza prawdy i omijacza faktów.
Только когда плывёшь против теченья,
Понимаешь, чего стоит свободное мненье.

[LR Discovery 2002]

pkocha7
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: pkocha7 » sob sie 15, 2015 9:39 pm

Na wstępie chciałbym się przywitać. Jest to mój pierwszy post :)

Ad rem. Proszę kogoś z kolegów starszych stażem o opinie na temat tego: http://otomoto.pl/oferta/land-rover-dis ... y8fDX.html i tego http://otomoto.pl/oferta/land-rover-dis ... y8xZn.html egzemplarza. Wart tłuc się pół Polski w jednym przypadku, a w drugim ustalać skąd jest pojazd?

ptre
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: ptre » pn sie 17, 2015 8:45 am

witam,

auto stoi na allegro już chyba z rok... ktoś ogladal? czy prawdziwe w tym przypadku jest stwierdzenie ze ciagle na sprzedaż bo "cos z nim nie tak"

http://otomoto.pl/oferta/land-rover-ran ... p9ITb.html

pzdr
pt

pkocha7
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: pkocha7 » pn sie 17, 2015 10:57 am

pkocha7 pisze:Na wstępie chciałbym się przywitać. Jest to mój pierwszy post :)

Ad rem. Proszę kogoś z kolegów starszych stażem o opinie na temat tego: http://otomoto.pl/oferta/land-rover-dis ... y8fDX.html i tego http://otomoto.pl/oferta/land-rover-dis ... y8xZn.html egzemplarza. Wart tłuc się pół Polski w jednym przypadku, a w drugim ustalać skąd jest pojazd?

nikt nic?

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » pn sie 17, 2015 12:05 pm

pkocha7 pisze:

nikt nic?
a co chcesz wiedzieć na podstawie zdjęcia? :o
Pierwszy
przebieg 180 to tak x 2 jak nic
i albo facet nie wie co ma i sprzedaje albo coś pokombinował. To odnośnie tego 4x4 włączanego ręcznie. Opony nadwymiarowe i ostre (zapewne nalewki) raczej nie wróżą ( właściwe określenie bo to wszystko to wróżba) dobrego stanu napędów. Poza tym pewnie standard, zgniły spód.

W tym przedziale cenowym trudno oczekiwać czegoś dobrego

Drugi
Gdyby wierzyć we wszystko co tam napisano to jedż i kup. Problemem może być skrzynia rozdzielcza. Z tego co można tam przeczytać interpretować można, że to najwolniejsza.
Jeśli tak to na wyjącym silniku pojedziesz 80. Spytaj sprzedającego jak z prędkościami w stosunku do obrotów silnika w tym aucie i będziesz wiedział.

Gdybym musiał wybierać co pojadę oblukac srebrzanka była by na pierwszej pozycji
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania

Awatar użytkownika
CeloDefi

Post autor: CeloDefi » pn sie 17, 2015 5:41 pm

ten srebrny......
to auto znanego forumowicza... ale nie z tego forum.
znane ze zlotów LR.... godne uwagi
Niech Discovery Będzie z Wami ... na Zawsze!

Awatar użytkownika
nissterr

Post autor: nissterr » wt sie 25, 2015 11:15 pm

Hej, szukam czegoś nowszego z przeznaczeniem na wyprawówkę (najchętniej by można było przekimać w środku - po wyspach i ciągłym deszczu - trochę mi się przejadły namioty).
Znalazłem coś takiego - jak się sprawuje taka Westfalia - warte to obejrzenia?
Elektronika unieruchomi go po pierwszym deszczu - idzie jeszcze takim jeździć?
Po przejechaniu Wysp we wszystkie strony ;) zaobserwowałem, że głównie takie 4x4 po ulicach śmigały (zwykłe - nie westfalie) - więc może nie są takie awaryjne :roll:
Obrazek
Taki model będzie to mina czy da się ogarnąć do jazdy.
To większego ciorania zostawię sobie mocniej zmodyfikowane t2...
WJ21
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie

Awatar użytkownika
Koni

Post autor: Koni » śr sie 26, 2015 6:16 pm

Ta Westfalia jest całkiem :)2 Trzeba tylko podłogę namiotu wymienić na grubszą sklejkę bo oryginał się mocno gnie pod jedną osobą. Ale to są raptem trzy elementy + obszycie materiałem. Cienki materac typu jakaś mata samopompująca może zostać na górze i można zamknąć dach razem z nim. No i bajer typu stolik czy szafka ze zlewem to jest czysty bajer bo nie ma opcji żeby to rozłożyć jak się ma auto zapakowane na wyjeździe. Holendrzy to przerabiali żeby ominąć podatki, w 95% nigdy tego nawet nie używali więc w większości przypadków stan namiotu i akcesoriów jest bdb.
gg 3041301

pkocha7
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: pkocha7 » pt wrz 11, 2015 6:51 pm

bert pisze:
pkocha7 pisze:

nikt nic?
a co chcesz wiedzieć na podstawie zdjęcia? :o
Pierwszy
przebieg 180 to tak x 2 jak nic
i albo facet nie wie co ma i sprzedaje albo coś pokombinował. To odnośnie tego 4x4 włączanego ręcznie. Opony nadwymiarowe i ostre (zapewne nalewki) raczej nie wróżą ( właściwe określenie bo to wszystko to wróżba) dobrego stanu napędów. Poza tym pewnie standard, zgniły spód.

W tym przedziale cenowym trudno oczekiwać czegoś dobrego

Drugi
Gdyby wierzyć we wszystko co tam napisano to jedż i kup. Problemem może być skrzynia rozdzielcza. Z tego co można tam przeczytać interpretować można, że to najwolniejsza.
Jeśli tak to na wyjącym silniku pojedziesz 80. Spytaj sprzedającego jak z prędkościami w stosunku do obrotów silnika w tym aucie i będziesz wiedział.

Gdybym musiał wybierać co pojadę oblukac srebrzanka była by na pierwszej pozycji

dzięki wielkie!

Awatar użytkownika
nissterr

Post autor: nissterr » czw gru 17, 2015 11:12 am

Koni pisze:Ta Westfalia jest całkiem :)2 Trzeba tylko podłogę namiotu wymienić na grubszą sklejkę bo oryginał się mocno gnie pod jedną osobą. Ale to są raptem trzy elementy + obszycie materiałem. Cienki materac typu jakaś mata samopompująca może zostać na górze i można zamknąć dach razem z nim. No i bajer typu stolik czy szafka ze zlewem to jest czysty bajer bo nie ma opcji żeby to rozłożyć jak się ma auto zapakowane na wyjeździe. Holendrzy to przerabiali żeby ominąć podatki, w 95% nigdy tego nawet nie używali więc w większości przypadków stan namiotu i akcesoriów jest bdb.
Jeszcze jakby ktoś z użytkowników szczerze ( :)21 ) napisał, czy ten model nadaje się na wyprawówkę.
Czy nie strach jechać ok 10kkm, czy elektronika skutecznie nie zatrzyma go i czy rzeczywiście muszę ciągnąć przyczepkę z częściami zamiennymi :lol:
Jak wygląda eksploatacja i koszty LR. W tej chwili mam terrano2 i nigdy się na wyjeździe nie zepsuł (poza zerwanym paskiem alternatora w Pn.Irlandii), a koszty niewiele większe od osobówki...
Jakiej jakości jest dizel w LR: paliwo, dpf, dwumasa, etc.
Szczerze to najbardziej się obawiam wszechobecnej elektroniki i legendy warsztatowej lrów... :roll:
WJ21
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » czw gru 17, 2015 3:20 pm

koszty są dużo, dużo wyższe niż w terrano

można rozważać wersję S na zawieszeniu na sprężynach i w manualu

ale nadal zostaje kwestia komputeryzacji i awaryjnego 2,7td - w zbyt wielu egzemplarzach padają wały korbowe

gumy w zawiasie też niezbyt trwałe - to ciężki wóz jest
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.

LR

Awatar użytkownika
nissterr

Post autor: nissterr » czw gru 17, 2015 6:02 pm

Dzięki - czyli jednak dobrze myślałem.
Wracam do poszukiwań R51 w 4.o...
WJ21

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » czw gru 17, 2015 6:25 pm

spokojnie, zaraz ktoś przyjdzie i napisze że bzdury piszę ;)

LR

Awatar użytkownika
Koni

Post autor: Koni » pt gru 18, 2015 9:23 pm

DIII stanie się szanowaną wyprawówką za kilka lat. Podobne narzekanie było jak wchodziło DII. A to że jakieś pompowtryski, a to że dużo więcej elektroniki w porównaniu do DI, inne napędy i ogólnie kupa. Weszło DIII, potem DIV i nagle się okazało że dwójka to całkiem wdzięczne auto do przeróbek na wyprawówkę, mało elektroniki i całkiem przyjemne w eksploatacji - w porównaniu do następców. Tak to działa :wink: Z pośród dziś produkowanych "terenufek" też nie widzę kandydata dla siebie którego bym kupił za te powiedzmy 10 lat. Ale myślę że w stosunku do tego co będzie wtedy produkowane, te dzisiejsze okażą się proste w obsłudze :wink: Póki co mam DI i DII i nie zamierzam zmieniać więc problem mnie nie dotyczy ale szwagier ma DIII, właśnie z takim dachem i całkiem to fajnie jeździ. Miał problemy z zawieszeniem, to fakt, ale zmienił kompresor, jakieś zaworki, wsadził polibusze i odpuściło. Z silnikiem nie ma problemów a ma coś koło 300 tysięcy. Co do kosztów eksploatacji to też nie sądzę że jakaś tragedia. W DI łożyska do piasty koła to koszt 100zł, w DII już trzeba całą piastę i koszt to 1000zł. Więc jak widać cena wzrasta wraz z nowszym modelem ale to tendencja ogólna, nie dotyczy tylko LR. Robił ostatnio w DIII hamulce z przodu, tarcze i klocki + wymiana w LS (stawki nie są małe tam) wyszło 1000zł, części oryginał. Myślę że gdyby pójść do Nissana czy Toyoty po to samo to byłoby raczej drożej :wink:
gg 3041301

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » pt gru 18, 2015 10:05 pm

warto też zauważyć, że w D1 łożyska tanie, ale jak się jeździ w terenie i wyprawowo to wymagają stałej opieki - monitu stanu smaru, dociągnięcia

w D2 piastę się zmienia i zapomina

wrogiem D1 jest tez starość. coraz więcej części z pierwszego montażu trzeba zamieniać na nowe. a te nowe, nawet GEN, nie chcą być już tak dobre.

na minus D2 - niestety słabe ramy, co jest typową przypadłością chyba wszystkich marek po 2000 roku. tyły ram większości dwójek są już rude, część się rozpadła.

z silnikami 2,7td w D3 na dwoje babka wróżyła. jedni problemów nie mają, innym pękła korba. bez dwóch zdań nie jest to tak bezproblemowa jednostka jak 300tdi.

no i ta elektronika. mi się niestety zdarza wóz przytopić. kumpel tak przytopił D3 i mial poważne problemy z wiązkami, z którymi potem długo i drogo walczył.

mimo to D3 jest zajebiste, ale kurcze...i tak mnie nie stać, więc dylematu nie mam :lol:

LR

Awatar użytkownika
Koni

Post autor: Koni » sob gru 19, 2015 12:20 am

Damian pisze:warto też zauważyć, że w D1 łożyska tanie, ale jak się jeździ w terenie i wyprawowo to wymagają stałej opieki - monitu stanu smaru, dociągnięcia

- To prawda ale stosunek jest 1 do 10, koszt jednej piasty D2 to 10 wymian w D1, tyle ta piasta nie wytrzyma

w D2 piastę się zmienia i zapomina

-Nie jak się ma koła 265/65/18 i dystanse :wink: Zwłaszcza że ta za 1000zł to zamiennik taki nie do końca ... :wink:

wrogiem D1 jest tez starość. coraz więcej części z pierwszego montażu trzeba zamieniać na nowe. a te nowe, nawet GEN, nie chcą być już tak dobre.

-Oj tam :wink: Zadbane D1 jeszcze pojeździ, choć raczej nie da się już takiego kupić bo nie są na sprzedaż

na minus D2 - niestety słabe ramy, co jest typową przypadłością chyba wszystkich marek po 2000 roku. tyły ram większości dwójek są już rude, część się rozpadła.

-Trafiłem widocznie na dobry egzemplarz bo nie mam problemu z rudą :wink:

z silnikami 2,7td w D3 na dwoje babka wróżyła. jedni problemów nie mają, innym pękła korba. bez dwóch zdań nie jest to tak bezproblemowa jednostka jak 300tdi.

-To prawda, 500 tysi w 300tdi nie stanowi problemu !!

no i ta elektronika. mi się niestety zdarza wóz przytopić. kumpel tak przytopił D3 i mial poważne problemy z wiązkami, z którymi potem długo i drogo walczył.

-Próba przytopienia obecnie produkowanych może się zakończyć szkodą całkowitą :wink:

mimo to D3 jest zajebiste, ale kurcze...i tak mnie nie stać, więc dylematu nie mam :lol:

-Też mnie ten problem nie dotyczy :lol:
gg 3041301

Matuś
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Matuś » czw sty 07, 2016 11:11 pm

Ktokolwiek widział ktokolwiek wie...

http://allegro.pl/land-rover-discovery- ... 30179.html
KZJ 95

Awatar użytkownika
Student

Post autor: Student » sob sty 23, 2016 12:50 pm

http://otomoto.pl/oferta/land-rover-dis ... ygm4w.html

Widział to kto na żywo?

W sensie te czarne doły drzwi mnie zastanawiają, gośc twierdzi, że nie jest nadmiernie skorodowany, a i autostradą mam do niego godzinkę, ale nie chciał bym się nadmiernie wkurwić przy poniedziałku... :)21

Awatar użytkownika
and_y

Post autor: and_y » sob sty 23, 2016 4:44 pm

Takie coś o nim pisali na innym forum
Byłem, widziałem. Sprzedawca handlarz konkretny, rzeczowy, człowiek, skłonny do negocjacji.
Auto nie odpaliło ale podobno pali, jeździ nic nie stuka nic nie puka.
Blacha: z progów się sypie, z podłogi od spodu w różnych miejscach odkleja się farba, nie sprawdzałem czy są dziury ale raczej od początku nikt tego nie poprawiał. Mocowania do ramy raczej też słabo.
Drzwi i kawałek dachu obejmujący 1 szyberdach pociągnięte czarnym matem - drzwi od dołu się sypią.
Ramy nie macałem dokładnie wystarczyła mi buda
Z plusów brak rdzy albo niewielka (już nie pamiętam) pomiędzy słupkiem a tylnym błotnikiem przy 2 drzwiach.
Odklejona podsufitka z śladami pleśni w okolicy szybrów...
Deska rozdzielcza nie spasowana - podobno od słońca.
Fotele kierowcy i pasażera do renowacji
Generalnie auto w specyfikacji na tor - opony slicki i obniżone zawieszenie
Tyle spamiętałem.
...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Land Rover, Range Rover”