DISCOVERY II - wyprawówka
Moderator: Jerry
Re: DISCOVERY II - wyprawówka
Nie zdziwiłbym się
tam różne cuda widziałem z tymi daćkami

Fortune favours the brave
DII na mt-kach 245/75-16, lift 2 cale i cdlAdamo pisze:Akurat taką drogę jak na zamieszczonym zdjęciu to zrobisz każdą seryjną terenówkąDamian pisze: a wozem seryjnym taką drogę na połoniny musisz odpuścić
![]()

Będzie to jednak Disco I ze względu na silnik. Rocznik 97/98. Wolę dozbierać i kupić coś w dobrym stanie, nie śpieszy mi się. Kusi mnie jeszcze Defender ale to już droższa zabawa i do 20 tys. kupie pewnie jakiegoś złoma
Monterey 3,1D '97 LTD - na razie seria, w planie wyprawówka
HCPunk
HCPunk
a co niby nie tak z td5? aaa wiem, trzeba wiązkę za 300 zeta co parę lat wymienić

nie kupuj d1. Nie ma juz przytomnych.

prawie dwudziestoletnie dychawiczne 300 tdi z przebiegiem pół miliona kilometrówGoralHC pisze:Będzie to jednak Disco I ze względu na silnik. Rocznik 97/98. ....

gratulacje

odważnie
Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
co jest nie takMroczny pisze:a co niby nie tak z td5? aaa wiem, trzeba wiązkę za 300 zeta co parę lat wymienić

jak to co ... mityczna elektronika

Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
gri74 pisze:prawie dwudziestoletnie dychawiczne 300 tdi z przebiegiem pół miliona kilometrówGoralHC pisze:Będzie to jednak Disco I ze względu na silnik. Rocznik 97/98. ....![]()
gratulacje![]()
odważnie
a 3 lata młodszy samochód będzie miał niby 150 tys.
To jest tylko około 3 lat różnicy miedzy ostatnim rocznikiem D1 a D2 , na którą będzie mnie stać.
HCPunk
HCPunk
gri74 pisze:prawie dwudziestoletnie dychawiczne 300 tdi z przebiegiem pół miliona kilometrówGoralHC pisze:Będzie to jednak Disco I ze względu na silnik. Rocznik 97/98. ....![]()
gratulacje![]()
odważnie
a 3 lata młodszy samochód będzie miał niby 150 tys.
To jest tylko około 3 lat różnicy miedzy ostatnim rocznikiem D1 a D2 , na którą będzie mnie stać.
HCPunk
HCPunk
Są tylko jak to Damian chyba gdzieś tu napisał nie są na sprzedażMroczny pisze:

http://lr.pl/land-rover-discovery-i-250 ... el-300-tdi
gg 3041301
Ludzie fora czytają gdzie płacze ten promil userów td5 co im się pernamentnie pierdoli bo na początku chcieli zaoszczędzić - przy zakupie w sensie
Reszta jeździ, nie podnieca się, po prostu używa zgodnie z przeznaczeniem.
Mam td5 od 5 lat i od tych 5 lat czytam i czytam po forach i nie mogę zrozumieć tego usilnego wciskania ludziom cudowności 300-ty. Z kolei jak czytam relacje z "wypraw" wszelakich to najbardziej rzucają się w oczy DI z podniesionymi maskami lub właścicielami wylegującymi się pod swymi ukochanymi maszynami. Pora postawić sprawę jasno - czas DI mija z uwagi na ich wiek i nic tego nie zmieni - to się będzie sypać coraz bardziej.

Mam td5 od 5 lat i od tych 5 lat czytam i czytam po forach i nie mogę zrozumieć tego usilnego wciskania ludziom cudowności 300-ty. Z kolei jak czytam relacje z "wypraw" wszelakich to najbardziej rzucają się w oczy DI z podniesionymi maskami lub właścicielami wylegującymi się pod swymi ukochanymi maszynami. Pora postawić sprawę jasno - czas DI mija z uwagi na ich wiek i nic tego nie zmieni - to się będzie sypać coraz bardziej.
Czyli pozostaje Monterey 3,1, skoro właściciele Disco na nie narzekają. Właściciela D1 twierdzą, że d2 się pier..li, a właściciele D2 twierdzą, że D1 to złom
HCPunk
HCPunk
To nie jest samochód w dobrym stanie, tylko doprowadzony do takiego stanu jaki widać na zdjęciach, ale tak to można zrobić z każdym samochodem, posiadając 90 tys. zł i robisz sobie pod siebie samochódKoni pisze:Są tylko jak to Damian chyba gdzieś tu napisał nie są na sprzedażMroczny pisze:
nie kupuj d1. Nie ma juz przytomnych.Choć był jeden w zeszłym roku ale się sprzedał
![]()
http://lr.pl/land-rover-discovery-i-250 ... el-300-tdi
HCPunk
HCPunk
ale nie zamykasz tego kwotą 2 dyszek
natomiast d2 w fajnym stanie za 2-3 dychy kupisz i ogarniesz. I jest to realna kwota za realne auto. I jak się postarasz to kupisz takiego bez korozji.. i bez napraw blacharskich. A d1 już raczej nie znajdziesz - będzie albo łatany albo do łatania. Jedno i drugie rozpoczyna piekny rozdział w życiu każdego serwisu - never ending story
Poza tym - d2 jest zwyczajnie wygodniejsze. To chyba też powód, nie?
natomiast d2 w fajnym stanie za 2-3 dychy kupisz i ogarniesz. I jest to realna kwota za realne auto. I jak się postarasz to kupisz takiego bez korozji.. i bez napraw blacharskich. A d1 już raczej nie znajdziesz - będzie albo łatany albo do łatania. Jedno i drugie rozpoczyna piekny rozdział w życiu każdego serwisu - never ending story
Wygodniejsze no i ładniejsze,
Tak jak w tytule celowałem od razu na DII. Trochę mi w głowie namieszali posiadacze DI.
Nie śpieszy mi się z kupnem, mogę poczekać nawet rok i dozbierać na młodszą DII.
Tylko, że mając już większa sumkę nie wiem, czy nie skuszę się na Patrola (kiedyś moje marzenie). Tylko, że znowu dużo większe spalanie, a jak wiadomo wyprawy=kilometry.
Kusi nie jeszcze Monterey 3,2 ale boję się mimo wszystko dostępności części w razie awarii poza granicami.
Miałem już przypadek w górach w Albanii, że zapaliła mi się wiązka elektryczna od silnika i przy holowaniu z gór rozleciało mi się sprzęgło (nie pytajcie dla czego) i był mimo wszystko problem z szybkim znalezieniem części.
Tak jak w tytule celowałem od razu na DII. Trochę mi w głowie namieszali posiadacze DI.
Nie śpieszy mi się z kupnem, mogę poczekać nawet rok i dozbierać na młodszą DII.
Tylko, że mając już większa sumkę nie wiem, czy nie skuszę się na Patrola (kiedyś moje marzenie). Tylko, że znowu dużo większe spalanie, a jak wiadomo wyprawy=kilometry.
Kusi nie jeszcze Monterey 3,2 ale boję się mimo wszystko dostępności części w razie awarii poza granicami.
Miałem już przypadek w górach w Albanii, że zapaliła mi się wiązka elektryczna od silnika i przy holowaniu z gór rozleciało mi się sprzęgło (nie pytajcie dla czego) i był mimo wszystko problem z szybkim znalezieniem części.
HCPunk
HCPunk
Wygodniejsze no i ładniejsze,
HCPunk
HCPunk
kup d2 i nie kombinuj. Miliony much nie mogą się mylić 

Lepiej z początku czy z kończ produkcji?
HCPunk
HCPunk
ze mnie taki ekspert..

kupiłem ze środka bo ponoć reduktor przyjmuje apgrejd na blokadę. Ale jak się nauczyłem jeździć z tc to sens blokady zanikł. Więc kupuj to najlepiej utrzymane. Przy nastu latach rok czy dwa nie robią różnicy

kupiłem ze środka bo ponoć reduktor przyjmuje apgrejd na blokadę. Ale jak się nauczyłem jeździć z tc to sens blokady zanikł. Więc kupuj to najlepiej utrzymane. Przy nastu latach rok czy dwa nie robią różnicy
Przy okazji liftu coś tam poprawili. Między innymi głowicę i panewki, ale to z plotek znam jedynie. W każdym razie na pewno polift jest poprawiony, choćby słynna pompa oleju. Poza tym z racji rocznika prędzej znajdziesz rokujące auto z końca produkcji.
O Patrolu sobie poczytaj, ostygnij i przemyśl. Mam w Zakopcu kumpla z Patrolniętych i on preferuje w parchu motor z BMW jakoś tak dziwnie
O Patrolu sobie poczytaj, ostygnij i przemyśl. Mam w Zakopcu kumpla z Patrolniętych i on preferuje w parchu motor z BMW jakoś tak dziwnie

- Damian
-
- Kontaktowanie:
Caliph pisze: DII na mt-kach 245/75-16, lift 2 cale i cdlklasyczny wyprawowy zestaw dla DII
to masz jaja, bo ja bez 32", osłon wszystkiego (a i tak lekko błotnik przykancerowałem) i wyciągarki bym się nie odważył

oczywiście foto to tylko wycinek, tam było łącznie kilka km orki
i niestety po tych kilku km musiałem odpuścić, bo kamienie były zbyt duże, a jakbym coś ukręcił, to koniec (sam byłem)
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.
LR
LR
- Damian
-
- Kontaktowanie:
każda pliszka swój ogonek waliGoralHC pisze:Wygodniejsze no i ładniejsze,
wielu posiadaczy D1 to pełni wiary neofici, odrealnieni
jako posiadacz D1 od 6 lat powiem Ci - szukaj ładnej D2 z końca produkcji
w swoje D1 wpakowałem równowartość średniej D2, żeby móc bezstresowo tym jeździć za granicę (i jeżdżę)
a bazę wyjściową miałem niezłą, poza blacharką średnią
LR
LR
- Damian
-
- Kontaktowanie:
GoralHC pisze:czy nie skuszę się na Patrola (kiedyś moje marzenie).
można zamknąć temat

choć de gustibus non disputantum est, jak mawiają starożytni czechosłowacy

LR
LR
No to Ci powiem, że foto tego nie oddaje, zresztą ja też trzaskam foty w miejscach gdzie panuje ogólna podnieta a potem w domu przy kompie zastanawiamy się o co kamanDamian pisze:Caliph pisze: DII na mt-kach 245/75-16, lift 2 cale i cdlklasyczny wyprawowy zestaw dla DII
to masz jaja, bo ja bez 32", osłon wszystkiego (a i tak lekko błotnik przykancerowałem) i wyciągarki bym się nie odważył
oczywiście foto to tylko wycinek, tam było łącznie kilka km orki
i niestety po tych kilku km musiałem odpuścić, bo kamienie były zbyt duże, a jakbym coś ukręcił, to koniec (sam byłem)

najfajniejszym atutem td5 jest nabijanie kasy serwisom....
poza tym nadwoziowo disco 2 bije jedynkę na głowę.....

wierze w UFO i zielone ludziki...
http://www.bandzior4x4.pl
http://www.bandzior4x4.pl
dupa mu dalej do tyłu sterczy, a to bywa uciążliwe. Ale jak komu wygoda ważniejsza nad mobilność, to prosz bardzoMroczny pisze:ale nie zamykasz tego kwotą 2 dyszek
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania