pewnie kazdy serwis bmwSzot_RR pisze:Panowie a miał ktoś przejścia z wymianą wtryskiwaczy w p38 2,5dse??

Moderator: Jerry
Trawolcie drogi, spójrz na daty - AD 2005TRAWOLT pisze:ja tam się nie znam, ale...
słyszałem, że w 200tdi to se można zmienić komplecik końcówek wtrysków na nowe
mieszcząc się w 1000 pln, więc nie bardzo kumam o czym Wy tu piszecie![]()
Kompletne wtryskiwacze nie wymagaja regulacji. Zwroc uwage na przetloczenia na podkladkach i jak tylko poluznisz wtryskiwacze, zdejmij z pompy zasilanie i zrob pare obrotow rozrusznikiem zeby wydmuchac syf i nagar ktory sie zruszyl po poluznieniu wtryskow.Wiechu pisze:Odświeżę temat.
Czy nówki-sztuki wtryskiwacze do trzysety wymagają regulacji, czy można je bez stresu założyć samemu ?
Jakieś przy tym jest tajne know-how, czy zwyczajnie wyciągam stare, zakładam na nowych uszczelkach nowe i odpalam.
Nie ma takiej opcji, jezeli maja odpowiednie cisnienie i cale stozki nie ma bata.Wiechu pisze:tak będzie,
jestem umówiony z dieslowcem, który jeszcze przed pochopnym zamówieniem kompletu nowych, ma te wrzucić na maszynę. Kompresję zmierzymy przy okazji. Choć nie podejżewam tego. Czuć wyraźnie, że motor jest przyduszony. Oleju nie bierze.
...z drugiej strony, te wtryskiwacze potrafią ładnie rozpylać na maszynie, a motor i tak na nich nie jedzie. Znane są takie przypadki.
Kompresja to podstawa, jak bedzie ok to cisnienie turbiny ponownie, gdzie zapinaliscie zegar i jak mierzyliscie? czy pomiar byl w dwoch punktach? na drugim biegu z butem w podlodze czy nie czasami na luzie na obrotach?Wiechu pisze:ale jeszcze 2 miesiące temu jeździł normalnie. Pompa jest nie tknięta, stoi tam gdzie stała. Potem, zaczął przydzwaniać, aż doszliśmy to etapu, że nap.....la i jedzie jak muł.
Mam stetoskop. Osłuchiwałem już go kilka razy, ale dźwiek się rozchodzi i trudno go zlokalizwać.Discotheque pisze:Wez stetoskop to nie zart i dokladnie osluchaj silnik skad pochodza te dzwieki. Jak nie masz stetoskopu to byle jaka puszka z kawalkiem patyka.
Dzwieki to stuki? jezeli tak to z jaka czestotliwoscia, walu czy rozrzadu czyli dwukrotnie wolniej? Z jakich okolic dochodza? Rozdziel to na 3 czesci, gora czyli pokrywa, dol czyli blok silnika i srodek czyli ciut nad laczeniem glowicy i bloku.
Czy wzmagaja sie przy delikatnym dodaniu gazu czy wyciszaja?
To sa podstawy oceny stanu silnika. Nawet po wakuometrze mozna poznac stan glowicy i silnika.
I tak to stare metody weryfikacji stanu pojazdu sa zapominane i auta bez laptopa nie dzialaja.
Wiechu ja tam się nie znam ale ...Wiechu pisze:Czyli baaardzo słaby dół ... wyraźny kop powyżej 2000
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości