Zmota realna czy nierealna, czyli jak poprawic fabryke LR

wszystkie serie i modele...

Moderator: Jerry

Tarsus

Post autor: Tarsus » pt mar 16, 2007 10:51 pm

Fakt, diskacz srednio sie nadaje, glownie przez mase i kat zejscia, ale i z tymmozna sobie poradzic.

Awatar użytkownika
TRAWOLT

Post autor: TRAWOLT » pt mar 16, 2007 11:14 pm

chyba się nie rozumiemy

- zgadzam się z tym, że jak ktoś ma zrobić pomnik (spiep... go) to niech się lepiej posłucha bardziej doświadczonych, choć z drugiej strony jego wóz, jego "wizja", jego pieniądze i pretensje można wtedy mieć tylko do siebie.

- disco można zrobić na przeprawę "zgodnie z zaleceniami" ale np. maxi drive itp. sam wiesz, stąd nie dziwię się, że ludziom kołaczą się w głowach różne pomysły

- natomiast głównie chodzi mi o to, że jakiekolwiek przeróbki (zmoty) w tym dziale są conajmniej mało popularne = tylko fabryka. Moim zdaniem byłoby to w pełni uzasadnione jak byśmy rozmiawiali o serii na żółtych blachach, natomiast trochę dziwi mnie to gdy rozmowa jest - chyba się zgodzisz - o w sumie pospolitym wozie jakim jest disco czy free - akurat ja wychodzę z założenia, że samochód jest dla mnie, a nie ja dla niego i jest to narzędzie a nie cel.
LR Rendzi stajla :)

Tarsus

Post autor: Tarsus » pt mar 16, 2007 11:31 pm

Chyba sie dobrze rozumiemy tylko niejako przedkladamy sprawe nieco pokracznie :)21 Jesli w kazdym razie kolega chce motac disko (bo akurat mu sie buda podoba i tyle) na przeprawowke, musi sie przygotowac na duzo pracy i pieniazkow. A przerobki w tym dziale nie sa popularne bo landy wymyslili disko na wyprawe, defa na przeprawe, frela na plaze i ryndza - jak kto lubi. Nic tu wiecej przerabiac nie trzeba - pojazdy sa gotowe fabrycznie :)21

Awatar użytkownika
TRAWOLT

Post autor: TRAWOLT » pt mar 16, 2007 11:43 pm

Tarsus pisze:...pojazdy sa gotowe fabrycznie :)21
:)21

Tarsus pisze:...Nic tu wiecej przerabiac nie trzeba - pojazdy sa gotowe fabrycznie
szczególnie np. RR na rainforest :)21

Tarsus

Post autor: Tarsus » pt mar 16, 2007 11:48 pm

Awatar użytkownika
TRAWOLT

Post autor: TRAWOLT » sob mar 17, 2007 12:06 am

a tak wogóle to muszę sobie poszukać inne forum, bo mi nie darują nazwanie disco pospolitym a nie legendą.

Tarsus

Post autor: Tarsus » sob mar 17, 2007 12:11 am

eee przesadzasz

swoja droga disko tojest legenda
:)23

Awatar użytkownika
TRAWOLT

Post autor: TRAWOLT » sob mar 17, 2007 12:16 am

kilka lat wstecz jak najbardziej, ale teraz... bo ja wiem... za dużo już tego jeżdzi "w cywilnych ciuchach" - według mnie

Tarsus

Post autor: Tarsus » sob mar 17, 2007 12:52 am

Ja ci powiem jak ja to widze. Jak maly bylem uwielbialem Camela. Mialem plakaty i wogole i zawsze chcialem takie auto landrovera miec. Teraz mam i sie ciesze (choc mialem chwile slabosci). Tak jak niektore samoloty czy motory tak i samochody dla niektorych ludzi maja unikatowy charakter do tego stopnia ze szkoda je nawet przerabiac. Do takich aut nalezy LR. W dupie mam ze mi jakis peepers czy tojeciarz powie ze auto to nie zabawka czy pupilek tylko narzedzie i tyle. Mam do landa podejscie antropomorficzne i szczrze powiedziawszy, dobrze mi z tym. A do tego jest to calkiem solidny samochod tak w teren jak i na czarne. Cala komercyjno-gadzeciarska otoczka wokol zielonego jaja tez ma klimat czy sie to komu podoba czy nie.
no :)21

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » sob mar 17, 2007 7:22 am

TRAWOLT pisze: pojazdy sa gotowe fabrycznie
szczególnie np. RR na rainforest :)21[/quote]
idealnie.
ma wydajną klimatyzację i jadowity piec żeby się simexy oczysczały
#noichuj

Awatar użytkownika
LR_Olek

Kontaktowanie:

Post autor: LR_Olek » sob mar 17, 2007 8:25 am

schrzaniles czeslaw cytaty...

fuszerka

Awatar użytkownika
TRAWOLT

Post autor: TRAWOLT » sob mar 17, 2007 9:18 am

Tarsus pisze: pojazdy sa gotowe fabrycznie
czesław&jarząbek pisze:...simexy...
Ostatnio zmieniony sob mar 17, 2007 9:30 am przez TRAWOLT, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
TRAWOLT

Post autor: TRAWOLT » sob mar 17, 2007 9:29 am

Tarsus pisze:...W dupie mam ze mi jakis peepers czy tojeciarz powie ze auto to nie zabawka czy pupilek tylko narzedzie i tyle...
ja to rozumiem i nie neguje, ale może trochę tolerancji w drugą stronę?
:D
Tarsus pisze:...Mam do landa podejscie antropomorficzne i szczrze powiedziawszy, dobrze mi z tym. A do tego jest to calkiem solidny samochod tak w teren jak i na czarne. Cala komercyjno-gadzeciarska otoczka wokol zielonego jaja tez ma klimat czy sie to komu podoba czy nie.
no :)21
:)2

Awatar użytkownika
paradox

Post autor: paradox » sob mar 17, 2007 3:25 pm

Tarsus pisze:A przerobki w tym dziale nie sa popularne bo landy wymyslili disko na wyprawe, defa na przeprawe, frela na plaze i ryndza - jak kto lubi. Nic tu wiecej przerabiac nie trzeba - pojazdy sa gotowe fabrycznie :)21
Pitolicie hipolicie...z punktu widzenia masy i gabarytow (no moze poza D90)...wsio rawno ktorego do czego przygotowac...Wszak def, disco czy RR, maja ta sama zawieche. Byl swego czasu zawodnik co dyscoteka objezdzal wiekszosc zmot zajmujac czolowe miejsca na rajdach przeprawowych...:)21
Generalnie...bylo wielokrotnie mowione, lifcik 2-3 cale, cal bodyliftu...solidne oblozenie zelazem(progi, zderzaki) koleczka 33'...dobra guma...i zapewniam (i wiem co mowie) wiele takim dlubnietym disco mozna dokonac. A zamiast bawic sie w przekladanie mostow, zastosowanie MDE daje wiele wiecej mozliwosci. Ale to juz wedle uznania.
A dla oszczednych...myslec myslec...i jeszcze raz myslec jak sie jezdzi...:)21
RR Vogue 300tdi...bylo
smetna cyseta...jest

Tarsus

Post autor: Tarsus » sob mar 17, 2007 6:17 pm

taaa pewnie. Nie wiem jak tam twoj ryndz al moj diskacz daje mi w kosc solidnie na stromych zjazdach pomimo 2". Zawsze gdzies zeby dupa nie przychaczyc musze przykombinowac co nie zawsze na dobre wychodzi(poza ty spoko - ale przeprawowka to nie jest). Wiec nie mow ze wsio ryba. A oczywiscie jak poprzerabiasz to i trabantem pojezdzisz porzadnie. Pisalem w poprzenim poscie o landkach seryjnych a nie o liftowanych, ktore to juz zupelnie inny tematl. Co mnie tam ze jakis kolo diskiem z liftem i smiglem na dachu objechal kogostam... :o

Awatar użytkownika
paradox

Post autor: paradox » sob mar 17, 2007 7:24 pm

Tarsus pisze: daje mi w kosc solidnie na stromych zjazdach pomimo 2". Zawsze gdzies zeby dupa nie przychaczyc musze przykombinowac co nie zawsze na dobre wychodzi(poza ty spoko - ale przeprawowka to nie jest). Wiec nie mow ze wsio ryba. A oczywiscie jak poprzerabiasz to i trabantem pojezdzisz porzadnie. Pisalem w poprzenim poscie o landkach seryjnych a nie o liftowanych, ktore to juz zupelnie inny tematl. Co mnie tam ze jakis kolo diskiem z liftem i smiglem na dachu objechal kogostam... :o
yyy...kurde, jak juz mowimy o katach zejscia to RR i D110 maja gorsze,
seryjny landek jest dobry...w ograniczonym zakresie, zeby bylo lepiej trza dlubnac. Nie rozumiem kwesti, ze ktos tutaj ma cos przeciwko "poprawianiu fabryki", chcesz miec lepiej, dlubiesz...byle z glowa, to proste. Jak dla mnie, motanie mostow z patrola(ze o pomysle z silnikiem nie wspomne) to nieuzasadniona rzezba, mozna "poprawic" rownie skutecznie bez zbednego motania.
Porownanie z trabantem jest z d...czyli z kosmosu.
A to czy disco jest przeprawowka czy nie jest, decyduje...kierowca...:)21
RR Vogue 300tdi...bylo
smetna cyseta...jest

Awatar użytkownika
Bartas
Kontaktowanie:

Post autor: Bartas » sob mar 17, 2007 7:43 pm

Tarsus pisze: swoja droga disko tojest legenda
:)23
jest ale tylko na parkiecie w tle Take That :)21
VOLVO TGB 11 + GE300 Спец + Honda XR400R

Awatar użytkownika
hojek

Post autor: hojek » sob mar 17, 2007 10:28 pm

Tarsus pisze:Podnosi mi sie cos jak slysze takie pierdoleie. Powiedz doczego potrzebujesz auto i wtedy sie pomysli... a tak to o czym wogole jest ten temat? :evil:
Chodzi mi o to ze na swiecie jezdza RR i discovery w konkretnych przeprawach, a u nas sie mowi ze do tego tylko Patrol sie nada i zmoty. Wiec chcialem zeby wszyscy sie dowiedzieli ze Disco wcale takie slabe nie jest w ciezkim terenie.

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » sob mar 17, 2007 10:29 pm

u nas sie różne rzeczy mówi...większość z dupy czyli z kosmosu...
#noichuj

Awatar użytkownika
hojek

Post autor: hojek » ndz mar 18, 2007 1:34 pm

czesław&jarząbek pisze:u nas sie różne rzeczy mówi...większość z dupy czyli z kosmosu...
lepiej bym tego nie ujal :)2 :)2

Awatar użytkownika
Biker
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Biker » ndz mar 18, 2007 3:18 pm

Pchanie całego napedu od Patrola do Disco to rzeczywiście chory pomysł, ale jakieś drobne usprawnienia LR to można porobić. Ten Defender którego fotkę zapodał C&J pewnie od seryjnego co nieco się różni? Ja (jak już uporam sie z awariami - zaczęło mi coś chrupac w przegubie :)3 :)11 ) w normalnej eksploatacji to bym chicał troche mocniejszy silnik. W terenie w zasadzie nie koniecznie (i tak zawsze reduktor) ale w jeździe po drogach strasznie mnie Disco stresuje.
`96 LR Disco 300 Tdi

Awatar użytkownika
Bartas
Kontaktowanie:

Post autor: Bartas » ndz mar 18, 2007 3:58 pm

hojek pisze: Chodzi mi o to ze na swiecie jezdza RR i discovery w konkretnych przeprawach, a u nas sie mowi ze do tego tylko Patrol sie nada i zmoty. Wiec chcialem zeby wszyscy sie dowiedzieli ze Disco wcale takie slabe nie jest w ciezkim terenie.
normalnie Masakra :)21

Awatar użytkownika
Eskapada

Post autor: Eskapada » wt mar 20, 2007 8:34 am

Bartas pisze:
hojek pisze: Chodzi mi o to ze na swiecie jezdza RR i discovery w konkretnych przeprawach, a u nas sie mowi ze do tego tylko Patrol sie nada i zmoty. Wiec chcialem zeby wszyscy sie dowiedzieli ze Disco wcale takie slabe nie jest w ciezkim terenie.
a ty co z tą masakrą sie tak zaparłeś - teststeron widziałeś :)21
Dżip z lebiodką :)21
GSM 501 44 66 33

Awatar użytkownika
Bartas
Kontaktowanie:

Post autor: Bartas » wt mar 20, 2007 10:26 am

Eskapada pisze:
Bartas pisze:
a ty co z tą masakrą sie tak zaparłeś - teststeron widziałeś :)21
testosteron mam w sobie ... normalnie masakra :)21

ODPOWIEDZ

Wróć do „Land Rover, Range Rover”