Freelander - pytanie do znawcow modelu... i tematu

wszystkie serie i modele...

Moderator: Jerry

Awatar użytkownika
Elwood

Kontaktowanie:

Post autor: Elwood » sob kwie 07, 2007 2:33 pm

A kiedy był aplikowany? W momencie, kiedy objawy zużycia były już bardzo widoczne? I jesteś pewien, że to od ceramizera? Błędem jest dodawanie w momencie kiedy z reguły silnikowi juz nie wiele pomoże (choć na pewno nie zaszkodzi!), o tym zresztą informuje producent. Jak masz luzy ponad normatywne to cudu nie będzie, za to stosowane profilaktycznie na pewno spełnią swoją rolę. Obniżenie współczynnika tarcia, poprawa warunków pracy dla oleju...
Takie zaprzeczanie "dla zasady" nie jest fer. Oczywiście jest to też moja subiektywna opinia ale pisząc, ze coś spieprzyl ceramizer warto odpowiedziećna pytanie jak się do tego przyczynił.
The Bluesmobile
"...nauczyć się być w świecie, oglądać go, odkrywać, zwyczajnie, nim zniknie..."

Awatar użytkownika
Tapeworm

Post autor: Tapeworm » sob kwie 07, 2007 8:53 pm

marks pisze: mialem i mam sluzbowy, ktory zajedzie dalej niz kazda terenowka... :P
i to bez kosztow z mojej strony...
jak twój samochód służbowy będzie miał 49 lat to gdzie zajedzie ?? :)21
bo Seria moliego, potem Olka, teraz Jarka nadal jeździ i ma się dobrze :)21
SeriaIII made by craftsmen-driven by psychos

Awatar użytkownika
Ptak

Post autor: Ptak » sob kwie 07, 2007 9:00 pm

Silnik nie był zanadto zużyty, motor jeździł w nauce jazdy i koleś chciał zapewnić mu dłuższą pracę to zapodał ceramizer. Efekt tego był taki jakby cylinder był zamały dla tłoka było pełno opiłków z powierzchni cylindra.
Nie zaprzeczam dla zasady. Prawie całe swoje dorosłe życie zajmuje się procesami dyfuzji i chemią fizyczną powierzchni. Nauczyło mnie to jednego: położenie cienkiej warstwy jednego materiału na drugim jest niesamowicie trudne i wymaga odpowiedniej aparatury (opowiedniej atmosfery lub próżni). istotne jest przygotowanie powierzchi (o tych problemach sa całe czasopisma naukowe i fachowe) z reszta sam napisałeś mnóstwo postów o przygotowaniu powierzchi do malowania to wiesz ile jest z tym problemów (a to tylko malowanie).
Teraz silnik - nagar, produkty rozpadu węglowodorów i domieszek do oleju, pozostałości roduktów spalania,
cała kupa zwiazków chemicznych które też rywalizują o zajecie miejsca w nano porach cylindra ( w tym swiecie obiekt o rozmiarach mikrometra to góra lodowa) i na to wszystko przychodzi coś ceramicznego co tak naprawdę nie wiadomo czego się tam czyma czy tego nano szlamu czy czystych powierzni cylindra. Do tego jeszcze skoki temperatury. Dlatego nie za bradzo to wszystko do mnie przemawia - ceramizacja znaczy.
Oczywiście położenie warstwy ceramicznej w warunkacj produkcji silnika to co innego. O ile mnie pamięć nie myli to jest tot stosowane w wyczynowych motorach krosowych.
Wspomniany teflon też ma swoje ograniczenia, jako polimer nie lubi wysokiej temperatury, co prawda jest niereaktywny chemicznie i ma niski współczynnik tarcia, dobrze czepia się powierzchni ale to zawsze polimer.
To co przemawia do mnie to stosowanie jako dodatku np. dwusiarczku molibdenu, zapodawany jest w postaci mikro lub nano proszku o ściśle określonym rozmiarze ziarenek. Po pierwsze rozmiary ziarenek powinne byc mniejsze od porów w materiłach filtrów, aby nie powodowały zbyt dużego spadku ciśnienia, powinne mieć bardzo dużą twardość i ewentualne produkty rozkładu nie powinne być reaktywne z otoczeniem (olej, metale) Preparaty te tworzą bardzo cienką mobilna warstwę coś jak łożysko która właśnie zmniejsza tarcie i polepsza smarowanie.
Ale elaborat wymiodziłem prawie jak dla moich studentów :D :D
Przepraszam jak przynudzam, ale wyjaśniłem tylko mój punkt widzenia !!

!!
LR Disco 300
LR SIII reanimacja
Chodój łópiesz

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » sob kwie 07, 2007 9:27 pm

Tapeworm pisze: bo Seria moliego, potem Olka, teraz Jarka nadal ma się dobrze :)21
no nie wiem...

:)21
#noichuj

Awatar użytkownika
Tapeworm

Post autor: Tapeworm » sob kwie 07, 2007 10:58 pm

czesław&jarząbek pisze:
Tapeworm pisze: bo Seria moliego, potem Olka, teraz Jarka nadal ma się dobrze :)21
no nie wiem...
Padł nieorginalny element !! 8)
Jakby tam zostawili 2,25 to by jeździła :)21

...tak wiem Czesiu co chcesz powiedzieć: "Ale co to by była za jazda" :wink:
SeriaIII made by craftsmen-driven by psychos

Awatar użytkownika
Elwood

Kontaktowanie:

Post autor: Elwood » sob kwie 07, 2007 11:10 pm

Ptak pisze:Silnik nie był zanadto zużyty, motor jeździł w nauce jazdy i koleś chciał zapewnić mu dłuższą pracę to zapodał ceramizer. Efekt tego był taki jakby cylinder był zamały dla tłoka było pełno opiłków z powierzchni cylindra.
Nie zaprzeczam dla zasady. Prawie całe swoje dorosłe życie zajmuje się procesami dyfuzji i chemią fizyczną powierzchni. Nauczyło mnie to jednego: położenie cienkiej warstwy jednego materiału na drugim jest niesamowicie trudne i wymaga odpowiedniej aparatury (opowiedniej atmosfery lub próżni)...

!!
Poruszyłes ciekawy wątek, który mnie w procesie ceramizacji zastanawia, mianowicie jak nowopowstała "powierzchnia" rywalizuje w warunkach ostrego zużycia powierzchni (gładzi cylindra) z tym co ją tam własnie wypełnia.
Przegadałem troche na ten temat z autorem produktu, jego zdaniem wymaga to czasu i tarcia, proces zachodzi powoli. W przypadku polimerów jest tendencja do rozwarstwiania sie w czasie dalszej eksploatacji stąd to chwilowe lekarstwo, dobre "na szybką renowację i sprzedaż".
Na pewno zdecydowanie mniejsze zagrożenie jest w przypadku przekładni.
pozdr
The Bluesmobile
"...nauczyć się być w świecie, oglądać go, odkrywać, zwyczajnie, nim zniknie..."

Awatar użytkownika
Ptak

Post autor: Ptak » ndz kwie 08, 2007 2:31 pm

Mnie to też zaciekawiło i przegladałem troche net aby coś poczytać więcej, trafiłem na specyfikacje ceramizera i mam wrażenie że zwariowałem (strona wyskakuje jako pierwsza po wpisaniu w googlach: Ceramizer):
1. Magnetyzacja oleju ....
2. prepart zawiera minerały i katalizatory .....
3. proces sam sie optymalizuje....
4. proces narastania sam sie zatrzymuje.....
5. testy ....
6. użucie słowa DYFUZJA
7. odbudowa sieci krystalicznej .....

ad1. co to jest magnetyzacja oleju ??
bo jak wynika z opisu sa tam parafiny i wysoko rafinowana baza olejowa,
czyli nic co ma moment magnetyczny czy dipolowy wszystko obojetne elektrycznie (węglowodory to dobre dielektryki) magnetycznie (brak jakiś szczególnych właściwości magnetycznych w rozsądnym zakresie natężeń pól magnetycznych). Taką bazę olejową można sobie samemu zrobić, wystarczy jechać w okolice Krosna do Bóbrki w kopance (taka studnia z ropą naftowa) nabrać sobie baniak ropy. A potem zwykła aparatura do bimbru .... (proces dokładnie taki sam) :D

ad2. Minerały jakie bo jest ich setki tysięcy. Ktatalizatory jakie i czego bo to już jest przesada. Ludzie piszą katalizatry i myślą że coś jest HI-tech, a tak naprawde to student piatego roku chemi nie zabradzo wyjaśni co to jest owa kataliza. W przypadku rekakcji ciał stałych z cieczami czy cząstakami stałymi zawieszonymi w cieczy wchodzimy w katalizę wielofazową co jest chyba najbardziej skomplikowanym zjawiskiem w chemii.

ad3. sama to rośnie entropia, czyli stopień nie uporządkowania materii

ad4. = ad3 + jeżeli proces sie sam zatrzymuje to jak wyglada inhibitor tej reakcji, a skoro jest inhibitor to jak wyglada inicjator ?? ??
oznacza to że mamy doczynienia z tzw. materiałami inteligentnymi, ostatni krzyk mody !! , albo bardzo zaawansowaną nanotechnologią.

ad5. testy przeprowadzone dla jednej telewizji sa g... warte, poniewaz aby taki test był miarodajny należy:
wziać grupę takich samych pojazdów, podzielić ja na trzy części - I z preparatem, II - ze zwykłym olejem, III - bez oleju, i w jednakowych warunkach przeprowadzić test jak długo lub jak daleko zajadą. To może być miarodajne, ale same gołe wyniki nic nie powiedza do należy przeprowadzić analizę statystyczną czy uzyskane wyniki róznią sie wzgledem siebie w sposób istotny i to dopiero powie nam czy preparat jest skuteczny czy nie. To nazywa sie planowanie eksperymentu i stanowi oddzielna dziedzinę w matematyce, wszyskto poto żeby nie powiedzieć iż trzymajac nogi w piekarniku a głowę w zamrażalniku odczuwamy średnio komfort cieplny. Dalej nieudolny wykres z Excela, z którego wynika dokładnie nic.

ad6. uzycie słowa dyfuzja w dokumentach na tej stronie świadczy że autor pobierał nauki z literatutry pięknej a nie zjawisk transportu masy. Aż mnie otrzepuje jak to czytam.

ad7. I ostatni kwiatek omal nie rozerwało mnie ze śmiechu. prepart odbudowuje sieć krystaliczną metalu. Mam znajomego który trudni sie hodowlą monokryształów na łopatki turbin w ABB i opowidał mi jaki to jest problem tylko kilka zakładów na świecie potrafi taka sztuczkę, a tu w warunkach pracy i pod obciażeniem rosnie sieć krystaliczna.

Reasumujac albo jest to bełkot marketingowy albo komitet noblowski zapomniał o autorze tego preparatu.
Ponadto w wielu miejscach tekst sobie sam przeczy: powłoka ceramicza i odbudowa sieci krystalicznej.
Generalnie tekst powinien być wydany jako książka scence fiction lub zbiór pobożnych życzeń co do idealnego preparatu zmniejszjacego tarcie.
Brakuje tylko stwierdzenia że wyłamane zęby z kół zębatych wyrosną same po zastosowaniu preparatu :D

pozdr.
LR Disco 300
LR SIII reanimacja
Chodój łópiesz

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » ndz kwie 08, 2007 7:56 pm

Ptak pisze: Mam znajomego który trudni sie hodowlą monokryształów na łopatki turbin
no...

też mam paru dziwnych znajomych...

a w podstawówce na zadanie domowe z fizyki wychodowałem wielki kryształ siarczanu miedzi
ale nie wiem czy był mono, stereo czy surround

to tak na marginesie uczonej dyskusji o kolejnym "wyciągu z węża" co pomaga na wszystko
#noichuj

Awatar użytkownika
Ptak

Post autor: Ptak » ndz kwie 08, 2007 8:30 pm

Sorry za nadety ton i te monokryształy, ale jak czytam o "wyciagach z weża"
i "maści na kocim łajnie" i tym podobnych preparatach co właśnie pomagają na wszystko i jeszcze rozwiazuja niechciane ciaże to mnie cholera bierze. Jak słyszę formułke typu "badania naukowe dowodzą, że ...." to mam ochotę komuś przy.... Nikt z tych ludzi nie wie ile naprawdę trzeba przeprowadzic testów i prób itp. rzeczy zanim można powiedzieć czy coś jest dobre czy złe, ani naczym tzw. badania naukowe polegają.
No już sie zamykam !!
A co do siarczanu miedzi to kryształ fajna rzecz a i kolor też, ale siarczan wykorzystywałem do uzyskania silnych wymiotów co powodowało zwolnienie z lekcji :D
Tylko roztwór nie może być zbyt stężony
LR Disco 300
LR SIII reanimacja
Chodój łópiesz

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » ndz kwie 08, 2007 8:38 pm

istnieje społeczne zapotrzebowanie [ :)21 ] na merytoryczne argumenty bo niektórym się wydaje, że nikt tu nie ma zawodu i wykształcenia co sprawia pozory świetnego pola do uprawiania herezji wszelakiej

ja natomiast siarczanu miedzi używałem w rozsądnym stężeniu jako nawozu podczas hodowli kaktusa-mutanta
#noichuj

Awatar użytkownika
Elwood

Kontaktowanie:

Post autor: Elwood » ndz kwie 08, 2007 9:44 pm

[quote="czesław&jarząbek"]:)21
istnieje społeczne zapotrzebowanie [ :)21 ] na merytoryczne argumenty bo niektórym się wydaje, że nikt tu nie ma zawodu i wykształcenia co sprawia pozory świetnego pola do uprawiania herezji wszelakiej

Patrząc na liczbę postów kolegi @Ptaka widać, ze mu się chce jeszcze polemikę na argumenty uprawiać i to zacne :)2
Przewrotnie patrząc na wiele przykladów niezwykłych dziejów odkryć i wynalazków (w dzedzinie chemii i fizyki zwłaszcza) ich przypadkowy wynik był dopiero podstawą szczegółowej analizy :)
Ponieważ dzielnie broniem produktu podejmuje sie w pewnej, niezbyt odległej perspektywie reskomentować te 7 pkt.
The Bluesmobile

Awatar użytkownika
Ptak

Post autor: Ptak » ndz kwie 08, 2007 10:36 pm

Nie wiem czy to jest społeczne zapotrzebowanie czy specjaliści od marketingu i psychologii behawioralnej wmówili ludziom że im jest to potrzebne.

Co do ad7 to odbudowę struktury można sprawdzić dwojako: badania dyfrakcji promieni X przed i po użyciu prepartu lub badania mikroskopią sił atomowych lub skaningowym mikroskopem tunelowym :D (nikogo nie obrażam !! )
I tylko takie badania defektoskopowe są miarodajne
LR Disco 300
LR SIII reanimacja
Chodój łópiesz

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » ndz kwie 08, 2007 11:04 pm

Ptak pisze: badania dyfrakcji promieni X przed i po użyciu prepartu lub badania mikroskopią sił atomowych lub skaningowym mikroskopem tunelowym
jakie fajne, piętrowe inwektywy
prawie jak u masłowskiej...
#noichuj

Awatar użytkownika
Ptak

Post autor: Ptak » ndz kwie 08, 2007 11:25 pm

W życiu tak bywa że pies sie topi a łańcuch pływa :)21
LR Disco 300
LR SIII reanimacja
Chodój łópiesz

Awatar użytkownika
Elwood

Kontaktowanie:

Post autor: Elwood » ndz kwie 08, 2007 11:33 pm

Ta Masłowska to w kontekście ...Dwóch biednych Rumunów mówiących po polsku...? :D
The Bluesmobile

Awatar użytkownika
Ptak

Post autor: Ptak » pn kwie 09, 2007 8:02 am

W życiu tak bywa że pies sie topi a łańcuch pływa :)21
LR Disco 300
LR SIII reanimacja
Chodój łópiesz

Awatar użytkownika
Elwood

Kontaktowanie:

Post autor: Elwood » pn kwie 09, 2007 8:54 am

Mam psa... i nie pozwolę mu utonąć :)21
Poczekajmy tydzień, tyle potrzebuję czasu aby merytorycznie przygotować się do kontynuowania dyskusji.
Był kiedyś taki program zacny, którego dwóch autorów nietety zginęło tragicznie... tym razem ja będe ten dobry :)21
The Bluesmobile

Awatar użytkownika
Ptak

Post autor: Ptak » pn kwie 09, 2007 9:58 am

Jezeli chcesz to mam troche odcinków w dvix ale to na priva
pozdro :D
LR Disco 300
LR SIII reanimacja
Chodój łópiesz

Awatar użytkownika
Elwood

Kontaktowanie:

Post autor: Elwood » pn kwie 09, 2007 10:30 am

Z przyjemnością
The Bluesmobile

LandRadek

Post autor: LandRadek » pn kwie 09, 2007 8:40 pm

No to się chłopaki umówili.... 8)
Teraz wymyślą LR-a z napędem nuklearnym i zbombardują nas Amerykanie :evil:

Awatar użytkownika
Ptak

Post autor: Ptak » pn kwie 09, 2007 8:54 pm

Lepiej na tlenek węgla taniej i równie niebezpiecznie :)21
Gwoli ścisłości to LR zaprezentował w latach 50 - tych napęd w oparciu o turbine gazową ale chyba wyprzedził epokę :D
LR Disco 300
LR SIII reanimacja
Chodój łópiesz

Piotrul

Post autor: Piotrul » wt kwie 10, 2007 7:39 am

Amerykańce też. nawet zaczeli produkcję masową -> wyprodukowali ze 30 szt :)21
Frontera 2,4 zagazowana, Disco II
Alfa Romeo Sprint.

Awatar użytkownika
gosc

Post autor: gosc » wt kwie 10, 2007 8:48 am

a powracajac do tematu jezeli masz silnik VVC to koniecznie wymien OBYDWA paski !! !! !!
Życie trzeba przeżyć tak, by wstyd było opowiadać, a przyjemnie wspominać..

Maq

Post autor: Maq » śr kwie 11, 2007 8:35 am

Elwood pisze:(...)polecam przy jeździe na czarnym zdemontować tylny wał w sezonie letnim co oszczędza wadliwie działające sprzęgło (...)spadnie Ci spalanie(...)
Jakbyś się wykastrował, też byś mógł dużo oszczędzić :)21
LR2 - jej
LR3 - jego

Awatar użytkownika
Elwood

Kontaktowanie:

Post autor: Elwood » śr kwie 11, 2007 10:40 am

:D no tak, macie rację obywatelu Mag, nie tędy droga.
Ale czy wiesz, że była taka wersja wykastrowana? :)21
The Bluesmobile

ODPOWIEDZ

Wróć do „Land Rover, Range Rover”