czujnik ABS
Moderator: Jerry
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
- heniu w berecie
-
Wymieniali uszczelniacze[/list]
Ostatnio zmieniony śr mar 10, 2004 11:57 pm przez klucz13, łącznie zmieniany 1 raz.
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
- heniu w berecie
-
Mam również pytanie dotyczące czujnika ABS do Uczonych w Piśmie.
Zanabyłem Disco z 1997r i występuje następujący objaw: okresowo, czasem stale świeci się kontrolka ABS;w końcowej fazie hamowania ,przy prędkości kilku km/h,bez warunków do poślizgu kół uruchamia się ABS. Handlarz (sprowadzałem z Niemiec) twierdził,że jest to skutek zmiany tarcz hamulcowych na nowe i zabrudzenia czujników wcześniejszą eksploatacją. Czytając Wasze dyskusje znacząco uległ skróceniu mój dystans niepokoju dotyczący"banalnej niedyspozycji" mojego ABS
Zanabyłem Disco z 1997r i występuje następujący objaw: okresowo, czasem stale świeci się kontrolka ABS;w końcowej fazie hamowania ,przy prędkości kilku km/h,bez warunków do poślizgu kół uruchamia się ABS. Handlarz (sprowadzałem z Niemiec) twierdził,że jest to skutek zmiany tarcz hamulcowych na nowe i zabrudzenia czujników wcześniejszą eksploatacją. Czytając Wasze dyskusje znacząco uległ skróceniu mój dystans niepokoju dotyczący"banalnej niedyspozycji" mojego ABS

W w/w kwestji melduję co następuje. Po stwierdzeniu luzu łożyskowego na lewym przednim kole i rozebraniu kuli celem łożyska wymiany,okazało się iż olej nie był tam od dłuższego czasu dolewany
Podejrzana glutoplazma wszystko wyścieliła i oczywiście czujnik ABS up..rdoliła.
Po wymianie łożyska, uzupełnieniu oleum i przetarciu czujnika wszystko działa jak trzeba.
Infirmacja dla takich jak ja amatorów i abnegatów technicznych:
czujnik jest wetknięty w gniazdo w kuli. Celem oceny stopnia usyfienia delikatnie się go podważa i wyciąga. Po ocenie i ewentualnej oblucji należy go wcisnąć w to samo miejsce.
Wiem, bo widziałem jak to robił FACHOWIEC
PS: Pozdrowienia dla Kolegów z Rayo!

Podejrzana glutoplazma wszystko wyścieliła i oczywiście czujnik ABS up..rdoliła.
Po wymianie łożyska, uzupełnieniu oleum i przetarciu czujnika wszystko działa jak trzeba.
Infirmacja dla takich jak ja amatorów i abnegatów technicznych:
czujnik jest wetknięty w gniazdo w kuli. Celem oceny stopnia usyfienia delikatnie się go podważa i wyciąga. Po ocenie i ewentualnej oblucji należy go wcisnąć w to samo miejsce.
Wiem, bo widziałem jak to robił FACHOWIEC

PS: Pozdrowienia dla Kolegów z Rayo!
Witam szanowne Grono!
Czy dobrze zrozumiałem, że można to robić bez późniejszej expensiwnej diagnostyki komputerowej?
Zależnie od ilości oleju w kulach (uszczelnianie dopiero za chwilę
)ABS już kilkakrotnie zafundował mi przedłużone hamowanie...
Ta wypowiedź dotyczyła "okresowego" wyjmowania bezpiecznika ABS.banan pisze:doprowadź go do porządku na asfalcie a w terenie śmiało wyjmować bezpiecznik...
tak jak napisał czesław - najpierw czyszczenie i luzy...
Czy dobrze zrozumiałem, że można to robić bez późniejszej expensiwnej diagnostyki komputerowej?
Zależnie od ilości oleju w kulach (uszczelnianie dopiero za chwilę

Witam Grono!
ABS w Disco300 97r po podłączeniu do gniazda obok kierownika nie chce się dać odnaleźć i odczytać. Poległy komputerki firm Bosch i Launch. Ten ostatni coś odczytał ,ale po pomyłkowym wybraniu modelu RR
cotojeto?
Okresowo włącza się kontrolka, przy max skręcię w lewo lub dynamicznym bujnięciu...ale ABS działa nadal
.
ABS w Disco300 97r po podłączeniu do gniazda obok kierownika nie chce się dać odnaleźć i odczytać. Poległy komputerki firm Bosch i Launch. Ten ostatni coś odczytał ,ale po pomyłkowym wybraniu modelu RR

cotojeto?
Okresowo włącza się kontrolka, przy max skręcię w lewo lub dynamicznym bujnięciu...ale ABS działa nadal

Discovery itd... My Friend
trzyseta moja
trzyseta moja
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
No mię się - po roku absencji - uaktywnil ABS.
Kurna - teraz, jakby chciał nadrobić miesiące bezczynnosci, reaguje nerwowo na kazde dotkniecie hamulca - a na sniegu to juz w ogole zero hamowania.
No i musze chyba rozprawic sie z nim przy pomocy bezpiecznika - nie wiem tylko, czy na tym samym bezpieczniku wisi sam ABS, czy jeszcze coś życiowo-istotnego?
Kurna - teraz, jakby chciał nadrobić miesiące bezczynnosci, reaguje nerwowo na kazde dotkniecie hamulca - a na sniegu to juz w ogole zero hamowania.
No i musze chyba rozprawic sie z nim przy pomocy bezpiecznika - nie wiem tylko, czy na tym samym bezpieczniku wisi sam ABS, czy jeszcze coś życiowo-istotnego?
Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to spier.olisz...
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie: