Disco II TD5 świst
Moderator: Jerry
Autor wziął się do roboty 
Dla niedowiarków dwa dzingle z dyskoteki :
http://www.wrzuta.pl/audio/jqjgQjRN1s/d ... d5_outside
http://www.wrzuta.pl/audio/zzA9nObbMH/disco2_td5_inside
Pierwszy na zewnątrz, drugi w środku podczas jazdy.

Dla niedowiarków dwa dzingle z dyskoteki :
http://www.wrzuta.pl/audio/jqjgQjRN1s/d ... d5_outside
http://www.wrzuta.pl/audio/zzA9nObbMH/disco2_td5_inside
Pierwszy na zewnątrz, drugi w środku podczas jazdy.
Re: Disco II TD5 świst
też miałem podobnie...SebaW pisze:Witam,
Czy ktoś spotkał się z następującym problemem :
Przy przyśpieszaniu w okolicach 2,5-3 tys. obrotów z okolic turbiny wydobywa się głośny świst. Przy wyższych obrotach świst ustaje. Turbina była wyciągana i sprawdzana , żadnych luzów i nieszczelności, wszystko OK. Nie jest to też pasek klinowy – wymieniony na nowy. Zmieniłem też olej i wszystkie filtry. Niestety dalej świszczy jak wściekły.
Pozdrawiam,
SebaW
Disco 2 TD5
http://www.forum4x4.pl/forum/viewtopic. ... highlight=
nie znalazłem przyczyny, ustało po wymianie jednego z przewodów gumowych układu chłodzącego

Podejrzewam, że w trakcie prac zostały uszczelnione przewody intercoolera , ale to tylko podejrzenie.
Td5DISCO
Grupa D!
Grupa D!
sss25 pisze:urwana szpilka lub kilka na kloektorze wylotowym skrzywiony kolektor.wszystkie szpilki zalozyc nowe i nowy kolektor.jest to typowa wada.ostroznie przy rozwiercaniu starej szpilki nie wwierc sie w kanaly w glowicy.powodzenia.koszt ok 1000 zl
Gratuluję 100 % trafnej diagnozy. Usterka wyeliminowana. Cena podobna.
Witam,
podobny temat. Przy poprawianiu osłony nad środkowym tłumikiem, która się wzięła i odkręciłą zdejmowany był tenże tłumik. Od tego czasu mam również dziwny dźwięk, który pojawia się w okolicach około 2,5 tys obrotów, ale nie brzmi jak świst tylko bardziej jakby ktoś mnie samochód piaskiem obsypywał. Mam dużą nadzieję, że to nie to samo, bo serwis to wykluczył (notabene chyba ten sam co SebyW) - mówią, że to może być jakaś uszczelka albo nieszczelność przy tłumiku. Co sądzicie na ten temat? Dzisiaj zaciągam auto z powrotem do serwisu bo jutro ma przyjść ta cholerna rurka od ACE co na nią czekam od pewnego czasu więc poproszę by jeszcze raz się temu "sypaniu piaskiem" przyjrzeli ale czy macie jakieś podejrzenia?
Karolek
podobny temat. Przy poprawianiu osłony nad środkowym tłumikiem, która się wzięła i odkręciłą zdejmowany był tenże tłumik. Od tego czasu mam również dziwny dźwięk, który pojawia się w okolicach około 2,5 tys obrotów, ale nie brzmi jak świst tylko bardziej jakby ktoś mnie samochód piaskiem obsypywał. Mam dużą nadzieję, że to nie to samo, bo serwis to wykluczył (notabene chyba ten sam co SebyW) - mówią, że to może być jakaś uszczelka albo nieszczelność przy tłumiku. Co sądzicie na ten temat? Dzisiaj zaciągam auto z powrotem do serwisu bo jutro ma przyjść ta cholerna rurka od ACE co na nią czekam od pewnego czasu więc poproszę by jeszcze raz się temu "sypaniu piaskiem" przyjrzeli ale czy macie jakieś podejrzenia?
Karolek
-------------
Disco II było, Disco III było, Terrano II było, teraz Freelander 2 2.2 automat
Ad sss25
Ty to pocieszyć umiesz
Toć mówię, że dzisiaj im zawiozę i będą patrzeć. Ale tak pytam czy może to być jakaś uszczelka czy coś innego taniego po prostu, bo np. za bardzo ruszyli rurami ukł. wydechowego? To zaczęło się od wtedy - wcześniej tego nie było.
Jeżeli nie będzie czarnych przedmuchów to co to może być?
Ty to pocieszyć umiesz

Toć mówię, że dzisiaj im zawiozę i będą patrzeć. Ale tak pytam czy może to być jakaś uszczelka czy coś innego taniego po prostu, bo np. za bardzo ruszyli rurami ukł. wydechowego? To zaczęło się od wtedy - wcześniej tego nie było.
Jeżeli nie będzie czarnych przedmuchów to co to może być?
-------------
-
- jestem tu nowy...
proponuje zmienic serwis.uklad wydechowy w td5 jest tak prosty ze chyba dziecko z przedszkola znajdzie nieszczelnosc.stawiam na urwana szpilke tak jak u kolegi wyzej rodzaj dzwieku nie ma znaczenia a to jest naprawde typowa usterka tego modelu.jednak na odleglosc ciezko mi to potwierdzic na 100 procent.sprwadz sam.zdejmij aluminiowa oslone kolektora niech druga osoba przegazuje auto a ty sluchaj skad ten dzwiek.jezeli gdzies z gory silnika jestes 1000 zl lzejszy.tak na marginesie wymiana szpilki nie polega na zrobieniu z 8mm 10mm bo nie pochodzi to za dlugo i szkoda glowicy
Bezczelnosc konstruktorow LR nie zna granic...
Dzięki za odpowiedź. Dzisiaj albo jutro będę odbierał od nich samochód i poszukam tego w weekend za dnia z kimś znajomym żeby mieć światło, no chyba, że jeszcze sami do tego dojdą i mi tą usterkę zlokalizują i może usuną.
Dam znać po weekendzie co mi się udało ustalić.
p.s. a ze zmień serwis to wcale nie jest tak łatwo, bo to jest już ostatni w rejonie - autoryzowany niby sobie radzi, ale też nie do końca a ceny i terminy kosmiczne, do najbardziej znanego w okolicy mam swoje zastrzeżenia i jak mi zamontowali bagażnik dachowy wyrywając relingi (te mini roof rails) bo niby śruby się ciężko odkręcały co notabene nie było potrzebne bo bagażnik wyprawowy spokojnie się nad nimi mieścił i zostawili mi dziury w dachu jakby ktoś strzelał do samochodu zabezpieczając to jedynie silikonem tak, że po 2 miesiącach już go tam nie było i miałem powódź w samochodzie to uwierz mi, że nawet mi się nie chce do nich wracać, bo by mnie poniosło
no więc reasumując trzeba korzystać z tego co jest i wierzyć, że obecny serwis daje rady, bo poza tym, że na razie nie mogą znaleźć tego co świszczy to jestem z nich bardzo zadowolony, bo myślą i nie robią fuszerki i obym się nie pomylił - dzisiaj będę wiedział czy moje dobre zdanie się zmieni czy potwierdzi
dzięki za info, Karol
Dam znać po weekendzie co mi się udało ustalić.
p.s. a ze zmień serwis to wcale nie jest tak łatwo, bo to jest już ostatni w rejonie - autoryzowany niby sobie radzi, ale też nie do końca a ceny i terminy kosmiczne, do najbardziej znanego w okolicy mam swoje zastrzeżenia i jak mi zamontowali bagażnik dachowy wyrywając relingi (te mini roof rails) bo niby śruby się ciężko odkręcały co notabene nie było potrzebne bo bagażnik wyprawowy spokojnie się nad nimi mieścił i zostawili mi dziury w dachu jakby ktoś strzelał do samochodu zabezpieczając to jedynie silikonem tak, że po 2 miesiącach już go tam nie było i miałem powódź w samochodzie to uwierz mi, że nawet mi się nie chce do nich wracać, bo by mnie poniosło
no więc reasumując trzeba korzystać z tego co jest i wierzyć, że obecny serwis daje rady, bo poza tym, że na razie nie mogą znaleźć tego co świszczy to jestem z nich bardzo zadowolony, bo myślą i nie robią fuszerki i obym się nie pomylił - dzisiaj będę wiedział czy moje dobre zdanie się zmieni czy potwierdzi

dzięki za info, Karol
-------------
-
- jestem tu nowy...
widze ze kolega z wroclawia
o serwisie we wrocku szkoda gadac.kiedys u nich bylem zobaczyc jak leci itp.nie mozna ich winic za brak wiedzy bo powiedzieli mi ze robia moze 4 auta miesiecznie ja robie miesiecznie nie mniej jak 40:).Td5 to dla nich egzotyka bo wciaz sprzedaja tdi.o nowym 2,4 nawet pewnie nie slyszeli:) na swieta wielkanocne bede w domu wiec gdybys chcial jakiejs porady chetnie pomoge.numer tel na priva dla wszystkich zainteresowanych.
ps sprawdz lub kaz sprawdzic rury gumowe od turbo czasami tez padaja.

Bezczelnosc konstruktorow LR nie zna granic...
Karolek_C pisze: do najbardziej znanego w okolicy mam swoje zastrzeżenia i jak mi zamontowali bagażnik dachowy wyrywając relingi (te mini roof rails) bo niby śruby się ciężko odkręcały co notabene nie było potrzebne bo bagażnik wyprawowy spokojnie się nad nimi mieścił i zostawili mi dziury w dachu jakby ktoś strzelał do samochodu zabezpieczając to jedynie silikonem tak, że po 2 miesiącach już go tam nie było i miałem powódź w samochodzie to uwierz mi, że nawet mi się nie chce do nich wracać, bo by mnie poniosło

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
Na całe szczęście jest alternatywa, która D2 robiła coprawda mało, ale myśli i nie odwala (przynajmniej na razie) lipy, więc jestem zadowolony. Dzisiaj odbieram auto, więc będę wiedział co i jak - ponoć z ACE już mi nie cieknie 

-------------
Nie chcę się wypowiadać na temat jak robią bo znam się dobrze z chłopakami ale widać , że dawno u nich nie byłeś. Td5 teraz panie we WRocku jak psówsss25 pisze:widze ze kolega z wroclawiao serwisie we wrocku szkoda gadac.kiedys u nich bylem zobaczyc jak leci itp.nie mozna ich winic za brak wiedzy bo powiedzieli mi ze robia moze 4 auta miesiecznie ja robie miesiecznie nie mniej jak 40:).Td5 to dla nich egzotyka bo wciaz sprzedaja tdi.o nowym 2,4 nawet pewnie nie slyszeli:) na swieta wielkanocne bede w domu wiec gdybys chcial jakiejs porady chetnie pomoge.numer tel na priva dla wszystkich zainteresowanych.

Def 110 SW 300tka i to nie jest ostatnie moje słowo
Ad Pepek, to że jest coraz więcej TD5 we Wrocławiu wcale nie znaczy, że są już Mechanicy przez duże M, którzy się na nich znają i wcale nie piję tutaj do wspomnianego przez Ciebie serwisu tylko wogóle do rynku wrocławskiego i pobliskich okolic.
Ja z wczorajszej naprawy jestem zadowolony, ACE nie cieknie, autko jeździ jak złoto, z moim "sypanym piaskiem" to obecny pomysł jest taki jak osłuchali auto na kanale, że dźwięk jest jakby w tłumiku był jakiś piasek, może opiłki metalu / rdzy i to powoduje ten świst? Nie wiem czy to możliwe, ale sprawdzę to na spokojnie za jakiś czas, bo teraz muszę dużo jeździć i po prostu polubię ten dźwięk
Ja z wczorajszej naprawy jestem zadowolony, ACE nie cieknie, autko jeździ jak złoto, z moim "sypanym piaskiem" to obecny pomysł jest taki jak osłuchali auto na kanale, że dźwięk jest jakby w tłumiku był jakiś piasek, może opiłki metalu / rdzy i to powoduje ten świst? Nie wiem czy to możliwe, ale sprawdzę to na spokojnie za jakiś czas, bo teraz muszę dużo jeździć i po prostu polubię ten dźwięk

-------------
Ad Pepek,
szybko donosisz
- ale to takie czasy, że służby wywiadowcze działają szybko 
Niemniej jednak kończąc żarty było mi przed chwilką bardzo miło, gdyż przed chwilą zadzwonił do mnie Pan Jacek wykazując zainteresowanie i deklarację, że jeśli są dziury to serwis to naprawi. Więc tutaj zostałem miło zaskoczony - serio, serio. Jak lubię Chłopaków, bo są sympatyczni mimo iż umówić się z nimi to kosmos, to po tym miłym telefonie nerw spowodowany dziurami mi odpuścił
kurcze chyba za łagodny jestem.
A pomysł na dziury już mam wykombinowany, bo na razie to mam je na krzyżyk zaklejone DuckTapem
Muszę wymontować podsufitkę i wykręcić śruby, które mi zostały w dachu w części dziur i zamiast nich króciutkie śruby z tą taką okrągłą główką, pod którą pójdzie gumowa cienka podkładka - to wszystko jeszcze podczas skręcania uszczelnię silikonem i powinno dać radę na wieki. A może ktoś już demontował relingi i ma na to jakiś inny dobry patent? Ja się do tego niestety zabiorę dopiero na wiosnę albo jak się zrobi cieplej, bo nie lubię grzebać przy aucie jak jest zimno.
szybko donosisz

Niemniej jednak kończąc żarty było mi przed chwilką bardzo miło, gdyż przed chwilą zadzwonił do mnie Pan Jacek wykazując zainteresowanie i deklarację, że jeśli są dziury to serwis to naprawi. Więc tutaj zostałem miło zaskoczony - serio, serio. Jak lubię Chłopaków, bo są sympatyczni mimo iż umówić się z nimi to kosmos, to po tym miłym telefonie nerw spowodowany dziurami mi odpuścił

A pomysł na dziury już mam wykombinowany, bo na razie to mam je na krzyżyk zaklejone DuckTapem

-------------