Witam,
ja również użytkuję Disco II 99rok z automatem ZF4HP22EH. Tutaj jest więcej suchych informacjo o tej skrzyni
http://www.discoveryownersclub.org/tech/trans/#auto
Osobiście jestem bardzo zadowolony. Przejechałem z tą skrzynią 23 tys. km od kupna na koniec marca 2007. Kupując za parę lat kolejne disco sądzę, że wybiorę automat. Jedyny problem jaki miałem to przetarł się sterownik od skrzyni i to tyle.
Dobrym rozwiązaniem jest możliwość włączenia trybu manual przy włączonym reduktorze i wtedy możemy ruszyć np. z 2,3 czy 4-go przełożenia. Jeżdżąc w górach na BFG AT 265/75/16 używam w śniegu do 30-40 cm drogowego (HIGH) przełożenia na redukotrze i automat ustawiony na 2. W cięższych warunkach górskich (większe wzniesienia) jeżdżę z włączonym reduktorem na pozycji terenowej (LOW) i zapiętej dwójce. Trybu manuala używałęm ze dwa trzy razy do wykopania się ze śniegu stojąc po większą górkę ruszając z dwójki i pomogło. Trochę, mimo kontroli trakcji, brakuje mi możliwości zblokowania centralnego mechanizmu różnicowego i wyłączenia tej kontroli gdy czasem potrzeby jest pełen but do przejścia a nie hamowanie kół przez TC, no ale to już nie wina skrzyni
Zatem moja opinia jest taka - wybrałbym ponownie automat, gdyż mi się jazda nim podoba, można się skupić na jeździe i trzymać rękę na kolanie dziewczyny siedzącej obok

, a jak trzeba to przy tybie LOW na reduktorku można włączyć w tym automacie tryb manual. Problemów mi nie przysporzył. Zatem ja jestem na TAK.
p.s. i wcale się nie przejmę tym, że zaraz pewnie parę osób powie, że co z tego, że nic nie wniosłem nowego, itp. aleto przecież standard
p.s.2 - za tydzień znowu siedzę cały weekend w górach koło Międzylesia i przedzieram się przez śniegi po zasypanych drogach lub obok nich, łańcuchy na cztery koła są w bagażniku, więc może jak śnieg dopisze będzie i test łańcuchów w głębokim śniegu przy automacie
Pozdrawiam, Karolek